NOS NieuwsAangepast

In winkels worden mondkapjes weer verplicht

Het wordt weer verplicht om een mondkapje te dragen in winkels. Gisteren tekende zich dat al af en Haagse ingewijden bevestigen nu een bericht uit De Telegraaf dat de mondkapjesplicht wordt uitgebreid tot winkels.

In grote lijnen komt het erop neer dat in publiek toegankelijke binnenruimtes een mondkapje moet worden gedragen, tenzij daar een coronatoegangsbewijs moet worden getoond.

In bijvoorbeeld de horeca wordt een mondkapje dus niet verplicht.

Gisteren werd al duidelijk dat het coronatoegangsbewijs tot meer sectoren wordt uitgebreid. Vanaf vrijdag is de coronapas ook verplicht in sportscholen en musea.

Het is de bedoeling dat de pas later ook moeten worden getoond in dierentuinen en pretparken, maar die maatregel moet nog juridisch worden uitgewerkt.

'Maatregelen doen altijd pijn'

Demissionair minister De Jonge wilde vanochtend weinig kwijt over de nieuwe ingrepen tegen het coronavirus. Hij zei wel dat de maatregelen onvermijdelijk beperkingen met zich meebrengen. Hij had daarover vandaag weer overleg met collega's en de vaste adviseurs van het kabinet.

Volgens De Jonge doen nieuwe maatregelen altijd pijn, maar zullen ze evenwichtig en eerlijk zijn. Hij benadrukte dat de cijfers in de ziekenhuizen heel sterk oplopen: "We moeten voorkomen dat de zorg te zeer onder druk komt te staan; de zorg moet toegankelijk blijven voor iedereen."

Het demissionaire kabinet heeft ook gepraat over invoering van de coronapas op het werk en in het hoger onderwijs en het mbo, maar dat gaat niet op korte termijn gebeuren.

Minister Van Engelshoven wilde vanochtend niet vooruitlopen op een pas in het onderwijs. Ze zei wel dat het onderwijs, wat er ook gebeurt, zoveel mogelijk open moet blijven. "Dat is ook de inzet voor vandaag", voegde ze eraan toe.

Vanavond is er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge, die door de NOS live wordt uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl