Vaccineren
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil spoedadvies vanwege oplopend aantal besmettingen

Het kabinet vraagt een spoedadvies aan het Outbreak Management Team. Het hoopt snel te horen of er nieuwe maatregelen nodig zijn, nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt.

Vorige week lag het aantal besmettingen rond de 700 tot 800, gisteren waren het er ongeveer 2200 en "nu tikken we de 3600 aan", zegt minister De Jonge. "Het gaat dus wel heel erg hard omhoog."

Het kabinet hoopt het advies morgen aan het einde van de middag te krijgen, "zodat we er op korte termijn iets mee kunnen."

Volgens de minister van Volksgezondheid komen de twee doelen van het kabinet, het beschermen van de zorg en het beschermen van kwetsbare mensen, nog niet in gevaar, omdat een groot deel van volwassenen inmiddels gevaccineerd is.

Maar hij wil snel van de deskundigen van het OMT horen "of we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken". Dat is niet zeker, zegt hij, omdat zo'n driekwart van de besmettingen onder jongeren is en die belanden minder snel in het ziekenhuis.

Grondig advies nodig

RIVM-directeur Van Dissel, die ook het OMT leidt, zei vanmorgen in een technische briefing van de Tweede Kamer dat de cijfers in het Verenigd Koninkrijk ook snel oplopen en dat daar niet meteen extra maatregelen nodig zijn, omdat veel mensen gevaccineerd zijn en het aantal ziekenhuisopnames dus niet stijgt.

Maar het kabinet wil het zeker weten. "Voordat er eventueel nieuwe maatregelen worden genomen, is het goed om daar een goed en grondig advies van het OMT onder te hebben liggen."

De Jonge wil van OMT weten of er reden is tot zorg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl