AFP
NOS Nieuws

Kaäba gehuld in nieuw doek tijdens hadj, bedevaart opnieuw zeer beperkt

Op de tweede dag van de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart, is bij de Kaäba in Mekka de zogeheten kiswa vervangen. Volgens traditie wordt het grote zwarte doek over het islamitische heiligdom voor het begin van het Offerfeest vernieuwd.

De Kaäba is het belangrijkste heiligdom in de islam. Het is een kubusvormig gebouw op de binnenplaats van Masjid al-Haram, ook bekend als de Grote Moskee van Mekka. De Kaäba wordt bedekt met een zwarte doek, de kiswa, die ieder jaar tijdens de hadj wordt gewisseld.

Volgens het Saudische staatspersbureau is voor de nieuwe kiswa 670 kilo zijde gebruikt. Ook is 120 kilo aan goud- en 100 kilo aan zilverdraad verwerkt. Zo'n tweehonderd vaklieden hebben eraan meegewerkt.

Zo ziet de nieuwe kiswa eruit:

Honderden kilo's aan zijde, goud- en zilverdraad bedekken Kaäba

De hadj begon zaterdag, voor het tweede jaar op rij in beperkte omvang vanwege de coronapandemie. In Mekka zijn maximaal 60.000 pelgrims welkom. Die moeten gevaccineerd zijn en in Saudi-Arabië wonen.

Vorig jaar konden maar 10.000 pelgrims komen. Voor corona waren het er miljoenen vanuit de hele wereld.

Swipe om het verschil te zien met twee jaar geleden:

  • AFP
    De Kaaba afgelopen weekend
  • AFP
    Ter vergelijking: dit is de Kaaba tijdens de hadj in 2019

Vanwege corona gelden nog meer beperkingen: pelgrims moeten afstand houden en mondkapjes dragen. Water uit de heilige bron Zamzam is afgevuld in plastic flessen en de autoriteiten zetten onder meer apps in en markeringen op straat om mensenmassa's te spreiden.

In Saudi-Arabië, met zo'n 35 miljoen inwoners, zijn nu volgens WHO-cijfers bijna 20 miljoen mensen ingeënt tegen het coronavirus. Slechts een klein deel van de bevolking is al volledig gevaccineerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl