NOS NieuwsAangepast

Mbo en hoger onderwijs weer open, zonder anderhalve meter

Het mbo en het hoger onderwijs gaan na de vakantie onder voorwaarden weer open. De studenten hoeven onderling geen anderhalve meter afstand meer te bewaren, maar er zullen wel andere beperkingen gelden, zoals waarschijnlijk een maximum van 75 studenten per collegezaal. Dat zal het kabinet, volgens Haagse bronnen, morgenavond bekendmaken in de coronapersconferentie.

Het afgelopen collegejaar kregen de studenten nog voornamelijk afstandsonderwijs. Ze konden gemiddeld een dag per week naar de mbo-opleiding, hogeschool of universiteit om fysiek lessen te volgen. Daarbij moesten ze dan anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Voordat de plannen van het demissionaire kabinet bekend werden, vroegen wij deze studenten hoe zij denken over eventuele versoepelingen:

Studenten over belang fysiek onderwijs: 'discussiëren gaat niet online'

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge zullen morgen op hun persconferentie laten weten dat die anderhalvemeterregel in het mbo en hoger onderwijs kan vervallen. Dat betekent dat alle studenten weer voornamelijk op locatie les kunnen krijgen.

Vrijwillig testen?

Er zullen wel andere coronaregels gelden, zoals eenrichtingsverkeer in de gebouwen, ventileren en eventueel vrijwillig testen. Ook ligt er dus een voorstel op tafel om het aantal studenten per collegezaal tot 75 beperken, om op die manier het risico van een corona-brandhaard te beperken.

De versoepeling in het hoger onderwijs is naar verluidt de enige die het kabinet morgenavond gaat aankondigen. Het Outbreak Management Team vindt het nog te vroeg voor andere versoepelingen.

De organisatie waarin de universiteiten samenwerken reageert opgelucht:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl