Bezoekers op een festival in Venlo, begin juli
NOS Nieuws

Van 'summer of love' naar quarantaine: besmette jongeren blij met excuses Rutte

Dacht je twee weken geleden nog te gaan genieten van een 'summer of love', zit je nu in quarantaine omdat je besmet bent met het coronavirus. Het overkwam vooral jongeren die na de versoepelingen van 26 juni uit hun dak gingen in nachtclubs en op festivals. Zij vinden het terecht dat premier Rutte vandaag zijn excuses aanbood voor de versoepelingen, die achteraf gezien te snel kwamen.

Een van die jongeren is de 24-jarige Jorinde van den Berge uit Utrecht. Ze werd onlangs gevaccineerd met het Janssen-vaccin bij de GGD in het kader van het 'Dansen met Janssen'-initiatief. Met een vaccinatiebewijs op zak én een Testen voor Toegang-coronatest (waar ze de uitslag overigens nooit van kreeg) ging ze in Eindhoven op stap en stond ze een weekend later op een festival in Amsterdam.

Afgelopen donderdag bleek ze corona te hebben. "Ik ben drie dagen echt ziek geweest, nu gaat het weer wat beter. Ik ben nog wel heel moe - ik slaap 12 of 13 uur per nacht - en ik raak snel buiten adem", vertelt ze. "Ik baal er heel erg van. Ik zou vijf dagen per week in het ziekenhuis gaan werken deze zomer, maar dat kan nu niet. En het is niet niks. Je hoort over jongeren die veel last hebben van long covid."

Jorinde denkt het virus op het Amsterdamse festival te hebben opgelopen, ondanks de strenge controle aan de poort. "Een vriend van mij is daar ook besmet geraakt en ik zag online veel mensen die hetzelfde verhaal hadden. Blijkbaar is Testen voor Toegang niet veilig genoeg, want sjoemelen met een QR-code kon daar echt niet."

'We zijn jong, dus we nemen het risico'

De 24-jarige Leonie (haar echte naam is bekend bij de redactie), eveneens uit Utrecht, raakte waarschijnlijk besmet in een nachtclub. "Op woensdag kreeg ik de eerste Pfizer-prik en op zaterdag was het feest. De prik was nog niet echt ingewerkt, gok ik."

Achteraf heeft ze spijt dat ze uitging. "Waarom ben ik daar naartoe gegaan als alle seinen op rood stonden? Niet vanuit de overheid weliswaar, maar gewoon als je praktisch kijkt naar of het wel of niet handig is. Mijn vrienden en ik vonden het een beetje gek dat je meteen na de vaccinatie een QR-code kreeg, zoals bij 'Dansen met Janssen'. Maar uiteindelijk denk je: we zijn jong, dus we nemen het risico."

Leonie is nog niet helemaal beter; ze is schor, een beetje vermoeid en proeft nog niets. De verhuizing waar ze middenin zat, ligt even stil. Ook twijfelt ze over andere plannen deze zomer. "Ik ben vooral benieuwd of Lowlands door kan gaan, want daar heb ik een kaartje voor. Ik kan me voorstellen dat het niet mag, maar daar word ik wel wat moedeloos van."

"We dachten: we kunnen wel gewoon even uitgaan", zegt studente Karen, die ondanks haar vaccinatie corona kreeg:

Karen heeft corona na bezoek festival: 'Was het wel waard'

De 17-jarige Martijn (zijn echte naam is bekend bij de redactie) woont op Ameland en is waarschijnlijk daar in een nachtclub besmet geraakt. Hij is verkouden maar heeft verder weinig klachten.

"Ik dacht: lang leve de vrijheid. Op het eiland gaat men sowieso wat losjes met corona om. Testen voor Toegang is hier niet beschikbaar, dus de twee clubs mochten alleen open met beperkte capaciteit en anderhalve meter afstand. Maar dat lukte natuurlijk niet."

Volgens Martijn zijn zeker vijftig mensen besmet geraakt in de twee nachtclubs op Ameland. "Het is mij wel duidelijk dat de uitbraak niet zo ernstig zou zijn als de clubs toch een vorm van controle hadden toegepast. Ik ben zelf ook nog niet gevaccineerd."

'Het was niet goed doordacht'

Jorinde, Leonie en Martijn zijn blij dat premier Rutte vandaag zijn excuses heeft aangeboden voor de 'inschattingsfout' die hij gemaakt heeft bij het versoepelen eind juni.

"Wat wij dachten dat kon, bleek in de praktijk toch niet te kunnen", zei Rutte:

Rutte: we hebben een inschattingsfout gemaakt

"Ik zat al te wachten op excuses bij de laatste persconferentie", zegt Jorinde. "Ze hadden deels van tevoren kunnen weten dat het niet goed zou lopen. Ze kunnen er nu niets meer aan doen, maar ze nemen wel de verantwoordelijkheid."

"Het is makkelijk om te zeggen dat Rutte alles fout gedaan heeft", aldus Leonie. "Ik snap heel goed dat de overheid wilde versoepelen om het nachtleven een kans te geven. Maar het was niet goed doordacht."

Zo denkt ook Martijn erover. "Die excuses zijn terecht. Maar uiteindelijk neem ik het niemand kwalijk dat ik besmet ben geraakt, want ik ben zelf gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl