Storing in de app CoronaCheck
NOS NieuwsAangepast

CoronaCheck-app soms onbereikbaar door DDos-aanvallen en grote drukte

De CoronaCheck-app is bij vlagen overbelast, omdat te veel mensen tegelijkertijd een QR-code proberen op te halen. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het gebruik van de app soms even kan duren en adviseert om het later nog eens te proberen.

Daarnaast zijn er meerdere DDoS-aanvallen uitgevoerd op de servers van de CoronaCheck-app. "We hebben die aanvallen kunnen afslaan, maar het vergt wel wat van onze servercapaciteit", zegt de woordvoerder.

In onder meer Alkmaar, Arnhem, Nijmegen en Breda maakten mensen op sociale media vanavond melding van storingen met de app. Een NOS-verslaggever in Rotterdam merkt dat de app af en toe traag werkt. Ook op de storingenwebsite Allestoringen.nl kwamen rond 20.00 uur veel meldingen binnen; inmiddels neemt het aantal nieuwe meldingen weer af.

Sinds vandaag moeten mensen een coronapas laten zien om toegang te krijgen tot de meeste horeca, evenementen en concertzalen. De invoering verliep overdag rustig, hoewel niet overal werd gecontroleerd op het toegangsbewijs.

Probleem bij opvragen QR-code

De app werkt zonder internet wanneer je eerder een QR-code hebt aangemaakt. In dat geval kan je zonder problemen het toegangsbewijs laten zien, zegt het ministerie. Dat geldt niet voor mensen die nog zo'n code moeten opvragen: daarvoor is een verbinding met de soms overbelaste server nodig.

Daarnaast kan de QR-code niet werken bij mensen die de app een maand niet hebben gebruikt. Het ministerie adviseert gebruikers het coronatoegangsbewijs te 'checken' voordat je de deur uitgaat. Het advies van het ministerie: "Ga je 's avonds naar een café, zorg dan 's middags dat je een QR-code hebt opgevraagd."

De CoronaCheck-app was gisteren zo'n 11 miljoen keer gedownload. In totaal zijn er zo'n 32 miljoen QR-codes opgevraagd. Dat zijn zowel vaccinatiebewijzen als negatieve testuitslagen.

In Nijmegen stonden rond rond 20.00 uur lange rijen in het uitgaansgebied:

Lange rijen voor discotheken vanwege problemen bij CoronaCheck-app

De Nijmeegse horecaondernemer Khalid Oubaha zegt dat het vanavond korte tijd een "chaos" was. Hij zegt dat veel mensen op straat stonden, waardoor de veiligheid in het geding kwam. Hij zegt dat de politie adviseert om bezoekers zonder controle door te laten. Daar heeft hij gehoor aan gegeven.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het "in enkele gevallen" kan zijn voorgekomen dat mensen zonder controle van de QR-code zijn doorgelaten, zodat er wat ruimte ontstond. Inmiddels is het weer "rustig en gezellig" in de binnenstad van Nijmegen, aldus de woordvoerder.

Een vrouw in de rij voor een concert van Trijntje Oosterhuis in het Alkmaarse podium Victorie zei tegen NH Nieuws dat slechts mondjesmaat iemand werd toegelaten. "Voortaan kun je dus beter de papieren versie meenemen", adviseert ze.

Ook in Oss stond een lange rij voor een theater:

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland noemt de problemen met de CoronaCheck-app "een vuistslag in het gezicht van horecaondernemers". "Dit is heel wrang voor de horecaondernemers die ongevraagd met deze maatregelen moeten werken, dat dan op deze dag de techniek hen in de steek laat", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts tegen persbureau ANP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl