Een GGD-medewerker neemt een coronatest af
NOS Nieuws

Kabinet houdt twijfels bij gratis vakantietesten, kan 350 miljoen gaan kosten

Het gratis testen van vakantiegangers die nog niet volledig gevaccineerd zijn, kan tot 350 miljoen euro gaan kosten. De demissionaire ministers De Jonge en Van Nieuwenhuizen schrijven verder aan de Tweede Kamer dat ze ernstige twijfels hebben over de haalbaarheid en de rechtmatigheid van de nadrukkelijke wens van het parlement.

De Kamer nam eerder een motie van D66 aan om iedereen die naar het buitenland wil en nog niet gevaccineerd is een gratis test aan te bieden. Zo'n test is nodig voor het digitale coronapaspoort waar de EU-landen aan werken.

Minister De Jonge zei aanvankelijk dat hij de kosten voor zo'n test bij de reguliere vakantiekosten vond horen die mensen zelf moeten betalen. Maar het kabinet wil toch proberen de motie uit te voeren.

Het kabinet wil de gratis test in eerste instantie mogelijk maken tot en met 31 augustus en alleen voor de heenreis. Het denkt daarbij aan een combinatie van drie mogelijkheden, al hebben die allemaal haken en ogen.

Ongeoorloofde staatssteun

De eerste mogelijkheid is de reisorganisaties de testen te laten afnemen en ze daarvoor te vergoeden, omdat zij al een testinfrastructuur hebben. Maar omdat dat niet voor alle reisorganisaties geldt, zou dat als ongeoorloofde staatssteun worden gezien met het risico van rechtszaken.

Om dat te voorkomen zou er ook een aanbestedingsprocedure kunnen worden gestart, maar dat gaat al gauw vier tot zes weken duren en dan is de vakantieperiode al begonnen.

GGD's

Ook de GGD's zouden ingezet kunnen worden, maar dan is het wel de vraag of vakantietesten wel tot de taak behoren van de GGD, die zich richt op de publieke gezondheidszorg.

De ministers blijven dus moeite hebben met de wens van de Kamer. "Het kabinet concludeert dat de uitvoering van de motie naar het huidig inzicht risico's op onrechtmatigheden en fraude met zich mee zal brengen. Uiteraard zal het kabinet er alles aan doen om deze zo goed mogelijk te beheersen, maar uitsluiten kan het kabinet dit helaas niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl