liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eerste prik in Amsterdam nu ook zonder afspraak • 'Geen vaccinaties voor Britse tieners'

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 17 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland;
  • Stijging aantal besmettingen verpleeghuizen
  • 'Jongeren die gingen dansen met Jansssen kunnen zaak aanspannen tegen de staat'.
  • Mensen uit 1957 mogen tweede AstraZeneca-prik ruilen.
  • Test van hooguit 24 uur oud verplicht voor Nederlandse vakantieganger in Frankrijk.
liveblog gesloten

'Geen vaccinaties voor Britse tieners'

Groot-Brittannië gaat tieners niet inenten tegen covid-19, meldt de Britse krant The Telegraph. Volgens de krant heeft het Britse comité voor vaccinatie en immunisatie tegen het inenten van jongeren tussen de 12 en 17 jaar geadviseerd zolang nog niet duidelijk is wat de risico's daarvan zijn.

Er komen volgens de krant wel vaccinaties beschikbaar voor kwetsbare tieners tussen de 12 en 15 jaar en jongeren die binnen drie maanden 18 jaar worden. Andere landen, zoals Frankrijk, Israël en de VS besloten eerder wel gezonde tieners vanaf 12 jaar te vaccineren. Ook in Nederland kunnen alle 12 tot 17-jarigen zich laten vaccineren.

Aantal besmettingen in Israël weer boven de 1000

In Israël is het aantal besmettingen met het coronavirus voor het eerst in vier maanden weer boven de 1000 uitgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. In 24 uur tijd werden in het land 1118 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.

Volgens premier Bennett van Israël leidt de besmettelijkere deltavariant tot de toename van het aantal besmettingen. Hij zegt dat de effectiviteit van de vaccins bij de deltavariant "zwakker is dan wij hadden gehoopt".

Rond de 62 procent van de 9,3 miljoen Israëliërs is inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus, 56 procent van de mensen heeft ook de tweede prik gehad. Op dit moment zijn 58 mensen in Israël ernstig ziek als gevolg van het coronavirus. Dat waren er tijdens de piek in januari, toen per dag nog meer dan 10.000 besmettingen per dag werden geregistreerd, nog zo'n 1200.

Topdrukte op kermis Tilburg, niemand mag het terrein meer op

Op de kermis in Tilburg is het dusdanig druk, dat er geen mensen meer worden toegelaten vanavond. Vanwege de coronamaatregelen is de kermis afgesloten met hekken, en moeten mensen via entreepoortjes naar binnen.

Eerder vanavond ontstonden voor die poortjes lange rijen wachtenden. In sommige gevallen moesten bezoekers meer dan een half uur wachten voor toegang. Op beelden is te zien dat afstand houden er in die rij er niet bij was.

De wachtrij in Tilburg

Eerste prik kan in Amsterdam nu ook zonder afspraak

Wie zich zonder afspraak wil laten inenten tegen het coronavirus, kan in Amsterdam sinds gisteren op vier locaties terecht. Dat meldt de GGD Amsterdam vandaag. Mensen kunnen zonder afspraak naar de RAI, Sportcentrum Caland, de NDSM-loods en AFAS Live.

De GGD wijst erop dat mensen alleen zonder afspraak kunnen komen als ze nog geen afspraak hebben gemaakt. Wie de eerste vaccinatie al heeft gehad, kan niet zonder afspraak komen voor een tweede prik, zegt de GGD in het nieuwsbericht.

Ook in andere regio's wordt binnenkort gestart met het prikken zonder afspraak. In de regio Utrecht is dat bijvoorbeeld het geval, en in de regio IJsselland is daar al een voorzichtig begin mee gemaakt.

Protest in Frankrijk tegen verplichte vaccinatie en coronapas

In verschillende steden in Frankrijk hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen plannen van president Macron om vaccinatie tegen het coronavirus te verplichten voor mensen die in de zorg werken. Ook werd er betoogd tegen het plan voor een verplichte 'coronapas' in openbare plaatsen als restaurants en bioscopen, meldt persbureau Reuters.

Er waren protesten in onder meer Parijs, Marseille, Lyon en Lille. Eerder deze week werd ook al gedemonstreerd tegen de plannen.

De Franse premier Castex verdedigde de plannen bij een bezoek aan de kustplaats Anglet. Hij zei dat vaccinatie de enige manier is om het virus te bestrijden. "Ik denk dat we ten koste van alles onze medeburgers ervan moeten overtuigen zich te laten vaccineren", zei hij. "Het is de beste manier om deze gezondheidscrisis het hoofd te bieden." Uit een peiling van Ipsos-Sopra Steria bleek gisteren dat meer dan 60 procent van de Fransen voorstander is van de plannen van Macron.

Protest in Frankrijk tegen verplichte vaccinatie en coronapas

Britse minister van Volksgezondheid test positief op corona

De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid is positief getest op het coronavirus. Javid is volledig gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, maar heeft het virus volgens een sneltest dus toch opgelopen. De bewindsman wacht nog op de uitslag van een PCR-test.

"Ik ben er blij mee dat ik twee doses heb gehad", zegt hij in een verklaring. "En tot op heden zijn mijn symptomen zeer mild." Hij riep andere mensen op zich ook te laten vaccineren.

Komende maandag worden in Engeland alle coronamaatregelen afgeschaft. Experts zijn bezorgd, zeker omdat het aantal besmettingen in het land de laatste weken weer stevig toeneemt. Gisteren werden meer dan 50.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, mede door de opmars van de deltavariant. Volgens de regering kunnen de versoepelingen gewoon doorgaan, omdat het vaccinatieprogramma succesvol verloopt. Twee derde van de volwassenen is volledig gevaccineerd.

Ongeveer even veel besmettingen gemeld als gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.134 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 190 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 9934 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 124 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Muziekverbod en avondklok op Grieks vakantie-eiland

Op het Griekse eiland Mykonos geldt vanaf vandaag een muziekverbod voor horecazaken. Ook mag er tussen 01.00 uur en 06.00 uur niemand op straat zijn.

Griekenland ziet het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd weer flink toenemen. Dat wordt vooral toegeschreven aan de deltavariant van het virus. De autoriteiten meldden gisteren 2700 nieuwe besmettingen in het hele land, terwijl er begin deze maand enkele honderden coronagevallen per dag werden vastgesteld.

Het eiland behoort tot de populairste vakantiebestemmingen in Griekenland. Jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen.

Zelfs als de besmettingen dat toelaten, hoe (on)zeker is dan de festivalzomer?

Op de persconferentie van 9 juli meldde het kabinet dat meerdaagse festivals en grote evenementen zeker tot half augustus worden geschrapt.

Maar ook als de besmettingscijfers dan fors zijn gedaald, is Nederland nog niet verzekerd van een zorgeloze festival(na)zomer. Festivalorganisatoren breken zich het hoofd over de personeelstekorten in de horeca en er is onzekerheid over testen.

Hoe groot de kans is dat jij deze zomer nog kan dansen op een festival legt NOS op 3 uit in deze video:

5 onzekerheden voor jouw festivalzomer

Mensen geboren in 1957 of eerder mogen tweede AstraZenecaprik ruilen voor Pfizer

Mensen die in het jaar 1957 of eerder geboren zijn en hun geplande tweede AstraZeneca- prik willen omruilen voor een vaccinatie met het Pfizer-vaccin kunnen hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Dat schrijft het RIVM op Twitter. Gisteren konden mensen die zijn geboren in 1956 al bellen om een afspraak te maken voor een Pfizer-prik. Andere leeftijdsgroepen volgen volgende week.

Zuid-Afrikaans rugbyteam uit quarantaine na coronageval in vliegtuig

Het rugbyteam uit Zuid-Afrika kan verder met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Tokio. De ploeg zat in quarantaine omdat een passagier op hun vlucht van Doha naar Tokio besmet was met het coronavirus.

Na onderzoek blijkt dat zeventien van de achttien teamleden niet in direct contact zijn geweest met deze passagier. Ze zijn negatief getest en zijn onderweg naar Kagoshima in Japan, waar ze het laatste trainingskamp voor de Spelen hebben.

Een teamlid mag daar niet aan meedoen, diegene voegt zich later bij de ploeg in het olympisch dorp in Tokio.

Test van hooguit 24 uur oud verplicht voor Nederlandse vakantieganger in Frankrijk

Frankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor reizigers uit Nederland en andere Europese landen. Vanaf middernacht moeten Nederlandse toeristen die nog niet volledig gevaccineerd zijn een negatieve PCR- of antigeentest kunnen laten zien. Eerder was een negatieve test 72 uur geldig, maar dat is nu verkort naar 24 uur. De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland.

Verpleeghuizen zien aantal coronagevallen toenemen

De nieuwe golf coronabesmettingen trof in eerste instantie voornamelijk jongeren, maar inmiddels begint het aantal gevallen ook toe te nemen in de verpleeghuizen. Woensdag testten er 25 verpleeghuisbewoners positief, dat is het hoogste aantal sinds 5 mei.

In de afgelopen vier weken waren er zeker 36 locaties waar ten minste één coronabesmetting werd ontdekt. In vergelijking met de piek van januari blijft het aantal positieve tests nu beperkt. Toen kampten bijna 900 locaties met coronabesmettingen. Rond de jaarwisseling overleden er meer dan vijftig bewoners per dag. Omdat een besmetting voor ouderen ernstige gevolgen kan hebben, waren verpleeghuisbewoners begin dit jaar als een van de eerste groepen aan de beurt om gevaccineerd te worden.

De coronavaccins kunnen niet elke besmetting voorkomen, maar de gevaccineerde bewoners die nu positief getest zijn, worden volgens Nanda Hauet, directeur van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, minder ziek dan zonder vaccinatie.

"Een verpleeghuis maakt onderdeel uit van de samenleving. Als het aantal gevallen in de samenleving omhoog gaat, dan geldt dit ook voor de besmettingen in het verpleeghuis." Veel bewoners zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en ook een deel van de medewerkers. "Maar dat geldt bijvoorbeeld nog niet voor alle bezoekers of voor bijvoorbeeld jonge vakantiekrachten", zegt Hauet.

Biden: techreuzen hebben doden op hun geweten door toelaten desinformatie

De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat socialmediaplatforms als Facebook coronadoden op hun geweten hebben door het toelaten van desinformatie over coronavaccins. "De enige pandemie die we nu nog hebben, vindt plaats onder ongevaccineerden. En er overlijden mensen", zei Biden op een persconferentie.

Onderzoekers en beleidsmakers in Amerika zagen een toename van desinformatie sinds het begin van de coronapandemie. Volgens hen hadden de platforms eerder en strenger moeten optreden om de verspreiding van dit soort valse informatie tegen te gaan.

Facebook zegt tegen The Guardian dat deze beschuldiging niet op feiten gebaseerd is en dat ze hun gebruikers juist voorzien van betrouwbare informatie. "Meer dan 3,3 miljoen mensen hebben gebruik gemaakt van Facebook om uit te zoeken waar ze zich konden laten vaccineren. Uit de feiten blijkt dat Facebook juist levens probeert te redden."

Joe Biden

WHO waarschuwt Nederlandse vakantiegangers: 'Het virus is nog niet verdwenen'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt Nederlandse vakantiegangers om alert te blijven op de risico's van het coronavirus. In een interview met het Algemeen Dagblad roept topadviseur Catherine Smallwood mensen die op vakantie willen op om voorzichtig te zijn en rekening te houden met de risico's.

"Als je twintig uur in een overvolle bus moet, is dat risico veel groter dan wanneer je met je eigen auto reist." Ze benadrukt dat West-Europese landen met een hoge vaccinatiegraad zoals Nederland een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van andere landen. "Toeristen uit die landen mogen niet de bron van de verspreiding van de ziekte te worden."

De WHO maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van reizen van niet (volledig) gevaccineerde toeristen voor landen met een lage vaccinatiegraad. "Onder mensen met een kwetsbare gezondheid zal dit opnieuw tot een zeer hoog aantal sterfgevallen leiden", vreest Smallwood.

Eerste besmetting in het olympische dorp in Tokio

In het olympisch dorp in Tokio is bij een routinetest een buitenlands staflid positief getest op het coronavirus, melden de organisatoren van de Olympische Spelen. De nationaliteit van de besmette persoon is vanwege de privacy niet bekendgemaakt.

Het is het eerste besmettingsgeval in het atletendorp, ondanks de maatregelen die daar genomen zijn. De eerste atleten zijn al aangekomen in de Japanse hoofdstad voor de Spelen, die van 23 juli tot 8 augustus zullen duren.

'Ik zou een zaak tegen de staat voor 'dansen met Janssen' wel aandurven'

Advocaat Marijn Kingma zegt dat jongeren die long covid hebben ontwikkeld nadat ze kort na een inenting met het Janssen-vaccin zijn gaan feesten, haar mogen bellen als ze een rechtszaak tegen de regering willen starten.

Verschillende jongeren zeggen tegen Nieuwsuur dat het ministerie van Volksgezondheid hen bewust in een onveilige situatie heeft gebracht, zonder duidelijk te zijn over de risico's. Ze voelen zich misleid, omdat demissionair minister Hugo de Jonge nu zegt dat het doel van 'Dansen met Janssen' was om zoveel mogelijk jongeren tot vaccinatie aan te sporen.

Advocaat Kingma, die namens actiegroep Urgenda de roemruchte klimaatzaak tegen de staat aanspande en die won, zegt dat wanneer sprake is van een bedreiging van de volksgezondheid de overheid de plicht heeft om burgers te informeren over risico's. Dat is hier niet voldoende gebeurd, zegt ze.

Gevangenissen hielden rekening met het naar huis sturen van gevangenen

Gevangenissen in Nederland hebben zich aan het begin van de corona-uitbraak voorbereid op verschillende noodscenario's, blijkt uit documenten die de NOS heeft opgevraagd bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Er werd nagedacht over het inrichten van een hospice, voor het geval gevangenen dodelijk ziek zouden worden of overlijden. Ook werden er 1500 extra enkelbanden aangeschaft voor het geval gedetineerden door de uitbraak noodgedwongen naar huis moesten worden gestuurd.

"Aan het begin was corona nog een onbekend fenomeen. We wisten niet waar het zou eindigen", zegt Erik de Borst, hoofd van het coronacrisisteam bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

GGD stopt in zes regio's met reizigerstesten door storing bij testlab

De GGD kan geen coronatesten meer doen voor reizigers in zes regio's. Er is een storing bij het lab dat de testen analyseert. Testuitslagen komen daardoor niet op tijd. Het gaat om de regio's Drenthe, Friesland, Groningen, Haaglanden, IJsselland en Rotterdam Rijnmond.

Een woordvoerder van de GGD zegt dat nog niet duidelijk is wanneer de storing is verholpen. Daarom is besloten om tot en met 19 juli alle tests te annuleren voor reizigers die bij de GGD in de zes regio's aankloppen.

De GGD raadt mensen aan zo snel mogelijk via testenvoorjereis.nl een afspraak te maken bij een andere testaanbieder.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronablog van zaterdag 17 juli. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.