liveblog
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie evenementensector op 21 augustus • GGD: onderwijs gaat te snel open

  • In dit blog lees je het laatste coronanieuws van vrijdag 13 augustus.
  • RIVM meldt 2718 nieuwe besmettingen
  • Mogelijk 1 november alle coronamaatregelen eraf, op 20 september geen 1,5-meterregel meer.
  • 1,8 miljoen mensen hebben geen immuniteit.
  • Horeca-branchevereniging stapt naar rechter om nachtclubs eerder open te krijgen.
liveblog gesloten

Ondernemersorganisaties blij met duidelijkheid

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet meer duidelijkheid heeft gegeven over het afbouwen van de coronamaatregelen. "Veel ondernemers zaten de afgelopen periode in onzekerheid. Met de aangekondigde versoepelingen weten zij in ieder geval waar ze aan toe zijn", schrijven de organisaties.

Wel zijn ze bezorgd dat het demissionaire kabinet bij oplopende besmettingen het loslaten van de 1,5-meterregel, nu gepland op 20 september, wil uitstellen. "Dat zou niet moeten gebeuren. Ondernemers zijn gebaat bij zekerheid. Zij hebben tijd nodig om vooruit te plannen, voorraden in te slaan, en dat lukt simpelweg niet als het beleid om de twee of drie weken wijzigt", laten de ondernemersorganisaties weten.

Verder steunen VNO-NCW en MKB-Nederland het voornemen van het kabinet om de steunmaatregelen voor ondernemers in de nachthoreca door te trekken. Zij moeten tot zeker 1 november gesloten blijven. "Voor hen en andere gesloten sectoren, zoals bijvoorbeeld de zakelijke evenementen, is het belangrijk dat de steunmaatregelen voorlopig van kracht blijven."

Onderwijsminister gaat 'knokken' voor openblijven hogescholen en universiteiten

Demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs wil voorkomen dat hogescholen en universiteiten nog een keer dicht moeten, ook als het aantal coronabesmettingen straks onverhoopt toeneemt. "Ik ga ervoor knokken dat dat niet nog een keer gebeurt", zei ze bij Nieuwsuur. De minister erkent dat studenten te lang hebben thuisgezeten, maar zegt dat dat niet anders kon. Mochten er toch nieuwe maatregelen nodig zijn, dan heeft Van Engelshoven een voorkeur voor het werken met coronatoegangsbewijzen in het hoger onderwijs.

De Jonge: als je 18 bent, heb je de kans gehad om je te laten vaccineren

Het Outbreak Management Team had het demissionaire kabinet geadviseerd om het loslaten van de 1,5 meter in het onderwijs pas op 20 september te laten ingaan. Het kabinet besloot om dat moment voor mbo's, hogescholen en universiteiten naar voren te halen: die onderwijsinstellingen gaan op 30 augustus weer open en studenten hoeven er geen afstand meer te houden.

In de persconferentie eerder vanavond legde demissionair minister De Jonge uit waarom. De versoepeling heeft te maken met de vaccinatiemogelijkheden voor studenten:

'Je hebt je kans gehad'

Studentenvakbond blij met versoepelingen, wel kritisch op maximale groepsgrootte

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij en opgelucht dat de 1,5-meterregel op mbo's en in het hoger onderwijs vanaf 20 september wordt losgelaten. "Studenten snakken al anderhalf jaar naar fysiek onderwijs en sociaal contact", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. "Het is geweldig nieuws dat dat nu eindelijk weer mogelijk wordt." Volgens de voorzitter hebben veel studenten de afgelopen periode te maken gehad met concentratieproblemen, eenzaamheid en depressiviteit.

Wel vreest de LSVb dat veel studenten alsnog online les blijven krijgen, omdat er een maximale groepsgrootte geldt van 75 mensen per ruimte. Demissionair premier Rutte zei vanavond in de persconferentie al dat bijvoorbeeld grote hoorcolleges daardoor nog steeds niet fysiek kunnen plaatsvinden.

Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan."

GGD: mbo's, hogescholen en universiteiten gaan te snel weer open

De GGD's vinden dat het demissionaire kabinet de coronaregels voor mbo's, hogescholen en universiteiten te snel versoepelt. Die onderwijsinstellingen mogen na de zomervakantie onder voorwaarden weer open, zonder dat studenten 1,5 meter afstand hoeven te houden. Het Outbreak Management Team (OMT) had het kabinet geadviseerd om zulke versoepelingen pas op 20 september te laten ingaan, maar het kabinet heeft dat voor de mbo's en het hoger onderwijs naar voren gehaald.

"Met het OMT vinden wij dat waakzaamheid juist in deze komende weken geboden blijft, willen we de versoepelingen verantwoord kunnen blijven voortzetten", zegt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet in een reactie op de persconferentie. Volgens hem bestaat het risico dat ook elders in de samenleving de 1,5-meterregel wordt losgelaten, zodra dat op het mbo en in het hoger onderwijs gebeurt. "We hebben de ervaring van de te snelle versoepeling eind juni ('dansen met Janssen') daarbij nog scherp op het netvlies."

De GGD's benadrukken dat direct na de zomervakantie nog niet iedereen is gevaccineerd en dat terugkerende vakantiegangers ook besmettingen met zich mee kunnen nemen. "Het risico van uitbraken binnen het onderwijs is reëel, en deze uitbraken kunnen vervolgens ook weer leiden tot risico's op besmettingen buiten het onderwijs."

GGD GHOR-voorzitter Rouvoet roept onderwijsbestuurders daarom op om leerlingen en studenten aan te sporen zich buiten de onderwijsinstellingen aan de 1,5 meter te blijven houden. Verder zeggen de GGD's dat ze zich voorbereiden op een toename in het aantal besmettingen.

Rutte over voetbalstadions: 'Verstandig om bezoekers te spreiden'

Demissionair premier Rutte zegt dat bomvolle vakken in voetbalstadions niet de bedoeling zijn en dat de clubs de toegestane twee derde van de capaciteit moeten spreiden.

Burgemeesters bezig met zitplaatsverdeling in voetbalstadions

Horeca-branchevereniging stapt naar rechter om nachtclubs eerder open te krijgen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de Staat. De brancheorganisatie vindt dat nachtclubs en discotheken ongelijk worden behandeld, omdat die als enige sector nog niet open mogen. KHN-voorzitter Robèr Willemsen noemt dat "werkelijk ongehoord". Volgens hem is het "juridisch heel interessant dat deze groep horecazaken als enige geen gebruik kan maken van open zijn met coronatoegangsbewijzen".

Willemsen doelt op de regel die vanaf 20 september ingaat voor onder meer kroegen en restaurants die meer dan 75 mensen kunnen ontvangen. Het is de bedoeling dat vanaf die dag de 1,5-meterregel vervalt, en in die horecagelegenheden (en bij andere evenementen voor meer dan 75 personen) komen bezoekers dan alleen binnen met een toegangsbewijs: een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs.

Ook dat is overigens tegen het zere been van KHN. "Een flinke achteruitgang, die niet strookt met de principes van gastvrijheid. De horeca is tenslotte de huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is. De brancheorganisatie vindt dat de rekening van "een zwalkend en risicomijdend overheidsbeleid" bij de horeca wordt neergelegd en noemt dat onacceptabel.

De Jonge: 'De keuze is: laat ik me vaccineren of accepteer ik dat ik ziek word?'

De Jonge: 'De keuze is: laat ik me vaccineren of accepteer ik dat ik ziek word?'

Vanaf 20 september mogelijk versoepelingen op middelbare scholen

Waar op mbo-instellingen en in het hoger onderwijs allerlei coronaregels vervallen, blijven de meeste maatregelen op basisscholen en middelbare scholen voorlopig gelden. Wel hoeven leraren en leerlingen die volledig zijn gevaccineerd niet langer in quarantaine als ze contact hebben gehad met een besmet persoon, meldt het ministerie van Onderwijs. Voor niet-gevaccineerde leraren in het primair en voortgezet onderwijs geldt het advies om zich nog twee keer per week preventief te laten testen. In het voortgezet onderwijs geldt dat ook voor niet-gevaccineerde leerlingen.

Volgens het ministerie zijn vanaf 20 september waarschijnlijk meer versoepelingen mogelijk op middelbare scholen. Het is de bedoeling dat leraren dan geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden tot leerlingen. Ook zijn mondkapjes in de gangen dan mogelijk niet meer nodig.

Rutte: nachtclubs lastig controleerbaar

In nachtclubs komen te veel risico's bij elkaar, zegt demissionair premier Rutte. Daarom heeft het kabinet besloten om clubs en discotheken voorlopig niet te laten opengaan, ook niet als vanaf 20 september waarschijnlijk de 1,5-meterregel vervalt. "Er gaat drank in de man, er wordt hard gezongen", zegt Rutte. "Het is lastig controleerbaar. Dat hebben we geleerd van de versoepelingen van 26 juni."

Op die datum ging stap 4 van het openingsplan in en mochten onder andere cafés, kroegen en discotheken onder voorwaarden weer open. Het aantal besmettingen liep daarna in hoog tempo op. "En die toename zagen we vooral in de nachtclubs", zegt Rutte. "Daarom vinden we het verstandig om die pas vrij te geven in het laatste stadium."

De Jonge: geen vaccinatieplicht, maar niet vaccineren is 'geen vrijblijvende keuze'

Het demissionaire kabinet kiest nadrukkelijk niet voor een vaccinatieplicht, zegt De Jonge. "Het is een verstandige keuze, maar het blijft een vrije keuze", zegt hij daarover. Tegelijkertijd is de keuze om zich niet te laten inenten "geen vrijblijvende keuze", vindt de minister. "Mogen mensen die zich laten vaccineren lijden onder degenen die het niet doen? Moet de samenleving de testen blijven betalen voor de mensen die zich niet laten vaccineren?"

Daarom roept De Jonge mensen die zich nog niet hebben laten inenten op om dat alsnog te doen. "Elke prik telt."

De demissionair minister herhaalt dat de testen in de toekomst niet meer helemaal gratis zullen zijn. Maar wanneer je ervoor moet gaan (mee)betalen en wanneer dat dan ingaat, is nog niet besloten. Wel is duidelijk dat Nederlanders die op vakantie gaan naar het buitenland tot zeker 1 oktober nog wel een gratis coronatest kunnen doen. Het gratis testen voor reizen zou aanvankelijk tot 31 augustus gelden, maar dat wordt dus met een maand verlengd.

Kabinet is op termijn voor zelf betalen voor testen

1,8 miljoen mensen hebben geen immuniteit

Nog 1,8 miljoen mensen zijn niet beschermd tegen corona, zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. Die groep is nog niet gevaccineerd en/of heeft nog geen corona gehad en heeft daardoor geen immuniteit opgebouwd.

Volgens De Jonge hebben deze 1,8 miljoen mensen allemaal een grote kans om besmet te raken. "Daarvan kunnen duizenden door corona een ziekenhuisopname nodig hebben. Dat moet niet allemaal op hetzelfde moment gebeuren." In het najaar komt sowieso meer ziekte voor, aldus De Jonge, in verband met slechter weer. "Dat maakt allemaal dat we heel voorzichtig zijn."

Mogelijk 1 november alle coronamaatregelen eraf, op 20 september geen 1,5-meterregel meer

Het demissionaire kabinet streeft ernaar om op 1 november alle coronamaatregelen op te heffen. Op 20 september hoopt het kabinet overal de 1,5 meter te kunnen loslaten. Het definitieve besluit daarover wordt op 17 september genomen, zegt premier Rutte.

Maar ook dan gelden nog harde voorwaarden. De nachtclubs en discotheken blijven nog gesloten. Voor hen komt er wel financiële steun. "We zouden allemaal willen dat het anders was", zegt Rutte. "Maar de zomer heeft ons geleerd dat we voorzichtig moeten zijn." Rutte doelt op eerdere versoepelingen, die op 9 juli weer moesten worden teruggedraaid toen het aantal besmettingen in korte tijd enorm was toegenomen. Hij spreekt van "een behoorlijke leerervaring".

Voor overige horeca, evenementen, festivals, congressen en andere bijeenkomsten boven de 75 personen wordt een toegangsbewijs verplicht: een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs.

Tot 20 september blijven de regels voor horeca, theaters, bioscopen en evenementen dus zoals ze nu zijn. "Ik realiseer me dat dit een harde boodschap is en dat deze sectoren op meer hadden gehoopt", zegt Rutte daarover. "We blijven hen zo goed mogelijk helpen waar dat mogelijk is met de steunpakketten."

Rutte: 'Hopelijk op 20 september anderhalve meter en mondkapjesplicht loslaten'

Rutte: 'Geen enkele stap is zonder risico'

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft maandag 20 september geadviseerd als datum om stap voor stap afstand te nemen van de 1,5 meter en andere maatregelen, zolang iedereen maar bijvoorbeeld thuisblijft bij klachten en ruimtes goed ventileert. Dat zegt demissionair premier Rutte in de persconferentie over het coronabeleid. "We hebben ons over dat OMT-advies gebogen", zegt hij. "Het virus is grillig en onvoorspelbaar en geen enkele stap is zonder risico."

Rutte vervolgt dat het nieuwe studiejaar bijna begint en dat in de horeca nog veel pijn wordt geleden. "In die afweging hebben we eerst gekeken naar mbo, hbo en universitair onderwijs. Meer dan 1 miljoen mensen hebben al anderhalf jaar geen gewoon onderwijs meer. We zien effecten als studie-uitval en sociale problemen. Daarom kiezen we eerst voor het volwaardige onderwijs voor ruim 1 miljoen studenten."

Het mbo en hoger onderwijs gaan daarom per 30 augustus weer open, dus een paar weken eerder dan het OMT had geadviseerd. Wel onder voorwaarden: maximaal 75 studenten per ruimte, twee keer per week testen, mondkapjes op in de gangen en letten op de ventilatie, afstand en hygiëne.

Volg hier de persconferentie

Je kunt de persconferentie om 19.00 uur live volgen bij de NOS via de volgende kanalen:

Om 19.00 uur persconferentie, dit lekte al uit

Om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een persconferentie over de coronamaatregelen voor de komende periode. Een aantal versoepelingen is al uitgelekt:

- Het demissionaire kabinet mikt erop om op 20 september de 1,5-meterregel overal los te laten.

- Ook kijkt het kabinet of er vanaf die dag meer kan in de horeca en voor evenementen. Vanaf morgen zijn kleine eendaagse buitenfestivals voor maximaal 750 bezoekers weer mogelijk, maar grotere evenementen zijn voor zover bekend niet toegestaan.

- Het mbo en hoger onderwijs gaan na de zomervakantie onder voorwaarden weer open. De studenten hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden. Wel geldt er waarschijnlijk een maximum van 75 studenten per collegezaal.

- Mogelijk hoeven reizigers vanaf 20 september geen mondkapje meer op in het openbaar vervoer.

- Het kabinet schat in dat per 1 november alle maatregelen kunnen vervallen. Als dat zo is, kunnen dan ook clubs en discotheken weer open.

Studie: ook Moderna beschermt zes maanden tegen virusvarianten

Uit een studie naar de werkzaamheid van het Moderna-vaccin blijkt dat de meerderheid van de proefpersonen die die twee prikken met Moderna hadden gekregen, zes maanden lang antilichamen in het bloed heeft tegen ernstige varianten van het coronavirus zoals de deltavariant. Hetzelfde geldt voor vijf andere virusmutaties. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Eerder wees een soortgelijke studie naar de duur van de effectiviteit van Pfizer/BioNTech, eveneens een mRNA-vaccin, uit dat ook dit vaccin na twee prikken zes maanden lang beschermt tegen het virus.

Tientallen besmettingen aan boord cruiseschip Belize

Aan boord van het cruiseschip Carnival Vista zijn 27 mensen positief getest, vlak voordat de passagiers zouden uitstappen voor een bezoek aan Belize-City, de grootste stad van het Midden-Amerikaanse Belize. Op één na zijn alle besmette personen bemanningsleden.

Op het schip werken 1400 man personeel en vieren bijna 3000 passagiers vakantie. Alle 27 positief getesten waren gevaccineerd en zijn in quarantaine, laat de cruisemaatschappij weten. Carnival eist dat iedereen die aan boord gaat gevaccineerd is én een recent negatief testbewijs laat zien voor het begin van de reis. In sommige ruimten op het schip zijn mondmaskers verplicht.

Cruiseschepen wereldwijd hebben gedurende de pandemie langdurig aan de ketting gelegen, na een fors aantal grootschalige corona-uitbraken aan boord van verschillende schepen. Carnival-schepen zijn sinds begin juli weer in de vaart.

Coronamaatregelen medio september mogelijk drastisch teruggedraaid

Het demissionaire kabinet mikt erop om in de derde week van september de anderhalvemetermaatregel in het hele land los te laten. Dat melden Haagse bronnen.

Gisteren werd al bekend dat vanaf eind augustus de anderhalve meter voor het mbo, hbo en de universiteiten vervalt, zodat studenten weer alle colleges fysiek kunnen volgen. Wel moeten ze tijdens het lopen mondkapjes dragen. Bij middelbare scholen blijven de anderhalve meter en mondkapjesplicht voorlopig nog wel gelden.

De mondkapjes in het openbaar vervoer zouden misschien ook per half september afgeschaft kunnen worden. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames moeten de versoepelingen wel mogelijk maken.

Reproductiegetal naar 0,87, iets gestegen

Het reproductiegetal (R-getal) van het coronavirus is licht gestegen, blijkt uit de nieuwste gegevens van het coronadashboard. Het reproductiegetal geeft weer hoe snel het virus zich verspreidt.

De waarde is omhooggegaan van 0,79 naar 0,87. Dat wil zeggen dat gemiddeld 100 mensen die besmet zijn met corona 87 anderen besmetten. Dat betekent nog steeds dat het aantal besmettingen terugloopt, maar iets minder snel dan voorheen. Het vandaag bekendgemaakte R-getal geeft de situatie weer van twee weken geleden, van donderdag 29 juli.

Drie boetes aan Belgisch-Nederlandse grens

Sinds maandag zijn er langs de Belgisch-Nederlandse grens drie boetes uitgedeeld aan mensen die geen geldig coronabewijs konden laten zien. In totaal zijn 225 mensen gecontroleerd, zegt de Koninklijke Marechaussee tegen persbureau ANP. Er is bij verschillende grensovergangen gecontroleerd. Geen van de drie personen die 95 euro boete kregen opgelegd, kwam uit Nederland.

Iedereen boven de 12 jaar die uit een 'geel' land terugkeert naar Nederland, moet sinds zondag een coronabewijs kunnen laten zien aan de grens. Dat kan een vaccinatiebewijs zijn, een negatief testbewijs of een herstelbewijs.

RIVM: 2718 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2718 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 122 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2338 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 12 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 6 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

Geleidelijke daling coronapatiënten in ziekenhuis

In de ziekenhuizen neemt het aantal opgenomen coronapatiënten langzaam maar zeker af. Er liggen nu 646 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 649), het laagste aantal in meer dan twee weken. Van de 646 patiënten liggen er 196 op de IC (gisteren: 210), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Spionerende feestgangers ingezet op Ibiza tegen illegale feesten

Om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt onder bezoekers van illegale feesten, roept de politie van het Spaanse eiland Ibiza de hulp in van buitenlandse undercover-feestgangers.

De autoriteiten hebben een detectivebureau ingehuurd, dat vervolgens op zoek is gegaan naar 'spionerende' feestgangers. Deze proberen te infiltreren en overtredingen te rapporteren. "Dit zijn buitenlanders tussen de 30 en 40 jaar die zich voordoen als rijke toeristen", zegt een woordvoerder van de regering, tegen persbureau DPA. De toegangsprijs voor dit soort feesten bedraagt soms meer dan honderd euro.

De politie heeft onvoldoende bezetting om deze ongebruikelijke acties zelf uit te voeren. Daarnaast is ze gebonden aan de wet en mag de politie flats en huizen waar feesten worden gehouden, niet zo maar betreden.

Het project is afgelopen week van start te gegaan en loopt voorlopig tot eind augustus.

UEFA stelt steunfonds van 6 miljard beschikbaar voor herstel voetbalclubs

De UEFA gaat het Europese voetbal helpen om te herstellen van de gevolgen van de coronapandemie, met een herstelplan van zes miljard euro. Clubs kunnen tegen een lage rente voor langere tijd een lening afsluiten. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat hierover de komende weken meer details naar buiten worden gebracht.

De overkoepelende Europese organisatie wil met het fonds clubs steunen die in financieel zwaar weer zijn gekomen omdat er afgelopen jaar vrijwel geen toeschouwers op de tribune zaten. Ook vielen de opbrengsten uit tv-inkomsten tegen omdat niet alle wedstrijden gespeeld konden worden.

Vrijwel zeker ook geen toeschouwers bij Paralympische Spelen

Net als de olympische atleten zullen ook de meeste paralympische atleten het in Tokio zonder toeschouwers moeten doen. Een officieel besluit daarover valt volgens Japanse media vandaag op een bijeenkomst van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Japanse regering.

De Paralympische Spelen beginnen op 24 augustus. De coronasituatie ziet er niet goed uit. Sinds het begin van de Olympische Spelen, 23 juli, is het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Tokio vooral door toedoen van de deltavariant meer dan verdubbeld. Gisteren waren het er bijna 5000. In heel Japan steeg volgens ministerie van Volksgezondheid het aantal patiënten met "ernstige symptomen" naar een recordhoogte van bijna 1500 gevallen.

Een team van experts dat de situatie in de Japanse hoofdstad onderzocht, spreekt van een catastrofe die niet onder controle is. De regering staat onder grote druk om drastische maatregelen te nemen, zoals de invoering van een avondklok.

IPC-voorzitter Andrew Parsons zei eerder dat de spelen kunnen doorgaan. "De Olympische Spelen hebben laten zien dat de coronamaatregelen hebben gewerkt. Dat kan de organisatie van de Paralympische Spelen vertrouwen geven. Hij benadrukte dat iedereen die bij de Paralympics betrokken is voorzichtig moet zijn en zich strikt aan de coronaregels moet houden.

Advies aan zwangeren: laat je vaccineren want deltavariant is schadelijker

Gynaecoloog Hans Duvekot van de werkgroep Covid-19 & Zwangerschap adviseert zwangere vrouwen die niet gevaccineerd zijn alsnog een vaccin te halen. De deltavariant blijkt schadelijker voor zwangeren dan varianten die zich eerder in Nederland verspreidden. "In eerste instantie leek het er niet op dat gezonde zwangeren meer risico lopen op een ernstiger verloop van corona dan vrouwen die niet zwanger zijn. Maar inmiddels is dat veranderd", zegt Duvekot in de Volkskrant.

De Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, het CDC, waarschuwde woensdag dat niet-gevaccineerde zwangere vrouwen meer risico lopen om ernstig ziek te worden. Het CDC zegt daarom dat ook vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden er goed aan doen om een vaccin te halen.

Liesbeth van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie zei vorige maand in Nieuwsuur dat naar schatting minder dan de helft van de zwangeren in Nederland zich laat vaccineren. "We moeten daarom ook zelf actief het vaccin op de agenda zetten bij zwangeren."

Deze week belandden volgens een rondgang van de Volkskrant krant minstens vijf zwangere vrouwen met corona op de IC's. Geen van hen was gevaccineerd. Het AD telde vorige week alleen in UMC Utrecht vier zwangere vrouwen met een coronabesmetting. "Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek", zei hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van UMC Utrecht tegen de krant. "In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de IC ligt."

Derde dosis voor Amerikanen met een zwak immuunsysteem

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) zegt dat mensen met een zwak immuunsysteem en extra dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin kunnen krijgen om ze beter te beschermen tegen de deltavariant. Het besluit is bedoeld voor de miljoenen Amerikanen die bijvoorbeeld een orgaantransplantatie hebben ondergaan of aan een bepaalde vorm van kanker lijden. De derde dosis Pfizer of Moderna mag na ten minste 28 dagen na het ontvangen van de tweede dosis worden toegediend.

Niet iedereen heeft daar baat bij. Bij sommige mensen versterkt een derde dosis de afweerreactie, maar het lijkt erop dat dit niet bij iedereen het geval is, zegt een chirurg van de Johns Hopkins University in Baltimore tegen persbureau AP. Hoe dat komt, is nog onduidelijk. In een studie onder 650 transplantatiepatiënten werden na het toedienen van twee vaccins minder afweerstoffen aangetroffen dan bij andere patiënten.

Ook in Frankrijk, Duitsland en Israël kunnen een patiënten met een zwak immuunsysteem een extra vaccinatie krijgen.

Marokko stijgt op lijst van landen waar reizigers besmet uit terugkeren

Nog geen twee maanden nadat Marokko weer toeristen toeliet, schieten de besmettingscijfers in het land omhoog, schrijft De Telegraaf. Begin juli lag het gemiddeld aantal besmettingen nog rond de duizend per dag, nu is dat bijna 10.000. Bijkomend gevaar is dat de vaccinatiegraad erg laag is in Marokko en onder Marokkanen in Nederland.

Half juni opende Marokko de grenzen weer voor bezoekers en ontstond er een run op tickets naar Marokko. Mensen die naar het land reisden liepen een groot risico besmet terug te keren in Nederland.

Dat is intussen ook te zien in de cijfers. Marokko steeg de afgelopen tijd flink in de RIVM-ranglijst van landen van waaruit veel reizigers besmet terugkeren. Het aantal reizigers dat besmet terugkeerde uit Marokko steeg vorige week van 46 naar 61 en steeg deze week door naar 150.

Vanavond persconferentie over coronabeleid

Vanavond blikt het kabinet met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid vooruit op de komende maanden. Voor het nieuwe collegejaar op universiteiten en hogescholen is het kabinet van plan de 1,5-meterregel los te laten, meldden Haagse bronnen gisteren. Daarbij wordt wel gedacht aan aanvullende maatregelen, zoals een maximum aan het aantal studenten in collegezalen. Dat moet ervoor zorgen dat als besmette mensen een college bijwonen, er niet direct een heel grote groep kans loopt besmet te raken met het coronavirus.

Verdere versoepelingen worden nu niet verwacht. Dat betekent dat de beperkingen die er nu bijvoorbeeld gelden voor de horeca, festivals en het nachtleven voorlopig nog van kracht blijven. Half september is er een nieuw beslismoment.

Opening schooljaar Aruba twee weken uitgesteld vanwege corona

Vanwege de forse stijging van het aantal coronabesmettingen op het eiland stelt Aruba de opening van het nieuwe schooljaar twee weken uit. Op het eiland zijn meer dan duizend coronabesmettingen. Gisteren en woensdag zijn twee coronapatiënten overleden. Daarmee is het totale aantal sterfgevallen op Aruba op 115 gekomen.

Daarnaast is er een verbod op dansen en harde muziek in uitgaansgelegenheden ingesteld. Alleen achtergrondmuziek is nog toegestaan.

Sinds zaterdag is ook het gebruik van mondkapjes weer verplicht in openbare ruimtes. Verder moeten alle uitgaansgelegenheden om middernacht sluiten en is het gebruik van alcohol in de openbare ruimte verboden.

Ernst Kuipers vreest snel stijgend aantal besmettingen bij versoepeling

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, vreest voor een snel stijgend aantal besmettingen bij het loslaten van de coronamaatregelen. Door de deltavariant en de nog te lage groepsimmuniteit, kunnen we volgens hem te maken krijgen met 10.000 besmettingen per dag.

Kuipers vindt dat we lessen moeten trekken uit de vorige stevige versoepelingen eind juni, waarna de besmettingen in rap tempo stegen. "Dat is niet handig geweest, en daar zitten we in de ziekenhuizen nog steeds mee. De ziekenhuisbezetting is gedaald, maar de bezetting op de IC's moet nog gaan dalen."

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van vrijdag 13 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.