R-getal coronavirus naar hoogste niveau ooit • Nederland voor Duitsland weer coronarisicogebied
- Welkom in het coronablog van vrijdag 16 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland;
- RIVM: 11.363 nieuwe besmettingen, gemiddeld stijging
- Ook dit jaar veel belangstelling voor Alternatieve Vierdaagse
- Musea vragen extra steun kabinet
- 230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen
- 'Bij helft coronapatiënten nog klachten na opname'
GGD stopt in zes regio's met reizigerstesten door storing bij testlab
De GGD kan geen coronatesten meer doen voor reizigers in zes regio's. Er is een storing bij het lab dat de testen analyseert. Testuitslagen komen daardoor niet op tijd. Het gaat om de regio's Drenthe, Friesland, Groningen, Haaglanden, IJsselland en Rotterdam Rijnmond.
Een woordvoerder van de GGD zegt dat nog niet duidelijk is wanneer de storing is verholpen. Daarom is besloten om tot en met 19 juli alle tests te annuleren voor reizigers die bij de GGD in de zes regio's aankloppen.
De GGD raadt mensen aan zo snel mogelijk via testenvoorjereis.nl een afspraak te maken bij een andere testaanbieder.
'Jongeren kunnen coronaschade op Staat verhalen'
Jongeren die kort na een Janssen-prik gingen feesten, zeggen nu dat het ministerie van Volksgezondheid ze bewust in een onveilige situatie heeft gebracht, zonder duidelijk te zijn over de risico's. Ze voelen zich misleid, omdat demissionair minister De Jonge later zei dat het doel van 'Dansen met Janssen' was om zoveel mogelijk jongeren tot vaccinatie aan te sporen.
Advocaat Marijn Kingma zegt dat als deze jongeren langdurige coronaklachten ontwikkelen (long covid), een zaak tegen de regering kansrijk is. "Ik zou zo'n zaak wel aandurven. Ze mogen me bellen."
Lees er hier meer over:
Vier op vijf positieve tests door besmettelijkere deltavariant
Meer dan vier op de vijf positieve coronatests komen door de besmettelijkere deltavariant. Dat meldt het RIVM. Twee weken geleden ging het nog om twee derde van de positieve tests.
In juni toonde het RIVM nog een grafiek in de Tweede Kamer waaruit de verwachting sprak dat nu, half juli, maximaal 65 procent van de positieve tests van de deltavariant afkomstig zou zijn. In de meest gunstige omstandigheden zou dat zelfs minder dan een kwart zijn.
In eerste instantie voorspelde het RIVM dat twee weken geleden de helft van de positieve tests door de deltavariant zou zijn veroorzaakt, maar dat was toen dus al twee derde. Volgens de instantie valt dat binnen de onzekerheidsmarge.
Verenigd Koninkrijk: 51.870 nieuwe besmettingen, hoogste dagtotaal sinds 15 januari
Het Verenigd Koninkrijk meldt vandaag 51.870 nieuwe coronabesmettingen, een stijging ten opzichte van gisteren (48.553) en het hoogste dagelijkse totaal sinds 15 januari. Het aantal nieuwe sterfgevallen dat binnen 28 dagen na een positieve test overleed kwam uit op 49. Gisteren waren dat er 63.
De Britse regering kondigde onlangs aan dat de belangrijkste coronamaatregelen op 19 juli worden losgelaten. Omdat het aantal besmettingen snel oploopt, hebben meer dan 100 Britse artsen de overheid gevraagd om de versoepelingen te herzien. Ze omschreven de versoepelingen als een 'gevaarlijk en onethisch experiment'.
Van de volwassen Britten heeft nu 67.5 procent een tweede prik ontvangen.
België: niet-gevaccineerde Nederlander moet negatieve coronatest laten zien
Nederlanders die naar België reizen en niet volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus, moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dat meldt persbureau ANP. Deze regel geldt alleen voor mensen die 48 uur of langer in België verblijven. Nederlanders op doorreis hebben zo'n coronatest niet nodig. Ook kinderen onder de 12 kunnen zonder test het land in. Het is nog onduidelijk wanneer de aanscherping precies ingaat.
De regels zijn door België aangescherpt omdat het aantal besmettingen in Nederland sterk is toegenomen. Het Europees gezondheidscentrum ECDC heeft heel Nederland gisteren op rood gezet vanwege de enorme toename van het aantal coronabesmettingen. De provincie Groningen is zelfs donkerrood, is te zien op de kaart van het instituut.
Mondkapje weer verplicht in publieke ruimtes CBR
In alle publieke ruimtes van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is het dragen van een mondkapje weer verplicht. "Alleen als je zit, kan het mondkapje af. Met deze maatregel willen we de snelle stijging van coronabesmettingen tegengaan", schrijft het CBR. Bij binnenkomst worden mondkapjes uitgedeeld.
Bij het afrijden moet al een mondkapje gedragen worden. Het CBR adviseert ook dringend om tijdens rijlessen een mondkapje te dragen. "Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we een nieuwe lockdown voorkomen."
De quarantaineplicht vervalt voor CBR-medewerkers die twee weken na hun laatste vaccinatie in contact zijn geweest met iemand die corona heeft. In alle andere gevallen blijft de quarantaineplicht van vijf dagen, zegt het CBR. "Hierbij volgen we de lijn van het RIVM."
Reproductiegetal coronavirus stijgt naar 2,91, hoogste niveau ooit
Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar 2,91. Dat is het hoogste niveau ooit. Het reproductiegetal bepaalt het aantal mensen dat besmet wordt door één besmettelijke persoon. Dit R-getal is altijd het reproductiegetal van twee weken geleden omdat de betrouwbaarheid van recentere berekeningen niet groot genoeg is. Dit is dus het r-getal van 1 juli.
RIVM: 11.363 nieuwe besmettingen, gemiddeld stijging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.363 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 330 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 9820 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 213 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 265 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 230), van wie 75 op de IC (gisteren: 72), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Bij het RIVM werden 2 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 1 doden per dag een week eerder.
Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 35 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 20.
Minister De Jonge deelt coronazelftesten uit op Schiphol
Nederland is vanaf zondag voor Duitsland weer risicogebied
Nederland is door het Duitse Robert Koch Institut vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen opnieuw tot risicogebied bestempeld. Het besluit volgt op de update van de kaart met coronabesmettingen van het Europees gezondheidscentrum ECDC, waarop Nederland rood kleurde.
Ook Griekenland en de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn voor Duitsland risicogebied. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt toeristen af om landen die als risicogebied zijn aangemerkt te bezoeken.
Mensen die vanuit Nederland naar Duitsland willen reizen moeten zich op de website www.einreiseanmeldung.de aanmelden. De aanmeldbevestiging die ze dan krijgen, moeten ze meenemen. Het kan zijn dat de Duitse politie daarom vraagt.
Daar kunnen ze ook aangeven of ze een negatieve test hebben afgelegd, tegen corona zijn gevaccineerd of van corona zijn hersteld. Als dat het geval is, hoeven ze in niet quarantaine.
Vaccinatie-unit GGD Amsterdam verplaatst na bedreiging door jongeren
Een mobiele vaccinatie-unit van de GGD in Amsterdam is dinsdagavond gesloten, nadat medewerkers waren bedreigd door een groep jongeren. De unit stond in de Willem Roelofstraat in Nieuw-West. De GGD zoekt in overleg met de gemeente naar een andere locatie in de buurt.
Een betrokkene zei tegen de regionale omroep AT5 dat de sfeer dinsdagavond gespannen was. Zo'n 25 jongeren provoceerden de medewerkers van de GGD en hun beveiligers. Toen een derde beveiliger verscheen, werd een steen door de ruit van zijn auto gegooid.
De politie zei tegen AT5 dat een verdachte is opgepakt voor vernieling, intimidatie en belediging. De beveiliger heeft aangifte gedaan en de verdachte zit nog vast.
Een woordvoerder van de GGD zei tegen AT5: "Op het moment dat de beveiligers en de medewerkers meldden dat ze de situatie niet meer veilig vonden, hebben wij in overleg met de gemeente besloten om de unit te verwijderen. We wilden verdere escalatie voorkomen."
Nieuw-West is een van de stadsdelen met een lage vaccinatiegraad. Dat is de reden dat daar een mobiele vaccinatie-unit naartoe is gestuurd. De politie onderzoekt in samenwerking met jongerenorganisaties in de wijk hoe problemen op de nieuwe locatie kunnen worden voorkomen.
Ook dit jaar veel belangstelling voor Alternatieve Vierdaagse
In het tweede coronajaar doen tussen de 15.000 tot 20.000 mensen mee aan de Alternatieve Vierdaagse, georganiseerd omdat ook dit jaar de Vierdaagse van Nijmegen niet kan doorgaan.
Om drukte te vermijden lopen deelnemers op 20, 21, 22 en 23 juli een zelf gekozen route van tussen de 5 en 50 kilometer per dag. Dat kan vanuit huis, of elders in het land en ook in het buitenland. De prestatie wordt op een speciale app geregistreerd. Deelname is gratis.
Vorig jaar deden 20.000 mensen mee aan de eerste Alternatieve Vierdaagse. Deelnemers waren blij met het alternatief, maar misten de sfeer van de echte Vierdaagse. De 77-jarige Eric Tappen uit Maarn deed mee met een groepje in de buurt van zijn woonplaats Maarn. "Het is natuurlijk leuk dat je met elkaar wandelt, maar de sfeer in Nijmegen is zo anders. Er is veel applaus. Het is niet te vergelijken", zei hij.
Britse vleesindustrie in problemen door thuisisolatie werknemers
De Britse vleesindustrie heeft last van arbeidskrachten die thuis moeten blijven omdat ze mogelijk contact hebben gehad met een coronapatiënt. Bij sommige vleesbedrijven komt 10 procent van de werknemers om die reden niet mee opdagen. Sommige bedrijven dreigen volledig stil te komen liggen, zei de directeur van brancheorganisatie tegen de BBC.
Opgemerkt moet worden dat veel bedrijven al voor de coronapandemie met een tekort aan arbeidskrachten kampten. Nu veel werknemers gedwongen wegblijven, is dat probleem nog groter geworden. Als de situatie verder verslechtert, moeten bedrijven hun aanbod vereenvoudigen, omdat er onvoldoende vakbekwame mensen over zijn. Dat treft juist die producten waar het meest op wordt verdiend.
Ook in andere sectoren wordt het tekort aan arbeidskrachten gevoeld, vooral in de ziekenhuizen en de vrijetijdsindustrie. Ook de automakers Nissan en Rolls-Royce zijn bang dat hun productie achterblijft, omdat veel werknemers thuis zitten na een melding op hun corona-app.
Vanaf 16 augustus hoeven Britten die volledig zijn gevaccineerd niet meer in thuisisolatie als ze in aanraking met een besmet iemand zijn geweest.
Musea vragen steun van het kabinet tot in 2022
De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten voor de coronacrisis ook in het vierde kwartaal in te zetten. Minister Blok heeft aangekondigd dat de NOW- en TVL-regeling in september stoppen. Dat brengt musea en hun collecties in gevaar, zegt de vereniging die 400 musea vertegenwoordigt. Ook in 2022 is herstelsteun nodig om de na-ijleffecten van de crisis op te vangen.
Door de crisis zijn er dit jaar aanzienlijk minder museumjaarkaarten en losse toegangskaarten verkocht. De prognose van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen is dat er dit jaar een derde minder toeristen naar Nederland komt dan in 2019. De verwachting is dat het nog jaren zal duren voordat er internationaal weer net zo veel wordt gereisd als voor de crisis. Vooral musea in de Randstad hebben daar last van.
In het algemeen geldt dat er onvoldoende middelen zijn om speciale tentoonstellingen te organiseren, die normaal gesproken extra bezoekers opleveren. Daarom zijn investeringen van de overheid nu en in de komende jaren hard nodig, zegt de Museumvereniging.
Adviseur Britse regering waarschuwt voor 'beangstigend' aantal ziekenhuisopnames
De belangrijkste medisch adviseur van de Britse regering zegt dat het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona binnen een paar weken een "beangstigend" niveau kan bereiken. "We zijn er nog niet", zei Chris Whitty gisteravond. "Ik denk dat we niet moeten onderschatten dat we verrassend snel weer in de problemen kunnen komen."
Aanstaande maandag vervallen in Engeland de afstandsregel en de mondkapjesplicht, gaan nachtclubs weer open en geldt er geen maximum meer voor het aantal mensen dat een evenement mag bezoeken. Premier Johnson heeft de Engelsen opgeroepen voorzichtig te blijven.
De besmettingscijfers en het aantal doden is de afgelopen weken weer gestegen. Gisteren werden 63 doden gemeld, het hoogste aantal sinds eind maart. Wetenschappers hebben uitgerekend dat er vanaf maandag dagelijks minimaal duizend coronapatiënten moeten worden opgenomen.
Eiffeltoren voor het eerst in negen maanden weer open
In Parijs is de Eiffeltoren voor het eerst in negen maanden weer open voor bezoekers. Er is nog wel een beperking: er mogen maximaal 13.000 mensen per dag naar binnen om te voorkomen dat mensen geen afstand kunnen houden. 13.000 bezoekers is ongeveer de helft van het normale aantal dat het wereldberoemde bouwwerk van architect Gustave Eiffel bezoekt.
Vanaf woensdag moeten bezoekers een bewijs overleggen dat ze volledig zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of kort geleden van een coronabesmetting zijn hersteld.
De lange periode van sluiting heeft de bedrijf dat de toren beheert in grote problemen gebracht. Het zag de omzet vorig jaar met 75 procent dalen naar 25 miljoen euro. Het heeft de Franse regering om een kapitaalinjectie van 60 miljoen euro gevraagd, boven op extra financiële steun.
Veranderde reisadviezen voor Zuid-Europa mokerslag voor de branche
De reisbranche lijdt door de veranderde reisadviezen voorvakantiebestemmingen in Zuid-Europa tientallen miljoenen schade. Voorzitter Oostdam van de ANVR zegt in het FD dat hij het perspectief van de branche in tien dagen compleet zag verslechteren.
Voor dit jaar werd een krimp van de omzet van 70 procent verwacht, maar vandaag ging het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor vakantiebestemmingen als de Canarische Eilanden, de Balearen en het vasteland van Portugal op oranje. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen daarnaartoe worden afgeraden, ook al zijn mensen volledig gevaccineerd.
Grote reisorganisaties annuleerden daarom hun reizen naar deze bestemmingen. Oostdam is bang dat de teruggang dit jaar nog dramatischer wordt dan de 70 procent omzetdaling waar al rekening mee was gehouden. Hij wil dat het kabinet de noodsteun voor de reisbranche verlengt tot het eerste kwartaal van volgend jaar.
230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen
In de coronacrisis zijn ruim 230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen, heeft de Rabobank uitgerekend. De belangrijkste verklaring is dat veel werknemers niet zijn ontslagen, maar minder uren zijn gaan werken. Dat werd via de NOW-regeling grotendeels door de overheid gecompenseerd.
Voor zelfstandigen betaalde de overheid via de overbruggingsregeling TOZO een vergoeding voor gemiste opdrachten, tot aan het bestaansminimum.
De bank verwacht dat met het aflopen van de steunregelingen het aantal bedrijfsfaillissementen op zal lopen, en daardoor ook het aantal werklozen.
Bijna helft coronapatiënten verlaat ziekenhuis met gezondheidsklachten
Bijna de helft van alle covidpatiënten verlaat het ziekenhuis met een of meer complicaties. Ook jonge, voorheen gezonde patiënten die niet op de ic hebben gelegen, kunnen nog te maken hebben met onder meer nierproblemen, hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden, schrijft de Volkskrant op basis van een Brits onderzoek onder ruim 70.000 Britse coronapatiënten dat in medisch vakblad The Lancet is gepubliceerd.
Van alle twintigers hield ruim een kwart een complicatie over, van alle dertigers ruim een derde. De verwachting is wel dat ze op langere termijn zullen herstellen.
Kort geding ID&T voorlopig van de baan
Het kort geding dat ID&T en ruim dertig andere evenementenorganisatoren hadden aangespannen tegen de overheid gaat vandaag niet door. ID&T meldt dat de zaak vooralsnog is aangehouden. De festivalorganisator gaat eerst verder in gesprek met het kabinet. Als daar geen oplossingen uit voortkomen, wordt de zaak alsnog doorgezet.
In het gesprek moet worden besproken hoe meerdaagse evenementen veilig kunnen doorgaan met 100 procent van de capaciteit en zonder 1,5 meter afstand. De sector wil duidelijke voorwaarden voor het doorgaan van evenementen en een concretisering van de garantiestelling. Daarnaast vraagt de evenementenbranche zo snel mogelijk een waterdicht systeem van Testen voor Toegang.
Onder druk van een kort geding wilden ID&T en andere organisatoren van festivals en evenementen de festivalzomer redden. Ze zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet om als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen publieksevenementen te verbieden waarbij bezoekers geen vaste zitplaats hebben. Ook meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer gehouden worden.
Het kabinet maakte woensdag bekend nog eens 135 miljoen euro opzij te zetten om de organisatoren te ondersteunen. Dat geld komt bij het garantiefonds, waar dan in totaal 520 miljoen euro voor gereserveerd is.
Nederland rood op kaart Europees gezondheidsinstituut, Groningen donkerrood
Het Europees gezondheidscentrum ECDC heeft heel Nederland op rood gezet vanwege de enorme toename van het aantal coronabesmettingen. De provincie Groningen is zelfs donkerrood. Mogelijk stellen andere landen nu strengere voorwaarden aan Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld een quarantaineplicht, of zelfs een inreisverbod, maar dat is aan die landen zelf.
Drie weken geleden was Nederland juist af van code rood op de kaart, die wekelijks wordt geactualiseerd door het ECDC. Een land wordt op donkerrood gezet als er meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners zijn.
In Europa staan ook Portugal, Spanje, Luxemburg en Cyprus op (diep)rood. Dat geldt ook voor delen van Griekenland en Denemarken. Heel Ierland en Kroatië en delen van Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland en Griekenland staan op geel.
Goedemorgen
Goedemorgen en meer dan welkom in het coronablog van vrijdag 16 juli. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.