Vaccinatielocatie RAI Amsterdam ANP

Vanaf morgen wordt het interval tussen twee prikken met een mRNA-vaccin bij de GGD verkort tot 28 dagen. Dat meldt GGD GHOR aan de NOS. Tot nu toe was het interval altijd 35 dagen.

Afgelopen vrijdag maakte demissionair minister De Jonge al bekend dat het interval korter zou kunnen: voor het vaccin van Pfizer 21 dagen en voor dat van Moderna 28. Hoe dat in de praktijk er uit zou gaan zien, was nog onduidelijk. De GGD heeft nu dus besloten 28 dagen aan te houden, omdat dit het minimale toegestane interval is voor het Moderna-vaccin en bij het inplannen van vaccinaties geen onderscheid kan worden gemaakt tussen Pfizer en Moderna.

Voor mensen die al een afspraak hebben staan voor een tweede vaccinatie, is het niet mogelijk om het interval te verkorten en de afspraak te vervroegen. "Hiervoor is op dit moment onvoldoende vaccin beschikbaar. Mensen wordt dan ook verzocht hierover geen contact op te nemen met de GGD", aldus een woordvoerder.

Toch al mensen die tweede prik zonder afspraak haalden

Meerdere mensen haalden dit weekend zonder afspraak een tweede prik in Amsterdam. Dat was een misverstand en absoluut niet de bedoeling, zegt een woordvoerder van GGD Amsterdam hierover.

"Als mensen zonder een afspraak een tweede prik hebben kunnen halen, is dat echt tegen de instructie. Dat mag echt niet", zegt de woordvoerder. Gisteren en vandaag verschenen op sociale media berichten van mensen die zeiden dat ze dat hadden gedaan.

Mensen kunnen voor de eerste prik wel zonder afspraak binnenlopen bij de GGD in Amsterdam. "Dat is nieuw beleid en dat doen we om zo veel mogelijk mensen over te halen zich te laten vaccineren. Maar voor een tweede prik kan dit dus niet." Niet bij elke GGD is dit nieuw beleid: per regio wordt besloten of de eerste prik zonder afspraak kan.

Sinds afgelopen vrijdag is het voor mensen die de eerste prik van AstraZeneca hebben gekregen ook mogelijk om de tweede prik met het vaccin van Pfizer te krijgen. Al 9000 mensen hebben daarvoor gekozen.

STER reclame