NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Stormloop op ontdooide vaccins in prikstraat Nieuwegein • Burgemeesters bezorgd om groepsvorming

 • Welkom in het coronablog van maandag 7 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Daling zet door: RIVM meldt 1490 nieuwe besmettingen.
 • Burgemeesters bezorgd om feestjes zonder afstand.
 • GGD's verwachten ook jongeren vanaf 12 jaar te prikken.
 • Nederlanders die zijn geboren in 1985 of 1986 kunnen een vaccinatie-afspraak inplannen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • Stormloop op ontdooide vaccins in prikstraat Nieuwegein

  In Nieuwegein wordt vanavond een hele voorraad van 1200 Janssen-vaccins weggeprikt. Door een stroomstoring zijn de koelkasten op de vaccinatielocatie een tijdje uit geweest. "Het gevolg is dat wij doses van het Janssen-vaccin hebben die we vanavond moéten wegprikken, omdat we ze niet langer kunnen bewaren", meldt de GGD.

  Al snel verzamelden zich lange rijen voor de priklocatie. Mensen die nu nog komen, worden weggestuurd. Er zijn extra medewerkers opgetrommeld om te helpen. Men verwacht er zeker nog tot na middernacht mee bezig te zijn.

  Van het Janssen-vaccin is één prik voldoende om volledig beschermd te zijn.

 • Middelbare scholen weer open: 'De school is weer vol, zo hoort het'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Middelbare scholen weer open: 'De school is weer vol, zo hoort het'
 • 'Te veel feestjes zonder afstand'

  Afstand houden, geen groepsvorming, mondkapjes; sinds de versoepelingen nemen sommige Nederlanders het minder nauw met de basisregels die nog altijd gelden. "Je houdt dat niet meer tegen, maar we blijven wel optreden tegen excessen", zei Veiligheidsberaad-voorzitter Bruls na een overleg van het overlegorgaan tegen persbureau ANP. Het beraad maakt zich vooral zorgen over de groepsvorming.

  "We zitten met zijn allen in een bus die steeds harder gaat rijden op weg naar een groene vallei. Maar we moeten wel op tijd op de rem trappen, om te voorkomen dat die bus net voor het einde een ravijn in rijdt", zei Bruls. Hij wees erop dat het aantal besmettingen op dit moment nog altijd hoger is dan in juni vorig jaar. "Dat moeten we serieus nemen, het is nog niet gedaan. Je moet er niet aan denken dat er zelfs lokaal of regionaal toch weer strengere regels nodig zijn."

  De burgemeesters hebben vooral de handen vol aan feestjes waar mensen te dicht bij elkaar komen. Niet alleen onder jongeren; ook ouderen overtreden die regels. De Veiligheidsregio's gaan dan ook goed opletten wat er gebeurt rond het EK voetbal dat dit weekend begint, aldus Bruls. "Als tientallen mensen met elkaar op straat naar tv gaan kijken moeten we wel handhaven. Afstand houden is echt nog erg belangrijk."

 • Britten zien R-getal stijgen, kan dat ook in Nederland gebeuren?

  In Groot-Brittannië ligt het R-getal weer boven de 1 na de opkomst van de besmettelijkere delta-variant van het virus (voorheen de Indiase variant genoemd). Dat betekent dat de besmettingen daar weer oplopen. Moeten we ons hier zorgen maken?

  De situatie hier is anders, zegt Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM. Toch is het volgens haar en andere deskundigen slim om voorzichtig te zijn.

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de verschillende coronavarianten sinds kort hernoemd naar letters uit het Griekse alfabet. Delta is na alpha (Brits), bèta (Zuid-Afrikaans) en gamma (Braziliaans) de vierde zorgwekkende variant volgens de WHO.

 • Nederlandse artsen en verpleegkundigen aan het werk in Suriname

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlandse artsen en verpleegkundigen aan het werk in Suriname: 'Superblij mee'
 • Niet 40.000 maar 90.000 vaccins deze week naar Suriname

  Nederland stuurt woensdag 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname. Eigenlijk zou er deze week een levering van 40.000 doses plaatsvinden, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid, hebben ziekenhuizen minder van het vaccin besteld, waardoor er een groter deel naar Suriname kon.

  In totaal levert Nederland 500.000 tot 750.000 doses van dit vaccin aan Suriname.

 • Zo wordt de Arena coronaproof voor het EK voetbal: 'We zijn er klaar voor'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo wordt de Arena coronaproof voor het EK voetbal: 'We zijn er klaar voor'
 • GGD Hollands Midden verzoekt stempel-vragers thuis te blijven

  Kom je naar de priklocatie alleen om een stempel in je gele boekje te halen? Blijf dan thuis. Dat adviseert de GGD Hollands Midden. Sinds vandaag zetten alle GGD's in het land zo'n stempel, ook als je je vaccin al hebt gehad.

  De vraag is kennelijk groter dan gedacht. Het is "ongelofelijk druk op de vaccinatielocaties", schrijft de GGD op zijn site. "Mensen die voor een stempel komen lopen in de weg en frustreren het vaccinatieproces."

  GGD Hollands Midden vraagt liefhebbers na 14 juni te komen. Dan zijn er speciale 'stempeltenten' voor deze groep.

  Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs. Lees hier meer over wat je ermee kunt.

 • Storing bij GGD voorbij

  De storing in het systeem van de GGD die zorgde voor lange rijen bij priklocaties is voorbij. Onder meer in Groningen en Amsterdam moesten mensen lang wachten op hun prik. Rond 18.00 uur was de storing verholpen.

  De oorzaak van de storing was een overbelasting van het afsprakensysteem. Volgens de GGD werd de storing verholpen door de systemen op te schalen.

 • Kabinet verlengt coronasteun voor cultuursector

  De cultuursector kan ook in het derde kwartaal rekenen op coronasteun. Dat schrijft demissionair minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Daarvoor wordt zo'n 147 miljoen euro voor uitgetrokken.

  25 miljoen daarvan gaat direct naar makers. Voor lokale en regionale cultuur is 51,5 miljoen euro beschikbaar. Instellingen in de zogeheten 'basisinfrastructuur', zoals het Groninger Museum of festival Oerol, en instellingen met subsidies via de Erfgoedwet of rijkscultuurfondsen krijgen 45 miljoen euro.

  Van Engelshoven schrijft dat de eerdere steunpakketten cultuurinstellingen hebben geholpen om "een moeilijke periode door te komen". Sinds zaterdag zijn musea, bioscopen en theaters weer onder voorwaarden open. Nu de coronacijfers weer de goede kant op gaan, kan men zich weer "verheugen op alle schoonheid en verwondering" die cultuur te bieden heeft, aldus de minister.

 • Lange prik-rijen door landelijke storing GGD

  Noordernieuws/De Vries Media

  De afspraak-systemen van de GGD kampen met een landelijke storing, waardoor mensen op sommige vaccinatielocaties langer moeten wachten dan normaal.

  "Wat ik weet is dat in Amsterdam en Groningen mensen in de rij staan. Ik hoop dat mensen die voor vandaag een afspraak hadden staan geprikt kunnen worden", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Aan het eind van de middag zou alles weer normaal moeten werken.

  Ondertussen wordt er op sociale media geklaagd over de rijen.

  Twitteraar Marlies maakte er het beste van.

 • 1490 nieuwe besmettingen

  De daling zet door: er zijn vanochtend 1490 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er 92 minder dan gisteren. Ook het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen weken daalt.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting licht af. Daar liggen nu 993 mensen met corona (gisteren: 998), van wie 343 op de IC (gisteren: 344).

 • Moderna vraagt EMA om keuring vaccin voor tieners

  Vaccinmaker Moderna vraagt het Europees Medicijn Agentschap om zijn covid-19-vaccin te keuren voor kinderen vanaf 12 jaar. In een persbericht schrijft het bedrijf dat het vaccin "heel effectief" is gebleken bij het voorkomen van de ziekte bij adolescenten.

  Bij het testen zijn volgens het bedrijf geen zorgwekkende bijwerkingen aangetroffen. Als er bijwerkingen waren, dan was dat meestal tijdelijke stijfheid rond de plek van het prikken.

 • GGD's verwachten ook jongeren vanaf 12 jaar te prikken

  De GGD's verwachten dat Nederlandse jongeren vanaf 12 jaar ook geprikt kunnen gaan worden. Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR, gezegd in het radioprogramma 1op1.

  In Nederland speelt momenteel de discussie of jongeren ook geprikt moeten worden. Maar in Duitsland zijn de vaccinaties vanaf vandaag al voor alle mensen vanaf 12 jaar opgesteld, dus ook voor tieners. "Mijn verwachting is dat die beslissing er in Nederland ook aan zit te komen", aldus Rouvoet.

  Als het kabinet inderdaad besluit om die groep ook te prikken kost dat volgens Rouvout geen extra tijd. Nederland zou nog steeds begin september klaar kunnen zijn met vaccineren. "Mijn verwachting is dat als we de 12- tot 18-jarigen op een verstandige manier erbij doen, we ook deze groep in hetzelfde tijdsbestek zouden kunnen prikken."

  De voorzitter van koepelorganisatie van GGD's is positief over de daling van het aantal besmettingen, maar het is volgens hem nog te vroeg om medewerkers van het bronnen- en contactonderzoek en de teststraten naar huis te sturen. Wel kijkt de organisatie vooruit naar na het najaar, wanneer het testen als eerste zal worden afgebouwd. Over het behouden van de prikstraten na september is nog geen duidelijkheid. "Komt er nog een derde booster-prik? Of moeten we jaarlijks een prik?", vraagt Rouvoet zich af.