ANP
NOS NieuwsAangepast

Jongen (12) mag van rechter gevaccineerd worden ondanks bezwaar van vader

Een 12-jarige jongen mag zich laten vaccineren tegen corona hoewel hij geen toestemming heeft van zijn vader. Dat heeft een rechter in Groningen bepaald. De jongen stapte naar de rechter omdat hij zijn ernstig zieke oma wil bezoeken die aan longkanker lijdt. Hij is bang dat hij zijn oma zou kunnen besmetten en dat zij daaraan uiteindelijk zou kunnen overlijden.

De uitspraak werd eergisteren al gedaan, maar is nu naar buiten gebracht. De gescheiden ouders van de jongen staan op slechte voet met elkaar en kunnen het niet eens worden over de vaccinatie van hun kind. De moeder staat toe dat haar zoon wordt gevaccineerd, maar de vader is tegen vaccinatie en het testen van zijn zoon. De jongen liet weten zich niet gehoord te voelen door zijn vader en stapte daarom naar de rechter.

De vader zegt zich zorgen te maken over bijwerkingen van het vaccin en de gevolgen op langere termijn. Hij stelde in de rechtszaak dat de vaccinatie niet opweegt tegen de risico's op de bijwerkingen. De rechter legde in de uitspraak uit voorop te stellen dat kinderen wel degelijk corona kunnen krijgen.

Minder ziek

Kinderen worden volgens de rechter gemiddeld minder erg en minder vaak ziek dan volwassenen, maar kunnen alsnog langdurig ziek worden of langdurige gevolgen van de ziekte ervaren, zoals long covid. "Verder is het risico op het besmetten van anderen significant kleiner bij gevaccineerden dan bij ongevaccineerden", zegt de rechter in de uitspraak.

De uitspraak werd gedaan tijdens de behandeling van een andere zaak die diende tussen de vader en moeder van het kind. Het kind werd in die zaak gehoord en had verteld over de weigering van zijn vader en de situatie van zijn oma. De rechter besloot daarom het pleit te beslechten. "Er is een ontwikkeling gaande waarbij de stem van het kind belangrijk wordt geacht en daar wil de rechter naar luisteren", stelt de persrechter.

Zelf beslissen

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar mogen sinds juli zelf beslissen of ze worden gevaccineerd tegen corona of niet. Voor kinderen van 12 t/m 15 geldt wel dat ze dat alleen mogen bepalen in overleg met hun ouders. Als ouders het er niet mee eens zijn mag het kind uiteindelijk zelf beslissen of het zich wil laten vaccineren. De jongen had dus gewoon kunnen beslissen om zich te laten vaccineren, stelt ook advocaat Bennie Werink, die de moeder van de jongen bijstond.

Toch besloot de rechter een oordeel te vellen in de zaak. De advocaat zegt dat hij geen andere zaken kent waarin de rechter heeft geoordeeld over een coronavaccinatie voor een kind. "Ik ben zelf natuurlijk niet bekend met alle uitspraken, maar ik heb het verder nog nooit meegemaakt of erover gehoord."

De jongen mag zich nu direct laten vaccineren. "De rechter vindt in dit geval dat het belang van vaccinatie op korte termijn groter is dan het belang om een hoger beroep af te wachten", stelt de persrechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl