Een lange rij bij de vaccinatielocatie in Nieuwegein Ingezonden foto

De GGD regio Utrecht heeft gisteravond met spoed 1200 Janssen-vaccins weggeprikt. Door een stroomstoring deed de koelkast waarin de vaccins lagen op de vaccinatielocatie in Nieuwegein het niet. Daarom waren de vaccins nog maar kort houdbaar.

Bij de vaccinatielocatie ontstond al snel een lange rij mensen die in aanmerking wilden komen voor een inenting zonder afspraak. Binnen twee uur stonden er genoeg mensen en kon de GGD de rest weer naar huis sturen.

De stroomstoring werd veroorzaakt door een kapotte waterleiding. De koelkasten waar de Janssen-vaccins in werden bewaard vielen uit. Als vaccins niet tijdig worden opgemaakt, zijn ze niet meer bruikbaar.

Honderden vaccins al vergeven

Een woordvoerder van de GGD laat aan RTV Utrecht weten dat volgens de richtlijnen van het RIVM eerst medewerkers van vaccinatiestraten en bijvoorbeeld brandweerlieden van de Veiligheidsregio Utrecht zijn benaderd. Daarmee was voor enkele honderden vaccins al snel een bestemming gevonden.

Omdat het bericht zich al snel via appgroepen en andere sociale media verspreidde besloot de GGD vanaf 20.30 uur ook mensen toe te laten die spontaan naar de locatie kwamen. Binnen twee uur waren de overige 800 vaccins vergeven.

STER reclame