liveblog
NOS NieuwsAangepast

Gommers: kabinet kiest riskantste scenario • Vakbonden niet blij met vaccinatieregistratie

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 14 september.
  • Op 25 september vervalt het 1,5 meter afstand te houden.
  • De horeca kan met maximale capaciteit open en alle evenementen zijn onder voorwaarden toegestaan.
  • De coronatoegangspas wordt verplicht voor horeca, evenementen en bij bioscopen en theaters.
  • De nachthoreca zoals clubs en discotheken mag tot middernacht open.
  • In het openbaar vervoer blijft het dragen van een mondkapje verplicht, net als op het vliegveld.
liveblog gesloten

'Ook OMT-leden willen graag dansen'

OMT-lid Marc Bonten zegt vanavond in Nieuwsuur de frustratie bij de horecaondernemers te begrijpen. "Het zal u verbazen, maar er zijn ook OMT-leden die graag dansen."

Maar hij zegt "de collectieve verantwoordelijkheid" te missen. "De situatie is nog niet zo dat we alle maatregelen los kunnen laten. En als we geen coronapas invoeren, dan hebben we straks dezelfde situatie als in juli. We verwachten dat de besmettingen dan snel toenemen."

De nachthoreca vraagt zich af waarom zij wél overdag, maar niet 's nachts open mag. "Of het dag of nacht is, dat maakt voor het virus niets uit", zegt Bonten daarover. "Maar die activiteiten vinden doorgaans in de nachtelijke uren plaats. Het gaat erom dat het vaak situaties zijn waar mensen in niet-goed-geventileerde ruimtes dicht op elkaar staan. Dat zijn echt de superspreadevents."

Volgens Bonten is het pas mogelijk om alle maatregelen te laten varen als de vaccinatiegraad een stuk hoger is. Concreet noemt hij een graad van 95 procent. Volgens Bonten wordt dat percentage ook genoemd in het nieuwste OMT-advies. Op dit moment is 82 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd. 85 procent heeft minstens één prik gehad.

Evenementenbranche: keuzes niet onderbouwd, onuitlegbaar en onduidelijk

De evenementenbranche is kritisch op de vanavond aangekondigde aanpassingen van het coronabeleid. De sector vindt de keuze van het kabinet om evenementen binnen enkel onder voorwaarden toe te staan "niet onderbouwd, on-uitlegbaar en onduidelijk".

De evenementenbranche zegt vorige week met het demissonaire kabinet rond de tafel te hebben gezeten. "We hebben als sector er echt alles aan gedaan om de besluitvorming te beïnvloeden en onderbouwing te leveren om volledig open te kunnen. Maar beeldvorming weegt kennelijk zwaarder dan feiten", aldus de Alliantie van Evenementenbouwers.

Volgens het EventPlatform blijkt uit de Fieldlab-evenementen en de ervaringen in het buitenland dat evenementen op volle capaciteit veilig open kunnen. De organisatie vindt de huidige capaciteitseis - waarbij een beperking van 75 procent van de bezetting geldt - niet goed onderbouwd. "Het is uitermate schadelijk voor de sector die vooralsnog geen duidelijkheid heeft gekregen over aanvullende steun na 1 oktober."

Ook de organisatie van Unmute Us noemt de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk. "Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?", reageert initiatiefnemer Jasper Goossen.

Ondernemersorganisaties: 'steun blijft nodig in sectoren met beperkingen'

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over het loslaten van de anderhalve meter. Ook juichen ze toe dat werknemers weer vaker naar kantoor kunnen. Wel is volgens hen steun nodig voor de nachthoreca en evenementen die ook na 25 september nog met beperkingen te maken hebben.

"Ondernemers mogen niet de dupe zijn van beperkingen als gevolg van het relatief nog grote aantal ongevaccineerden in combinatie met de beperkte zorgcapaciteit", zeggen de ondernemersorganisaties. Het demissionaire kabinet maakt binnenkort nog bekend welke aanvullende steun de nachthoreca en evenementen krijgen. De generieke steunmaatregelen moeten verlengd worden als maatwerk niet mogelijk is, volgens de organisaties.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat de beperkingen en het stopzetten van de coronasteun ervoor zorgen dat horecaondernemers de coronaregels niet meer naleven. "Dit is te veel gevraagd. Het draagvlak voor de huidige maatregelen was al laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring verwacht ik dat er een grens wordt overschreden en dat veel horecaondernemers de regels niet meer gaan handhaven. Dat gevoel begrijp ik ook.", laat KHN-voorzitter Robèr Willemsen weten.

De ondernemersorganisaties pleiten ook voor kapitaalsteun voor de kapitaalintensieve bedrijven die afhankelijk zijn van (buitenlandse) gasten, zoals de touringcarbedrijven, congrescentra en musea. "Voor deze ondernemers duurt het langer om op het oude niveau te komen", zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Intensivist Gommers: kabinet kiest voor meest risicovolle scenario

Het kabinet heeft met de aanpassingen van de coronaregels gekozen voor het "meest risicovolle scenario". Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen persbureau ANP. "Rutte zegt dat hij stuurt op het beheersbaar houden van de zorg, maar hij heeft gekozen voor het scenario met de meeste risico's. Dat spreekt elkaar tegen", aldus de intensivist.

Gommers is als expert verbonden aan het Outbreak Management Team, dat het kabinet drie niveaus van versoepelingen had geadviseerd. Vanavond kondigde het kabinet aan voor het derde niveau te hebben gekozen; het scenario waarbij de meeste beperkingen worden losgelaten.

In het eerste scenario zou er volgens Gommers niets veranderen. In het tweede scenario zou beperkt worden versoepeld met inzet van het coronatoegangsbewijs, maar zouden festivals bijvoorbeeld nog niet mogen. In het derde en laatste scenario zou er in meer sectoren worden versoepeld, ook met gebruik van het toegangsbewijs. De IC-arts vindt het vreemd dat demissionair premier Mark Rutte "benadrukt hoe belangrijk hij het vindt dat we de zorg kunnen leveren voor iedereen, terwijl hij nu wel meer risico neemt."

Ministerie van Justitie afgesloten om demonstratie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is na de persconferentie afgesloten vanwege een coronademonstratie. Buiten het gebouw wordt vuurwerk afgestoken en was eerder ook een rookbom te zien. Journalisten en ambtenaren kunnen momenteel niet naar buiten.

De politie bevestigt aan persbureau ANP dat de uitgangen van het gebouw werden afgesloten omwille van de veiligheid. In het pand maakte het demissionaire kabinet eerder vanavond de aanpassingen van de coronamaatregelen bekend.

De demonstratie was niet vooraf aangekondigd bij de gemeente Den Haag.

'Mensen mogen ook weer hossen', KNVB opgelucht

Stadions bij sportevenementen in de buitenlucht mogen vanaf 25 september weer volledig zijn gevuld. Ook bij indoorwedstrijden met vaste zitplaatsen mogen de tribunes helemaal gevuld worden. Voor indoorevenementen zonder vaste zitplaatsen geldt een maximale bezetting van 75 procent.

De KNVB is opgelucht, laat de nieuwe directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen weten. "Eindelijk is er volop licht aan het einde van de tunnel na een lange tijd waarin iets wat 8 miljoen voetballiefhebbers in Nederland koesteren opeens minder vanzelfsprekend was."

Lees hieronder het hele artikel:

Seniorenorganisatie uit zorgen over invoer coronapas

De invoer van het coronatoegangsbewijs zorgt voor "de nodige onrust" bij ouderen. Dat zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB. Het demissionaire kabinet voert de coronapas eind september in voor bezoekers aan bijvoorbeeld de horeca, het theater en concertzalen. Zij moeten voor toegang een QR-code laten zien waaruit blijkt dat zij ofwel volledig zijn gevaccineerd, of negatief zijn getest.

Het KBO-PCOB wijst erop dat niet alle senioren een smartphone hebben of weten hoe ze de QR-code moeten aanmaken. "Niet iedereen weet hoe je de code op de telefoon kan krijgen, of heeft zelfs de mogelijkheid niet. Men bezit simpelweg niet een (geschikte) smartphone of is niet digivaardig genoeg", zegt Marcel Sturkenboom, directeur van de brancheorganisatie.

Ouderen zouden tegen het gebruik van een papieren code opzien, omdat het aanvragen daarvan volgens de organisatie niet altijd goed gaat. Zo zouden er problemen optreden bij ouderen die niet via de GGD zijn gevaccineerd. Daarnaast heeft niet iedere gevaccineerde aangegeven dat de prikgegevens gedeeld mogen worden, wat nodig is om een QR-code te krijgen.

Vakbonden niet te spreken over vaccinatieregistratie in zorg

Een aantal vakbonden is niet te spreken over een eventuele vaccinatieregistratie in de zorg. Het demissionaire kabinet wil dat het wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel al dan niet is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is volgens demissionair minister De Jonge nodig omdat in de zorg een speciale verantwoordelijkheid geldt voor vaak kwetsbare patiënten. Een werkgever kan aan de hand van de registratie bijvoorbeeld de roosters aanpassen.

Vakbond FNV ziet de registratie niet als "oplossing voor de vaccinatiegraad" en de bond beschouwt de vaccinatieregistratie "wel degelijk als indirecte dwang". Volgens de FNV hebben vakbonden zich vrijwel unaniem uitgesproken tegen vaccinatieregistratie.

Zo ook CNV Zorg & Welzijn. "Het levert veel spanning op tussen zorgpersoneel", zegt voorzitter Anneke Westerlaken desgevraagd tegen de NOS. "We hebben in de zorg nu al situaties meegemaakt waarin gedreigd wordt met het inhouden van loon of ontslag, omdat men zich niet wil laten vaccineren. We snappen dat het registreren fijn kan zijn voor zeer kwetsbare groepen, maar we vrezen toch echt voor de polarisatie."

Ook de beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden ziet de registratie niet zitten: "Wij zijn tegen registratieplicht, de privacy moet in tact blijven. Zo'n plicht biedt schijnveiligheid want de Deltavariant kan toch nog besmettelijk zijn bij vaccinatie."

Lawaaiprotest in Den Haag tijdens persconferentie

Terwijl de persconferentie van het demissionaire kabinet nog gaande is, demonstreren in Den Haag tegenstanders van de coronamaatregelen met een lawaaiprotest. Het protest vindt plaats op de Turfmarkt, niet ver van het Binnenhof. De politie is ter plaatse.

De aanwezigen slaan hard op pannen. Ook scanderen ze leuzen en hebben ze spandoeken bij zich.

Lawaaiprotest in Den Haag tijdens persconferentie

Rutte over coronapas: '1 november wordt maatregel opnieuw bekeken'

Rutte over coronapas: '1 november wordt maatregel opnieuw bekeken'

Evenementen mogen na middernacht doorgaan, maar zonder consumpties

Evenementen mogen na 00.00 uur doorgaan, maar daarbij mag geen drank meer geschonken worden. Dat betekent dat volgens premier Rutte een "symfonie in het Concertgebouw de hele nacht mag doorgaan", maar dat er na middernacht geen koffie geschonken meer mag worden.

Het demissionair kabinet wil de regels voor de nachthoreca en de evenementensector daarmee gelijk trekken. De horeca moet namelijk vooralsnog om middernacht de deuren sluiten, terwijl voor evenementen buiten en voor geplaceerde evenementen binnen geen sluitingstijd geldt.

De Jonge: 'Laat ik het nog eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht'

De Jonge: 'Laat ik het nog eens heel duidelijk zeggen: er komt geen vaccinatieplicht'

Ook thuiswerkadvies verandert: 'werk op kantoor als het moet'

Het demissionaire kabinet past ook het thuiswerkadvies aan. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot vandaag werd steeds geadviseerd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor, zei Rutte.

De Jonge: verkennen of coronatoegangspas in zorg kan gelden

De Jonge wil kijken of er een wetswijziging doorgevoerd kan worden, waarmee de coronatoegangspas in de zorg ingezet kan worden. Volgens de demissionair minister hebben werkgevers hierom gevraagd.

Volgens De Jonge heeft het kabinet nog niet besloten om de pas in de zorg daadwerkelijk in te zetten, maar worden de mogelijkheden hiertoe verkend. Hij zei zorginstellingen er hoe dan ook niet toe te willen verplichten om de pas te gebruiken.

Het toegangsbewijs kan ook voor andere werkgevers een praktisch instrument zijn. Maar ook daar mag het nog niet worden gebruikt om werknemers de toegang te ontzeggen, testen te verplichten of andere beschermingsmaatregelen te nemen. De Jonge: "Ik ga daar met de vakbonden en werkgevers over praten. Het moet een mogelijkheid worden voor werkgevers en geen verplichting."

De Jonge: 'Coronatoegangsbewijs verkleint kans op besmetting aanzienlijk'

De Jonge: 'Coronatoegangsbewijs verkleint kans op besmetting aanzienlijk'

Derde coronaprik voor mensen met een zeer ernstige immuunstoornis

Mensen met een "zeer ernstige immuunstoornis" kunnen een derde coronaprik krijgen. Het kabinet neemt daarmee een advies van de Gezondheidsraad over. Van een 'boosterprik' voor andere mensen is geen sprake. Mensen met een ernstige afweerstoornis krijgen vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik.

Rutte: 'Blij dat we straks de verplichte anderhalve meter kunnen afschaffen'

Rutte: 'Blij dat we straks de verplichte anderhalve meter kunnen afschaffen'

De Jonge: registratie van vaccinaties onder personeel

Het kabinet wil zorginstellingen de mogelijkheid bieden om vast te leggen welke medewerkers er zijn gevaccineerd, zei De Jonge. Zorginstellingen hadden hierom gevraagd. "Je bent als zorgwerkgever niet alleen verantwoordelijk voor een veilige werksituatie maar ook voor de patiënten", zo lichtte de demissionair minister de overweging toe. In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd.

Medewerkers mogen overigens wel weigeren om te zeggen of ze zijn gevaccineerd. Een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel sloot De Jonge uit.

Mondkapjesplicht blijft gelden in het ov

De mondkapjesplicht blijft in het openbaar vervoer voorlopig gelden. Voor stations en perrons wordt wel een uitzondering gemaakt. Ook op luchthavens moeten voorlopig nog mondmaskers gedragen worden.

De Jonge: testen is kleine moeite

De Jonge: "De eerste en belangrijkste reden van de coronapas is een snelle verspreiding van het virus af te remmen. Nu we de anderhalve meter loslaten zal er veel meer contact zijn." Een andere reden is dat er mensen zijn bij wie het vaccin niet goed werkt. Door de toegangstesten lopen zij minder risico als zij toch willen meedoen aan het maatschappelijk verkeer.

"Het toegangsbewijs dwingt niemand tot vaccinatie, wat je kunt ook testen", zegt De Jonge. Hij geeft toe dat een groep die niet gevaccineerd kan worden nu moeite moet doen om zich steeds te laten testen. "Maar laten we eerlijk wezen, dat is een kleine moeite waardoor er weer veel kan."

De Jonge roept nogmaals de "kleine groep" vrijwillig niet-gevaccineerden op zich alsnog te laten inenten.

Voorlopig geen eigen bijdrage voor testen, extra geld voor handhaving

Wie zich voor het coronatoegangsbewijs moet laten testen, hoeft voorlopig geen eigen bijdrage te betalen, zei premier Rutte op de persconferentie. Ook komt er volgens de premier extra geld beschikbaar voor gemeentes om toezicht op de naleving van de regels te houden. De horeca-, evenementen- en theaterondernemers moeten zelf de controles op de coronatoegangsbewijzen uitvoeren. Dat geldt ook voor terrassen buiten.

Het toegangsbewijs blijft een tijdelijke maatregel, zo benadrukte Rutte. "We zijn er niet op uit deze maatregel voor altijd in te voeren", zegt Rutte. "Op 1 november komt er een nieuw OMT-advies en dan zullen we de situatie opnieuw beoordelen."

Versoepelingen vanaf 25 september een feit

Premier Rutte heeft aan het begin van de persconferentie bevestigd dat er op 25 september versoepeld wordt, maar ook dat we nog niet helemaal terug kunnen naar het oude normaal. "Ik zeg er meteen bij, dat is niet de dag waarop alles weer helemaal is zoals voor corona. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis. Er zijn ook nog te weinig mensen immuun en dat maakt het najaar onzeker."

Festivals en sportwedstrijden en evenementen binnen met een vaste zitplaats kunnen weer "volop" georganiseerd worden. De horeca blijft tussen 00.00 en 06.00 uur gesloten. Rutte: "Dit raakt vooral de poptempels en de discotheken en clubs. We zijn aan het kijken wat dit betekent voor de eigenaars en hoe we grote omzetverliezen en een lagere kaartjesverkoop bij festivals kunnen compenseren."

Vaccinatiegraad stijgt door nieuwe rekenmethode

Het aantal vaccinaties neemt de laatste weken maar mondjesmaat toe en toch is de vaccinatiegraad vandaag opeens met zo'n 4 procent gestegen. Het heeft ermee te maken dat mensen die maar één prik nodig hadden vanwege een eerdere coronabesmetting nu ook als volledig gevaccineerd beschouwd worden in de cijfers.

Volgens het RIVM is de vaccinatiegraad onder Nederlanders boven de 12 daarom 79 procent. Kijk je alleen naar volwassenen, dan is de vaccinatiegraad 81,7 procent. Als iedereen die een eerste prik gehaald heeft in de komende weken ook de tweede prik haalt, kan de vaccinatiegraad stijgen naar 83,1 procent onder 12-plussers en 85,6 procent onder 18-plussers. Daarbovenop kunnen er natuurlijk ook nog mensen besluiten hun eerste prik te halen in de komende tijd, waardoor de uiteindelijke vaccinatiegraad nog wat hoger uitvalt.

Voorheen werden alleen het aantal gezette eerste en tweede prikken gemeld en aan de hand daarvan werd de vaccinatiegraad berekend. Maar iedereen die al een coronabesmetting gehad heeft, heeft maar één prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.

Het RIVM zegt nu een accuratere weergave van de vaccinatiegraad te hebben gemaakt met nieuwe gegevens van de GGD's. Er is gekeken hoeveel mensen minstens acht weken voor hun enige vaccinatie positief zijn getest op corona bij de GGD en hoeveel mensen zelf hebben aangegeven al corona te hebben doorgemaakt.

De nieuwe rekenmethode van het RIVM maakt de cijfers internationaal wel lastiger vergelijkbaar. Het ECDC, het Europese equivalent van het RIVM, berekent de vaccinatiegraad op basis van eerste en tweede doses. Daarom vallen de Europese cijfers voor Nederland lager uit dan van het RIVM.

Afgelopen week iets minder positieve tests en opnames

Het aantal positieve tests is de afgelopen week iets gedaald. Dat meldt het RIVM, dat op dinsdag altijd een uitgebreide update geeft. Het aantal positieve tests was de afgelopen zeven dagen ruim 10 procent lager dan een week geleden, namelijk circa 16.000. Dat zijn er iets minder dan 2300 per dag. Vandaag gaat het om 2041 positieve tests.

Lees hieronder het hele verhaal:

KLM gaat ongevaccineerde bemanningsleden registreren

KLM tuigt een speciaal systeem op waarmee de luchtvaartmaatschappij kan voorkomen dat ongevaccineerde medewerkers naar bestemmingen worden gestuurd waarvoor een vaccinatieverplichting geldt. Het gaat onder meer om Canada en Trinidad & Tobago, die vaccinaties voor vliegtuigcrew willen verplichten. Ook hotels vragen steeds vaker om een vaccinatiebewijs, zegt KLM.

Ongevaccineerde crewleden kunnen zich vanaf vandaag bij de gezondheidsdienst van de luchtvaartmaatschappij melden. Zij worden dan op bepaalde routes niet ingeroosterd, zonder dat hun leidinggevende daarvan op de hoogte wordt gebracht.

De luchtvaartmaatschappij zit wat betreft de vaccinatiebewijzen in een spagaat. Het bedrijf mag medewerkers niet verplichten om zich te laten vaccineren, maar moet wel voldoen aan reisrestricties en andere eisen van de bestemmingen waarop gevlogen wordt.

"We verwachten dat binnenkort meer landen een vaccinatieverplichting zullen instellen, zodat wij niet-gevaccineerde crewleden niet meer op deze bestemmingen mogen inzetten", schrijft de luchtvaartmaatschappij in een persbericht. "Naarmate meer landen inreiseisen gaan stellen, kan dit leiden tot grote operationele problemen voor KLM".

Vorige maand meer passagiers op Schiphol, maar niet terug op oude niveau

Het aantal passagiers op Schiphol was in augustus flink hoger dan een jaar eerder, maar nog wel altijd veel lager dan het niveau van voor de coronapandemie. Dat blijkt uit nieuwe vervoerscijfers van de luchthaven.

Afgelopen augustus verwerkte de luchthaven 3,8 miljoen passagiers, twee keer zoveel als in augustus vorig jaar. In augustus 2019, toen covid-19 nog geen rol speelde, reisden 6,8 miljoen passagiers via de luchthaven.

Van de totaal 3,8 miljoen passagiers in augustus, stapten er 1,4 miljoen over op Schiphol. Het gaat in werkelijkheid om 700.000 unieke passagiers, die in de internationale telwijze tweemaal worden geteld (als passagier bij aankomst en als passagier bij vertrek).

Covid in Suriname: 'Als het zo doorgaat, gaan we binnen enkele weken naar code zwart'

Suriname werd dit jaar hard getroffen door het coronavirus. Het land zat in een volledige lockdown en in de ziekenhuizen gold code zwart. Nederland stuurde artsen en verpleegkundigen om te helpen. "Toen de derde golf leek te dalen is natuurlijk de hulp terecht stopgezet", zegt intensivist Bernardo Panka.

"Het personeel is terug naar Nederland gegaan. Maar al snel daarna steeg het aantal besmettingen. Wij kunnen in een korte periode ons personeel, zoals verpleegkundigen, niet verdubbelen. Je hebt mensen niet in twee weken opgeleid", aldus Panka.

Lees hieronder het hele verhaal:

Discotheken en nachtclubs mogen tot middernacht open

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september net als de andere horecagelegenheden tot middernacht open. Dat melden bronnen rond het kabinet. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig.

Verder maakt het kabinet vanavond bij de coronapersconferentie bekend dat op scholen geen mondkapjes meer gedragen hoeven te worden. In het openbaar vervoer en in taxi's blijven ze nog wel verplicht.

Ook hoeft niet meer de hele klas naar huis, als een kind op de basisschool positief test op corona. Alleen leerlingen die in nauw contact zijn geweest met een besmet kind, moeten thuisblijven.

Veiligheidsberaad adviseert geen beperkingen festivals en opening nachthoreca

Het Veiligheidsberaad vindt dat de komende tijd bij evenementen het maximale aantal bezoekers aanwezig moet kunnen zijn, op vertoon van een coronatoegangsbewijs. Ook heeft het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's afgeraden om de horeca tussen middernacht en 06.00 uur gesloten te houden.

Vandaag was er een online overleg van het Veiligheidsberaad met de demissionaire ministers De Jonge en Grapperhaus. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad zegt dat het systeem van verplichte coronatoegangsbewijzen "zo duidelijk mogelijk uitgevoerd moet worden, met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen".

"In het buitenland lijkt de handhaving van de coronatoegangsbewijzen weinig tot geen problemen op te leveren", zegt Bruls. Hij zegt de overwegingen van het kabinet om bij festivals maar 75 procent van de bezoekers toe te laten en om de nachthoreca gesloten te houden te begrijpen: "Maar we hebben een voorkeur om die beperkingen niet toe te passen."

De Jonge: heb helemaal niets tegen dansen

Demissionair minister De Jonge wil "zoveel mogelijk mogelijk maken" voor de evenementensector, maar wel stap voor stap. Dat zei De Jonge in reactie op Ruben Brouwer, van festivalorganisator Mojo. Die zei gisteren dat De Jonge hem gevraagd heeft voorlopig geen dance-evenementen te organiseren: "Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden", zei hij bij Op1.

De Jonge: "Ik heb helemaal niets tegen dansen. Maar de discopiek eind juni is aanleiding om niet alles zomaar weer te gaan doen." De Jonge benadrukt dat het Outbreak Management Team adviseert stap voor stap te versoepelen: "We weten dat nog niet alles kan. De rek is eruit in de samenleving, maar dat geldt ook voor de zorg."

Vanavond om 19.00 uur is er een coronapersconferentie van het kabinet. Dan wordt waarschijnlijk bekendgemaakt dat meerdaagse evenementen weer door kunnen gaan, met 75 procent van de capaciteit. Bezoekers hebben dan wel een coronatoegangsbewijs nodig.

Festivalorganisatoren ID&T en Mojo en Ahoy, die allen in de Alliantie van Evenementenbouwers zitten, zeggen zich te beraden op juridische stappen als deze plannen daadwerkelijk vanavond worden aangekondigd. Volgens Ritty van Straalen van ID&T hebben de Fieldlab-experimenten aangetoond dat evenementen veilig op honderd procent van de capaciteit kunnen doorgaan.

Steun voor coronabeleid kabinet blijft boven 60 procent

Ruim zes op de tien Nederlanders (63 procent) staan in het algemeen achter het coronabeleid van het kabinet. Dat is iets meer dan in afgelopen juni, toen 62 procent aangaf de aanpak in grote lijnen te steunen.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS onder 965 mensen. I&O Research doet dit soort onderzoek al sinds de start van de coronacrisis, in maart 2020 en al die tijd bleek een ruime meerderheid van de bevolking ondanks de nodige kritiek achter het beleid te staan. Vanavond komt er een nieuwe persconferentie van het kabinet, met versoepelingen waarover al veel is uitgelekt.

Gisteren bleek ook al dat 55 procent van de Nederlanders achter de invoering van de coronapas in het restaurant en café staat. Wel is van de ondervraagde niet-gevaccineerde mensen het overgrote deel tegen de coronapas.

In Almere zijn de meningen over de coronapas ook verdeeld:

Is die coronapas nou een goed idee? In Almere zijn de meningen verdeeld

Gezondheidsraad adviseert extra prik voor mensen met ernstige afweerstoornis

De Gezondheidsraad adviseert een extra coronaprik voor een kleine groep mensen met een ernstige afweerstoornis. Die moet het afweersysteem een oppepper geven. Het gaat naar schatting om zo'n 200.000 mensen, maar volgens de voorzitter van de Gezondheidsraad moeten artsen bepalen wie de extra prik precies krijgt.

Ook adviseert de raad om voorbereidingen te treffen om andere groepen een zogenoemde boostervaccinatie te geven, voor het geval de effectiviteit van het vaccin tegen ernstige ziekte afneemt. Daar is nu nog geen sprake van.

President Poetin in quarantaine

De Russische president Poetin gaat in quarantaine. Volgens persbureau Reuters zijn er in zijn omgeving mensen besmet geraakt met het coronavirus.

Poetin zou deze week afreizen naar Tadzjikistan, maar die trip gaat volgens het Kremlin niet door. Het overleg met veiligheidsfunctionarissen in dat land zal hij nu via een videoverbinding bijwonen.

De president had gisteren nog een ontmoeting met de Russische Paralympische sporters. Later sprak hij ook nog met de Syrische president Assad. Het Kremlin zegt dat Poetin zelf negatief is getest op het virus.

Poetin werd in maart en april dit jaar gevaccineerd tegen het coronavirus met het in Rusland ontwikkelde Spoetnik-vaccin.

Door lockdown kunnen kleuters minder goed balanceren

Meer basisschoolkinderen kampen door de lockdown van vorig jaar met slechte motorische vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het wegvallen van sportwedstrijden en -trainingen en gymlessen op school in het voorjaar van 2020.

Met name de jongste kinderen (groep 1 en 2) en kinderen die al een achterstand hadden, zagen hun motorische vaardigheden afnemen. Vooral op het onderdeel balanceren scoren de kleuters slechter.

Het Mulier Instituut pleit voor meer inzet van vakleerkrachten en gerichte ondersteuning van kinderen die een motorische achterstand hebben opgelopen.

Aantal besmettingen in Suriname loopt op door deltavariant

In Suriname loopt het aantal besmettingen de laatste tijd weer op. Het gaat met name om de extra besmettelijke deltavariant die rondgaat in het land. Gisteren werden er 415 nieuwe gevallen gemeld; een maand geleden schommelde het aantal dagelijkse besmettingen rond de 100.

Dat is "extreem veel" voor Suriname, zegt infectioloog Denise Telgt van het Radboudumc in het NOS Radio 1 Journaal. Telgt is net terug uit Suriname waar ze hielp in de coronazorg. Ze zegt dat het virus makkelijk rondgaat, omdat veel mensen in kleine huisjes dicht op elkaar wonen.

Volgens Telgt is de situatie zorgelijk: "Er zijn te weinig bedden voor de coronapatiënten. Maar op dit moment hangen er nog geen mensen buitenboord." Zo'n 25 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, terwijl ongeveer de helft één prik heeft gehad. Daardoor is de druk op de zorg nog niet extreem.

Maar dat wil niet zeggen dat de situatie onder controle is. Veel zorgmedewerkers in Suriname zijn volgens Telgt doodmoe: "Ik ben erg bezorgd dat het weer de spuigaten uit gaat lopen."

Gezondheidsraad geeft vandaag advies over extra prik

De Gezondheidsraad komt vandaag met een advies aan het kabinet over het al dan niet aanbieden van een extra coronaprik. Voor veel Nederlanders zou dat de derde vaccinatie zijn. Die prik moet het afweersysteem een oppepper geven.

Mogelijk neemt de effectiviteit van coronavaccins na een tijdje af. Met een derde prik wordt het lichaam aangezet om nieuwe antistoffen tegen het virus te maken.

Onder meer Duitsland, Frankrijk en België gaan al een extra vaccinatie mogelijk maken voor met name kwetsbare mensen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet liever dat eerst de mensen in arme landen die nog helemaal niet geprikt zijn aan de beurt komen.

Kringloopwinkels komen goed uit coronajaar 2020

De Nederlandse kringloopwinkels zijn het coronajaar 2020 goed doorgekomen. De omzet kromp maar een beetje, en er kwamen banen bij, blijkt uit voorlopige cijfers van de Branchevereniging Kringloopbedrijven (BKN). Bij BKN zijn 212 grote kringloopwinkels aangesloten, die samen ongeveer 60 procent van de markt vormen.

Er werden vorig jaar net zo veel spullen ingezameld als in 2019. Veel mensen ruimden door corona hun huis op maar toch zijn de cijfers opvallend, omdat de winkels ongeveer vijf weken dicht moesten vanwege de coronabeperkingen. "Naar de kringloop gaan is toch: een pareltje scoren en lekker slenteren. Nou, als er iets niet kon dan was het dat", zegt BKN-directeur Leonie Reinders tegen Trouw.

Volgens BKN waren er vorig jaar 20 procent minder klanten in de kringloopwinkels. Het omzetverlies bleef beperkt tot 5 procent.

Mojo: kabinet vroeg ons geen dance-evenementen te organiseren

Demissionair minister De Jonge heeft gisteren aan festivalorganisator Mojo gevraagd om voorlopig geen dance-evenementen meer te organiseren, ook al konden ze dat juridisch niet afdwingen. Dat zei Mojo-directeur Ruben Brouwer in Op1.

Brouwer had een "heel bizar gesprek" met De Jonge: "Aan de ene kant omdat het kabinet op geen enkele manier kan uitleggen waarom we ons moeten houden aan een maximum van 75 procent van de bezoekers. Wij hebben daar tegenover een heel onderzoeksrapport, geschreven door OMT-wetenschappers, waaruit blijkt dat het helemaal niets uitmaakt of je nou 75 of 100 procent van het aantal bezoekers toelaat."

Ook werd gevraagd voorlopig geen dance-evenementen te plannen: "Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden."

Welkom!

Welkom in het coronablog van dinsdag 14 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren, lees je hier terug.