Bezoekers op een terras in Parijs
NOS Nieuws

Frankrijk start met eigen 'vaccinatiepas' voor grote evenementen

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

In Frankrijk wordt vandaag officieel de 'pass sanitaire' ingevoerd. Dat is het officiële bewijs dat je volledig gevaccineerd bent, recent negatief getest bent of antilichamen tegen corona hebt.

De vaccinatiepas is verplicht voor iedereen van 11 jaar en ouder die aanwezig wil zijn bij grote evenementen met meer dan 1000 bezoekers, zoals concerten of festivals. Dat geldt ook voor buitenlandse toeristen die bijvoorbeeld naar een popfestival in Frankrijk willen.

De vaccinatiepas kan een papieren document zijn, maar het vooral is de bedoeling dat Fransen massaal een speciale app downloaden op hun telefoon. Die app lijkt een beetje op de CoronaCheck-app in Nederland.

Reizen binnen de Europese Unie

De procedure is simpel. Wie in Frankrijk gevaccineerd wordt of getest, krijgt daarvoor een papieren en digitaal bewijs. Dat bewijs kan, na een officiële verificatie, met een QR-code worden opgeslagen op je telefoon. Bij grote concerten of op vliegvelden wordt de code vervolgens gescand ter controle.

Vooralsnog geldt die nieuwe digitale pas alleen voor binnenlands gebruik. Maar vanaf 1 juli wordt het ook een 'reispas'. Op die datum treedt namelijk het Europese stelsel van digitale passen, de zogeheten 'Green Pass', in werking.

Ook die passen registreren of iemand gevaccineerd of getest is. Daarmee wordt reizen binnen de Europese Unie vergemakkelijkt: alle lidstaten gebruiken hetzelfde systeem en de informatie is uitwisselbaar.

Om het nog iets ingewikkelder te maken, gaat Frankrijk ook nog een derde digitale toepassing inzetten in de strijd tegen corona. Wie een hapje gaat eten, moet vanaf vandaag eveneens zijn mobiele telefoon tevoorschijn halen.

Cafébezoekers op het Franse eiland Belle-Ile-en-Mer

Dat werkt als volgt. In Frankrijk bestond al een digitale 'covid-pas' voor op je telefoon - niet te verwarren met de nieuwe 'vaccinatiepas' die nu wordt ingevoerd. Die oude applicatie, 'Tous Anti Covid', waarschuwt als je in de buurt komt van iemand met corona. Die is inmiddels door meer dan 14 miljoen Fransen gedownload.

Diezelfde app moet vanaf vandaag verplicht gebruikt worden door Fransen die een restaurant, café of sportzaal binnen gaan. Aan de deur kan je met die app een QR-code scannen en daarmee sta je geregistreerd als bezoeker, gedurende twee uur.

Als later iemand besmet blijkt te zijn die er gedurende die twee uur ook was, krijg je een waarschuwing. Die waarschuwing is 'oranje' als er één of twee besmettingsgevallen bekend worden, en 'rood' als in dezelfde ruimte drie of meer besmette mensen rondliepen.

"Als je zelf besmet blijkt en dat doorgeeft, verifieert de applicatie alle locaties waar u recent bent geweest en stuurt een waarschuwing naar alle andere mensen die daar waren", legde staatssecretaris Cédric O uit in dagblad Le Parisien.

Ouderwets papier

De Franse regering benadrukt dat privégegevens goed beschermd worden. Gebruikers worden niet 'gevolgd' in hun tocht langs sportzalen en horeca.

Ter geruststelling voor alle Nederlandse vakantiegangers die straks in Frankrijk uit eten willen, maar die níet de Franse app hebben: in de horeca komen ook ouderwetse velletjes papier te liggen, waarop je met een pen je naam en gegevens kunt achterlaten.

NOS op 3 maakte een tool waarmee je kan kijken waar jij rekening mee moet houden als je op vakantie wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl