liveblog

Utrechts restaurant dicht zonder ingrijpen politie • Polsbandje in plaats van toegangsbewijs

  • Welkom bij het coronablog van maandag 27 september.
  • Utrechts restaurant dicht zonder ingrijpen politie.
  • Polsbandje of stempel in plaats van coronatoegangsbewijs in Breda en Alkmaar.
  • De coronastickers op stations gaan de prullenbak in.
  • Bij het RIVM zijn 1411 nieuwe positieve tests gemeld, 197 minder dan gisteren.
liveblog gesloten

Gemeente Utrecht: sluiting restaurant is een feit

De gemeente heeft aan het eind van de avond in een verklaring laten weten dat restaurant WAKU WAKU dicht blijft zolang de coronapas geldt en de eigenaar die niet wil controleren. Handhavers zouden vorige week donderdag al in gesprek zijn gegaan met de eigenaar over het handhaven van de coronamaatregelen en specifiek de coronapas. "De ondernemer gaf toen aan uit principe niet te gaan controleren op coronatoegangsbewijzen. Er was sprake van een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers."

Utrechts restaurant dicht zonder ingrijpen politie

De eigenaar van het Utrechtse restaurant WAKU WAKU heeft zijn zaak gesloten zonder ingrijpen van de politie. De gemeente Utrecht meldde eerder vanavond dat een horecazaak moest sluiten, omdat de eigenaren bezoekers niet controleerden op de coronapas.

De vermoedelijke sluiting leidde tot de komst van enkele tientallen mensen, die voor het restaurant bleven staan en zitten uit sympathie voor de eigenaar en om te voorkomen dat de politie het pand zou sluiten. Rond 23.00 uur ging de zaak dicht en kon iedereen naar huis. Er staan nog wel demonstranten voor de deur na te praten.

Of de zaak morgen weer open mag van de gemeente is niet duidelijk. De autoriteiten wilden in eerste instantie dat de eigenaar de sleutels van zijn zaak zou inleveren, maar kwamen daar later van terug.

Tientallen mensen bij Utrechts restaurant dat van gemeente dicht moet

Voor het Utrechtse restaurant WAKU WAKU hebben zich enkele tientallen mensen verzameld om te demonstreren tegen de gedwongen sluiting, meldt RTV Utrecht. Eerder vanavond maakte de gemeente bekend dat een horecagelegenheid moet sluiten, omdat de eigenaren weigeren om gasten te controleren op de coronapas.

De politie arriveerde vanavond met meerdere wagens, maar ging nog niet actie over en inmiddels is een aantal wagens vertrokken.

De demonstranten staan en zitten voor de deur, uit sympathie voor de eigenaar en om te voorkomen dat de politie het pand sluit. Een van de aanwezigen zegt dat de eigenaar zijn zaak om 23.00 uur dicht doet, omdat dan de sluitingstijd is van het restaurant. De politie wil dat de eigenaar vervolgens de sleutels van het pand inlevert, maar dat willen de betogers niet.

  • Koen Laureij Fotografie & film
    De eigenaren kondigden aan dat ze niet wilden meewerken aan het toegangsbewijs
  • Koen Laureij Fotografie & film
    De politie vraagt of de mensen het pand willen verlaten

Twee weken geleden kondigden de eigenaren aan dat ze niet wilden meewerken met het toegangsbewijs. "Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd", schreven ze. Iedereen is volgens hen welkom, "ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status."

In Nijmegen moest afgelopen weekend restaurant Moeke om dezelfde reden de deuren sluiten. Het restaurant besloot de verplichte sluiting aan te vechten. Na tussenkomst van de voorzieningenrechter trok burgemeester Bruls gisteren zijn dwangbevel in en beloofde het restaurant te controleren op de coronapas. Het restaurant mag inmiddels weer bezoekers ontvangen.

ChristenUnie Zwolle: ook polsbandje in plaats van coronapas om te stappen

Als het aan ChristenUnie Zwolle ligt komt er ook in Zwolle een checkpoint waar mensen een polsbandje kunnen ophalen. RTV Oost schrijft dat bezoekers dan niet elke keer hun CoronaCheck-app hoeven te laten zien, maar een polsbandje om die avond een kroeg of restaurant in te mogen.

De Zwolse fractie volgt het voorbeeld van de gemeentes Alkmaar en Breda: die hanteren het systeem sinds afgelopen weekend. In Alkmaar kunnen mensen hun coronapas laten zien in ruil voor een stempel of een polsbandje. Niet-gevaccineerden kunnen zich laten testen bij het controlepunt.

De ChristenUnie Zwolle stelde in een brief aan het college schriftelijke vragen over de handhaving van de nieuwe maatregel. Daarin wordt ook de vraag gesteld of het college bereid is het voorbeeld van Alkmaar te volgen, onder meer om de horecaondernemers te ontlasten.

Boycot coronapas door artiesten raakt ook technici, 'heel zuur nu het weer mag'

Nielson, Hans Teeuwen, Jandino Asporaat en nu ook Douwe Bob. Steeds meer artiesten weigeren op te treden zolang toeschouwers een coronatoegangspas moeten laten zien. Maar hierdoor lopen de betrokken technici en achtergrondmusici ook inkomsten mis.

"Het is heel zuur dat er nu weer heel veel kan en mag, maar dat die mensen toch met lege handen staan", zegt de Kunstenbond:

Extra prik voor president Biden in Witte Huis

De 78-jarige Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag een booster gekregen. Hij werd ingeënt in het Witte Huis en wil hiermee het goede voorbeeld geven aan Amerikanen die ook een extra coronaprik nodig hebben.

Wetenschappers zijn verdeeld over de boosters, omdat veel Amerikanen en inwoners van andere landen nog niet zijn ingeënt. Ook zouden de VS volgens critici wereldwijd eerst nog meer vaccinaties weg moeten geven. Door zich extra te laten prikken, wil Biden laten zien dat hij het niet eens is met die kritiek. "We gaan ons steentje bijdragen", zei Biden erover.

Een paar dagen geleden werd duidelijk dat de VS een extra coronaprik aanbieden aan 65-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat besloot het Amerikaanse Centrum voor ziektecontrole en Preventie, nadat de medicijnwaakhond FDA eerder groen licht gaf.

President Biden zei vorige maand dat hij een boosterprik voor alle Amerikanen van 16 jaar en ouder wil. Maar een onafhankelijk FDA-adviescomité meldde eerder dat een extra prik met het Pfizer-vaccin voor alle Amerikanen te ver gaat en adviseerde alleen extra prikken te geven aan 65-plussers en mensen uit kwetsbare groepen. Er moeten minstens zes maanden tussen de tweede en derde prik zitten.

Biden kreeg zijn vaccinatie vandaag in het Witte Huis

Vreugdevuur Duindorp met maximaal 10 meter hoge stapel mag doorgaan

De gemeente Den Haag heeft een eerste vergunning verleend voor de vreugdevuren tijdens de komende jaarwisseling: het vreugdevuur in de wijk Duindorp gaat sowieso door. De gemeente liet eerder deze maand al weten dat ze positief staat tegenover de vergunningsaanvragen.

De vreugdevuren mochten de afgelopen twee jaar niet doorgaan; vorig jaar vanwege de coronamaatregelen. Het afgelasten leidde tot rellen.

Restaurant in Utrecht per direct gesloten vanwege weigeren QR-controle

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een horecazaak gesloten dit afgelopen weekend opzettelijk niet controleerde op het coronatoegangsbewijs. "De sluiting duurt zo lang checken op het corona-toegangsbewijs vereist is en de ondernemer blijft weigeren dat te doen", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.

Zaterdag zagen handhavers van de gemeente dat het Utrechtse restaurant gasten niet controleerde op de QR-code. Volgens het AD gaat het om restaurant WAKU WAKU aan het Vredenburg, maar tegen de regionale omroep bevestigt de gemeente dat niet.

Twee weken geleden kondigden de eigenaren aan dat ze niet wilden meewerken aan het toegangsbewijs. "Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd", schreven ze. Iedereen is volgens hen welkom, "ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status."

In Nijmegen moest afgelopen weekend restaurant Moeke om dezelfde reden de deuren sluiten. Het restaurant besloot de verplichte sluiting aan te vechten. Na tussenkomst van de voorzieningenrechter trok burgemeester Bruls gisteren zijn dwangbevel in en beloofde het restaurant te controleren op de coronapas. Het restaurant mag inmiddels weer bezoekers ontvangen.

Jumbo opent 200 'kletskassa's' tegen eenzaamheid

Jumbo opent binnen een jaar tweehonderd 'kletskassa's'. Die kassa's zijn voor mensen "die geen haast hebben en het fijn vinden om een praatje te kunnen maken tijdens het afrekenen", schrijft de supermarktketen. Er zijn al een paar kletskassa's, zoals in Vlijmen. De eerstvolgende komt ook in Brabant, in Udenhout.

Het idee voor zulke kassa's ontstond twee jaar geleden. Volgens Jumbo zorgde het voor veel positieve reacties van klanten en is nu de tijd rijp om het verder uit te breiden. Daarbij kijkt Jumbo naar gebieden waar eenzaamheid veel voorkomt. Onder meer de Luisterlijn meldde dat de pandemie heeft geleid tot meer eenzaamheid.

Koepelorganisatie van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zegt dat de toename van zelfscankassa's zorgt voor minder drukte bij gewone kassa's. "Dat geeft ruimte voor een praatje", zegt een woordvoerder. Commercieel directeur Colette Cloosterman-van Eerd van Jumbo: "Het is een klein gebaar, maar heel waardevol, zeker in een wereld die digitaliseert en steeds sneller wordt."

Polsbandje of stempel in plaats van coronatoegangsbewijs in Breda en Alkmaar

In Breda en Alkmaar hebben horecagelegenheden afgelopen weekend een variant bedacht op het coronatoegangsbewijs (CTB). Nu.nl meldt dat bezoekers met een geldige QR-code bij een controlepost een polsbandje of stempel konden halen. Vervolgens mochten ze daar de cafés mee naar binnen.

Het idee erachter is volgens de steden dat een polsbandje of watervast stempel makkelijker te controleren zijn dan een QR-code. Sinds zaterdag is een CTB verplicht om binnen te komen bij theaters, bioscopen, concertzalen en de horeca. Horecaondernemers hebben niet altijd zin om zelf controlepost te zijn, zegt Koninklijke Horeca Nederland tegen de nieuwssite.

"Met de invoering van het coronatoegangsbewijs worden horecaondernemers ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie met alle gevolgen van dien, zoals bedreigingen en extra personeelskosten."

Volgens BN DeStem staan er in Breda vier controleposten. In Alkmaar staat er één die op drukkere vrijdagen en op zaterdag wordt ingezet.

Tegen Hart van Nederland zegt demissionair minister De Jonge dat hij niet uitsluit dat het kabinet gaat kijken naar het experiment met polsbandjes. "Het zou kunnen dat het inderdaad helpt", zegt hij. "Mits dat ook echt goed wordt gehandhaafd."

Minder reistijd voor inwoners Stavoren voor test: gemeente krijgt testlocatie

Stavoren krijgt een testlocatie voor een coronatoegangsbewijs. Dat zegt voorzitter Pier Eringa van de Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, tegen Omrop Fryslân. Volgens Eringa is de stichting in overleg met de gemeente.

Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat Stavoren een van de locaties in Nederland is waar inwoners het langst onderweg zijn naar een testlocatie. De dichtstbijzijnde locatie is in Sneek, op veertig minuten rijden.

Mensen die in het noordoosten van Friesland wonen moeten nu nog naar Drachten, Leeuwarden of Groningen voor een coronatest en hebben daarmee ook een lange reistijd. Eringa zegt dat er ook wordt gekeken naar een testlocatie in de buurt van Dokkum.

Coronastickers op stations gaan de prullenbak in: 'Belangrijk moment'

Medewerkers van de NS en ProRail verwijderen de komende weken de coronastickers op de stations. Op de stickers staat onder andere 'houd afstand', 'houd rechts' en 'mondkapje'. Het is niet langer verplicht om een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand te houden op het station en daarom mogen ze de prullenbak in.

De stickers worden stapsgewijs verwijderd. "We beginnen in Vlissingen en West-Brabant. We verwachten dat ze eind oktober in heel Nederland, op elk station, zijn verwijderd", vertelt Elvira van der Vis, woordvoerder bij de NS tegen RTV Utrecht. Om hoeveel stickers het gaat weet Van der Vis niet. "Maar het zijn er ontzettend veel."

De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht om de reizigers te wijzen op de coronamaatregelen. "Dat de stickers nu weer worden verwijderd, markeert een belangrijk moment voor reizigers en ondernemers op de stations", stelt ProRail.

In de trein blijft het dragen van een mondkapje voorlopig nog wel verplicht.

De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht

Geen anderhalve meter meer in het hoger onderwijs: 'Heel erg fijn'

Studenten kunnen weer naar school of universiteit zonder mondkapje, afstand en looproutes. Ze worden wel verzocht om regelmatig een zelftest te doen.

Geen anderhalve meter meer in het hoger onderwijs: 'Heel erg fijn'

1411 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1411 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 197 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1673 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 14 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

484 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is de bezetting de afgelopen 24 uur toegenomen. Er liggen nu 484 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 473), van wie 164 op de IC (gisteren: 169). Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Covid-19 afdeling in Leiden

Amsterdam en Rotterdam tevreden over controle QR-code in de horeca

Het eerste weekend na de invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB) is volgens de grote steden goed verlopen. Volgens de gemeenten Amsterdam en Rotterdam werd er door de horeca goed gecontroleerd en "waren er geen excessen of gekke dingen". Dat zeggen ze tegen het ANP.

"Wij hebben weinig signalen gekregen dat de regels niet zouden zijn nageleefd in de horeca", zegt een woordvoerder van Amsterdam. Er heerste een goede sfeer in de uitgaansgebieden. "Het was gemoedelijk en druk."

Ook volgens een woordvoerder van Rotterdam verliep het weekend goed. "Er zijn geen problemen geweest gerelateerd aan de coronatoegangsbewijzen", zegt ze. Het was volgens haar zoals vanouds gezellig druk in de uitgaansgebieden.

Vorige week gaven verschillende gemeenten aan dat zij horecazaken die de CTB's niet goed zouden controleren altijd eerst aanspreken en waarschuwen. Pas wanneer dit niet voldoende effect heeft, wordt mogelijk overgegaan tot een last onder dwangsom of sluiting.

Brabantse ziekenhuizen werken samen corona-inhaalzorg weg

Voor de coronacrisis kampten ziekenhuizen al met een tekort aan verpleegkundigen en daar komt nu de inhaalzorg, veroorzaakt door de coronapandemie, nog eens bovenop. Negen ziekenhuizen in Brabant slaan daarom de handen ineen. Door intensiever samen te werken willen ze het onder meer mogelijk maken dat medewerkers in verschillende ziekenhuizen in de regio kunnen werken. Studenten verpleegkunde kunnen binnen dit plan makkelijker en sneller geplaatst worden op een passende stageplek.

Over vijf weken evaluatie coronatoegangsbewijs: 'afschalen of langer gebruiken'

Het kabinet bekijkt over vijf weken of het coronatoegangsbewijs (CTB) kan verdwijnen of nog langer gebruikt moet worden. Eerst wordt onderzocht wat de effecten zijn van het loslaten van de anderhalvemeterregel en of het CTB effect heeft. Het bewijs is bedoeld om grote groepen wel bij elkaar te laten komen als er geen voldoende afstand bewaard kan worden. Sinds afgelopen zaterdag moeten bezoekers van horecagelegenheden, bij evenementen, festivals en bioscopen en theaters een QR-code kunnen laten zien.

"We moeten nu eerst zien wat er gebeurt. Als het oploopt, moeten we misschien iets verbreden", zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vandaag voordat een corona-overleg met enkele bewindslieden begon. Met verbreden bedoelt hij aanvullende coronamaatregelen, maar hij verduidelijkte niet hoe die maatregelen eruitzien. "Als het de goede kant opgaat, kunnen we afschalen."

Begin november kijkt demissionair minister-president Rutte opnieuw naar de maatregelen. "We moeten het dus nog een tijdje volhouden."

Emirates vliegt weer met superjumbo naar Schiphol

Vliegtuigmaatschappij Emirates gaat met zijn superjumbo A380 weer naar Schiphol vliegen. Toen de coronapandemie begon werd het toestel nog maar op zestien bestemmingen ingezet. Met het versoepelen van de coronamaatregelen wil de maatschappij de superjumbo's vanaf dit najaar op 27 bestemmingen inzetten. Aan het einde van het jaar wil Emirates 70 procent van zijn A380-toestellen weer inzetten.

Voor vliegtuigbouwer Airbus is de A380 een kostbare activiteit. De ontwikkeling van het toestel kostte tientallen miljarden, maar vanaf het begin vielen de verkopen tegen. De meeste luchtvaartmaatschappijen geven de voorkeur aan kleinere en zuinigere vliegtuigen. Airbus besloot een paar jaar terug al de productie geleidelijk te stoppen. De laatste A380 wordt naar verwachting later dit jaar geleverd.

Geen grote drukte na versoepeling coronamaatregelen

De grootste verkeersdrukte is uitgebleven tijdens de eerste ochtendspits na de versoepelingen van de coronamaatregelen, meldt de ANWB. "Het grootste deel woon-werkverkeer blijkt nog altijd de spits te mijden", constateerde de organisatie.

Op het hoogtepunt van de spits stond er vanochtend 210 kilometer file. "Dat is ruim 40 procent minder file in vergelijking met de maandagochtendspitsen in 2019."

De drukste spitsen met het meeste woon-werkverkeer zijn op de dinsdagen en donderdagen. "De vraag is of ook dan het aantal files fors minder is dan voor de coronatijd", schrijft de ANWB.

Lange Frans-fans boos na optreden op QR-code-event

Fans van Lange Frans zijn teleurgesteld dat Frans zich lijkt te voegen naar de geldende coronaregels. De rapper trad afgelopen weekend op bij een evenement waarbij een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht was.

"Hey @langefrans, Doe je mee aan medische apartheid?" en "Lange Frans is dus harstikke af. Alles voor het geld", schrijven mensen onder de foto's die online rondgaan.

Eerder profileerde Lange Frans zich als complotdenker en coronaontkenner. Videoplatform YouTube verwijderde zijn account omdat hij herhaaldelijk de geldende richtlijnen had geschonden. Op zijn kanaal stonden muziekvideo's maar ook gesprekken met mensen die zeggen dat "de elite" en politieke leiders lid zijn van een pedofielennetwerk en kinderen misbruiken.

Zelf noemde Frans het verwijderen censuur. Vorig jaar begon hij met een podcast waarin hij diverse andersdenkenden aan het woord laat. Daarin wordt onder meer veel kritiek geuit op het coronabeleid van de overheid.

Waarom hij nu wel optrad voor een publiek dat daarvoor een CTB heeft laten zien, is niet bekend.

Voorzitter Testen voor Toegang: afgelopen weekend meer dan drie keer zoveel getest

Afgelopen weekend zijn er meer dan drie keer meer zoveel Testen voor Toegang-tests gedaan, zegt Pier Eringa voorzitter van de Stichting Open Nederland in het NPO Radio 1 Programma Spraakmakers. Mensen lieten zich vooral op zaterdag testen, toen maakten 108.000 mensen een afspraak. In totaal werden dit weekend 211.000 afspraken gemaakt. Dat waren er vorige week nog 65.000.

De vrees bestond dat mensen zich niet zouden willen laten testen en dat de horeca daardoor na dit weekend leeg zou blijven. "In de praktijk zien we dat het grootste deel van Nederland is gevaccineerd, en dat wij een klein deel van de bevolking testen."

De meeste tests waren bedoeld om toegang te krijgen tot een café, evenement of sportwedstrijd. Er werden 120 locaties ingezet, inclusief zes XL-locaties en de twee nieuwe locaties op Vlieland en Schiermonnikoog. Open Nederland streeft naar goede bereikbaarheid. Mensen zouden op maximaal 30 minuten reizen een test moeten kunnen laten doen. Gisteren werd daarom nog een nieuwe locatie in geopend Oostburg, in Zeeuws Vlaanderen. Deze week komt daar nog een extra testlocatie in Winterswijk bij.

Niet bij iedereen werkte de app afgelopen weekend. "Daar wordt over gesproken zodat dat in de komende weken goed gaat", zei Eringa.

Douwe Bob zegt tour af vanwege coronatoegangsbewijs

Douwe Bob heeft besloten zijn tournee in het najaar niet door te laten gaan. De muzikant vindt het discriminerend dat zijn publiek sinds zaterdag een QR-code moet laten zien bij zalen, en daar wil hij "niet aan meedoen", zegt hij in een video op Instagram.

Hij besloot zijn concerten af te zeggen nadat hij afgelopen weekend zelf werd geweigerd bij een bioscoop toen hij geen coronatoegangsbewijs (CTB) liet zien. "En toen werd het na alle verhalen wel heel echt." De zanger is zelf niet gevaccineerd.

Dit najaar zou hij op verschillende plekken in heel Nederland optreden, maar hij wil daar onder de huidige coronaregels niet aan beginnen. "Dit is niet waarom ik muzikant ben geworden. Ik wil de mensen liefde geven en schoonheid brengen en voor mezelf een leuke tijd hebben. Ik heb een tour staan. Ik ga het niet doen. De discriminatie is te groot."

Douwe Bob is niet de enige die niet optreedt vanwege het verplichte CTB. Onlangs bliezen ook Hans Teeuwen en Jandino Asporaat al voorstellingen af om dezelfde reden.

Coronapatiënt overleden nadat hij zichzelf ontsloeg uit ziekenhuis

Een 67-jarige coronapatiënt uit Ierland is afgelopen weekend overleden nadat activisten van de Ierse antivaccinatie-campagne hem overtuigden het ziekenhuis te verlaten. In video's die online zijn gezet is te zien is dat de patiënt, Joe McCarron, zichzelf met hulp van activisten uit het ziekenhuis ontslaat. Twee dagen nadat hij het ziekenhuis had verlaten, werd hij opnieuw met spoed opgenomen. Een week daarna overleed hij aan corona.

Dit incident staat niet op zichzelf, schrijven Ierse kranten. De Saolta- ziekenhuisgroep, een overkoepelende organisatie van ziekenhuizen, maakt zich grote zorgen over de effecten op patiënten en medewerkers nu er meerdere incidenten zijn geweest waarbij antivaccinatie-activisten desinformatie verspreiden in ziekenhuizen.

De familie rouwt om het overlijden van McCarron en veroordeelt de actie. "Het heeft het herstel van Joe op geen enkele manier geholpen." Zijn vrouw biedt haar verontschuldigen aan aan het ziekenhuis. "We moedigen iedereen aan om de juiste medische hulp te zoeken na een coronabesmetting."

Geld en meer vaccins toegezegd tijdens Global Citizen Live

Meer dan zestig artiesten hebben de afgelopen 24 uur op verschillende plekken in de wereld opgetreden om aandacht te vragen voor klimaatverandering, hongersnood en gelijkheid bij de verdeling van vaccinaties. Tijdens het Global Citizen Live-evenement is door overheden en organisaties meer dan 800 miljoen dollar toegezegd voor de bestrijding van armoede en hongersnood.

Ook hebben verschillende landen toegezegd meer vaccins vrij te maken voor landen die dat het meest nodig hebben. In totaal zouden de landen 60 miljoen vaccins extra beschikbaar stellen. Voor de bescherming van de planeet werd meer dan 300 miljoen dollar opgehaald.

De optredens vonden plaats in zes continenten, in steden als New York, Parijs, Londen, Los Angeles, Lagos, Sydney, Rio de Janeiro en Seoul. Tienduizenden mensen waren live aanwezig en nog eens miljoenen volgden de show via tv of social media. Internationale sterren als Elton John, Coldplay, Billie Eilish, Jennifer Lopez, Stevie Wonder en The Black Eyed Peas traden op en riepen mensen op geld te doneren.

Billie Eilish tijdens het Global Citizen live-event in Central Park in New York

Vierde lid Braziliaanse VN-delegatie besmet met corona

Een vierde lid van de Braziliaanse delegatie die afgelopen week met president Jaïr Bolsonaro naar de VN-top in New York reisde, is besmet met het coronavirus. Pedro Guimarães, de president van de grote staatsbank Caixa, maakte dit zelf via Instagram bekend.

Hij heeft geen symptomen van het coronavirus en zit sinds afgelopen woensdag in quarantaine, nadat een deel van de delegatie terugkeerde naar Brazilië. Guimarães zegt dat hij volledig is gevaccineerd.

Minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga, Bolsonaro's zoon Eduardo en een diplomaat testten afgelopen week ook positief. De besmetting van Queiroga werd ontdekt tijdens het bezoek, hij zit nog steeds in isolatie in een hotel in New York.

In de aanloop naar de Algemene Vergadering was de aanwezigheid van Bolsonaro in New York al omstreden. Hij zou de enige niet-gevaccineerde regeringsleider op de bijeenkomst zijn geweest. Bij terugkeer naar Brazilië is hij ook in quarantaine gegaan. Gisteren zei hij dat hij een negatief resultaat terugkreeg na een coronatest.

'Dit jaar nog minder toeristen in Nederland dan vorig jaar'

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) schat dat er dit jaar 5,4 miljoen internationale bezoekers in Nederland op vakantie zijn gegaan. Dat is 26 procent minder dan het eerste coronajaar 2020. En het is 73 procent minder dan in 2019.

"De verwachte jaarcijfers schetsen een dramatischer beeld dan we eerder dit jaar hadden. Dit komt door de aanhoudende reisrestricties en beperkende maatregelen die al bijna het hele jaar gelden. Hierdoor zakt het toeristisch en zakelijk bezoek in Nederland dit jaar zelfs terug naar het niveau van begin jaren negentig", zegt NBTC-directeur Jos Vranken.

Het NBTC verwacht pas in 2024 een volledig herstel van het aantal internationale bezoekers. "Vakanties zullen op korte termijn weer op gang komen, maar we verwachten dat voornamelijk intercontinentale en zakelijke reizen, met name de meetings en congressen, langzamer op gang komen", aldus Vranken.

Dit jaar opnieuw minder toeristen naar Nederland

Welkom

Welkom bij het coronablog van maandag 27 september.