NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Twee gratis PCR-tests voor Belgen • Bijna 11 miljoen prikken gezet

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 8 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland
 • 1465 nieuwe besmettingen, gemiddelde aantal daalt, ook daling ziekenhuisopnames.
 • Vakanties naar Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië weer mogelijk.
 • Belgische viroloog Van Ranst ook bedreigd vanuit Nederland.
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • Celstraf voor apotheker in VS die prikken expres ruïneerde

  Een voormalig apotheker uit de Amerikaanse staat Wisconsin is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor het opzettelijk ruïneren van ruim 500 doses coronavaccin. De man gaf eerder al toe dat hij de Moderna-prikken afgelopen winter expres urenlang buiten de koelkast had gehouden van een ziekenhuis in de stad Grafton.

  Bijna zestig ziekenhuismedewerkers, oud-collega's van de man, kregen alsnog een dosis van de prikken, meldt de Amerikaanse krant Milwaukee Journal Sentinel. De man zei zich te schamen voor zijn actie. De oud-apotheker gelooft dat vaccins een "product van de duivel" zijn, schrijven Amerikaanse media.

 • Deze zomer twee gratis PCR-tests voor Belgen

  Belgen die deze zomer een PCR-test nodig hebben om op vakantie te gaan of een festival te bezoeken, hebben recht op twee gratis coronatests. De tests gelden voor mensen die nog niet de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren. Vanaf 1 juli komt er in België ook een maximumprijs voor coronatests: 55 euro voor een gewone PCR-test en 120 euro voor een sneltest.

  De Belgische minister van Volksgezondheid Vandenbroucke zei tegen nieuwssite VRT dat veel landen een volledige vaccinatie verplicht zullen stellen. "Als je nog niet de kans hebt gehad om je te laten vaccineren, kan je in de zomermaanden, van 1 juli tot eind september, twee keer een gratis PCR-test aanvragen", zei hij.

  Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid twijfelt nog over gratis tests in Nederland; onder meer vanwege de mogelijk hoge kosten. De Kamer nam al een motie van D66 aan om iedereen die naar het buitenland wil en nog niet gevaccineerd is een gratis test aan te bieden.

 • Gifje toont veranderde risiconiveaus veiligheidsregio's

 • 'Prijs karton schiet omhoog door webwinkelen'

  In heel Europa stijgt de prijs van karton en andere verpakkingsmaterialen met 30 tot 65 procent, meldt het Financieele Dagblad op basis van een rondgang. De prijsstijging heeft te maken met de toegenomen populariteit van online bestellen tijdens de pandemie.

  Experts verwachten dat de prijzen nog verder stijgen en dat sommige webwinkels de hogere kosten gaan doorberekenen aan de consument, schrijft de krant.

 • 'Morgen prikafspraak mogelijk voor mensen uit 1988'

  Mensen die geboren zijn in het jaar 1988 kunnen morgen een afspraak maken voor een coronavaccinatie, twittert D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte.

 • RIVM: vaccinatie zeer effectief in bescherming ouderen

  De vaccinatie tegen corona van thuiswonende 75-plussers is zeer effectief, meldt het RIVM op basis van een analyse. Daaruit blijkt dat gevaccineerde senioren vanaf drie weken na de tweede prik voor 82 procent beschermd tegen corona.

  Ook blijken ze na de tweede prik voor 94 procent beschermd te zijn tegen een ziekenhuisopname. Hetzelfde percentage geldt voor bescherming tegen overlijden door het virus.

  Het RIVM kon de analyse doen omdat er ruim vier maanden na de start van het vaccinatieprogramma, voldoende gegevens beschikbaar zijn over ouderen. De data laten ook zien dat er bij thuiswonende ouderen en verpleeghuisbewoners in de eerste acht weken na de start een forse daling was in het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en overlijdens.

 • Bijenkorf sluit lening af met garantie overheid

  De Bijenkorf heeft een lening van 30 miljoen euro afgesloten, waarbij de Nederlandse overheid garant staat voor 24 miljoen euro. Het gaat om de zogeheten GO-financiering, schrijft het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van de warenhuisketen.

  De zeven vestigingen van De Bijenkorf waren in 2020 in totaal 13 weken gesloten vanwege de coronamaatregelen. "Het was een van de zwaarste jaren uit de geschiedenis van De Bijenkorf", schrijft directeur Giovanni Colauto in een persbericht.

  Eerder maakten pakkenmaker SuitSupply, jeansmerk G-Star en modebedrijf Scotch & Soda al gebruik van de GO-financiering. De overheid staat daarbij garant voor 80 procent van de lening indien een bedrijf failliet gaat.

  De warenhuisketen maakte in boekjaar 2020/2021 een operationeel verlies van 33,1 miljoen euro. De netto-omzet daalde met 17 procent naar ruim 407 miljoen euro. De online omzet nam met 53 procent wel sterk toe.

  De Bijenkorf heeft afgelopen jaar ook aanspraak gemaakt op de eerste ronde van de NOW-loonsteun en krijgt uitstel voor het betalen van belastingen. In augustus kondigde het bedrijf aan 225 banen te schrappen.

 • Ministerie: ruim 10,9 miljoen prikken gezet

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid ruim 10,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

  Deze week, van 7 tot en met 13 juni, verwacht het ministerie nog eens ruim 1,4 miljoen prikken te zetten, valt te lezen op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het echte aantal kan anders zijn, omdat mensen hun afspraak bijvoorbeeld afzeggen of door problemen met de levering van vaccins.

  Iedere minuut krijgen naar schatting 226 mensen een prik.

 • EMA: in juli oordeel over prikken jongeren met Moderna

  Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) verwacht in juli met een oordeel te komen over het coronavaccin van farmaceut Moderna voor jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar. De toezichthouder is inmiddels begonnen met de beoordeling van het middel voor die groep.

  Na het oordeel van de EMA is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het prikken van kinderen met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de EU-lidstaten om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

  Gisteren kwam naar buiten dat Moderna de EMA heeft verzocht het vaccin goed te keuren voor kinderen vanaf twaalf jaar. Het vaccin is "heel effectief" bij het voorkomen van de ziekte bij adolescenten, volgens de farmaceut.

 • Bootverkeer tussen Marokko en Spanje blijft geblokkeerd

  Er is grote teleurstelling in Spanje, nu Marokko definitief heeft besloten dat er ook deze zomer geen passagiersschepen tussen de Spaanse havens en Marokko zullen varen.

  Zondag maakte de Marokkaanse overheid bekend dat alle luchthavens op 15 juni open gaan voor internationaal vliegverkeer, maar dat de Spaanse havens zijn uitgesloten van deze versoepeling. Wel mogen er boten aanmeren uit Genua in Italië of Marseille en Sète in Frankrijk.

  Jaarlijks maken tussen de 3 en 3,5 miljoen mensen met een Marokkaanse achtergrond de oversteek naar Marokko per boot. Volgens een Spaanse krant geven de reizigers meer dan een miljard euro uit aan tickets, voedsel, benzine en kleding in Spanje. Volgens de ondernemersvereniging lopen ondernemers in allerlei sectoren inkomsten mis.

  "De route gaat van het Spaanse vasteland naar Ceuta dan ben je er binnen een uurtje ongeveer. De routes via Frankrijk of Italië zijn veel langer. Bovendien zijn de boottickets duurder geworden omdat er minder concurrentie is tussen rederijen."

  "Vorig jaar werd er ook niet via Spanje gevaren", zegt correspondent Samira Jadir. "Toen werd corona als reden gegeven. Nu zou het te maken kunnen hebben met een diplomatiek conflict tussen de landen."

 • Pfizer test vaccin op groep kinderen onder 12

  Farmaceut Pfizer gaat zijn coronavaccin testen op een grotere groep kinderen onder de twaalf jaar. Zij zullen voor de studie een lagere dosis van het vaccin krijgen toegediend.

  De groep bestaat uit 4500 kinderen in de Verenigde Staten, Polen, Spanje en Finland. Kinderen tussen vijf en elf jaar oud krijgen een dosis van tien microgram. Voor de leeftijdsgroep van vijf maanden tot vijf jaar, is dat drie microgram.

  Het vaccin is al goedgekeurd voor kinderen vanaf twaalf jaar oud in de EU, de VS en Canada. Zij krijgen dezelfde dosis als volwassenen: dertig microgram. De farmaceut deed al eerder onderzoek onder 144 kinderen naar de veiligheid van het vaccin en de tolerantie en immuniteit ervoor.

 • '21 procent commerciële testlocaties voert mogelijk besmettelijk afval niet goed af'

  Bij iets meer dan een vijfde van de commerciële teststraten wordt mogelijk besmettelijk afval nog niet goed gescheiden van het normale afval. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een inspectie op 61 testlocaties door het hele land tussen april en mei.

  De ILT onderzocht vier GGD-locaties, vijftig commerciële locaties en zeven commerciële locaties waar het eerder misging. Bij alle GGD-locaties gaat het scheiden van het besmettelijke afval inmiddels op de juiste manier. Dat was in december vorig jaar nog niet het geval. Toen voldeed 46 procent van de GGD-testlocaties nog niet aan de eisen. In januari was dat 13 procent.

  Maar bij het verpakken en vervoeren van de afgenomen monsters gaat het bij de GGD's nog niet helemaal goed. Op twee van die locaties gaat dat nog niet volgens de regels. Ook bij zes commerciële testlocaties is dat niet op orde.

  In december scheidde 64 procent van de commerciële plekken het afval niet goed. Dat is nu teruggebracht naar 21 procent. De inspectie zegt het vervoer van afval en testmateriaal in de gaten te blijven houden en kondigt herinspecties aan.

 • Risiconiveaus veiligheidsregio's bijgewerkt: 6 zorgelijk, 11 ernstig, 8 zeer ernstig

  De risiconiveaus van de 25 veiligheidsregio's zijn aangepast, nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft dalen. Elke twee weken wordt bepaald wat de ernst van corona in een bepaalde veiligheidsregio is. Sinds vandaag zijn er zes regio's die de status 'zorgelijk' hebben, elf 'ernstig' en acht regio's worden als 'zeer ernstig' geacht.

  Er is nog geen enkele regio met het laagste risiconiveau 'waakzaam'. Voor het bepalen van de risiconiveaus is gekeken naar de cijfers tussen 31 mei en 6 juni. Bij de laatste update hadden 23 van de 25 regio's het niveau 'zeer ernstig' en twee 'ernstig'.

 • Vakanties naar Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië weer mogelijk

  Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië veranderen deze week van kleurcode. Ze gaan van oranje naar geel, bevestigen ingewijden na een bericht van De Telegraaf. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, weer mogelijk zijn.

  De coronasituatie in de landen is zo verbeterd, dat het geen hoogrisicogebieden meer zijn. Wel moeten toeristen zich aan de lokale coronaregels houden, is het advies van Buitenlandse Zaken. Het zuiden van Italië blijft naar verwachting voorlopig wel oranje.