NOS Nieuws

Werkgevers willen vaccinatie- of testbewijs van personeel zien

Werkgevers moeten kunnen zien of hun personeel is gevaccineerd, negatief is getest of is hersteld van een coronabesmetting. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is dat nodig om de werkplek veiliger te maken.

Als iemand niet gevaccineerd is of geen negatieve testuitslag kan laten zien, moeten werkgevers de mogelijkheid hebben om mensen verplicht thuis te laten werken of ter plekke een test aan te bieden.

Volgens de werkgeversorganisaties willen steeds meer werknemers van elkaar weten of ze gevaccineerd zijn. Ook klanten zouden dat willen weten.

'Alleen gevaccineerde medewerker sturen'

"Wij merken dat ondernemers in allerlei sectoren in de praktijk steeds meer klem komen te zitten. Enerzijds zijn ze wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren", zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. "Zeker nu we straks weer allemaal naar kantoor gaan, moet dat anders."

"En sommige opdrachtgevers vragen aan leveranciers om alleen gevaccineerde of geteste werknemers te sturen", zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.

Beide werkgeversorganisaties zijn een campagne begonnen om werkgevers en hun medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren.

Gesprek op werkvloer

Demissionair minister De Jonge is vooralsnog niet van plan werkgevers meer toegang te geven tot 'corona-informatie' van hun personeel. De Jonge: "Ik vind dat op de werkvloer het gesprek over vaccinaties nadrukkelijker en indringender gevoerd moet worden, zeker in de zorg."

De Jonge wijst erop dat je als werkgever wel degelijk de vraag mag stellen of iemand gevaccineerd is. "Ik zou zeggen: stel hem vooral, maar weet dat iemand er geen antwoord op hoeft te geven." In dat geval kan een werkgever die verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving, aanvullende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld die persoon iedere dag te laten testen of beschermende middelen geven, zegt de minister.

Ook in de zorg zijn er werknemers die niet gevaccineerd zijn of geen informatie willen verstrekken. De Jonge is daarover met de zorgsector in gesprek. "Registratie van deze informatie mag nu niet. Als de zorg dit wel nodig acht, dan zou daar de wet voor gewijzigd moeten worden", zegt de minister. "Maar zover ben ik nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl