Protest in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 100.000 Fransen betogen tegen nieuwe coronamaatregelen

In Frankrijk hebben meer dan 100.000 mensen gedemonstreerd tegen de aangescherpte coronaregels die president Macron heeft aangekondigd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren bij meer dan 130 betogingen zo'n 114.000 mensen op de been.

Er werd gedemonstreerd in onder meer Marseille, Lyon en Lille. In Parijs waren volgens de autoriteiten zo'n 18.000 betogers. Demonstranten riepen onder meer "vrijheid!" en droegen protestborden waarop werd gesproken van een "medische dictatuur". Ook werd op de borden uitgehaald naar Macron.

De president kondigde afgelopen week aan dat personeel in de zorg zich voor 15 september moet laten inenten tegen het coronavirus. Ook kwam hij met een verplichte 'coronapas', waarmee duidelijk wordt of iemand volledig is gevaccineerd, negatief is getest of het coronavirus heeft gehad. Die pas is nodig om toegang te krijgen tot plaatsen zoals restaurants, bioscopen en winkelcentra.

Zo zag het protest in verschillende steden eruit:

Protest in Frankrijk tegen verplichte vaccinatie en coronapas

De Franse premier Castex verdedigde de plannen bij een bezoek aan de kustplaats Anglet. Hij zei dat vaccinatie de enige manier is om het virus te bestrijden. "Ik denk dat we koste wat het kost onze medeburgers ervan moeten overtuigen zich te laten vaccineren", zei hij. "Het is de beste manier om deze gezondheidscrisis het hoofd te bieden."

Uit een peiling van Ipsos-Sopra Steria bleek gisteren dat meer dan 60 procent van de Fransen voorstander is van de plannen van Macron.

Eerder vandaag werd duidelijk dat Frankrijk het inreisverbod voor toeristen uit Nederland en andere landen weer aanscherpt. Mensen die het land in willen, hebben als ze niet volledig zijn gevaccineerd, vanaf middernacht een negatieve coronatestuitslag nodig die niet ouder is dan 24 uur. Op vliegvelden, treinstations en wegen kan reizigers om hun testbewijs worden gevraagd. Dat mag een PCR- of een antigeentest zijn. Wie dat niet kan tonen, moet verplicht in (zelf)quarantaine.

Het Nederlandse coronacertificaat, via de CoronaCheck-app is geldig, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl