liveblog
NOS NieuwsAangepast

Man 'uit zijn plaat' bij vaccinatiestraat • Tilburgse Kermis 's avonds eerder dicht

liveblog gesloten

'Besmettingen Italië gestegen door EK-feesten'

In Italië is het aantal besmettingen voor de zesde dag op rij toegenomen. Volgens gezondheidsexperts hebben feesten rond het Europees kampioenschap voetbal daaraan bijgedragen. Italië won het toernooi vorige week van Engeland.

Het hoofd van het Italiaanse gezondheidsinstituut, Franco Locatelli, zei tegen de krant La Repubblica dat de bijeenkomsten en menigten hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus.

In de afgelopen 24 uur werden er 3127 nieuwe gevallen geregistreerd, zes meer dan gisteren. Kanttekening daarbij is dat er in het weekend minder testcapaciteit is. Daardoor zijn op zondag meestal de cijfers lager dan op andere dagen.

Ondanks dat er geen explosieve stijging is, maken de autoriteiten zich wel zorgen over een nieuwe besmettingsgolf. Het aantal coronadoden daalt wel nog steeds. Er werden in de afgelopen 24 uur drie doden gemeld, dat is het laagste aantal sinds augustus vorig jaar.

In totaal zijn nu bijna 128.000 coronadoden en bijna 4,3 miljoen besmettingen in Italië gemeld. Bijna de helft van alle Italianen vanaf 12 jaar is inmiddels volledig gevaccineerd.

Man gaat door het lint bij vaccinatiestraat Dordrecht

Agenten hebben vanmiddag een man gearresteerd in Dordrecht. Volgens de politie ging hij vanochtend "volledig uit zijn plaat" tegen zorgverleners bij een vaccinatiestraat.

Hij bedreigde medewerkers en deed "zeer beledigende" uitspraken. Over de identiteit van de man en de reden waarom hij kwaad werd, meldt de politie niets.

Tilburgse Kermis voortaan om 21.00 uur dicht om drukte tegen te gaan

De gemeente Tilburg sluit de kermis vanavond om 21.00 uur. Dit is vanaf nu ook het nieuwe beleid. De eindtijd wordt vervroegd naar dit tijdstip in plaats van 22.00 uur of 23.00 uur. Het is in de avonden te druk, waardoor afstand houden moeilijk gaat.

Het kermisterrein ging gisteravond op slot vanwege de drukte. Er mochten vanaf 20.30 uur geen nieuwe bezoekers meer bij. Ook de parkeergarages in het centrum lieten niemand meer toe. Ook vandaag is het erg druk. De druktemeter van de gemeente staat op oranje. Dit houdt in dat ze mensen vragen om hun bezoek op een rustig moment te plannen.

Afstand houden op het terrein gaat lastig. Dat erkent kermiswethouder Rolph Dols ook. "Wij creëren de situatie. Er zit een verantwoordelijkheid bij ons, bij de exploitanten, maar ook zeker bij de bezoekers zelf", zegt hij tegen Omroep Brabant. Hij denkt niet aan afblazen, ook niet nu de coronabesmettingen blijven oplopen. "Dansen met Janssen was te snel, maar we gaan mensen ook niet achter de geraniums zetten", geeft hij aan.

De Tilburgse Kermis zou op weekenddagen eigenlijk tot 23.00 uur open zijn. Doordeweeks tot 22.00 uur. Dit wordt nu dus 21.00 uur. De attracties gaan wel een uurtje eerder open. Bezoekers kunnen nu om twaalf uur 's middags terecht.

10.247 nieuwe besmettingen, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.247 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 856 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 10.052 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 79 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

1 overleden covidpatiënt

Bij het RIVM werd een overleden covidpatiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 1 dode per dag, net als een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 42 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 25.

311 coronapatiënten in het ziekenhuis

De bezetting in de ziekenhuizen is toegenomen. Er liggen nu 311 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 284), van wie 76 op de IC (gisteren: 77), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Britse premier in quarantaine na aanvankelijk besluit dat niet te doen

De Britse premier Johnson en minister van Financiën Rishi Sunak zijn toch in quarantaine gegaan na contact met minister Sajid Javid van Volksgezondheid, die corona heeft. Eerder vandaag zeiden ze nog dat ze zouden deelnemen aan een pilotproject over dagelijks testen.

Oppositiepartijen hadden al gezegd dat het erop lijkt dat er voor hen andere regels gelden dan voor de rest van de bevolking. Sunak zegt op Twitter: "Hoewel de testpilot redelijk kleinschalig is, erken ik dat zelfs maar het idee dat de regels niet voor iedereen hetzelfde zijn verkeerd is".

Labourleider Keir Starmer zei dat de premier en de minister van Financiën opnieuw zijn betrapt op de gedachte dat de regels die we allemaal volgen niet op hen van toepassing zijn. "De bevolking houdt zich zoveel mogelijk aan de regels. Op het moment dat we het vertrouwen in de quarantaine zo nodig hebben, verwonderen ouders, werknemers en bedrijven zich erover wat er in hemelsnaam aan de hand is in Downing Street." Hij vindt dat het gedrag van de premier tot chaos leidt en noodlottige gevolgen heeft voor de Britse bevolking.

Ook uit andere hoeken komt vergelijkbare kritiek, zoals van de Londense metro, die gisteravond een lijn moest sluiten vanwege personeelstekort door quarantaines.

De BBC signaleert dat dit een van de snelste U-bochten uit de parlementaire geschiedenis moet zijn geweest. 157 minuten na het besluit om niet in zelfisolatie te gaan, besluit Downing Street dat het toch gebeurt.

GGD: Interval tussen prikken vanaf morgen korter

Vanaf morgen wordt de interval voor nieuwe afspraken met een mRNA-vaccin verkort tot 28 dagen. Dat meldt GGD GHOR aan de NOS. Eerder was dit 35 dagen.

Voor mensen die al een afspraak hebben staan voor een tweede vaccinatie, is het niet mogelijk om het interval te verkorten en de afspraak te vervroegen. "Hiervoor is op dit moment onvoldoende vaccin beschikbaar. Mensen wordt dan ook verzocht hierover geen contact op te nemen met de GGD", aldus een woordvoerder.

Lees hier verder:

Groot lek testbedrijf: vrije toegang tot CoronaCheck-app en privégegevens op straat

Een lek bij een groot coronatestbedrijf heeft het voor iedereen mogelijk gemaakt valse reis- of toegangsbewijzen in de CoronaCheck-app te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ook zijn privégegevens gelekt van meer dan 60.000 mensen die zich bij dit bedrijf hebben laten testen.

Het bedrijf Testcoronanu heeft tien locaties in Nederland en drie in België en is aangesloten bij Testenvoorjereis.nl, dat in leven is geroepen door de overheid. Testen bij het bedrijf wordt aangeraden door de overheid en gesubsidieerd met belastinggeld.

Door het lek was het eenvoudig om in de database van het bedrijf een eigen negatieve test in te voeren, waarna dat in de CoronaCheck-app werd vermeld.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het testbedrijf nu afgesloten van zijn systemen, zodat het geen testresultaten of toegangsbewijzen meer kan uitgeven. Het ministerie zegt overigens geen aanwijzingen te hebben dat anderen dan de RTL-journalist zich toegang tot het systeem hebben verschaft.

Testcoronanu laat in een reactie weten het ontstaan van het datalek te betreuren en maatregelen te hebben genomen om de impact te beperken en de schade te herstellen. Betrokkenen worden over het lek geïnformeerd. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees hieronder meer:

Duitse maatregelen voor Nederland vannacht ingegaan

Sinds vannacht moeten reizigers die vanuit Nederland Duitsland binnenrijden en niet volledig zijn gevaccineerd, zich weer laten testen. Dat geldt ook voor reizigers uit de regio Kopenhagen in Denemarken.

Nederland is weer risicogebied voor Duitsers, vanwege het sterk gestegen aantal coronagevallen de afgelopen twee weken. Toeristische reizen naar Nederland worden afgeraden. Dat geldt dus ook voor de regio Kopenhagen, en verder voor de Faeroëreilanden en voor Griekenland.

Nederland is het eerste land dat door Duitsland weer is aangewezen als risicogebied. De maatregelen werden vrijdag bekendgemaakt. Tot nu toe laten Duitse toeristen zich er niet door afschrikken, er zijn nog nauwelijks annuleringen.

Voor het eerst twee atleten positief getest in olympisch dorp

In het olympisch dorp in Tokio zijn twee atleten positief getest op het coronavirus. Het zijn de eerste gevallen onder atleten. Gisteren kreeg al wel iemand van de organisatie een positieve testuitslag.

De Olympische Spelen beginnen over zes dagen. In het olympisch dorp wonen tijdens de Spelen zo'n 18.000 sporters en hun begeleiders. Er is een speciale coronakliniek waar de sporters zich dagelijks laten testen.

Het organisatiecomité maakte eerder bekend dat er tot nu toe vijf sporters bij aankomst in Tokio positief getest zijn. Zij zitten in afzondering en moeten zich houden aan strikte hygiëneregels.

Facebook: missen vaccinatiedoel VS niet onze schuld

Facebook heeft zich verweerd tegen beschuldigingen van de Amerikaanse president Biden die gisteren zei dat het socialemediaplatform coronadoden op zijn geweten heeft door het toelaten van desinformatie over coronavaccins. "Ze zijn mensen aan het vermoorden", zei Biden vrijdag tegen verslaggevers in het Witte Huis.

Volgens Facebook is het aantal mensen dat twijfelt over een vaccinatie juist met de helft afgenomen onder zijn gebruikers in de VS. Ook zijn volgens de laatste data van Facebook 85 procent van de gebruikers van het platform in de VS gevaccineerd of van plan zich te laten vaccineren tegen covid-19.

Het doel van Biden was dat op 4 juli 70 procent van de Amerikanen gevaccineerd zou zijn, maar dat doel werd net niet gehaald. "Facebook is niet de reden dat dit niet is gelukt", zegt Guy Rosen, Facebooks vicepresident integriteit in een blogpost.

Nieuw inreisbeleid Frankrijk van kracht

In Frankrijk is het inreisbeleid aangescherpt voor niet (volledig) gevaccineerde toeristen uit Nederland en andere roodgekleurde Europese landen. Vanaf vandaag moeten deze reizigers een negatieve coronatest kunnen laten zien die niet ouder is dan 24 uur.

Het aantal besmettingen in Frankrijk nam gisteren met 11.000 toe. De meeste nieuwe besmettingen zijn geconcentreerd in de vakantiegebieden in het zuiden van Frankrijk langs de Middellandse Zee en in Parijs.

'Geen massavaccinaties voor Britse tieners'

Groot-Brittannië gaat gezonde tieners niet inenten tegen covid-19, meldt de Britse krant The Telegraph. Volgens de krant heeft het Britse comité voor vaccinatie en immunisatie tegen het inenten van jongeren tussen de 12 en 17 jaar geadviseerd zolang nog niet duidelijk is wat de risico's daarvan zijn.

Er komen volgens de krant wel vaccinaties beschikbaar voor kwetsbare tieners tussen de 12 en 15 jaar en jongeren die binnen drie maanden 18 jaar worden. Andere landen, zoals Frankrijk, Israël en de VS besloten eerder wel gezonde tieners vanaf 12 jaar te vaccineren. Ook in Nederland kunnen alle 12- tot 17-jarigen zich laten vaccineren.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronablog van zondag 18 juli. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.