liveblog
NOS NieuwsAangepast

Franse regering: we zitten in de vierde golf • Nederland doneert Astra-voorraad

  • Welkom in het coronaliveblog van maandag 19 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • 50 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis
  • De Jonge: aantal nieuwe besmettingen stabiel
  • Rutte: weer meer thuiswerken en goed ventileren
  • Corona-uitbraak op Zuid-Koreaans schip: 80 procent besmet
liveblog gesloten

Britse adviseur corrigeert: 60 procent Britse ziekenhuisopnames niet gevaccineerd

De belangrijkste wetenschappelijke corona-adviseur van de Britse regering, Patrick Vallance, zegt dat het niet klopt wat hij eerder zei over het percentage gevaccineerden onder de nieuwe ziekenhuisopnames. Hij zei enkele uren geleden op een persconferentie dat 60 procent van de mensen die worden opgenomen volledig gevaccineerd is. Dat klopt niet, schrijft hij nu op Twitter: 60 procent van de opgenomen patiënten is niet gevaccineerd.

Vallance zei eerder overigens dat een stijgend percentage volledig gevaccineerden onder de ziekenhuisopnames niet verrassend is, omdat de meeste mensen zijn ingeënt. Hij benadrukte dat de vaccins zeer effectief zijn tegen ernstige ziekte, maar dat ze besmettingen niet volledig voorkomen.

Franse regering: we zitten in de vierde golf

De Franse regering zet de nieuwe coronamaatregelen waartegen de afgelopen dagen is geprotesteerd door. Dat heeft regeringswoordvoerder Gabriel Attal bekendgemaakt. "We zitten nu in de vierde golf van de epidemie. De kracht van de epidemie is extreem sterk. We zien een snellere golf en een steilere helling dan bij de vorige." Hij waarschuwde dat er een nieuwe variant kan opduiken als het virus te veel blijft circuleren onder de bevolking.

Volgens Attal zijn nu 80 procent van de coronabesmettingen met de deltavariant. Hoewel de ziekenhuisopnames nog relatief laag liggen, stijgen ze wel weer. "Geconfronteerd met deze situatie, moeten we reageren om te voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken."

De maatregelen waar het om gaat, zijn onder meer een verplichte inenting voor zorgpersoneel. Ook wordt de bestaande 'coronapas' vanaf begin augustus ook verplicht voor cafés, bioscopen en andere openbare gelegenheden. Met die pas kunnen mensen bewijzen dat ze volledig zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of kortgeleden een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

Afgelopen weekend waren er in heel Frankrijk meer dan 100.000 mensen op de been om te demonstreren tegen de maatregelen. Tegenstanders vinden de de maatregelen een inperking van hun vrijheid en droegen protestborden waarop werd gesproken van een "medische dictatuur".

Canada gaat niet-noodzakelijke reizen weer toestaan

Vanaf 7 september mogen volledig gevaccineerden weer niet-noodzakelijke reizen maken naar Canada, zonder dat ze na aankomst twee weken in quarantaine moeten. Diezelfde versoepeling gaat voor Amerikanen op 9 augustus al in.

"Met dank aan het harde werk van de Canadezen, steeds meer inentingen en minder coronagevallen, is de regering in staat om de grensmaatregelen op te heffen", schrijft de regering in een verklaring. De Canadese regering herhaalde wel dat Canadezen vooralsnog niet-noodzakelijke reizen moeten vermijden.

Het land voert sinds deze maand versoepelingen in voor reizigers. Volledig ingeënte Canadezen of mensen met een verblijfsvergunning mogen al inreizen zonder in quarantaine te moeten. Ze hebben wel een negatieve testuitslag nodig voordat ze terug mogen keren. Als ze terug zijn, moeten ze zich nog eens laten testen.

Loket NOW-loonsteun voor de zesde keer open

Het digitale loket om loonsteun aan te vragen gaat maandag 26 juli voor de zesde keer open. Werkgevers kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor juli tot en met september 2021. Die coronasteunregeling staat ook wel bekend als de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Omdat het kabinet het coronasteunpakket heeft versoberd, is ook de NOW-regeling aangepast voor de zesde ronde. Ondernemers kunnen tot 80 procent omzetverlies opgeven bij de aanvraag voor loonsteun. Dat was eerst 100 procent.

Voor de hoogte van het voorschot aan loonkosten wordt gekeken naar de loonsom van de maand februari 2021. Omdat de NOW-regeling een voorschot is, kan de definitieve berekening vanaf 1 juni 2022 worden gemaakt.

Werkgevers kunnen de aanvraag voor de zesde ronde aan loonsteun tot en met 30 september indienen bij het UWV.

Nederland doneert voorraad AstraZeneca aan buitenland

Nederland doneert 745.000 doses van het AstraZeneca-vaccin die nog op voorraad zijn aan landen in nood die een beroep hebben gedaan op de Nederlandse regering. Andere vaccins die Nederland niet meer nodig heeft, gaan naar het internationale Covax-programma, waarmee vaccins worden geleverd aan armere landen. Eerder werd al bekend dat Nederland doneert aan Suriname, Kaapverdië en Indonesië. Ook Ierland, Namibië en Tanzania krijgen nu vaccins.

De voorraad van het AstraZeneca-vaccin die al is aangebroken en nog niet is weggeprikt door huisartsen, kan niet gedoneerd worden. Dat komt door de strenge eisen waaraan het transport moet voldoen. Huisartsen die na het zetten van alle tweede prikken nog vaccins over hebben, kunnen zich melden bij het RIVM. Die doses worden waar nodig nog ingezet in Nederland.

Nederland verwacht aan het einde van het jaar 20 miljoen vaccins te hebben gedoneerd aan Covax, dat vanwege veiligheids- en kwaliteitsredenen alleen vaccins wil hebben die direct van de fabrikant komen. Op dit moment heeft Nederland via Zweden een half miljoen vaccins aan Covax gedoneerd.

Johnson: vanaf september prik harde eis voor toegang tot nachtclubs

Nachtclubs in Engeland blijven een potentiële brandhaard voor corona, waarschuwt de Britse premier Johnson in een persconferentie. Hij wijst erop dat nog altijd ruim een derde van de jongeren tussen 18 en 35 jaar nog geen coronaprik heeft gehad. "Een aantal van de grootste pleziertjes en kansen in het leven worden waarschijnlijk afhankelijker van vaccinaties."

Johnson bevestigt dat zijn regering vanaf eind september de maatregel wil invoeren dat alleen gevaccineerde bezoekers nog toegang krijgen tot nachtclubs en andere horecagelegenheden waar veel mensen bijeenkomen. Eerder liet de regering al weten daarover na te denken, schrijft de BBC.

In de persconferentie werd ook duidelijk dat nu zo'n 60 procent van de mensen die worden opgenomen in een ziekenhuis volledig zijn gevaccineerd. Een topadviseur van de regering, Patrick Vallance, zei erbij dat dit percentage niet verrassend is, aangezien de meeste mensen nu zijn ingeënt. Hij benadrukte dat de vaccins zeer effectief zijn tegen ernstige ziekte. Ze helpen ook om niet besmet te raken, maar dat is niet het doel, zei Vallance.

Johnson kreeg ook de vraag of de versoepelingen alsnog kunnen worden teruggedraaid. Dat scenario kan de premier niet uitsluiten. Hij wijst erop dat er nieuwe coronavarianten kunnen ontstaan.

Update 22.25: Wat de regeringsadviseur zei over de volledig gevaccineerden die in het ziekenhuis worden opgenomen, blijkt niet te kloppen. 60 procent is juist niet gevaccineerd, meldde hij later.

Clubs in Engeland weer open: 'Dit voelt als Bevrijdingsdag'

In het Verenigd Koninkrijk is het nachtleven na een sluiting van meer dan een jaar afgelopen nacht weer opengegaan. Tot opluchting van vooral veel jongeren: "Ik wil gewoon dansen"

Clubs in Engeland weer open: 'Dit voelt als Bevrijdingsdag'

Nu 361 mensen in het ziekenhuis, 84 op de IC

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is de afgelopen dag gestegen met 50, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 361 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 311), van wie 84 op de IC (gisteren 76).

Minister De Jonge zei vanmiddag op de persconferentie na het kabinetsoverleg dat er geen grote stijging te zien was in het aantal ziekenhuisopnames en dat dat het bewijs is dat vaccineren helpt.

EU na kritiek rechter opnieuw akkoord met 3,4 miljard euro steun voor KLM

Het steunpakket van 3,4 miljard euro van de Nederlandse overheid voor KLM was niet goed genoeg onderbouwd, oordeelde een Europese rechter twee maanden geleden. De zaak was aangespannen door luchtvaartmaatschappij Ryanair.

De Europese Commissie is daarom met meer onderbouwing gekomen.

De Jonge: aantal nieuwe besmettingen stabiliseert zich

Het aantal nieuwe besmettingen met corona stabiliseert zich, maar is nog wel te hoog. Demissionair minister De Jonge van VWS heeft dat gezegd na het kabinetsberaad. De afgelopen 24 uur zijn er zo'n 9000 nieuwe positieve tests gemeld, zei hij.

"Gelukkig leidt dat nog niet tot een grote stijging in de ziekenhuizen. Laten we dat zo houden", zei De Jonge. Volgens hem blijkt uit die cijfers dat vaccineren helpt.

Het OMT heeft het kabinet bijgepraat over de huidige situatie en ziet geen reden om nieuwe maatregelen te nemen.

Het is goed nieuws dat de ziekenhuisopnames niet al te hard stijgen, maar we moeten voorzichtig blijven, zegt De Jonge. Of er na 14 augustus voor nachtclubs en evenementen meer mogelijk is, valt nu nog niet te zeggen.

De Jonge: geen grote stijging ziekenhuisopnames

Rutte: vanaf vandaag is thuiswerken weer de norm, huizen minstens kwartier luchten

Iedereen zou vanaf vandaag weer thuis moeten werken, tenzij het echt niet anders kan. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd na afloop van het wekelijkse overleg van de meest betrokken ministers over de coronacrisis.

Tijdens het coronadebat van vorige week kondigde Rutte al aan dat thuiswerken weer de norm zou worden, vanwege de vele nieuwe besmettingen. Ook de Tweede Kamer drong daarop aan. Het OMT heeft het advies om thuis te werken nooit ingetrokken.

Aan de basisregels, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand houden, wordt nu het zorgen voor voldoende ventilatie in binnenruimtes toegevoegd. Rutte: "Dat geldt dus voor thuis, school, winkels en horeca. Het advies is om elke dag tenminste een kwartier frisse lucht door het huis te laten stromen."

Bij de persconferenties wordt een pictogram over ventilatie toegevoegd aan de bordjes op de spreekgestoeltes van Rutte en De Jonge.

Kijk hier wat Rutte erover zei:

Rutte: ieder huis kwartier per dag luchten

Hadj in Mekka ook dit jaar in afgeslankte vorm

Vanwege corona is het aantal bedevaartgangers in Mekka opnieuw beperkt. Er zijn maximaal 60.000 pelgrims welkom. Ze moeten gevaccineerd zijn en in Saudi-Arabië wonen.

Vorig jaar mochten er maar 10.000 mensen naar de hadj. Voor corona kwamen er jaarlijks miljoenen moslims van over de hele wereld naar de bedevaartsplaatsen.

Bijna 6 miljoen geregistreerde besmettingen in Rusland

Het aantal geregistreerde coronagevallen in Rusland nadert de 6 miljoen. Vandaag kwamen er bijna 25.000 bij, waarvan 4000 in Moskou. Toch neemt de stijging van het aantal nieuwe besmettingen af, enkele dagen geleden waren er 9000 per dag in de hoofdstad.

Er werden 719 sterfgevallen gemeld in Rusland de afgelopen 24 uur. Daarmee komt het aantal coronadoden officieel op meer dan 149.000, maar volgens het bureau voor statistiek, dat zich baseert op oversterftecijfers, moeten het er in feite zo'n 290.000 zijn.

De deltavariant is inmiddels verantwoordelijk voor het overgrote deel van de besmettingen. Ondanks de opmars daarvan, blijft het aantal vaccinaties achter. Veel Russen zijn er sceptisch over.

In Moskou mogen mensen ook als ze niet zijn ingeënt weer naar cafés en restaurants. Tot nu toe moesten ze een negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs laten zien. De horeca had geklaagd over het lage aantal bezoekers. Burgemeester Sobjanin versoepelde de maatregelen vanwege de afname van de besmettingen.

80 procent opvarenden Zuid-Koreaans marineschip besmet met coronavirus

Op een Zuid-Koreaans schip met 301 opvarenden is 80 procent besmet met het coronavirus. Het marineschip, een torpedojager, vertrok in februari uit Zuid-Korea voor een patrouillemissie tegen piraterij in de Golf van Aden. Het is het grootste besmettingscluster tot nu toe voor het land.

Bemanningsleden hebben het virus waarschijnlijk opgelopen bij de bevoorrading van het schip in een haven in de regio eind juni. Geen van de bemanningsleden was nog gevaccineerd, omdat de inentingscampagne van militairen in Zuid-Korea pas na vertrek van het schip begon.

Militaire bronnen zeggen tegen persbureau Yonhap dat geen van de opvarenden ernstig ziek is geworden, maar dat een persoon wordt geobserveerd. De complete bemanning wordt vervangen.

Zuid-Korea, dat een relatief laag aantal coronabesmettingen kende, kampt met een opleving van het virus. De deltavariant leidde de afgelopen weken tot meer dan 1100 besmettingen per dag. Ruim 31 procent van de bevolking heeft ten minste een vaccinatie gehad, zo'n 13 procent is volledig gevaccineerd.

'Kabinet negeerde adviezen over nachtclubs'

NRC schrijft dat het kabinet bij de heropening van het nachtleven een belangrijk Fieldlab-experiment niet heeft afgewacht en adviezen van het OMT niet heeft opgevolgd. Op basis van gesprekken met betrokkenen schrijft de krant dat de resultaten van een proef die specifiek de risico's in nachtclubs in kaart bracht nog niet bekend waren toen het kabinet half juni de beperkingen schrapte.

Na de heropening van het nachtleven ontstond een nieuwe golf coronabesmettingen, ondanks de verplichte toegangstest. Daarop draaide het kabinet een deel van de versoepelingen terug. Nachtclubs zijn weer dicht en de horeca moet om middernacht sluiten.

Eerder werd al bekend dat het OMT pleitte voor strengere eisen dan het kabinet uiteindelijk stelde: het OMT wilde dat alle bezoekers en medewerkers een negatieve test van nog geen 24 uur oud konden laten zien, maar dat werd 40 uur. Voor personeel verviel de eis zelfs, uit juridische overwegingen.

Morgen geeft Fieldlab een presentatie van de resultaten aan het kabinet. Ook een vertegenwoordiger van het OMT is daarbij aanwezig. De clubs blijven tot zeker 13 augustus dicht.

Big Brother-kandidaat Australië uitgezet vanwege 'lockdowngrapje'

De rechtse Britse commentator Katie Hopkins wordt Australië uitgezet omdat ze in een Instagrambericht de lockdownregels niet serieus leek te nemen. Hopkins zou meedoen aan Big Brother. Na aankomst was ze in quarantaine gegaan in een hotel, maar in het bericht zei ze dat ze van plan was "naakt en zonder mondkapje" de roomservice op te wachten. Volgens de quarantaineregels moeten gasten een halve minuut wachten als hun eten is gebracht en te allen tijde een mondkapje dragen bij interactie met hotelwerknemers. Hopkins noemde lockdowns de grootste hoax uit de geschiedenis.

Hoewel Hopkins toen Australiërs over haar opmerkingen vielen, zei dat het maar een grapje was, liet productiebedrijf Endemol Shine haar vallen als Big Brotherkandidaat. Kort daarop maakte de regering bekend dat haar visum was ingetrokken. "Persoonlijk ben ik erg blij dat ze vertrekt", zei de minister van Binnenlandse Zaken. Zij noemde de opmerkingen een klap in het gezicht van Australiërs die de coronamaatregelen naleven.

Ook vooraf was er al kritiek op de deelname van Hopkins aan het programma, omdat ze in het verleden migranten vergeleek met kakkerlakken en de islam walgelijk noemde. Vorig jaar werd ze om dergelijke opmerkingen van Twitter verbannen.

'Freedom Day' voor Engelsen is 'hartstikke omstreden'

Het besluit van de Britse premier Johnson om 'Freedom Day' door te laten gaan is een gok. Dat zei Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en tot voor kort ziekenhuisbestuurder in Londen in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Het is hartstikke omstreden. Het is vergelijkbaar met wat er in Nederland is gebeurd, met het verschil dat er in Engeland veel meer besmettingen zijn dan in Nederland een week of twee, drie geleden. De boodschap aan de mensen is: 'Het is allemaal over, je hoeft nergens meer rekening mee te houden, ga maar lekker feesten'. We hebben in Nederland gezien wat dat voor gevolgen kan hebben, heel veel mensen zijn bang dat dat nu in Engeland ook gaat gebeuren."

Engeland loopt licht voor op Nederland wat betreft het aantal gevaccineerden, zegt Levi, maar ook in het aantal besmettingen met de deltavariant. Bijna alle Britse besmettingen zijn nu met die variant. "Dat aantal is nu al tamelijk hoog, al een week of drie, vier."

De Britse regering heeft hoop dat die aantallen zich niet vertalen naar meer ziekenhuisopnames. Levi: "Er is een toename in het aantal ziekenhuisopnames, ook op de intensive care, maar tot nu toe is die best wel laag en bescheiden. Het neemt elke week een beetje toe, maar in absolute zin is het niet enorm. Het is wat we in Nederland ook zien: heel veel besmettingen, maar niet heel veel activiteit in ziekenhuizen gelukkig."

Daarmee komt het moment naderbij, voorspelt Levi, dat we het zowel in Engeland als Nederland "niet zo erg meer vinden dat er zoveel besmettingen zijn. Maar daarmee neemt wel de druk toe op de mensen die niet gevaccineerd zijn en wel kwetsbaar zijn. Als er veel van het virus circuleert in de samenleving, lopen zij alleen nog maar meer risico."

Engeland viert 'Freedom Day'

Het is sinds middernacht 'Freedom Day' in Engeland, de dag waarop de meeste coronaregels wegvallen. Premier Johnson kondigde de versoepelingen twee weken geleden aan en de Britten keken er reikhalzend naar uit.

Maar er zijn momenteel 50.000 nieuwe coronabesmettingen per dag, waarmee de Britten wereldwijd vrijwel bovenaan staan.

Welkom

Welkom in het coronablog van maandag 19 juli. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.