NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Bolsonaro in quarantaine na VN-top • Kort geding om invoering coronapas

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen openen we weer een nieuw liveblog met het coronanieuws. Fijne nacht!

 • Kritiek op gebrek aan tegenkandidaten WHO-chef

  De bekendmaking dat Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zonder tegenstand kandidaat is voor een tweede termijn stuit op weerstand. De AIDS Healthcare Foundation (AHF) noemt het proces tegen persbureau Reuters een aanfluiting en heeft er bij de Verenigde Naties op aangedrongen om Tedros' ambtstermijn niet met vijf jaar te verlengen.

  Elke VN-lidstaat kan kandidaten voordragen voor de hoogste functie bij de WHO, maar vooralsnog zijn er nog geen andere kandidaten. De deadline hiervoor loopt deze week af.

  De president van de AHF, Michael Weinstein, maakt zich zorgen dat de volgende termijn van Tedros in het teken zal staan van een "eeuwige inhaalslag met de pandemie". Volgens Weinstein heeft Tedros vanaf het begin niet genoeg prioriteit gegeven aan de volksgezondheid.

  "We zullen meer van hetzelfde hebben als het leiderschap van de WHO niet verandert. Twee jaar na het begin van de pandemie kan de wereld zich dat niet veroorloven. Dit mag geen 'verkiezing' zijn zoals die in Noord-Korea, waar de uitslag al lang bekend is voordat er gestemd is. We hebben een grote en diverse pool van kandidaten nodig om de best mogelijke persoon te vinden om de WHO te leiden", meent Weinstein.

  De definitieve beslissing over wie de WHO zal leiden, wordt genomen tijdens de Wereldgezondheidsvergadering in mei 2022.

 • Afrikaanse landen dringen in New York aan op betere verdeling coronavaccins

  Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York hebben Afrikaanse landen de VN-lidstaten opgeroepen om coronavaccins beter over de wereldbevolking te verdelen. In Afrikaanse landen heeft de bevolking weinig tot geen toegang tot de vaccins, terwijl in rijke landen het grootste deel van de bevolking al is ingeënt of de mogelijkheid heeft dat nog te doen.

  "Niemand is veilig tenzij we allemaal veilig zijn", werd door meerdere Afrikaanse leiders herhaald. "Het virus kent geen continenten, grenzen, nationaliteiten of sociale statussen", zei president Déby van Tsjaad tegen de leden van de Algemene Vergadering. "De landen en regio's die niet gevaccineerd zijn, zullen een bron blijven van verspreiding en ontwikkeling van nieuwe varianten van het virus", waarschuwde hij.

  Onder meer de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa drong er bij de lidstaten van de VN op aan een voorstel te steunen om tijdelijk af te zien van intellectuele eigendomsrechten om de productie van vaccins uit te breiden.

 • Horeca Nederland: controle op coronabewijs niet onze taak

  Horecaondernemers vinden dat het niet hun taak is om gasten te controleren op een coronatoegangsbewijs (CTB), blijkt uit een onderzoek dat de branchevereniging KHN deed onder 3400 leden.

  Vanaf overmorgen moet iedereen boven de 13 jaar die een binnenruimte van cafés of restaurants betreedt gecontroleerd worden op een coronatoegangsbewijs, dat via een QR-code te scannen is. Deelnemers aan de enquête van KHN vrezen dat dit niet uit te voeren is. Zo zou de inzet van personeel voor deze taak hen op extra kosten jagen. Daarnaast vrezen de ondernemers ellenlange discussies over het coronabeleid. Dat kan agressie en bedreigingen veroorzaken, denkt de branchevereniging.

 • Bolsonaro 14 dagen in quarantaine na besmettingen in Braziliaanse delegatie

  De Braziliaanse president Bolsonaro is bij terugkeer van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor veertien dagen in quarantaine gegaan. Aanleiding is de positieve coronatest van zijn minister van Volksgezondheid, Marcelo Queiroga, eerder deze week.

  In de aanloop naar de Algemene Vergadering was de aanwezigheid van Bolsonaro in New York al omstreden. Hij zou de enige niet-gevaccineerde regeringsleider op de bijeenkomst zijn geweest. Dit leidde tot protesten bij het hotel waar de Braziliaanse delegatie verbleef. Op videobeelden is te zien dat Queiroga vanuit een busje zijn middelvinger opsteekt naar de demonstranten.

  Hij en een ander lid van de delegatie testten dinsdag positief en verblijven nog in New York. De rest van de delegatie is op advies van de Braziliaanse gezondheidsautoriteit bij thuiskomst in quarantaine gegaan.

  Sinds de uitbraak van de pandemie zijn zo'n 600.000 inwoners van Brazilië overleden aan het virus. Bolsonaro heeft de ernst van de pandemie steevast afgezwakt. Een enquêtecommissie doet onderzoek naar het coronabeleid.

 • Advocaten spannen kort geding aan vanwege coronapas

  Advocaten uit Breda spannen een kort geding tegen de Staat aan vanwege de invoering van de coronapas.

  In een verklaring op LinkedIn noemt advocaat Bart Maes, een van de eisers, de invoering van de coronapas "onwettig, strafbaar en discriminerend". De maatregel is volgens zijn kantoor in strijd met internationale verdragen en met de lichamelijke integriteit, een recht dat in Nederland grondwettelijk is vastgelegd.

  Vanaf zaterdag treden er nieuwe coronaregels in werking. De verplichte anderhalvemeterregel vervalt, maar iedereen van 13 jaar en ouder moet een coronatoegangsbewijs (ctb) kunnen laten zien voor een bezoek aan een restaurant, café of bioscoop.

  De rechtbank Den Haag buigt zich dinsdag om 13.00 uur over de zaak.

 • EMA verwacht begin oktober oordeel over extra Pfizer-dosis

  Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht begin oktober met een oordeel te komen over een extra Pfizer-vaccinatie voor gezonde mensen. Het is de bedoeling dat mensen zes maanden na hun tweede prik een derde coronaprik kunnen krijgen. Mogelijk zakt de bescherming tegen het coronavirus rond die tijd wat weg; een derde prik kan helpen het afweersysteem sterker te maken.

  Nederland geeft mensen met een ernstige immuunstoornis vanaf 7 oktober al een derde prik.

 • Inchecken op Schiphol mag vanaf zaterdag weer zonder mondkapje

  Wie vanaf zaterdag met het vliegtuig vanaf Schiphol vertrekt hoeft geen mondkapje meer op tijdens het inchecken, Vanaf de scanpoortjes om bij de beveiligingscontrole te komen zijn ze wel verplicht, net als in het vliegtuig zelf, zegt een woordvoerder van de luchthaven tegen NH Nieuws. Passagiers die aankomen mogen na het verlaten van de bagagehal het mondmasker afzetten.

  Net als in de rest van Nederland, vervalt zaterdag de anderhalvemeterregel ook op de luchthaven, maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid vorige week bekend.

  Bezoekers van cafés en restaurants op Schiphol moeten een coronatoegangsbewijs kunnen tonen. Iemand wegbrengen of ophalen is weer toegestaan, en uitzwaaien vanaf het Panorama-terras is vanaf dit weekend weer mogelijk. De spatschermen bij de balies blijven. Dat geldt ook voor de afstandsstickers: de luchthaven adviseert reizigers nog steeds om zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden.

  Inchecken op Schiphol mag weer zonder mondkapje ANP
 • 1841 positieve tests, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1841 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 81 minder dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1801 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 17 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werden 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 7 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

  Bij het RIVM gemelde positieve tests sinds 1 juli 2021 NOS
 • Hagenaar overleed in Angola aan corona, familie vraagt tevergeefs om repatriëring

  Een man uit Den Haag heeft tevergeefs geprobeerd het lichaam van zijn overleden vader vanuit Angola naar Nederland te krijgen, schrijft Omroep West. Zijn vader, de 57-jarige Haagse evangelist Antonio Castelo, overleed twee weken geleden tijdens een reis. Volgens de Angolese autoriteiten bezweek hij aan de gevolgen van een coronabesmetting.

  Vanwege besmettingsgevaar is besloten om het lichaam niet te repatriëren, maar in Angola te begraven. "Mijn moeder en zusje zijn in Angola en zij kunnen erbij zijn", zegt zoon Alvaro Castelo tegen Omroep West. "Wij, mijn twee andere zusjes en broertje, kunnen dat niet." Alvaro hoopt een grafsteen te laten maken die later op het graf van zijn vader geplaatst kan worden. Ook komt er nog een herdenkingsdienst in Den Haag.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het lichaam van Castelo het land inderdaad niet uit mag. "De Nederlandse overheid heeft niet de mogelijkheid om repatriatie af te dwingen. Wat wij konden doen, hebben we gedaan."

 • Mensen met afweerstoornis kunnen derde prik krijgen vanaf 7 oktober

  Begin oktober krijgen de eerste gevaccineerde mensen met een ernstige afweerstoornis een uitnodiging om een derde prik te halen. De eerste brieven worden 6 oktober verstuurd, een dag later kunnen de eerste mensen terecht bij een vaccinatielocatie van de GGD.

  De extra dosis is bedoeld voor mensen van 12 jaar en ouder. Naar schatting gaat het om een groep van 200.000 tot 400.000 mensen. Bij hen werkten de eerste prikken mogelijk niet goed genoeg. Het kan zijn dat hun afweersysteem niet voldoende antilichamen heeft aangemaakt tegen het virus waardoor nog niet voldoende bescherming is opgebouwd. Een derde prik kan helpen om de afweer sterker te maken.

  Deze groep krijgt de derde prik met een vaccin van Pfizer of Moderna, ook als ze eerder een ander vaccin hadden gekregen. Het duurt waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd.

  Het is volgens de Gezondheidsraad nog niet nodig om de rest van de bevolking een extra vaccinatie te geven. De vaccins werken bij die mensen nog goed genoeg om een ziekenhuisopname of overlijden te voorkomen.

 • Tuincentra en woonwinkels voelen zich gedwongen om 'politieagentje' te spelen

  Tuincentra en grote winkels met eigen horeca zijn niet blij met de verplichting dat bezoekers vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs moeten tonen om hun restaurant binnen te mogen.

  De directeur van Tuinbranche Nederland vindt dat "niet uit te leggen", zegt hij tegen Nu.nl. "We hadden in onze horeca liever de 1,5 meter gehouden. Mensen mogen nu vrij de winkel in, hoeven geen afstand meer te houden en mogen lekker rondlopen. Maar als je dan even wil gaan zitten voor koffie, moet je ineens een check laten doen."

  Ook andere ondernemers zeggen het vervelend te vinden dat ze nu "politieagentje" moeten gaan spelen. "Dat wil je als ondernemer helemaal niet", zegt Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INretail. "Je moet er sowieso personeel voor vrijmaken om alles in goede banen te leiden."

 • 513 coronapatiënten in het ziekenhuis, gisteren 532

  In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 513 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 532), van wie 183 op de IC (gisteren: 186).

  Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • 12-jarige jongen stapt naar rechter: vader geeft geen toestemming voor prik

  Een 12-jarige jongen uit Groningen is naar de kinderrechter gestapt, omdat hij van zijn vader geen toestemming krijgt om zich te laten vaccineren. De rechtbank Noord-Nederland heeft de jongen gelijk gegeven.

  De jonge Groninger wil een vaccinatie om de kans op een besmetting te beperken. Ook wil hij met een veiliger gevoel op bezoek kunnen bij zijn oma, die uitgezaaide longkanker heeft, schrijft RTV Noord.

  De rechter gaf de jongen gelijk, omdat volgens hem het belang van het kind bij vaccinatie zwaarder weegt dan de bezwaren van de vader. Ook vindt de rechter de zorgen van de vader over gezondheidsrisico's op de lange termijn, zoals onvruchtbaarheid, ongefundeerd.

  De moeder vindt het wel goed dat haar zoon zich laat vaccineren. De ouders van de jongen zijn gescheiden en hebben een slechte verstandhouding. Door de uitspraak mag de 12-jarige zich meteen laten vaccineren, ook als zijn vader in beroep gaat tegen de uitspraak.

 • Vaccinatie verplicht voor Amerikaanse sporters, NOC*NSF blijft bij dringend advies

  Nederlandse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen worden niet verplicht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat vertelt een woordvoerder van NOC*NSF naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen van het Amerikaans olympisch comité.

  Daarin staat dat alle Amerikaanse sporters die willen meedoen aan de Olympische Winterspelen in Peking zich moeten laten vaccineren. De vaccinatieverplichting geldt niet alleen voor sporters, maar ook voor alle coaches en andere stafleden.