liveblog
NOS NieuwsAangepast

VS en VK praten over hervatten reizen • 'Nederlandse' vaccins in Suriname aangekomen

liveblog gesloten

VS en VK praten over hervatten reizen

De VS en het Verenigd Koninkrijk gaan zo snel mogelijk met elkaar om tafel om te praten over het hervatten van reizen naar elkaars land. De Amerikaanse president Joe Biden is in Europa voor de G7 en praat donderdag al met de Britse premier Boris Johnson over het plan.

Volgens een verklaring van de Britse regering zijn "de banden tussen de VS en het VK niet alleen cruciaal voor onze inwoners, maar creëren en onderhouden ze ook banen in onze twee landen". Luchtvaartmaatschappijen dringen er bij de regering van de VS al langer op aan het land weer open te gooien voor mensen van buiten de VS. Vanwege de coronacrisis werden buitenlanders tot nog toe geweigerd.

Naar verwachting zal het reisverbod niet voor 4 juli worden opgeheven. De VS wil ook in gesprek met de EU, Canada en Mexico over hoe reizen veilig hervat kunnen worden.

Branchevereniging: aantal vakantieboekingen vlakt af door onduidelijkheid

Het aantal vakantieboekingen vlakt af als gevolg van de onduidelijkheid rond de mogelijkheid om deze zomer op reis te kunnen. Dat zegt directeur Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. "We zitten nu nog in een soort schemerzone waarin veel nog niet geregeld of nog onduidelijk is. Mensen zijn daardoor een beetje onzeker en wachten de ontwikkelingen af."

Elk 'geel' land heeft namelijk zijn eigen regels voor het toelaten van toeristen. En per regio of provincie kunnen coronamaatregelen weer verschillen. Verzekeringen, quarantaine, garanties, testbewijzen, vaccinaties: reisbureaus hebben daarom hun handen vol aan vragen die worden gesteld.

'VS wil 500 miljoen Pfizervaccins kopen voor arme landen'

De Verenigde Staten gaan 500 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech aankopen om vervolgens te kunnen doneren aan armere landen. Dat melden Amerikaanse media. Vorige week beloofde president Biden al zo'n 80 miljoen doses te doneren, onder meer via het internationale vaccindeelprogramma Covax.

Volgens de media zal Biden het plan ergens deze week bekendmaken. De president maakt deze week een reis door Europa, onder meer voor een G7-top en een ontmoeting met de Russische president Poetin in het Zwitserse Genève.

De 500 miljoen coronavaccins zullen via het Covax-programma aan 92 ontwikkelingslanden worden gegeven, melden de media. Nationaal Veilighedsadviseur Jake Sullivan zei vandaag dat het delen van vaccins in het belang is van de wereldwijde volksgezondheid en de Amerikaanse belangen. "In de Tweede Wereldoorlog waren wij het arsenaal van democratie, nu zullen we het arsenaal van vaccins zijn."

'Nederlandse' vaccins in Suriname aangekomen

De vaccins werden in ontvangst genomen door de Surinaamse minister van Volksgezondheid

In Suriname zijn 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin aangekomen die door Nederland zijn gedoneerd. Ook zijn 30 beademingsapparaten met hetzelfde vliegtuig bezorgd.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Nederland 750.000 AstraZeneca-doses levert, als het kan nog deze maand, maar dat is afhankelijk van de leveringen die Nederland zelf binnenkrijgt.

Verschillende Europese reisregels verwarrend voor automobilisten

De reisadviezen voor Europese landen veranderen een voor een van 'oranje' naar 'geel'. Dat betekent nog niet dat reizen tussen de EU-lidstaten weer zoals het "oude normaal" is. Bij het laatste tankstation op de A12 voor de Duitse grens, bij Didam, zeggen veel automobilisten de regels verwarrend te vinden:

Reizigers op de weg vinden regels verwarrend: 'Het verandert elke week'

Nederlanders gaan mondkapjes missen als kiespijn

Bijna negen op de tien Nederlanders (85 procent) verheugen zich op de tijd na de coronamaatregelen. Gevraagd naar de veranderingen waar zij zich op verheugen, kiest ruim twee derde voor het verdwijnen van de mondkapjes. Dat blijkt uit het maandelijkse draagvlakonderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Meteen achter het afzetten van de mondkapjes komen restaurantbezoek (65 procent), gevolgd door op vakantie gaan naar het buitenland (59 procent) en anderen weer kunnen aanraken en knuffelen (52 procent). Jongeren tot 25 jaar hebben een net iets andere top-10 dan de leeftijdsgroepen daarboven. Zij willen ook graag op vakantie naar het buitenland, maar verheugen zich ook extra op bezoek aan een concert, een festival of het theater.

Morgen overleg over evenementen deze zomer

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spreekt morgen met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad over de regels voor evenementen die voor deze zomer gepland staan. Een dag later, op vrijdag, hakt het kabinet definitief de knoop over de zomerevenementen. Dat zou net op tijd moeten zijn voor het regelen van vergunningen voor festivals als Lowlands en de Zwarte Cross.

De burgemeesters wordt gevraagd wat voor hen de belangrijkste zorgen qua handhaving en veiligheid zijn. Ook wordt er over het maximumaantal bezoekers gesproken.

De Jonge werkt aan keuzevrijheid voor Janssen-vaccin

Demissionair minister De Jonge wil mensen die graag het Janssen-vaccin willen, die keuzevrijheid bieden. In de Tweede Kamer zei hij dat hij daar deze week meer duidelijkheid over wil geven. Janssen heeft als voordeel dat er maar één prik van nodig is, maar is op advies van de Gezondheidsraad uit het vaccinatieprogramma geschrapt.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer vinden dat mensen die dat willen, bijvoorbeeld omdat ze snel volledig gevaccineerd op vakantie willen, Janssen moeten kunnen krijgen.

Europese rechter geeft Ryanair weer gelijk in strijd tegen steun vliegmaatschappijen

Na vliegmaatschappijen KLM en TAP had ook de coronasteun aan het Duitse Condor niet goedgekeurd mogen worden. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese unie in een zaak aangespannen door Ryanair.

De Duitse overheid gaf steun in de vorm van twee leningen van in totaal 550 miljoen euro. Het geld moest Condor compenseren voor schade door annuleringen en omboekingen van vluchten vanwege de coronapandemie.

De Europese Commissie heeft toestemming voor die steun gegeven, maar dat had niet gemogen omdat een juiste beoordeling ontbrak, volgens het Europees Gerecht. Condor hoeft het geld niet onmiddellijk terug te betalen. Het Gerecht wil dat de Commissie de goedkeuring van de coronasteun opnieuw beargumenteert.

Podcast: alle coronavaccins op een rij

Na de aanvankelijke horten en stoten in de vaccinatiecampagne, wordt er nu volop geprikt in Nederland. En, zo benadrukt de Gezondheidsraad, we verkeren in de gelukkige omstandigheid dat er veel vaccins beschikbaar zijn. Alle mensen onder de veertig jaar kunnen daardoor vaccins van Moderna en Pfizer krijgen. Toch zijn er ook een heleboel jonge mensen die liever Janssen willen, onder meer omdat daarvan maar één prik nodig is.

De roep om Janssen als vrije keuze in te zetten wordt steeds luider. En er zijn mensen die wachten met inenten totdat ze überhaupt zelf kunnen kiezen welk vaccin ze krijgen. Maar hoe maak je de juiste keuze? Hoogleraar Immunologie Marjolein van Egmond zet in podcast De Dag voor eens en altijd de verschillen en voor- en nadelen van alle vaccins op een rijtje.

Amsterdam werkt aan maatregelen tegen verwachte drukte

De gemeente Amsterdam bereidt zich voor op toenemende drukte en overlast in de stad, als gevolg van het indammen van de coronapandemie en de versoepeling van de coronabeperkingen. Zo worden er extra agenten en 'crowdmanagers' ingezet. Dat meldt burgemeester Halsema, die zegt te hopen op "een mooie zomer", aan de gemeenteraad.

Op dit moment geldt op sommige drukke plaatsen al eenrichtingsverkeer. Als nieuwe maatregel kan worden gedacht aan het afsluiten van straten of de inzet van extra verkeersregelaars. Daarnaast wordt overwogen om op specifieke plekken, zoals de Wallen, een lachgasverbod in te stellen of de alcoholverkoop tijdelijk te beperken. Daarnaast wordt de controle op illegale vakantieverhuur en overnachten in auto's opgevoerd.

'Deltavariant 60 procent besmettelijker dan Alfavariant'

De Deltavariant van het coronavirus, die voor het eerst in India werd aangetroffen, is zo'n 60 procent besmettelijker dan de 'Britse' Alfavariant. Dat zegt de vooraanstaande Britse epidemioloog Neil Ferguson na bestudering van de verspreiding van de coronavarianten in het Verenigd Koninkrijk. De Alfamutatie is de dominante virusvariant in Nederland.

Als gevolg van de Deltavariant is het aantal nieuwe coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk afgelopen week met twee derde gestegen. Dat is opvallend, omdat het overgrote deel van de volwassen Britten (zo'n 80 procent) ten minste één vaccinatie heeft gehad. In Nederland zijn tot nu toe weinig besmettingen met deze variant aangetroffen, desondanks zei het RIVM maandag "waakzaam" te zijn.

Gemiddelde aantal nieuwe besmettingen blijft dalen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1791 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 334 meer dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1943 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 33 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Ziekenhuisbezetting daalt opnieuw

In de ziekenhuizen is de bezetting in een dag wederom fors afgenomen. Er liggen nu 834 mensen met corona in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er nog 937. Van hen liggen 304 coronapatiënten op de IC, 17 minder dan gisteren. Dat blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Steun voor vaccinatie gezonde tieners, maar het meest bij niet-ouders

Zes op de tien Nederlanders vinden dat ook gezonde kinderen tussen de 12 en 17 jaar ingeënt moeten worden tegen het coronavirus. Mensen zonder thuiswonende kinderen zijn daar positiever over dan de groep die wel kinderen thuis heeft. Dat blijkt uit maandelijks onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Ouders die het een slecht idee vinden, zijn bang voor mogelijke bijwerkingen en wijzen erop dat kinderen doorgaans minder ziek worden van corona. Voorstanders zeggen dat oudere kinderen na een prik juist hun leven weer kunnen oppakken.

'Foodboot': Stel bakt pizza's op het water

Wie op de Noorderplassen in Flevoland vaart, kan daar pizzabakkers tegenkomen. Een stel uit Almere verkoopt pizza's vanaf een bootje, nu ze door corona niet met een foodtruck op festivals kunnen staan.

De pizza's zijn "heel erg lekker", aldus een van de klanten:

Geen Foodtruck, maar 'Foodboot': Stel bakt pizza's op het water

Kinderen uit risicogroepen krijgen coronaprik

Demissionair minister De Jonge neemt het advies van de Gezondheidsraad over om kinderen uit medische risicogroepen te vaccineren met het BioNTech/Pfizer-vaccin. "Ik heb het advies gelezen en neem het over", zei hij vanmiddag.

Het gaat om kinderen van 12 tot en met 17 jaar die elk jaar worden uitgenodigd voor een griepvaccinatie en kinderen met obesitas. Artsen mogen in uitzonderlijke gevallen zelf vaststellen of een kind een vaccinatie moet krijgen.

Het BioNTech/Pfizer-vaccin is voldoende veilig, schrijft de raad in het spoedadvies aan De Jonge.

Gezondheidsraad: vaccineer kinderen uit risicogroepen met Pfizer

De Gezondheidsraad adviseert kinderen van 12 tot en met 17 jaar met een medisch risico te vaccineren met Pfizer. Het gaat om de groep die elk jaar een uitnodiging krijgt voor de griepprik en kinderen met obesitas. Ook andere kinderen mogen in uitzonderlijke gevallen door een arts worden gevaccineerd.

De Gezondheidsraad schrijft in het spoedadvies aan minister De Jonge dat het Pfizer-vaccin voldoende veilig is voor kinderen. Waarschijnlijk neemt De Jonge het advies snel over. Later volgt nog een advies over het vaccineren van gezonde kinderen.

Mensen geboren in 1988 kunnen afspraak maken voor vaccinatie

Nederlanders die zijn geboren in 1988 mogen een vaccinatie-afspraak inplannen. Dat heeft demissionair minister De Jonge getweet. Zij kunnen sinds 11.30 uur terecht via de site van de GGD. Mensen die zich laten vaccineren krijgen Pfizer of Moderna.

Reisadvies Noorwegen toch niet naar geel

Buitenlandse Zaken heeft de aangekondigde versoepeling van het reisadvies voor Noorwegen ingetrokken. Eerder werd gemeld dat delen van Noorwegen naar geel zouden gaan, maar het land blijft toch op oranje staan vanwege de strenge inreisbeperkingen.

Onderzoek naar luchtvaartmaatschappijen die geen geld teruggaven

De Britse concurrentiewaakhond CMA is een onderzoek gestart naar British Airways en Ryanair. Tijdens de lockdown in het Verenigd Koninkrijk weigerden de luchtvaartmaatschappijen geld terug te storten, nadat veel vluchten waren geannuleerd. In plaats van dat mensen hun geld terugkregen, bood British Airways vouchers aan of konden mensen omboeken. Maar volgens de wet hebben klanten in het Verenigd Koninkrijk het recht om binnen 14 dagen het geld terug te krijgen.

De CMA zegt in een verklaring begrip te hebben voor de moeilijke situatie van luchtvaartmaatschappijen door de coronacrisis, maar dat mensen die de regels naleven daar niet de dupe van mogen worden. "Klanten hebben deze vluchten te goeder trouw geboekt en waren wettelijk niet in staat te vliegen door omstandigheden waarop zij geen invloed hadden", zegt de CMA. "Wij vinden dat deze mensen hun geld terug hadden moeten krijgen."

British Airways noemde het "ongelooflijk" dat de regering een industrie die op haar knieën ligt nog meer straft. Volgens de maatschappij wordt het luchtvaartmaatschappijen al meer dan een jaar onmogelijk gemaakt om "zinvol" te vliegen. Daarnaast zou de maatschappij klanten ook hebben terugbetaald.

Ryanair zegt verzoeken om terugbetaling per geval te hebben bekeken en dat klanten sinds juni 2020 vluchten zonder extra kosten kunnen omboeken,

Ziekenhuisgroep Twente verwacht dat zorg vanaf september weer normaal is

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Almelo en Hengelo verwacht na de zomer weer alle gewone zorg te kunnen verlenen, zoals ook gebeurde in de periode voor de coronapandemie. Het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt, waardoor steeds meer niet-coronagerelateerde zorg kan worden opgepakt.

Twente werd met name tijdens de tweede en derde coronagolf hard geraakt, waardoor de ziekenhuizen langere tijd vol lagen met coronapatiënten. ZGT moest veel niet-coronazorg afschalen om de toestroom van patiënten aan te kunnen.

"Inmiddels is de reguliere zorg voor een groot deel alweer op het oude niveau", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost. "We hopen dat de komende zomermaanden voor onze medewerkers en specialisten een periode kan zijn van rust en herstel na een hectische periode."

Mondkapjes niet meer verplicht op Aruba

Op Aruba is het dragen van mondkapjes niet langer verplicht. Het wordt nog wel aangeraden als er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Bedrijven mogen wel zelf nog een mondkapjesplicht aanhouden voor hun gasten, als ze dat nodig achten.

Ook hoeven Arubanen die zijn gevaccineerd niet meer in quarantaine en zijn toeschouwers bij georganiseerde sporten weer toegestaan. Het is nog wel steeds verboden om te dansen en om alcohol drinken op openbare plekken zoals het strand of parkeerplaatsen.

Gisteren kwamen er op Aruba vijf nieuwe besmettingen bij. Alle vijf zijn Arubanen. In totaal zijn nu 37 mensen op het Caribische eiland besmet met het virus. Op het hoogtepunt, in september vorig jaar, kwamen er gemiddeld in een week zo'n 85 nieuwe besmettingen per dag bij.

België verder van het slot

Vanaf vandaag mag er weer meer bij onze zuiderburen. Het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames blijven dalen, waardoor Belgen weer meer lucht krijgen. Ook het vaccineren gaat vlot; ruim vijf miljoen van de 11,5 miljoen inwoners hebben ten minste één prik gehad.

De horeca mag daarom voor het eerst sinds oktober ook binnen weer gasten ontvangen, net als buiten tot 23.30 uur 's avonds. Bioscopen, casino's en binnenspeeltuinen gaan weer open. Knuffelen mag ook weer, net als een dag per week naar kantoor of werkplaats.

De versoepelingen komen voor de Belgen als geroepen, zo vlak voor het EK Voetbal. De Rode Duivels zijn een van de favorieten voor de EK-winst. Veel Belgen zien er dan ook naar uit om 'hun' team te volgen op grote schermen. Dat mag binnen met 200 man en buiten zelfs met dubbel zoveel.

Een kroegbaas moet zich overigens wel aan regels houden. Bezoekers moeten vooraf een plaats reserveren. De groep kijkers moet worden afgeschermd, zodat anderen niet zomaar kunnen aansluiten of meekijken.

Heel Italië, Noorwegen en delen Oost- en Midden-Europa gaan naar geel

Het aantal landen in Europa dat van oranje naar geel gaat, breidt steeds verder uit. Heel Italië, bijna heel Noorwegen, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije worden vanaf morgen geel, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren werden Duitsland en Oostenrijk ook al geel. Dat betekent dat niet-noodzakelijk reizen weer mogelijk zijn. Bij terugkeer hoef je in Nederland niet meer een negatieve test te laten zien of in quarantaine.

Frankrijk voert vaccinatiepas in

In Frankrijk wordt vandaag de 'pass sanitaire' ingevoerd. Dat is een officieel bewijs dat iemand volledig is gevaccineerd, negatief is getest of antistoffen tegen corona heeft. De pas is verplicht voor iedereen die een evenement met meer dan duizend mensen wil bezoeken en ouder is dan 11 jaar. Het is de bedoeling dat de Fransen massaal de speciale app hiervoor downloaden op hun telefoon.

In het land worden vanaf vandaag ook de maatregelen versoepeld. Toeristen die zijn ingeënt of een negatieve coronatest kunnen tonen zijn weer welkom. Cafés en restaurants gaan onder strenge voorwaarden ook binnen weer open en het aantal mensen dat bij sportwedstrijden, culturele evenementen en voorstellingen bij elkaar mag zijn gaat naar 5000.

'Jongeren na corona de dupe van thuiswerken'

Jongeren worden de dupe als er na corona nog steeds veel thuisgewerkt wordt. Tot die conclusie komt Kilian Wawoe, onderzoeker aan de Vrije Universiteit, na onderzoek onder duizenden mensen. "Het gevaar bestaat dat de groep die het wel prettig vindt, mensen van eind 40, het zo gaat inrichten dat het voor henzelf prettig is. De kwetsbare groep betaalt dan de rekening", zegt Wawoe in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de onderzoeker geldt dit vooral voor jongeren tussen de 20 en 30 jaar, die net zijn begonnen met hun loopbaan. "Die groep is niet alleen op zoek naar contact, maar ook naar kennis, omdat ze nog niet zo vaardig zijn in hun vak. Als je dan thuiszit, hoe kun je dan een vak leren?"

Ook kijken verschillende generaties anders naar thuiswerken, zag Wawoe. "Jongeren communiceren anders dan veertigers. Waar ouderen het prettiger vinden om te bellen, doen twintigers dat bijna nooit. Dus als ik thuis ga zitten en zeg: bel me maar als er wat is, dan krijgt een jongere bijna nooit meer contact."

D66 en GroenLinks werken aan een wetsvoorstel dat erin voorziet dat een werkgever thuiswerken niet kan weigeren, tenzij er een goede reden voor is. Daar is Wawoe op tegen. "Wat je dan krijgt is dat de groep die het zelf prettig vindt, gaat thuiszitten. Werk is een teamsport, je moet niet alleen denken: wat werkt prettig voor mij. Als je overheid zegt dat iedereen het zelf mag weten, dan gaat het natuurlijk niet goed."

Opnieuw Spaanse speler positief

Een tweede speler van het Spaanse voetbalelftal is positief getest op corona. Het gaat om verdediger Diego Llorente, die speelt voor Leeds United. Eerder testte ook aanvoerder Sergio Busquets al positief op corona.

Of beide spelers in de selectie blijven is nog onbekend. Bondscoach Luis Enrique kan tot zaterdag wijzigingen aanbrengen. Zes extra spelers trainen los van de selectie om eventueel te worden opgeroepen.

Meer dan helft zorgpersoneel fysiek of mentaal overbelast na jaar corona

Uit een peiling uitgevoerd onder 7000 zorgprofessionals blijkt dat een meerderheid van de verpleegkundigen, verzorgenden en artsen last heeft van fysieke of mentale klachten na meer dan een jaar coronazorg. Een vijfde van de respondenten is de afgelopen maanden uitgevallen door klachten, zoals moeheid, slaapproblemen, piekeren, boosheid of concentratieproblemen.

"Vooral de combinatie van klachten baart me zorgen", zegt Bianca Buurman van beroepsvereniging V&VN. "Burn-out en PTSS liggen op de loer."

Welkom!

In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 9 juni. Lees hier het liveblog van gisteren terug.