NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Demonstratie evenementensector op 21 augustus • GGD: onderwijs gaat te snel open

 • In dit blog lees je het laatste coronanieuws van vrijdag 13 augustus.
 • RIVM meldt 2718 nieuwe besmettingen
 • Mogelijk 1 november alle coronamaatregelen eraf, op 20 september geen 1,5-meterregel meer.
 • 1,8 miljoen mensen hebben geen immuniteit.
 • Horeca-branchevereniging stapt naar rechter om nachtclubs eerder open te krijgen.
Liveblog gesloten
 • Ondernemersorganisaties blij met duidelijkheid

  Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet meer duidelijkheid heeft gegeven over het afbouwen van de coronamaatregelen. "Veel ondernemers zaten de afgelopen periode in onzekerheid. Met de aangekondigde versoepelingen weten zij in ieder geval waar ze aan toe zijn", schrijven de organisaties.

  Wel zijn ze bezorgd dat het demissionaire kabinet bij oplopende besmettingen het loslaten van de 1,5-meterregel, nu gepland op 20 september, wil uitstellen. "Dat zou niet moeten gebeuren. Ondernemers zijn gebaat bij zekerheid. Zij hebben tijd nodig om vooruit te plannen, voorraden in te slaan, en dat lukt simpelweg niet als het beleid om de twee of drie weken wijzigt", laten de ondernemersorganisaties weten.

  Verder steunen VNO-NCW en MKB-Nederland het voornemen van het kabinet om de steunmaatregelen voor ondernemers in de nachthoreca door te trekken. Zij moeten tot zeker 1 november gesloten blijven. "Voor hen en andere gesloten sectoren, zoals bijvoorbeeld de zakelijke evenementen, is het belangrijk dat de steunmaatregelen voorlopig van kracht blijven."

 • Onderwijsminister gaat 'knokken' voor openblijven hogescholen en universiteiten

  Demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs wil voorkomen dat hogescholen en universiteiten nog een keer dicht moeten, ook als het aantal coronabesmettingen straks onverhoopt toeneemt. "Ik ga ervoor knokken dat dat niet nog een keer gebeurt", zei ze bij Nieuwsuur. De minister erkent dat studenten te lang hebben thuisgezeten, maar zegt dat dat niet anders kon. Mochten er toch nieuwe maatregelen nodig zijn, dan heeft Van Engelshoven een voorkeur voor het werken met coronatoegangsbewijzen in het hoger onderwijs.

 • De Jonge: als je 18 bent, heb je de kans gehad om je te laten vaccineren

  Het Outbreak Management Team had het demissionaire kabinet geadviseerd om het loslaten van de 1,5 meter in het onderwijs pas op 20 september te laten ingaan. Het kabinet besloot om dat moment voor mbo's, hogescholen en universiteiten naar voren te halen: die onderwijsinstellingen gaan op 30 augustus weer open en studenten hoeven er geen afstand meer te houden.

  In de persconferentie eerder vanavond legde demissionair minister De Jonge uit waarom. De versoepeling heeft te maken met de vaccinatiemogelijkheden voor studenten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je hebt je kans gehad'
 • Studentenvakbond blij met versoepelingen, wel kritisch op maximale groepsgrootte

  De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij en opgelucht dat de 1,5-meterregel op mbo's en in het hoger onderwijs vanaf 20 september wordt losgelaten. "Studenten snakken al anderhalf jaar naar fysiek onderwijs en sociaal contact", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. "Het is geweldig nieuws dat dat nu eindelijk weer mogelijk wordt." Volgens de voorzitter hebben veel studenten de afgelopen periode te maken gehad met concentratieproblemen, eenzaamheid en depressiviteit.

  Wel vreest de LSVb dat veel studenten alsnog online les blijven krijgen, omdat er een maximale groepsgrootte geldt van 75 mensen per ruimte. Demissionair premier Rutte zei vanavond in de persconferentie al dat bijvoorbeeld grote hoorcolleges daardoor nog steeds niet fysiek kunnen plaatsvinden.

  Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan."

 • GGD: mbo's, hogescholen en universiteiten gaan te snel weer open

  De GGD's vinden dat het demissionaire kabinet de coronaregels voor mbo's, hogescholen en universiteiten te snel versoepelt. Die onderwijsinstellingen mogen na de zomervakantie onder voorwaarden weer open, zonder dat studenten 1,5 meter afstand hoeven te houden. Het Outbreak Management Team (OMT) had het kabinet geadviseerd om zulke versoepelingen pas op 20 september te laten ingaan, maar het kabinet heeft dat voor de mbo's en het hoger onderwijs naar voren gehaald.

  "Met het OMT vinden wij dat waakzaamheid juist in deze komende weken geboden blijft, willen we de versoepelingen verantwoord kunnen blijven voortzetten", zegt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet in een reactie op de persconferentie. Volgens hem bestaat het risico dat ook elders in de samenleving de 1,5-meterregel wordt losgelaten, zodra dat op het mbo en in het hoger onderwijs gebeurt. "We hebben de ervaring van de te snelle versoepeling eind juni ('dansen met Janssen') daarbij nog scherp op het netvlies."

  De GGD's benadrukken dat direct na de zomervakantie nog niet iedereen is gevaccineerd en dat terugkerende vakantiegangers ook besmettingen met zich mee kunnen nemen. "Het risico van uitbraken binnen het onderwijs is reëel, en deze uitbraken kunnen vervolgens ook weer leiden tot risico's op besmettingen buiten het onderwijs."

  GGD GHOR-voorzitter Rouvoet roept onderwijsbestuurders daarom op om leerlingen en studenten aan te sporen zich buiten de onderwijsinstellingen aan de 1,5 meter te blijven houden. Verder zeggen de GGD's dat ze zich voorbereiden op een toename in het aantal besmettingen.

 • Rutte over voetbalstadions: 'Verstandig om bezoekers te spreiden'

  Demissionair premier Rutte zegt dat bomvolle vakken in voetbalstadions niet de bedoeling zijn en dat de clubs de toegestane twee derde van de capaciteit moeten spreiden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Burgemeesters bezig met zitplaatsverdeling in voetbalstadions
 • Horeca-branchevereniging stapt naar rechter om nachtclubs eerder open te krijgen

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Staat. De brancheorganisatie vindt dat nachtclubs en discotheken ongelijk worden behandeld, omdat die als enige sector nog niet open mogen. KHN-voorzitter Robèr Willemsen noemt dat "werkelijk ongehoord". Volgens hem is het "juridisch heel interessant dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen".

  Willemsen doelt op de regel die vanaf 20 september ingaat voor onder meer kroegen en restaurants die meer dan 75 mensen kunnen ontvangen. Het is de bedoeling dat vanaf die dag de 1,5-meterregel vervalt, en in die horecagelegenheden (en bij andere evenementen voor meer dan 75 personen) komen bezoekers dan alleen binnen met een toegangsbewijs: een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs.

  Ook dat is overigens tegen het zere been van KHN. "Een flinke achteruitgang, die niet strookt met de principes van gastvrijheid. De horeca is tenslotte de huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is. De brancheorganisatie vindt dat de rekening van "een zwalkend en risicomijdend overheidsbeleid" bij de horeca wordt neergelegd en noemt dat onacceptabel.

 • De Jonge: 'De keuze is: laat ik me vaccineren of accepteer ik dat ik ziek word?'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'De keuze is: laat ik me vaccineren of accepteer ik dat ik ziek word?'
 • Vanaf 20 september mogelijk versoepelingen op middelbare scholen

  Waar op mbo-instellingen en in het hoger onderwijs allerlei coronaregels vervallen, blijven de meeste maatregelen op basisscholen en middelbare scholen voorlopig gelden. Wel hoeven leraren en leerlingen die volledig zijn gevaccineerd niet langer in quarantaine als ze contact hebben gehad met een besmet persoon, meldt het ministerie van Onderwijs. Voor niet-gevaccineerde leraren in het primair en voortgezet onderwijs geldt het advies om zich nog twee keer per week preventief te laten testen. In het voortgezet onderwijs geldt dat ook voor niet-gevaccineerde leerlingen.

  Volgens het ministerie zijn vanaf 20 september waarschijnlijk meer versoepelingen mogelijk op middelbare scholen. Het is de bedoeling dat leraren dan geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden tot leerlingen. Ook zijn mondkapjes in de gangen dan mogelijk niet meer nodig.

 • Rutte: nachtclubs lastig controleerbaar

  In nachtclubs komen te veel risico's bij elkaar, zegt demissionair premier Rutte. Daarom heeft het kabinet besloten om clubs en discotheken voorlopig niet te laten opengaan, ook niet als vanaf 20 september waarschijnlijk de 1,5-meterregel vervalt. "Er gaat drank in de man, er wordt hard gezongen", zegt Rutte. "Het is lastig controleerbaar. Dat hebben we geleerd van de versoepelingen van 26 juni."

  Op die datum ging stap 4 van het openingsplan in en mochten onder andere cafés, kroegen en discotheken onder voorwaarden weer open. Het aantal besmettingen liep daarna in hoog tempo op. "En die toename zagen we vooral in de nachtclubs", zegt Rutte. "Daarom vinden we het verstandig om die pas vrij te geven in het laatste stadium."

 • De Jonge: geen vaccinatieplicht, maar niet vaccineren is 'geen vrijblijvende keuze'

  Het demissionaire kabinet kiest nadrukkelijk niet voor een vaccinatieplicht, zegt De Jonge. "Het is een verstandige keuze, maar het blijft een vrije keuze", zegt hij daarover. Tegelijkertijd is de keuze om zich niet te laten inenten "geen vrijblijvende keuze", vindt de minister. "Mogen mensen die zich laten vaccineren lijden onder degenen die het niet doen? Moet de samenleving de testen blijven betalen voor de mensen die zich niet laten vaccineren?"

  Daarom roept De Jonge mensen die zich nog niet hebben laten inenten op om dat alsnog te doen. "Elke prik telt."

  De demissionair minister herhaalt dat de testen in de toekomst niet meer helemaal gratis zullen zijn. Maar wanneer je ervoor moet gaan (mee)betalen en wanneer dat dan ingaat, is nog niet besloten. Wel is duidelijk dat Nederlanders die op vakantie gaan naar het buitenland tot zeker 1 oktober nog wel een gratis coronatest kunnen doen. Het gratis testen voor reizen zou aanvankelijk tot 31 augustus gelden, maar dat wordt dus met een maand verlengd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kabinet is op termijn voor zelf betalen voor testen
 • 1,8 miljoen mensen hebben geen immuniteit

  Nog 1,8 miljoen mensen zijn niet beschermd tegen corona, zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. Die groep is nog niet gevaccineerd en/of heeft nog geen corona gehad en heeft daardoor geen immuniteit opgebouwd.

  Volgens De Jonge hebben deze 1,8 miljoen mensen allemaal een grote kans om besmet te raken. "Daarvan kunnen duizenden door corona een ziekenhuisopname nodig hebben. Dat moet niet allemaal op hetzelfde moment gebeuren." In het najaar komt sowieso meer ziekte voor, aldus De Jonge, in verband met slechter weer. "Dat maakt allemaal dat we heel voorzichtig zijn."

 • Mogelijk 1 november alle coronamaatregelen eraf, op 20 september geen 1,5-meterregel meer

  Het demissionaire kabinet streeft ernaar om op 1 november alle coronamaatregelen op te heffen. Op 20 september hoopt het kabinet overal de 1,5 meter te kunnen loslaten. Het definitieve besluit daarover wordt op 17 september genomen, zegt premier Rutte.

  Maar ook dan gelden nog harde voorwaarden. De nachtclubs en discotheken blijven nog gesloten. Voor hen komt er wel financiële steun. "We zouden allemaal willen dat het anders was", zegt Rutte. "Maar de zomer heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn." Rutte doelt op eerdere versoepelingen, die op 9 juli weer moesten worden teruggedraaid toen het aantal besmettingen in korte tijd enorm was toegenomen. Hij spreekt van "een behoorlijke leerervaring".

  Voor overige horeca, evenementen, festivals, congressen en andere bijeenkomsten boven de 75 personen wordt een toegangsbewijs verplicht: een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs.

  Tot 20 september blijven de regels voor horeca, theaters, bioscopen en evenementen dus zoals ze nu zijn. "Ik realiseer me dat dit een harde boodschap is en dat deze sectoren op meer hadden gehoopt", zegt Rutte daarover. "We blijven hen zo goed mogelijk helpen waar dat mogelijk is met de steunpakketten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Hopelijk op 20 september anderhalve meter en mondkapjesplicht loslaten'
 • Rutte: 'Geen enkele stap is zonder risico'

  Het Outbreak Management Team (OMT) heeft maandag 20 september geadviseerd als datum om stap voor stap afstand te nemen van de 1,5 meter en andere maatregelen, zolang iedereen maar bijvoorbeeld thuisblijft bij klachten en ruimtes goed ventileert. Dat zegt demissionair premier Rutte in de persconferentie over het coronabeleid. "We hebben ons over dat OMT-advies gebogen", zegt hij. "Het virus is grillig en onvoorspelbaar en geen enkele stap is zonder risico."

  Rutte vervolgt dat het nieuwe studiejaar bijna begint en dat in de horeca nog veel pijn wordt geleden. "In die afweging hebben we eerst gekeken naar mbo, hbo en universitair onderwijs. Meer dan 1 miljoen mensen hebben al anderhalf jaar geen gewoon onderwijs meer. We zien effecten als studie-uitval en sociale problemen. Daarom kiezen we eerst voor het volwaardige onderwijs voor ruim 1 miljoen studenten."

  Het mbo en hoger onderwijs gaan daarom per 30 augustus weer open, dus een paar weken eerder dan het OMT had geadviseerd. Wel onder voorwaarden: maximaal 75 studenten per ruimte, twee keer per week testen, mondkapjes op in de gangen en letten op de ventilatie, afstand en hygiëne.

 • Volg hier de persconferentie

  Je kunt de persconferentie om 19.00 uur live volgen bij de NOS via de volgende kanalen: