Brabantse Ziekenhuizen gaan samen personeelstekorten aanpakken
Negen Brabantse ziekenhuizen gaan samenwerken om meer zorgmedewerkers op te leiden en te behouden voor de zorg. Dat is nodig omdat het personeelstekort is opgelopen door de coronacrisis.
Het actieplan is in eerste instantie vooral gericht op het opleiden van verpleegkundigen voor de intensive care en de spoedeisende hulp, maar er moeten ook extra anesthesiemedewerkers en operatieassistenten komen. Vanwege de coronacrisis en de inhaalzorg is er een grote vraag naar deze beroepen, maar het opleiden en behouden van zorgpersoneel is een grote uitdaging.
"Je moet voldoende opleiden, maar dat is lastig als je een personeelstekort hebt", zegt Marike Schoneveld van Fonds Ziekenhuisopleidingen (FZO) regio Noord-Brabant tegen Omroep Brabant.
Het doel van dit actieplan is om tien procent meer mensen op te leiden en minimaal tien procent meer zorgmedewerkers te behouden. Deelnemers aan de samenwerking zijn het Amphia Ziekenhuis, het Bravis Ziekenhuis, Bernhoven, het Catharina Ziekenhuis, Elkerliek, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Máxima MC en het St. Anna Ziekenhuis. Er is drie jaar voor uitgetrokken.
Oplossingen
Ziekenhuizen gaan elkaar onder meer helpen met het invullen van stageplekken. "Als het ene ziekenhuis bijvoorbeeld geen stageplekken heeft, kun je kijken of een ander ziekenhuis in de buurt ze wel heeft", zegt Schoneveld.
Ook is een proef gestart met een flexibele schil. Zorgmedewerkers krijgen daarmee straks de kans om in meerdere ziekenhuizen tegelijk te werken. Ziekenhuizen hopen dat de afwisseling ertoe leidt dat personeel minder snel uitvalt.
Daarnaast willen de ziekenhuizen medewerkers die een vervolgopleiding doen tot bijvoorbeeld ic-verpleegkundige of anesthesiemedewerker, beter begeleiden. Door middel van een assessment willen de ziekenhuizen erachter komen tegen welke problemen een medewerker aanloopt en uitval voorkomen. "Elke student die uitvalt is een gemiste kans", zegt Schoneveld.