Kane volksheld in Engeland, schiet uit omstreden strafschop Deens EK-sprookje uit

Bekijk de samenvatting van Engeland - Denemarken

Het Engelse elftal krijgt na 55 jaar eindelijk weer de kans een belangrijke voetbaltitel binnen te halen. De ploeg van Gareth Southgate bereikte in Londen de finale van het Europees kampioenschap door Denemarken na een intens voetbalgevecht met 2-1 te verslaan.

De beslissende treffer viel pas in de verlenging. Spits Harry Kane kroonde zich tot volksheld door een strafschop in twee instanties te benutten. Na de reguliere speeltijd was het 1-1. Engeland treft zondagavond (21.00 uur) op Wembley Italië in de finale. De Italianen schakelden dinsdagavond Spanje via strafschoppen uit.

De beslissende strafschop werd woensdagavond gegeven door de Nederlandse arbiter Danny Makkelie, die licht contact van de Deense verdediger Joakim Maehle met de vallende Raheem Sterling binnen de beruchte lijnen met een strafschop bestrafte. VAR-arbiter Pol van Boekel liet de beslissing staan.

Harry Kane schiet raak vanaf elf meter

Engeland is al weken volledig in de ban van het EK voetbal, dat in de beslissende fase op Wembley wordt afgewerkt. Na de gewonnen WK-finale in 1966 is het de Engelsen nooit meer gelukt tot een finale van een groot titeltoernooi door te dringen en dat wringt in het land dat claimt de sport te hebben ontdekt. En nu lonkte de finale, een EK-eindstrijd die Engeland nog niet eerder haalde. In 1968 en 1996 ging het in het zicht van de finish mis.

Topclubs Premier League

Southgate, die in 1996 in de halve finale van het EK in Engeland de beslissende strafschop miste tegen Duitsland, kreeg de opdracht een einde te maken aan 55 jaar zonder succes. De spelers om dat voor elkaar te boksen, heeft de bondscoach wel. Het merendeel van zijn selectie speelt bij topclubs in de sterke Premier League. Op papier zou Denemarken een goed te nemen hindernis moeten zijn.

Mikkel Damsgaard viert zijn 1-0 tegen Engeland

De Denen, die in 1992 verrassend Europees kampioen werden met een 'campingelftal' nadat de ploeg op het laatste moment was opgeroepen om het uitgesloten Joegoslavië te vervangen, kenden opnieuw een bizar EK. In het eerste groepsduel, tegen Finland, kreeg Christian Eriksen een hartstilstand. De middenvelder overleefde de tragedie, door snel handelen van zijn teamgenoten en de medische staf.

Het incident had enorme impact, wereldwijd. De Denen maakten de wedstrijd af, verloren met 1-0 van Finland. Daarna volgde in alle emotie een nederlaag tegen België (1-2), waardoor het EK-avontuur snel ten einde leek te zijn. Bondscoach Kasper Hjulmand slaagde er echter in de emotionele achtbaan in de selectie om te zetten in dadendrang. De Denen overleefden op wonderbaarlijke wijze de groepsfase door in het slotduel Rusland met 4-1 plat te walsen.

Wilskracht

De wilskracht droop van het veld bij de duels van de Denen, die de 'flow' wisten vast te houden. Wales werd vervolgens met 4-0 aan de kant geschoven, Tsjechië maakte het spannender maar verloor in de kwartfinale uiteindelijk met 2-1. "De Denen kunnen tijdens een wedstrijd hun tactiek aanpassen, spelen zonder problemen veel verschillende systemen", roemde Southgate de tegenstander. Hij ging in elk geval niet uit van een simpele walk-over.

Damsgaard schiet Denen met een geweldige vrije trap op 1-0 voorsprong tegen Engeland

De Engelsen, met de 19-jarige vleugelaanvaller Bukayo Saka in de basis en het grote talent Phil Foden op de bank, startten fel voor het uitgelaten publiek. Na 20 minuten was de eerste storm voorbij zonder al te veel hoogtepunten. De Denen kregen de wedstrijd onder controle en kwamen wat meer op de Engelse helft.

Opwinding

Na een halfuur kregen ze Wembley voor een groot deel stil. Makkelie kende een vrije trap toe, Mikkel Damsgaard zette zich achter de bal en schoot de bal snoeihard onder de lat binnen: 0-1. De Engelsen schrokken, maar repareerden de schade vrij snel. De eerste grote kans was niet aan Raheem Sterling besteed (redding Kasper Schmeichel), maar bij de tweede een minuut later bracht de aanvaller van Manchester City de Deense aanvoerder Simon Kjaer na een voorzet van Saka zo in de problemen dat Kjaer de bal zelf in het doel gleed: 1-1. Het was de ruststand.

De gelijkmaker van Engeland

Ook de tweede helft begon intens. Voormalig Ajacied Kasper Dolberg kreeg een schietkans, maar stond buitenspel. Verdediger Harry Maguire testte de Deense doelman Schmeichel met een kopbal in de hoek. Mason Mount mocht even ruiken aan een doelpunt, maar werd dwarsgezeten door een Deens been.

Verse krachten

Beide coaches sloegen na ruim een uur aan het wisselen, maar aan het spelbeeld veranderde weinig. Engeland zocht zoveel mogelijk de aanval, Denemarken wachtte geduldig op een gaatje voor een goede uitval.

Een kwartier voor tijd schreeuwde Engeland om een strafschop toen Kane neerging in het strafschopgebied. Makkelie, uiteindelijk geholpen door videoscheidsrechter Pol van Boekel, koos echter voor een vrije trap voor de Denen. Te makkelijk gevallen, vond de Nederlandse arbiter.

Ondanks een Engels slotoffensief, kwam er een verlenging. Daarin waren de beste kansen voor Engeland, dat het niet op strafschoppen wilde laten aankomen. Na ruim 100 minuten viel de bevrijdende treffer, die de gemoederen nog lang zal bezighouden. Makkelie legde bal op de stip, nadat Sterling licht was aangetikt. VAR-arbiter Pol van Boekel ging mee in de beslissing. Kane stuitte in eerste instantie op doelman Schmeichel, maar voltrok het vonnis in de rebound.

Kane mist penalty, maar schiet in rebound alsnog raak in verlenging: 2-1