Bij KLM verdwenen in de coronacrisis zo'n 6000 banen
NOS Nieuws

'230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen in crisis'

In de coronacrisis zijn 230.000 werklozen en 5300 faillissementen voorkomen. Dat meldt Rabobank op basis van eigen berekeningen. De belangrijkste verklaring is dat veel werknemers niet zijn ontslagen, maar minder uren zijn gaan werken. Dat werd via de NOW-regeling grotendeels door de overheid betaald.

Voor zelfstandigen zorgt een daling van het aantal opdrachten automatisch voor minder gewerkte uren. Voor hen is dit tijdens de crisis ook voor een (kleiner) deel door de overheid gefinancierd. De TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) vult zzp'ers aan tot het bestaansminimum.

"Economen gaan uit van bepaalde wetmatigheden", zegt Hugo Erken van Rabobank. "Voor de arbeidsmarkt zijn die er ook." Als de economie met 1 procent krimpt, loopt de werkloosheid historisch gezien met een bepaald percentage op, zegt Erken. "Als je die verwachting afzet tegen de werkelijkheid is er een fors gat. Daar moet je het kabinet de credits voor geven."

De Nederlandse arbeidsmarkt reageerde mild op de coronacrisis

Het kostenplaatje van het redden van deze banen is wel fors opgelopen. Alleen al vanuit de verschillende NOW-pakketten is zo'n 20 miljard aan voorschotten overgemaakt. Wel moet naar verwachting een flink deel daarvan de komende jaren worden terugbetaald.

"Als je niks had gedaan was de schade misschien wel veel groter geweest", zegt Erken. "Dan was het vertrouwen geraakt, mensen waren minder gaan uitgeven, misschien was een groot deel van de vitale bedrijfsinfrastructuur wel omgevallen." Als dat gebeurt, duurt het langer voordat een economie herstelt. Rabobank verwacht nu dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal weer terug op het niveau van voor corona komt.

Straks meer faillissementen?

Maar dat betekent niet dat het aantal werklozen en faillissementen zo laag blijft als nu. In de coronacrisis daalde het aantal faillissementen tot onder de 200 per maand, waar dit in de vorige economische crisis tot boven de 1000 per maand kwam.

Als de overheidssteun afloopt, zal het aantal faillissementen oplopen tot de niveaus van voor corona, verwacht de bank. Dat waren er tussen de 400 en 500 per maand. De werkloosheid zal mede daardoor ook weer wat stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl