NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Geen afstand bij Engels volksfeest • Eindhoven verbiedt terrassen Stratumseind op stapavonden

 • Welkom in het coronablog van woensdag 7 juli.
 • Kabinet vraagt spoedadvies OMT vanwege oplopend aantal coronabesmettingen.
 • Er is een wedloop gaande tussen de deltavariant van het coronavirus en de vaccins, zegt Jaap van Dissel.
 • Het reisadvies voor de Portugese zuidkust verandert morgen van geel naar oranje.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het coronablog voor vannacht af. In de ochtend starten we weer een nieuw blog met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Fijne nacht!

 • Engelse fans vieren feest in Londen en vergeten coronaregels

  In Londen is een volksfeest losgebarsten na de 2-1 overwinning van Engeland op Denemarken in de halve finale van het EK. In de binnenstad vliegen fans elkaar in de armen. Ook is te zien hoe ze een rode dubbeldekker beklimmen.

  Uit de beelden wordt duidelijk dat in elk geval een deel van de fans geen afstand houdt, terwijl dat in Engeland nog wel moet. Pas op 19 juli is het bewaren van afstand en het dragen van mondkapjes niet meer verplicht. Vanaf dan is dat de eigen verantwoordelijkheid van de Engelsen, maakte premier Johnson maandag bekend.

  Bekijk hier de beelden van het volksfeest in Londen:

  1/4 Engelse fans beklimmen in Londen een dubbeldekker AFP
  2/4 Agenten halen een fan van de dubbeldekker AFP
  3/4 De fans vlogen elkaar in de armen na het eindsignaal AFP
  4/4 Tijdens de wedstrijd werd op Trafalgar Square al innig gejuicht toen de 2-1 was gemaakt AFP
 • Deltavariant ook in Frankrijk en Duitsland steeds dominanter

  Ook in Frankrijk en Duitsland is het aantal besmettingen met de deltavariant flink opgelopen. In Duitsland is deze besmettelijkere variant inmiddels dominant.

  Uit de laatste analyse van het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, blijkt dat 59 procent van de nieuwe besmettingen eind vorige maand door de deltavariant komt. Dat is een verdubbeling in een week tijd.

  In Frankrijk gaat het om 40 procent van de nieuwe besmettingen, ook een verdubbeling ten opzichte van vorige week, volgens een woordvoerder van de regering. "De variant is gevaarlijk en snel en waar die aanwezig is, kan die de zomer verpesten", zei hij.

  Nederlandse vakantiegangers

  Het RIVM verwacht dat de helft van de besmettingen in Nederland nu door de deltavariant komt. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de stijgende besmettingscijfers. In een debat over de coronapandemie zeiden verschillende Kamerleden dat ze vrezen dat het aantal besmettingen hier zo ver oploopt dat andere landen Nederlandse vakantiegangers gaan weren.

  De Kamer vraagt zich af of het kabinet niet te enthousiast is geweest met de versoepelingen, terwijl nog lang niet iedereen volledig gevaccineerd is.

  Lees hier verder:

 • Eindhoven verbiedt terrassen op Stratumseind op stapavonden

  Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen mogen er op stapavonden geen terrassen meer staan op het uitgaansgebied Stratumseind in Eindhoven. Dat hebben burgemeester Jorritsma, politie en het Openbaar Ministerie besloten.

  "Ondanks dat horecaondernemers over het algemeen heel goed hun verantwoordelijkheid nemen, is deze maatregel nodig", schrijft de gemeente. "De enorme drukte op deze smalle straat maakt het onmogelijk de regels voor veilige afstand na te leven. "

  Het verwijderen van de terrassen geldt op donderdagavond vanaf 22.00 uur en vrijdag- en zaterdagavond vanaf 23.00 uur. De maatregel wordt toegepast zolang de anderhalvemetermaatregel van kracht blijft, schrijft Omroep Brabant.

  De maatregel is besproken door Jorritsma en wethouder binnenstad Monique List met vertegenwoordigers van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en Stratumseind. Donderdag wordt meer bekend over de uitwerking ervan.

 • OMT komt morgen met spoedadvies

  Morgen aan het eind van de middag komt het OMT met een spoedadvies aan het kabinet over het coronabeleid. Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. Vorige week lag het aantal besmettingen rond de 700 tot 800, "nu tikken we de 3600 aan", zei minister De Jonge vandaag.

  Als er volgens het OMT maatregelen genomen moeten worden, dan wordt dat op vrijdag in de ministerraad besproken.

 • Premier Luxemburg aan de beterende hand, blijft wel in ziekenhuis

  De Luxemburgse premier Bettel is aan de beterende hand. De liberale politicus werd zondag opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus. Maandag bleek dat zijn situatie "ernstig maar stabiel" was, en dat hij kampte met ademnood.

  Volgens de Luxemburgse autoriteiten blijft Bettel nog ter observatie in het ziekenhuis, tot in ieder geval morgen. Bettel werd vlak na de EU-top van eind juni positief getest.

 • Druk in teststraten in Randstad en Brabant

  In verschillende regio's in het land is het volgens de koepelorganisatie van GGD'en druk in de coronateststraten. Het aantal testafspraken neemt overal toe, maar vooral in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Brabant is het vol, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. De organisatie maakt zich zorgen over het rap toenemende aantal besmettingen.

  "Je wilt dat het onder controle gehouden kan worden. Daarvoor moet je erbovenop zitten, zodat je ook het bron- en contactonderzoek goed kunt blijven uitvoeren. Het is zorgwekkend dat er in het hele land besmette mensen in uitgaansgelegenheden rondlopen."

  3700 positieve testuitslagen

  Vandaag waren er bijna 3700 positieve testuitslagen. Ondanks het snel oplopende aantal besmettingen is er in alle regio's nog voldoende testcapaciteit, aldus de koepelorganisatie. "We kunnen dit aan." Ook het bron- en contactonderzoek kan op dit moment nog volledig worden gedaan.

 • Aantal covid-doden is wereldwijd afgenomen

  Wereldwijd is het aantal doden door covid de afgelopen week afgenomen. Vorige week stierven er minder dan 54.000 mensen aan de ziekte en daarmee lag het aantal sterfgevallen 7 procent lager dan een week ervoor, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  Het aantal besmettingen daarentegen loopt wereldwijd juist op. In de week van 28 juni tot 4 juli werden 2,6 miljoen nieuwe infecties geteld. Vooral in Europa steeg het aantal: er werden 30 procent meer nieuwe besmettingen vastgesteld.

  Sinds het begin van de pandemie zijn door de WHO wereldwijd 183 miljoen besmettingen vastgesteld en zeker 4 miljoen doden. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog een stuk hoger, aangezien veel landen lang niet alle besmettingen weten op te sporen en te registreren.

 • Ziekenhuisbezetting is afgenomen

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 206 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 212), van wie 104 op de IC (gisteren: 103), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid nu 17,1 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 177.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,4 miljoen prikken gezet.

 • Koning Willem-Alexander: 'Alle prinsessen laten zich vaccineren'

  In een persmoment ter afsluiting van het staatsbezoek aan Berlijn heeft koning Willem-Alexander gezegd dat alle prinsessen zich laten vaccineren. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich sinds begin juli laten vaccineren met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

  "Dat mag in overleg met ouders", zei de koning. "Het is hun beslissing in overleg met ons, we willen een bijdrage leveren aan een front tegen het virus dat ons in de greep heeft. Je vaccineert je niet voor jezelf maar voor de medemens, zodat we open kunnen gaan."

  De koning waagde zich niet aan een oproep om te vaccineren. "Ik denk dat ik niet in de positie zit om mensen persoonlijk te overtuigen, maar als gezin hebben we het advies opgevolgd."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Prinsessen laten zich vaccineren: 'Het is hun beslissing in overleg met ons'
 • Ruim 260.000 afspraken voor Janssen-vaccin

  Tot nu toe zijn er 262.000 afspraken ingepland via de speciale 'Janssen-telefoonlijn' voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Die lijn werd woensdag 23 juni opengesteld en raakte meteen overbelast. Van de 200.000 doses waren er vrijdag al 185.000 vergeven.

  Een dag later werd bekend dat er nog eens 175.000 doses beschikbaar kwamen. Op 30 juni stond de teller op ruim 233.000 afspraken en afgelopen week kwamen er nog zo'n 30.000 nieuwe afspraken bij.

  Volgens een woordvoerder van de koepelorganisatie van GGD'en zijn er nog veel vaccins beschikbaar, maar "druppelen" de afspraken nu binnen. "Er lijkt minder aandacht voor te zijn."

  Het Janssen-vaccin is vooral geliefd bij jongeren en mensen die snel op vakantie willen, omdat er maar een prik van nodig is om volledige bescherming te geven. Vanaf 10 juli gaat wel een nieuwe regel in. Mensen die volledig gevaccineerd zijn moeten dan nog twee weken wachten voordat ze een QR-code in de CoronaCheck-app kunnen aanmaken.

 • 3688 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijgt sterk

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3688 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1462 meer dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1650 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 178 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Twee overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden twee overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

 • Kabinet vraagt spoedadvies OMT vanwege oplopend aantal coronabesmettingen

  Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. Vorige week lag het aantal besmettingen rond de 700 tot 800, "nu tikken we de 3600 aan", zegt minister De Jonge.

  Volgens de minister van Volksgezondheid komen de doelen van het kabinet, zoals het beschermen van de zorg, nog niet in gevaar. Maar hij wil snel van de deskundigen van het OMT horen "of we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken" en of er misschien nieuwe maatregelen nodig zijn.

 • Defensie stopt met hulp vaccineren en testen

  Militairen zijn gestopt met het ondersteunen van de teststraten en het helpen met vaccineren, meldt het ministerie van Defensie. Wel staan er duizend militairen standby, mocht het ministerie van Volksgezondheid een beroep op hen doen.

  Ook beveiligt de marechaussee nog opgeslagen vaccins. En in Suriname zijn enkele Nederlandse militairen actief die medicinale zuurstof maken in speciale zuurstofcontainers.

  Defensie zegt dat er sinds maart vorig jaar zo'n 140 keer een beroep is gedaan op de krijgsmacht. Zo leverde het departement militaire planners voor het herverdelen van coronapatiënten over ziekenhuizen in Nederland en Duitsland. Honderden artsen, verpleegkundigen en verzorgenden van defensie sprongen bovendien bij in civiele zorginstellingen.

 • Zorgen bij inspectie over testaanbieders Testen voor Toegang

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft enkele zorgen geuit over de commerciële bedrijven die coronatesten afnemen voor Testen voor Toegang van de Stichting Open Nederland. Zo nemen niet alle aanbieders de test op de juiste manier af en bewaren ze de test ook niet volgens de gebruiksvoorwaarden.

  Verder is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de testen, bijvoorbeeld voor het doorgeven van de testuitslag. Ook was het aantal gemaakte afspraken per locatie tijdelijk niet digitaal beschikbaar.