NOS NieuwsAangepast

RIVM: helft besmettingen met coronavirus komt nu door deltavariant

De besmettelijker deltavariant van het coronavirus heeft zich verder verspreid in ons land, blijkt uit de zogenoemde kiemsurveillance van het RIVM. Daarmee wordt de verspreiding van virusvarianten op de voet gevolgd.

Vooralsnog leidt de opmars van de besmettelijker variant niet tot een toename van de ziekenhuisopnames. Ook verwacht het RIVM nog geen nieuwe besmettingsgolf; als die er komt, is vooral het najaar een risico.

In de meest recente week waarvoor de resultaten van die steekproef bekend zijn, twee weken geleden, kwam 17 procent van de besmettingen door de deltavariant. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met de week ervoor, toen 9 procent van de besmettingen door de deltavariant werd veroorzaakt. Nog een week eerder ging het om slechts 4 procent.

Het RIVM verwacht dat inmiddels zelfs al de helft van de besmettingen door de deltavariant komt. Die is besmettelijker en grijpt sneller om zich heen, waardoor minder besmettelijke varianten worden verdrongen. "Dat is ongeveer in lijn met de verwachtingen", laat het RIVM weten.

Ziekenhuisbezetting blijft dalen

Intussen daalt de ziekenhuisbezetting nog altijd. Er liggen nu 248 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 278), van wie 108 op de IC (gisteren: 119), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Overigens bleek uit een eerdere schatting van het RIVM dat half juli de helft van de besmettingen door de deltavariant zou komen, maar die verwachting kende een onzekerheidsmarge.

Teugels weer aanhalen

Het aandeel van de alfavariant (eerder bekend als Britse variant), die op zijn beurt eerdere coronavarianten verdrong, is teruggedrongen tot 76 procent. Daarvoor was het aandeel besmettingen door de alfavariant nog 88 procent.

Ook in andere landen rukt de deltavariant op. Sommige landen kiezen er daarom voor om de coronateugels weer aan te halen. Zo verplicht Israël mondkapjes in binnenruimtes weer en zijn versoepelingen in Groot-Brittannië uitgesteld. In Nederland zijn afgelopen zaterdag juist versoepelingen ingegaan.

Ook tegen de deltavariant zijn mensen nog goed beschermd als ze twee prikken achter de rug hebben, blijkt uit onderzoek. Tegelijkertijd stijgt in het Verenigd Koninkrijk het aantal ziekenhuisopnames weer, al zijn de aantallen nog wel een stuk lager dan voor het begin van de vaccinatiecampagne.

Daar lagen deze week 287 patiënten aan de beademing, tegen circa 4000 half januari. In mei lag die bezetting 50 procent lager.

Intussen is de maandenlange daling van de besmettingscijfers, die eind april is ingezet, tot stilstand gekomen. Vandaag zijn 962 positieve tests gemeld. De afgelopen week werden gemiddeld 659 besmettingen per dag geregistreerd, nauwelijks minder dan een week eerder, toen het gemiddeld om 670 besmettingen per dag ging.

Lockdowns zoveel mogelijk lokaal

Over de oprukkende deltavariant zegt minister De Jonge dat het kabinet waakzaam blijft. Hij benadrukt dat vaccineren de belangrijkste troef blijft om het coronavirus te keren. Het kabinet werkt verschillende scenario's uit voor het najaar. "Wat echt mogelijk is, is dat de opleving die we zullen zien in het najaar weer tot een serieus aantal ziekenhuisopnames leidt."

Volgens de demissionair minister van Volksgezondheid is dan ook weer een lockdown mogelijk, maar hij wil dat dan het liefst zo lokaal mogelijk doen, bijvoorbeeld na een uitbraak in een discotheek.

Niet bang, wel waakzaam

De Jong benadrukt nog eens dat "we er nog niet zijn" en dat de anderhalvemeterregel voorlopig blijft.

Minister Van Ark gebruikt soortgelijke woorden: "Bang vind ik een verkeerd woord. Maar ik ben wel waakzaam. Natuurlijk mogen we genieten van een fijne zomer, maar we kijken ook wel vooruit, want een situatie zoals voor de zomer willen we voorkomen. We mogen allemaal leuke dingen doen, maar wel met gezond verstand. De anderhalve meter is er niet voor niets."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl