Geen afstand bij Engels volksfeest • Eindhoven verbiedt terrassen Stratumseind op stapavonden
- Welkom in het coronablog van woensdag 7 juli.
- Kabinet vraagt spoedadvies OMT vanwege oplopend aantal coronabesmettingen.
- Er is een wedloop gaande tussen de deltavariant van het coronavirus en de vaccins, zegt Jaap van Dissel.
- Het reisadvies voor de Portugese zuidkust verandert morgen van geel naar oranje.
Liveblog gesloten
We sluiten het coronablog voor vannacht af. In de ochtend starten we weer een nieuw blog met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Fijne nacht!
Engelse fans vieren feest in Londen en vergeten coronaregels
In Londen is een volksfeest losgebarsten na de 2-1 overwinning van Engeland op Denemarken in de halve finale van het EK. In de binnenstad vliegen fans elkaar in de armen. Ook is te zien hoe ze een rode dubbeldekker beklimmen.
Uit de beelden wordt duidelijk dat in elk geval een deel van de fans geen afstand houdt, terwijl dat in Engeland nog wel moet. Pas op 19 juli is het bewaren van afstand en het dragen van mondkapjes niet meer verplicht. Vanaf dan is dat de eigen verantwoordelijkheid van de Engelsen, maakte premier Johnson maandag bekend.
Bekijk hier de beelden van het volksfeest in Londen:
Deltavariant ook in Frankrijk en Duitsland steeds dominanter
Ook in Frankrijk en Duitsland is het aantal besmettingen met de deltavariant flink opgelopen. In Duitsland is deze besmettelijkere variant inmiddels dominant.
Uit de laatste analyse van het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, blijkt dat 59 procent van de nieuwe besmettingen eind vorige maand door de deltavariant komt. Dat is een verdubbeling in een week tijd.
In Frankrijk gaat het om 40 procent van de nieuwe besmettingen, ook een verdubbeling ten opzichte van vorige week, volgens een woordvoerder van de regering. "De variant is gevaarlijk en snel en waar die aanwezig is, kan die de zomer verpesten", zei hij.
Nederlandse vakantiegangers
Het RIVM verwacht dat de helft van de besmettingen in Nederland nu door de deltavariant komt. De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de stijgende besmettingscijfers. In een debat over de coronapandemie zeiden verschillende Kamerleden dat ze vrezen dat het aantal besmettingen hier zo ver oploopt dat andere landen Nederlandse vakantiegangers gaan weren.
De Kamer vraagt zich af of het kabinet niet te enthousiast is geweest met de versoepelingen, terwijl nog lang niet iedereen volledig gevaccineerd is.
Lees hier verder:
Eindhoven verbiedt terrassen op Stratumseind op stapavonden
Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen mogen er op stapavonden geen terrassen meer staan op het uitgaansgebied Stratumseind in Eindhoven. Dat hebben burgemeester Jorritsma, politie en het Openbaar Ministerie besloten.
"Ondanks dat horecaondernemers over het algemeen heel goed hun verantwoordelijkheid nemen, is deze maatregel nodig", schrijft de gemeente. "De enorme drukte op deze smalle straat maakt het onmogelijk de regels voor veilige afstand na te leven. "
Het verwijderen van de terrassen geldt op donderdagavond vanaf 22.00 uur en vrijdag- en zaterdagavond vanaf 23.00 uur. De maatregel wordt toegepast zolang de anderhalvemetermaatregel van kracht blijft, schrijft Omroep Brabant.
De maatregel is besproken door Jorritsma en wethouder binnenstad Monique List met vertegenwoordigers van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en Stratumseind. Donderdag wordt meer bekend over de uitwerking ervan.
OMT komt morgen met spoedadvies
Morgen aan het eind van de middag komt het OMT met een spoedadvies aan het kabinet over het coronabeleid. Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. Vorige week lag het aantal besmettingen rond de 700 tot 800, "nu tikken we de 3600 aan", zei minister De Jonge vandaag.
Als er volgens het OMT maatregelen genomen moeten worden, dan wordt dat op vrijdag in de ministerraad besproken.
Premier Luxemburg aan de beterende hand, blijft wel in ziekenhuis
De Luxemburgse premier Bettel is aan de beterende hand. De liberale politicus werd zondag opgenomen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het coronavirus. Maandag bleek dat zijn situatie "ernstig maar stabiel" was, en dat hij kampte met ademnood.
Volgens de Luxemburgse autoriteiten blijft Bettel nog ter observatie in het ziekenhuis, tot in ieder geval morgen. Bettel werd vlak na de EU-top van eind juni positief getest.
Druk in teststraten in Randstad en Brabant
In verschillende regio's in het land is het volgens de koepelorganisatie van GGD'en druk in de coronateststraten. Het aantal testafspraken neemt overal toe, maar vooral in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Brabant is het vol, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. De organisatie maakt zich zorgen over het rap toenemende aantal besmettingen.
"Je wilt dat het onder controle gehouden kan worden. Daarvoor moet je erbovenop zitten, zodat je ook het bron- en contactonderzoek goed kunt blijven uitvoeren. Het is zorgwekkend dat er in het hele land besmette mensen in uitgaansgelegenheden rondlopen."
3700 positieve testuitslagen
Vandaag waren er bijna 3700 positieve testuitslagen. Ondanks het snel oplopende aantal besmettingen is er in alle regio's nog voldoende testcapaciteit, aldus de koepelorganisatie. "We kunnen dit aan." Ook het bron- en contactonderzoek kan op dit moment nog volledig worden gedaan.
Aantal covid-doden is wereldwijd afgenomen
Wereldwijd is het aantal doden door covid de afgelopen week afgenomen. Vorige week stierven er minder dan 54.000 mensen aan de ziekte en daarmee lag het aantal sterfgevallen 7 procent lager dan een week ervoor, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Het aantal besmettingen daarentegen loopt wereldwijd juist op. In de week van 28 juni tot 4 juli werden 2,6 miljoen nieuwe infecties geteld. Vooral in Europa steeg het aantal: er werden 30 procent meer nieuwe besmettingen vastgesteld.
Sinds het begin van de pandemie zijn door de WHO wereldwijd 183 miljoen besmettingen vastgesteld en zeker 4 miljoen doden. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog een stuk hoger, aangezien veel landen lang niet alle besmettingen weten op te sporen en te registreren.
Ziekenhuisbezetting is afgenomen
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 206 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 212), van wie 104 op de IC (gisteren: 103), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid nu 17,1 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 177.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,4 miljoen prikken gezet.
Koning Willem-Alexander: 'Alle prinsessen laten zich vaccineren'
In een persmoment ter afsluiting van het staatsbezoek aan Berlijn heeft koning Willem-Alexander gezegd dat alle prinsessen zich laten vaccineren. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich sinds begin juli laten vaccineren met het vaccin van Pfizer/BioNTech.
"Dat mag in overleg met ouders", zei de koning. "Het is hun beslissing in overleg met ons, we willen een bijdrage leveren aan een front tegen het virus dat ons in de greep heeft. Je vaccineert je niet voor jezelf maar voor de medemens, zodat we open kunnen gaan."
De koning waagde zich niet aan een oproep om te vaccineren. "Ik denk dat ik niet in de positie zit om mensen persoonlijk te overtuigen, maar als gezin hebben we het advies opgevolgd."
Ruim 260.000 afspraken voor Janssen-vaccin
Tot nu toe zijn er 262.000 afspraken ingepland via de speciale 'Janssen-telefoonlijn' voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Die lijn werd woensdag 23 juni opengesteld en raakte meteen overbelast. Van de 200.000 doses waren er vrijdag al 185.000 vergeven.
Een dag later werd bekend dat er nog eens 175.000 doses beschikbaar kwamen. Op 30 juni stond de teller op ruim 233.000 afspraken en afgelopen week kwamen er nog zo'n 30.000 nieuwe afspraken bij.
Volgens een woordvoerder van de koepelorganisatie van GGD'en zijn er nog veel vaccins beschikbaar, maar "druppelen" de afspraken nu binnen. "Er lijkt minder aandacht voor te zijn."
Het Janssen-vaccin is vooral geliefd bij jongeren en mensen die snel op vakantie willen, omdat er maar een prik van nodig is om volledige bescherming te geven. Vanaf 10 juli gaat wel een nieuwe regel in. Mensen die volledig gevaccineerd zijn moeten dan nog twee weken wachten voordat ze een QR-code in de CoronaCheck-app kunnen aanmaken.
3688 nieuwe besmettingen, gemiddelde stijgt sterk
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3688 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1462 meer dan gisteren.
Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1650 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 178 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Twee overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden twee overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.
Kabinet vraagt spoedadvies OMT vanwege oplopend aantal coronabesmettingen
Het aantal coronabesmettingen loopt snel op. Vorige week lag het aantal besmettingen rond de 700 tot 800, "nu tikken we de 3600 aan", zegt minister De Jonge.
Volgens de minister van Volksgezondheid komen de doelen van het kabinet, zoals het beschermen van de zorg, nog niet in gevaar. Maar hij wil snel van de deskundigen van het OMT horen "of we ons daadwerkelijk zorgen moeten maken" en of er misschien nieuwe maatregelen nodig zijn.
Defensie stopt met hulp vaccineren en testen
Militairen zijn gestopt met het ondersteunen van de teststraten en het helpen met vaccineren, meldt het ministerie van Defensie. Wel staan er duizend militairen standby, mocht het ministerie van Volksgezondheid een beroep op hen doen.
Ook beveiligt de marechaussee nog opgeslagen vaccins. En in Suriname zijn enkele Nederlandse militairen actief die medicinale zuurstof maken in speciale zuurstofcontainers.
Defensie zegt dat er sinds maart vorig jaar zo'n 140 keer een beroep is gedaan op de krijgsmacht. Zo leverde het departement militaire planners voor het herverdelen van coronapatiënten over ziekenhuizen in Nederland en Duitsland. Honderden artsen, verpleegkundigen en verzorgenden van defensie sprongen bovendien bij in civiele zorginstellingen.
Zorgen bij inspectie over testaanbieders Testen voor Toegang
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft enkele zorgen geuit over de commerciële bedrijven die coronatesten afnemen voor Testen voor Toegang van de Stichting Open Nederland. Zo nemen niet alle aanbieders de test op de juiste manier af en bewaren ze de test ook niet volgens de gebruiksvoorwaarden.
Verder is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de testen, bijvoorbeeld voor het doorgeven van de testuitslag. Ook was het aantal gemaakte afspraken per locatie tijdelijk niet digitaal beschikbaar.
Ook Europese Commissie verwacht groei van boven 3 procent
Ook de Europese Commissie verwacht nu dat de Nederlandse economie dit en komend jaar 3,3 procent zal groeien. Dat staat in de nieuwste economische vooruitzichten van de commissie.
Daarmee stelt ze haar verwachtingen naar boven bij. Eerder dit jaar ging de commissie er nog van uit dat de economie in Nederland dit jaar met 1,8 procent zou groeien, en volgend jaar met 3 procent.
Als verklaring voor de hogere groei noemt de EC dat de gezondheidssituatie in het land sinds begin dit jaar verbeterd is en meer mensen gevaccineerd zijn. Daardoor konden niet-essentiële winkels, restaurants en bedrijven in de recreatiesector weer open. Ook is het vertrouwen onder bedrijven en consumenten verbeterd en zullen consumenten meer uitgeven. Dat wakkert de groei aan.
Met de nieuwe prognose ligt de verwachting van de EC net iets boven de meest recente raming van het Centraal Planbureau, van afgelopen juni. Het CPB voorziet dit jaar een groei van 3,2 procent.
Van Dissel: wedloop gaande tussen deltavariant en vaccins
"We kijken nu naar een wedloop tussen de deltavariant en een hogere vaccinatiegraad die dit tegengaat", zei Jaap van Dissel in zijn technische briefing. Het vaccineren noemt hij de belangrijkste manier om de gevolgen van de coronabesmettingen tegen te gaan.
Van Dissel deed een oproep aan mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren om dat toch vooral wel te doen. "Er is een groep die helaas geen gebruikmaakt van de mogelijkheid om zich te laten te vaccineren", zei hij. "Als ik dan ergens toe oproep dan is het: maak wel gebruik van die mogelijkheid om gevaccineerd te worden, want dat helpt het beste om de verspreiding van het virus tegen te gaan."
Verder stelde Van Dissel zijn gehoor enigszins gerust door een vergelijking te maken met de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er enkele weken een snelle stijging aan de gang is van het aantal besmettingen in het VK, is daar nog niets te merken van een betekenisvolle toename van het aantal ziekenhuisopnames, laat staan van het aantal IC-opnames.
Het is volgens Van Dissel niet uit te sluiten dat er door de snelle verspreiding van de deltavariant wel een stijging van het aantal ziekenhuisopnames zal komen, in het Verenigd Koninkrijk en later ook in Nederland. Maar zo snel mogelijk doorgaan met de vaccinatiecampagne, en met name het zetten van de tweede prik, kan voorkomen dat de zorg weer onder (grote) druk komt te staan.
Van Dissel: belangrijke stijging 18-24 jarigen
Jaap van Dissel (RIVM) schat het aantal besmettelijke personen in Nederland nu op ongeveer 10.000. "Met name bij de groep 18-24 jarigen is de afgelopen week een belangrijke stijging te zien", zei hij in zijn technische briefing aan de Tweede Kamer.
Kijk hier live naar die briefing.
De R-waarde, het getal dat aangeeft hoeveel mensen besmet raken door één persoon met SARS-CoV-2, lag op 21 juni op 0,97. Intussen is meer dan de helft van de besmettingen in Nederland er een met de deltavariant. Die hogere besmettelijkheid van de deltavariant leidt op korte termijn tot een stijging van het R-getal boven de 1. Van Dissel zei dat volgens de nieuwste schatting de R op 17 juli 1,16 zal zijn. Dan breidt de epidemie zich dus weer in een behoorlijk tempo uit.
Het aantal GGD-tests dat positief blijkt te zijn, is nu ongeveer 4,5 procent. Van Dissel wijst erop dat dit risico's geeft voor de zomervakantie. "Testpositiviteit is een van de criteria voor de indeling van landen. Het laatste dat je nu wilt, is dat we afstevenen op een andere kleurcode, met de vakanties voor de deur."
Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat er een belangrijke toename van besmettingen (10 tot 12 procent) is te wijten aan reizigers. Het gaat dan vooral om Nederlanders die terugkeren uit Spanje en Portugal.
Technische Kamerbriefing Van Dissel
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat op dit moment de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen van het coronavirus. Die technische briefing is rechtstreeks te volgen via NPO Nieuws.
Algarve van geel naar oranje
Het reisadvies voor de Portugese zuidkust verandert morgen van geel naar oranje. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het advies is daarmee om alleen naar de Algarve te reizen als dat noodzakelijk is, ook voor volledig gevaccineerde mensen.
Mensen die nu in de Algarve zijn, moeten bij terugkomst een vaccinatie-, herstel-, of negatief testbewijs laten zien. Ze hoeven niet in thuisquarantaine.
Het oranje reisadvies gold al voor de regio-Lissabon. De rest van Portugal staat nog op geel. In het land lopen de besmettingscijfers de laatste weken gestaag op.
Kinderen onder 13 met snotneus mogen weer naar school
Het kabinet versoepelt vanaf maandag de zogenoemde snottebellenrichtlijn. Hierdoor kunnen kinderen tot en met 12 jaar die lichte verkoudheidsklachten hebben, zoals een snotneus, weer naar school of de opvang zonder dat ze zijn getest.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd dat de richtlijn versoepeld kon worden omdat er weinig besmettingen plaatsvinden op basisscholen en in de kinderopvang. Ook trekt het OMT het dringende testadvies voor kinderen onder de dertien met verkoudheidsklachten in.
De versoepelingen gelden in elk geval tot het begin van het nieuwe schooljaar.
Op een na hoogste aantal besmettingen Zuid-Korea
In Zuid-Korea zijn vandaag 1212 nieuwe coronabesmettingen gemeld en dat is het op een na hoogste dagcijfer ooit in het land. Meer dan duizend besmettingen zijn vastgesteld in de metropoolregio Seoul, waar zo'n 25 miljoen mensen wonen.
Premier Kim heeft strengere coronamaatregelen aangekondigd als het aantal besmettingen de komende dagen blijft stijgen. "Dit is een noodsituatie en we moeten alle middelen inzetten tegen covid-19", zei hij.
Kim maakt zich zorgen over de snelle verspreiding van de deltavariant van het coronavirus, vooral onder twintigers en dertigers die nog niet zijn ingeënt. De premier vroeg jongeren om zich preventief te laten testen. "Niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook je familieleden, vrienden, mensen op school en iedereen in het land", zei hij.
Slechts 10 procent van de Zuid-Koreanen is volledig gevaccineerd, 38 procent heeft minimaal één prik gehad. Ter vergelijking: in Nederland liggen die percentages respectievelijk op ruim 40 en zo'n 75 procent.
'Japan overweegt alsnog fans volledig te weren bij Spelen'
De Japanse regering zou overwegen alsnog toeschouwers volledig te weren bij alle wedstrijden op de Olympische Spelen. Dat schrijft de krant Mainichi, een van de vier grote landelijke dagbladen in het land. De krant baseert zich op bronnen bij de overheid. Binnen het kabinet van premier Suga zou momenteel druk over de optie worden gediscussieerd. De partij van Suga veroverde afgelopen weekeinde geen meerderheid bij lokale verkiezingen in Tokio, mogelijk vanwege de onvrede van Japanners met het coronabeleid. Daarnaast leven er al langer zorgen onder Japanners als het gaat om de Spelen en uitten meerdere gezondheidsexperts hun twijfels over het toelaten van fans.
Eerder zette Japan al een streep door fans vanuit het buitenland. Alleen Japanners zijn welkom. Tribunes mogen voor maximaal de helft gevuld zijn, met een maximum van 10.000 toeschouwers. Het organisatiecomité van de Spelen laat in een reactie aan de krant weten dat maatregelen wat betreft toeschouwers zullen afhangen van het verlengen van de noodsituatie in Tokio, die voorlopig nog geldt tot 11 juli, en andere "relevante maatregelen". De verwachting is dat die noodsituatie met een maand wordt verlengd en dus de gehele Spelen nog geldt. De Spelen beginnen op 23 juli.
Het comité vergadert vandaag al wel over de olympische fakkeloptocht over de wegen van Tokio. De tocht werd in andere steden al meerdere keren verstoord door betogers of aangepast uit vrees voor verspreiding van het coronavirus.
Sydney verlengt lockdown met week
De Australische stad Sydney heeft de al twee weken durende lockdown met nog een week verlengd. Brad Hazzard, gezondheidsminister van deelstaat New South Wales, zegt dat de verlenging noodzakelijk is omdat er nog te weinig mensen zijn gevaccineerd.
"We verlengen de lockdown, omdat het onze beste kans is later niet nog eens een lockdown te hoeven instellen", zei Hazzard. Zo'n 9 procent van de volwassen Australiërs is momenteel volledig gevaccineerd.
Omdat er relatief weinig mensen zijn beschermd, blijkt de Australische bevolking relatief kwetsbaar voor het virus. Zo zijn meer dan 300 besmettingen terug te leiden naar een bestuurder van een limousine. Hij zou besmet zijn geraakt toen hij een Amerikaanse vliegtuigbemanning vervoerde.
Biden waarschuwt Amerikanen voor deltavariant
De Amerikaanse president Biden heeft zijn landgenoten gewaarschuwd voor de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus, die volgens hem inmiddels goed is voor "de helft van de gevallen" in veel delen van het land.
Biden riep Amerikanen op zich snel te laten vaccineren. "Want er zijn nog miljoenen mensen in dit land ongevaccineerd en dus onbeschermd. Daarom lopen hun gemeenschappen, vrienden en de mensen waar zij om geven risico." Biden zei verder dat eind deze week meer dan 160 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd zullen zijn.
Welkom
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 7 juli. Hier kun je het blog van gisteren teruglezen.