NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

VS en VK praten over hervatten reizen • 'Nederlandse' vaccins in Suriname aangekomen

Liveblog gesloten
 • VS en VK praten over hervatten reizen

  De VS en het Verenigd Koninkrijk gaan zo snel mogelijk met elkaar om tafel om te praten over het hervatten van reizen naar elkaars land. De Amerikaanse president Joe Biden is in Europa voor de G7 en praat donderdag al met de Britse premier Boris Johnson over het plan.

  Volgens een verklaring van de Britse regering zijn "de banden tussen de VS en het VK niet alleen cruciaal voor onze inwoners, maar creëren en onderhouden ze ook banen in onze twee landen". Luchtvaartmaatschappijen dringen er bij de regering van de VS al langer op aan het land weer open te gooien voor mensen van buiten de VS. Vanwege de coronacrisis werden buitenlanders tot nog toe geweigerd.

  Naar verwachting zal het reisverbod niet voor 4 juli worden opgeheven. De VS wil ook in gesprek met de EU, Canada en Mexico over hoe reizen veilig hervat kunnen worden.

 • Branchevereniging: aantal vakantieboekingen vlakt af door onduidelijkheid

  Het aantal vakantieboekingen vlakt af als gevolg van de onduidelijkheid rond de mogelijkheid om deze zomer op reis te kunnen. Dat zegt directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. "We zitten nu nog in een soort schemerzone waarin veel nog niet geregeld of nog onduidelijk is. Mensen zijn daardoor een beetje onzeker en wachten de ontwikkelingen af."

  Elk 'geel' land heeft namelijk zijn eigen regels voor het toelaten van toeristen. En per regio of provincie kunnen coronamaatregelen weer verschillen. Verzekeringen, quarantaine, garanties, testbewijzen, vaccinaties: reisbureaus hebben daarom hun handen vol aan vragen die worden gesteld.

 • 'VS wil 500 miljoen Pfizervaccins kopen voor arme landen'

  De Verenigde Staten gaan 500 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aankopen om vervolgens te kunnen doneren aan armere landen. Dat melden Amerikaanse media. Vorige week beloofde president Biden al zo'n 80 miljoen doses te doneren, onder meer via het internationale vaccindeelprogramma Covax.

  Volgens de media zal Biden het plan ergens deze week bekendmaken. De president maakt deze week een reis door Europa, onder meer voor een G7-top en een ontmoeting met de Russische president Poetin in het Zwitserse Genève.

  De 500 miljoen coronavaccins zullen via het Covax-programma aan 92 ontwikkelingslanden worden gegeven, melden de media. Nationaal Veilighedsadviseur Jake Sullivan zei vandaag dat het delen van vaccins in het belang is van de wereldwijde volksgezondheid en de Amerikaanse belangen. "In de Tweede Wereldoorlog waren wij het arsenaal van democratie, nu zullen we het arsenaal van vaccins zijn."

 • 'Nederlandse' vaccins in Suriname aangekomen

  De vaccins werden in ontvangst genomen door de Surinaamse minister van Volksgezondheid NOS / Jeroen de Jager

  In Suriname zijn 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin aangekomen die door Nederland zijn gedoneerd. Ook zijn 30 beademingsapparaten met hetzelfde vliegtuig bezorgd.

  Uiteindelijk is het de bedoeling dat Nederland 750.000 AstraZeneca-doses levert, als het kan nog deze maand, maar dat is afhankelijk van de leveringen die Nederland zelf binnenkrijgt.

 • Verschillende Europese reisregels verwarrend voor automobilisten

  De reisadviezen voor Europese landen veranderen een voor een van 'oranje' naar 'geel'. Dat betekent nog niet dat reizen tussen de EU-lidstaten weer zoals het "oude normaal" is. Bij het laatste tankstation op de A12 voor de Duitse grens, bij Didam, zeggen veel automobilisten de regels verwarrend te vinden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Reizigers op de weg vinden regels verwarrend: 'Het verandert elke week'
 • Nederlanders gaan mondkapjes missen als kiespijn

  Bijna negen op de tien Nederlanders (85 procent) verheugen zich op de tijd na de coronamaatregelen. Gevraagd naar de veranderingen waar zij zich op verheugen, kiest ruim twee derde voor het verdwijnen van de mondkapjes. Dat blijkt uit het maandelijkse draagvlakonderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

  Meteen achter het afzetten van de mondkapjes komen restaurantbezoek (65 procent), gevolgd door op vakantie gaan naar het buitenland (59 procent) en anderen weer kunnen aanraken en knuffelen (52 procent). Jongeren tot 25 jaar hebben een net iets andere top-10 dan de leeftijdsgroepen daarboven. Zij willen ook graag op vakantie naar het buitenland, maar verheugen zich ook extra op bezoek aan een concert, een festival of het theater.

 • Morgen overleg over evenementen deze zomer

  Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spreekt morgen met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad over de regels voor evenementen die voor deze zomer gepland staan. Een dag later, op vrijdag, hakt het kabinet definitief de knoop over de zomerevenementen. Dat zou net op tijd moeten zijn voor het regelen van vergunningen voor festivals als Lowlands en de Zwarte Cross.

  De burgemeesters wordt gevraagd wat voor hen de belangrijkste zorgen qua handhaving en veiligheid zijn. Ook wordt er over het maximumaantal bezoekers gesproken.

 • De Jonge werkt aan keuzevrijheid voor Janssen-vaccin

  Demissionair minister De Jonge wil mensen die graag het Janssen-vaccin willen, die keuzevrijheid bieden. In de Tweede Kamer zei hij dat hij daar deze week meer duidelijkheid over wil geven. Janssen heeft als voordeel dat er maar één prik van nodig is, maar is op advies van de Gezondheidsraad uit het vaccinatieprogramma geschrapt.

  Verschillende partijen in de Tweede Kamer vinden dat mensen die dat willen, bijvoorbeeld omdat ze snel volledig gevaccineerd op vakantie willen, Janssen moeten kunnen krijgen.

 • Europese rechter geeft Ryanair weer gelijk in strijd tegen steun vliegmaatschappijen

  Na vliegmaatschappijen KLM en TAP had ook de coronasteun aan het Duitse Condor niet goedgekeurd mogen worden. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese unie in een zaak aangespannen door Ryanair.

  De Duitse overheid gaf steun in de vorm van twee leningen van in totaal 550 miljoen euro. Het geld moest Condor compenseren voor schade door annuleringen en omboekingen van vluchten vanwege de coronapandemie.

  De Europese Commissie heeft toestemming voor die steun gegeven, maar dat had niet gemogen omdat een juiste beoordeling ontbrak, volgens het Europees Gerecht. Condor hoeft het geld niet onmiddellijk terug te betalen. Het Gerecht wil dat de Commissie de goedkeuring van de coronasteun opnieuw beargumenteert.

 • Podcast: alle coronavaccins op een rij

  Na de aanvankelijke horten en stoten in de vaccinatiecampagne, wordt er nu volop geprikt in Nederland. En, zo benadrukt de Gezondheidsraad, we verkeren in de gelukkige omstandigheid dat er veel vaccins beschikbaar zijn. Alle mensen onder de veertig jaar kunnen daardoor vaccins van Moderna en Pfizer krijgen. Toch zijn er ook een heleboel jonge mensen die liever Janssen willen, onder meer omdat daarvan maar één prik nodig is.

  De roep om Janssen als vrije keuze in te zetten wordt steeds luider. En er zijn mensen die wachten met inenten totdat ze überhaupt zelf kunnen kiezen welk vaccin ze krijgen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Hoogleraar Immunologie Marjolein van Egmond zet in podcast De Dag voor eens en altijd de verschillen en voor- en nadelen van alle vaccins op een rijtje.

  Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren.

 • Amsterdam werkt aan maatregelen tegen verwachte drukte

  De gemeente Amsterdam bereidt zich voor op toenemende drukte en overlast in de stad, als gevolg van het indammen van de coronapandemie en de versoepeling van de coronabeperkingen. Zo worden er extra agenten en 'crowdmanagers' ingezet. Dat meldt burgemeester Halsema, die zegt te hopen op "een mooie zomer", aan de gemeenteraad.

  Op dit moment geldt op sommige drukke plaatsen al eenrichtingsverkeer. Als nieuwe maatregel kan worden gedacht aan het afsluiten van straten of de inzet van extra verkeersregelaars. Daarnaast wordt overwogen om op specifieke plekken, zoals de Wallen, een lachgasverbod in te stellen of de alcoholverkoop tijdelijk te beperken. Daarnaast wordt de controle op illegale vakantieverhuur en overnachten in auto's opgevoerd.

 • 'Deltavariant 60 procent besmettelijker dan Alfavariant'

  De Deltavariant van het coronavirus, die voor het eerst in India werd aangetroffen, is zo'n 60 procent besmettelijker dan de 'Britse' Alfavariant. Dat zegt de vooraanstaande Britse epidemioloog Neil Ferguson na bestudering van de verspreiding van de coronavarianten in het Verenigd Koninkrijk. De Alfamutatie is de dominante virusvariant in Nederland.

  Als gevolg van de Deltavariant is het aantal nieuwe coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk afgelopen week met twee derde gestegen. Dat is opvallend, omdat het overgrote deel van de volwassen Britten (zo'n 80 procent) ten minste één vaccinatie heeft gehad. In Nederland zijn tot nu toe weinig besmettingen met deze variant aangetroffen, desondanks zei het RIVM maandag "waakzaam" te zijn.

 • Gemiddelde aantal nieuwe besmettingen blijft dalen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1791 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 334 meer dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1943 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 33 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  NOS
 • Ziekenhuisbezetting daalt opnieuw

  In de ziekenhuizen is de bezetting in een dag wederom fors afgenomen. Er liggen nu 834 mensen met corona in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er nog 937. Van hen liggen 304 coronapatiënten op de IC, 17 minder dan gisteren. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Steun voor vaccinatie gezonde tieners, maar het meest bij niet-ouders

  Zes op de tien Nederlanders vinden dat ook gezonde kinderen tussen de 12 en 17 jaar ingeënt moeten worden tegen het coronavirus. Mensen zonder thuiswonende kinderen zijn daar positiever over dan de groep die wel kinderen thuis heeft. Dat blijkt uit maandelijks onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

  Ouders die het een slecht idee vinden, zijn bang voor mogelijke bijwerkingen en wijzen erop dat kinderen doorgaans minder ziek worden van corona. Voorstanders zeggen dat oudere kinderen na een prik juist hun leven weer kunnen oppakken.