liveblog
NOS NieuwsAangepast

Stormloop op ontdooide vaccins in prikstraat Nieuwegein • Burgemeesters bezorgd om groepsvorming

  • Welkom in het coronablog van maandag 7 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Daling zet door: RIVM meldt 1490 nieuwe besmettingen.
  • Burgemeesters bezorgd om feestjes zonder afstand.
  • GGD's verwachten ook jongeren vanaf 12 jaar te prikken.
  • Nederlanders die zijn geboren in 1985 of 1986 kunnen een vaccinatie-afspraak inplannen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

Stormloop op ontdooide vaccins in prikstraat Nieuwegein

In Nieuwegein wordt vanavond een hele voorraad van 1200 Janssen-vaccins weggeprikt. Door een stroomstoring zijn de koelkasten op de vaccinatielocatie een tijdje uit geweest. "Het gevolg is dat wij doses van het Janssen-vaccin hebben die we vanavond moéten wegprikken, omdat we ze niet langer kunnen bewaren", meldt de GGD.

Al snel verzamelden zich lange rijen voor de priklocatie. Mensen die nu nog komen, worden weggestuurd. Er zijn extra medewerkers opgetrommeld om te helpen. Men verwacht er zeker nog tot na middernacht mee bezig te zijn.

Van het Janssen-vaccin is één prik voldoende om volledig beschermd te zijn.

Middelbare scholen weer open: 'De school is weer vol, zo hoort het'

Middelbare scholen weer open: 'De school is weer vol, zo hoort het'

'Te veel feestjes zonder afstand'

Afstand houden, geen groepsvorming, mondkapjes; sinds de versoepelingen nemen sommige Nederlanders het minder nauw met de basisregels die nog altijd gelden. "Je houdt dat niet meer tegen, maar we blijven wel optreden tegen excessen", zei Veiligheidsberaad-voorzitter Bruls na een overleg van het overlegorgaan tegen persbureau ANP. Het beraad maakt zich vooral zorgen over de groepsvorming.

"We zitten met zijn allen in een bus die steeds harder gaat rijden op weg naar een groene vallei. Maar we moeten wel op tijd op de rem trappen, om te voorkomen dat die bus net voor het einde een ravijn in rijdt", zei Bruls. Hij wees erop dat het aantal besmettingen op dit moment nog altijd hoger is dan in juni vorig jaar. "Dat moeten we serieus nemen, het is nog niet gedaan. Je moet er niet aan denken dat er zelfs lokaal of regionaal toch weer strengere regels nodig zijn."

De burgemeesters hebben vooral de handen vol aan feestjes waar mensen te dicht bij elkaar komen. Niet alleen onder jongeren; ook ouderen overtreden die regels. De Veiligheidsregio's gaan dan ook goed opletten wat er gebeurt rond het EK voetbal dat dit weekend begint, aldus Bruls. "Als tientallen mensen met elkaar op straat naar tv gaan kijken moeten we wel handhaven. Afstand houden is echt nog erg belangrijk."

Britten zien R-getal stijgen, kan dat ook in Nederland gebeuren?

In Groot-Brittannië ligt het R-getal weer boven de 1 na de opkomst van de besmettelijkere delta-variant van het virus (voorheen de Indiase variant genoemd). Dat betekent dat de besmettingen daar weer oplopen. Moeten we ons hier zorgen maken?

De situatie hier is anders, zegt Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM. Toch is het volgens haar en andere deskundigen slim om voorzichtig te zijn.

Nederlandse artsen en verpleegkundigen aan het werk in Suriname

Nederlandse artsen en verpleegkundigen aan het werk in Suriname: 'Superblij mee'

Niet 40.000 maar 90.000 vaccins deze week naar Suriname

Nederland stuurt woensdag 90.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname. Eigenlijk zou er deze week een levering van 40.000 doses plaatsvinden, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid, hebben ziekenhuizen minder van het vaccin besteld, waardoor er een groter deel naar Suriname kon.

In totaal levert Nederland 500.000 tot 750.000 doses van dit vaccin aan Suriname.

Zo wordt de Arena coronaproof voor het EK voetbal: 'We zijn er klaar voor'

Zo wordt de Arena coronaproof voor het EK voetbal: 'We zijn er klaar voor'

GGD Hollands Midden verzoekt stempel-vragers thuis te blijven

Kom je naar de priklocatie alleen om een stempel in je gele boekje te halen? Blijf dan thuis. Dat adviseert de GGD Hollands Midden. Sinds vandaag zetten alle GGD's in het land zo'n stempel, ook als je je vaccin al hebt gehad.

De vraag is kennelijk groter dan gedacht. Het is "ongelofelijk druk op de vaccinatielocaties", schrijft de GGD op zijn site. "Mensen die voor een stempel komen lopen in de weg en frustreren het vaccinatieproces."

GGD Hollands Midden vraagt liefhebbers na 14 juni te komen. Dan zijn er speciale 'stempeltenten' voor deze groep.

Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs. Lees hier meer over wat je ermee kunt.

Storing bij GGD voorbij

De storing in het systeem van de GGD die zorgde voor lange rijen bij priklocaties is voorbij. Onder meer in Groningen en Amsterdam moesten mensen lang wachten op hun prik. Rond 18.00 uur was de storing verholpen.

De oorzaak van de storing was een overbelasting van het afsprakensysteem. Volgens de GGD werd de storing verholpen door de systemen op te schalen.

Kabinet verlengt coronasteun voor cultuursector

De cultuursector kan ook in het derde kwartaal rekenen op coronasteun. Dat schrijft demissionair minister Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Daarvoor wordt zo'n 147 miljoen euro voor uitgetrokken.

25 miljoen daarvan gaat direct naar makers. Voor lokale en regionale cultuur is 51,5 miljoen euro beschikbaar. Instellingen in de zogeheten 'basisinfrastructuur', zoals het Groninger Museum of festival Oerol, en instellingen met subsidies via de Erfgoedwet of rijkscultuurfondsen krijgen 45 miljoen euro.

Van Engelshoven schrijft dat de eerdere steunpakketten cultuurinstellingen hebben geholpen om "een moeilijke periode door te komen". Sinds zaterdag zijn musea, bioscopen en theaters weer onder voorwaarden open. Nu de coronacijfers weer de goede kant op gaan, kan men zich weer "verheugen op alle schoonheid en verwondering" die cultuur te bieden heeft, aldus de minister.

Lange prik-rijen door landelijke storing GGD

De afspraak-systemen van de GGD kampen met een landelijke storing, waardoor mensen op sommige vaccinatielocaties langer moeten wachten dan normaal.

"Wat ik weet is dat in Amsterdam en Groningen mensen in de rij staan. Ik hoop dat mensen die voor vandaag een afspraak hadden staan geprikt kunnen worden", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Aan het eind van de middag zou alles weer normaal moeten werken.

Ondertussen wordt er op sociale media geklaagd over de rijen.

Twitteraar Marlies maakte er het beste van.

1490 nieuwe besmettingen

De daling zet door: er zijn vanochtend 1490 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er 92 minder dan gisteren. Ook het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen weken daalt.

In de ziekenhuizen nam de bezetting licht af. Daar liggen nu 993 mensen met corona (gisteren: 998), van wie 343 op de IC (gisteren: 344).

Moderna vraagt EMA om keuring vaccin voor tieners

Vaccinmaker Moderna vraagt het Europees Medicijn Agentschap om zijn covid-19-vaccin te keuren voor kinderen vanaf 12 jaar. In een persbericht schrijft het bedrijf dat het vaccin "heel effectief" is gebleken bij het voorkomen van de ziekte bij adolescenten.

Bij het testen zijn volgens het bedrijf geen zorgwekkende bijwerkingen aangetroffen. Als er bijwerkingen waren, dan was dat meestal tijdelijke stijfheid rond de plek van het prikken.

GGD's verwachten ook jongeren vanaf 12 jaar te prikken

De GGD's verwachten dat Nederlandse jongeren vanaf 12 jaar ook geprikt kunnen gaan worden. Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR, gezegd in het radioprogramma 1op1.

In Nederland speelt momenteel de discussie of jongeren ook geprikt moeten worden. Maar in Duitsland zijn de vaccinaties vanaf vandaag al voor alle mensen vanaf 12 jaar opgesteld, dus ook voor tieners. "Mijn verwachting is dat die beslissing er in Nederland ook aan zit te komen", aldus Rouvoet.

Als het kabinet inderdaad besluit om die groep ook te prikken kost dat volgens Rouvout geen extra tijd. Nederland zou nog steeds begin september klaar kunnen zijn met vaccineren. "Mijn verwachting is dat als we de 12- tot 18-jarigen op een verstandige manier erbij doen, we ook deze groep in hetzelfde tijdsbestek zouden kunnen prikken."

De voorzitter van koepelorganisatie van GGD's is positief over de daling van het aantal besmettingen, maar het is volgens hem nog te vroeg om medewerkers van het bronnen- en contactonderzoek en de teststraten naar huis te sturen. Wel kijkt de organisatie vooruit naar na het najaar, wanneer het testen als eerste zal worden afgebouwd. Over het behouden van de prikstraten na september is nog geen duidelijkheid. "Komt er nog een derde booster-prik? Of moeten we jaarlijks een prik?", vraagt Rouvoet zich af.

'G7 moet leeuwendeel betalen voor vaccineren van lage-inkomenslanden'

Voormalige regeringsleiders, ministers van Buitenlandse Zaken en andere prominenten roepen de leiders van de G7-landen op om een aanzienlijk deel van het bedrag te betalen dat nodig is om de bevolking van arme landen tegen covid te vaccineren. Dat schrijven zij in een gezamenlijke brief. Het pleidooi komt voorafgaand aan de G7-top van 11 tot en met 13 juni in Cornwall.

De ondertekenaars vinden dat de G7-landen twee derde van het geschatte benodigde bedrag van 66 miljard dollar voor hun rekening moeten nemen. Daarnaast stellen de briefschrijvers dat de G7 en G20-landen zoveel mogelijk moeten doen om vaccins eerlijk te verdelen en zich moeten inzetten voor tijdelijke vrijstellingen van octrooien en vrijwillige licentieovereenkomsten. Daarmee zou ieder continent zijn eigen vaccins kunnen produceren.

De ondertekenaars wijzen erop dat het evenredig distribueren van vaccins geen liefdadigheid is, maar voor ieder land van "strategisch belang" is, omdat dit ervoor zorgt dat het virus niet muteert en terugkeert.

De briefschrijvers waarschuwen nadrukkelijk voor wereldwijde armoede, met name in de landen die al geen sterke economie hebben. Veel ontwikkelingslanden zijn door hun buffers heen en speling op economisch vlak is er niet meer. Hun hangen hoge staatsschulden en terugvallende inkomsten uit belastingen boven het hoofd. Daarom pleiten de schrijvers voor een wereldwijd groeiplan.

De oproep is ondertekend door onder anderen voormalig premier Balkenende, de Britse oud-premier Blair, oud-VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en vijftien voormalig leiders van Afrikaanse landen.

Griekenland lanceert interactieve covid-kaart

Griekenland heeft een nieuwe interactieve covid-kaart gelanceerd, die Grieken en toeristen informeert over het aantal besmettingen, maar ook over het vaccinatiepercentage per regio en per gemeente. Zo kunnen toeristen bijvoorbeeld per eiland zien hoe de situatie ervoor staat.

De kaart heeft vier epidemiologische niveaus (rood, oranje, geel en groen). Hij is samengesteld op basis van nationale indicatoren, en die van het Europees Centrum voor ziektebestrijding en preventie (ECDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De kaart wordt wekelijks bijgewerkt en koppelt risiconiveaus aan de bijbehorende coronamaatregelen in het land.

Geboortejaren 1985 en 1986 aan de beurt voor vaccinatie

Nederlanders die zijn geboren in 1985 of 1986 mogen een vaccinatie-afspraak inplannen. Dat heeft demissionair minister De Jonge getweet. Zij kunnen rond 11.30 uur terecht via de site van de GGD.

21.000 AstraZeneca-weigeraars maken nieuwe afspraak voor prik

Zo'n 21.000 mensen die eerder al een uitnodiging voor een AstraZeneca-vaccinatie ontvingen, hebben afgelopen weekend een nieuwe prikafspraak gemaakt. Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge op Twitter. Het gaat om mensen tussen de 60 en 64 jaar (in heel Nederland zijn dat er ongeveer 1 miljoen). Zij kregen al eerder de kans zich te laten vaccineren met AstraZeneca, maar zagen hiervan af.

Onduidelijk is nog hoeveel mensen die aanvankelijk met Janssen geprikt zouden worden, een nieuwe afspraak hebben gemaakt. Ook zij kregen de kans een nieuwe prikafspraak in te plannen, nadat vorige week werd besloten het vaccin niet meer toe te dienen aan jongeren.

Ook KiKa wil geen geld van Van Lienden

Ook de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is niet van plan geld aan te nemen van Sywert van Lienden. "Wij nemen hetzelfde standpunt in als KWF Kankerbestrijding", zegt de stichting tegen persbureau ANP. KWF liet gisteren weten geen geld van Van Lienden te zullen accepteren, mocht hij van plan zijn een bedrag te doneren.

Van Lienden zei gisteren in een interview bij Buitenhof dat geld dat hij verdiende met een omstreden mondkapjesdeal een "maatschappelijke bestemming" moet krijgen. Hij zei 9 miljoen euro te willen gaan beleggen en met het rendement iets te willen doen voor onder meer "kankeronderzoek bij jonge mensen".

Duitsland stelt vaccinaties open, artsen verwachten drukte

Alle Duitsers vanaf 12 jaar komen vanaf vandaag in aanmerking voor een coronavaccin. Daarmee komt er een einde aan het prioriteitssysteem, waarbij bepaalde groepen voorrang kregen op basis van hun leeftijd of medische achtergrond.

Artsenorganisaties hebben in Duitse media gewaarschuwd dat niet iedereen die dat wil, direct gevaccineerd zal kunnen worden. Zij vrezen voor wachtlijsten omdat er naar verwachting niet voldoende vaccins op voorraad zijn. De Duitse minister voor Volksgezondheid Jens Spahn roept de Duitsers op geduld te hebben. "Niet iedereen kan maandag meteen een afspraak krijgen", zei hij. Naar verwachting wordt er nog de hele zomer doorgeprikt.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid laat weten dat in Nederland het vaccinatieprogramma voorlopig nog niet wordt opengesteld voor iedereen.

India gaat voorzichtig met versoepelingen van start

In India worden in een aantal deelstaten de eerste versoepelingen ingevoerd. In de hoofdstad New Delhi mogen winkels weer beperkt open en rijdt de metro weer gedeeltelijk. In de deelstaat Maharashtra, met als hoofdstad Mumbai, mogen op bepaalde plekken de restaurants, bioscopen en winkelcentra weer klanten ontvangen. Maharashtra was een van de zwaarst getroffen deelstaten van het land.

Sinds april gold in het land een strenge lockdown. Tijdens de piek in mei werden dagelijks 400.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat waren er afgelopen etmaal zo'n 100.000. Nu het aantal besmettingen - hoewel nog altijd hoog - langzaam terugloopt, komt er meer ruimte voor versoepelingen. Toch vrezen sommige experts dat het voor versoepelingen nog te vroeg is.

In het hele land is slechts 5 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. De druk neemt daarom toe op premier Modi om vaart te maken met het vaccineren.

Blijven thuiswerken kost steeds meer moeite

Het is een van de dringende overheidsadviezen die volgens premier Rutte tot na de zomer blijft staan. 'Werk thuis, tenzij het niet anders kan.' De meeste werknemers met een kantoorbaan, houden zich hier ook aan. Toch is aan cijfers van het RIVM te zien dat het thuiswerken mondjesmaat afneemt. Ook wordt het drukker op de weg.

Waar in januari nog 73 procent van de mensen die thuis kan werken dat ook volledig deed, was dat halverwege mei nog 66 procent, blijkt uit RIVM-cijfers. Sinds een aantal weken ziet de ANWB weer files op beruchte punten in de ochtendspits, ook al is het nog altijd 15 tot 20 procent rustiger op de weg dan voor de coronapandemie.

Lees hieronder het hele bericht:

Mobiel klassiek concert boven op een bus in Rio de Janeiro

In het door corona zwaar getroffen Brazilië heeft een symfonieorkest besloten muziek naar de mensen te brengen. In Rio de Janeiro zijn zalen nog dicht vanwege de coronamaatregelen. De orkestleden musiceren nu in een dubbeldekker die door de straten rijdt.

Mobiel klassiek concert boven op een bus in Rio de Janeiro

Ministerie: 95 procent van de middelbare scholen vandaag open

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) verwacht dat 95 procent van de 1438 middelbare scholen vandaag de deuren weer volledig opent. Vorige week had de onderwijsinspectie contact met alle scholen die toen zeiden nog niet zeker te weten of ze weer helemaal open zouden gaan. Daarnaast voerde het ministerie gesprekken met schoolbestuurders. Het grootste gedeelte van die scholen gaat nu alsnog helemaal op locatie lesgeven.

Bij de inspectie kwamen tot vorige week vrijdag 193 meldingen binnen over scholen die de deuren niet wilden openen in verband met zorgen over het coronavirus.

Het kabinet besloot vorige maand na advies van het OMT om de scholen weer volledig te openen. Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden maar ze moeten wel twee keer per week een zelftest doen. De heropening leidde bij veel scholen tot gemengde gevoelens, bleek uit een rondgang van de NOS. Scholen zien aan de ene kant dat het goed is voor hun leerlingen om elke dag naar school te gaan, maar maken zich zorgen over de veiligheid van het personeel.

Alle GGD's stempelen coronaprik in gele boekje

Alle GGD-regio's starten vanaf vandaag met het registeren van de coronavaccinatie in het gele boekje. Eerder waren sommige GGD's daar niet toe bereid, maar afgelopen week werd bekend dat er vanaf vandaag toch overal, op verzoek, een stempel in het boekje gezet zou worden.

Veel Nederlanders verzochten al om een stempel in het gele boekje, in afwachting van een Europees vaccinatiebewijs. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid wilde daar niet aan, omdat het boekje volgens hem geen internationale status heeft en het GGD-medewerkers te veel werk op zou leveren.

Het gele boekje is een officieel systeem om vaccinaties te registreren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er worden al jarenlang reisvaccinaties in vastgelegd, zoals inentingen tegen hepatitis.

Gommers: we krijgen ons 'nieuwe leven' terug

Diederik Gommers van Nederlandse Vereniging voor Intensive Care is dolblij met de fors dalende coronacijfers. "Een maand geleden hadden we nog een piek, en nu zijn we 60 procent gedaald met zowel de IC- als de ziekenhuisopnames. Dat geeft een heel ander gevoel", zei hij in de RTL-talkshow Humberto. "Als je ziet hoe snel het vaccineren ook gaat. Ja, ik word hier helemaal enthousiast van."

Gommers verwacht dat aan het einde van de zomer iedereen voldoende gevaccineerd is. "Ik wil niet zeggen dat ons oude leven terugkeert, maar dan krijgen we 'ons nieuwe leven' terug", zei hij. Volgens hem wordt het nog wel spannend met die vaccinaties. Zo hoopt hij dat ook jongeren zich massaal laten inenten, met het oog op het najaar.

"Het laatste stuk is ongelofelijk belangrijk", zei de arts. "Als de vaccinatiegraad 80 procent is of daarboven, dan geeft ons dat nog meer de kans om het virus onder controle te houden."

Gommers: we krijgen ons 'nieuwe leven' terug

Geluidsoverlast, vandalisme: stijging van overlast door jeugd door corona

Geluidsoverlast, vandalisme: stijging van overlast door jeugd door corona

FD: prima financieel jaar voor ziekenhuizen in coronajaar 2020

De Nederlandse ziekenhuizen hebben het vorig jaar prima gedaan. Dat blijkt uit een analyse van tot nu toe gepubliceerde jaarcijfers van Intrakoop, een inkoopcoöperatie voor de zorg, waar Het Financieele Dagblad over schrijft. De 37 onderzochte instellingen, samen goed voor 61 procent van de inkomsten uit de sector, behaalden een winstmarge van 1,4 procent. Dat was evenveel als in het niet-coronajaar 2019. Verder steeg de omzet met 5,5 procent.

Volgens het FD zijn de positieve resultaten grotendeels te danken aan steunmaatregelen van de overheid en zorgverzekeraars. De verzekeraars keerden vorig jaar zo'n 4 miljard euro uit aan de ziekenhuizen om de omzet op peil te houden en als compensatie voor extra kosten vanwege coronazorg.

De koepel van zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), zegt in de krant tevreden te zijn dat de "continuïteit en toegankelijkheid" van de zorg gewaarborgd was. Wel stelt ZN dat er nog geen totaalbeeld is over 2020, en dat de coronacrisis nog altijd veel gevolgen heeft voor de zorg in de ziekenhuizen. Later wordt bekeken of de steun zijn doel heeft bereikt en of er wellicht iets moet worden terugbetaald.

Marokko opent luchthavens, ook voor (Marokkaanse) Nederlanders

Marokko opent op 15 juni alle luchthavens voor internationaal verkeer. Volgens Marokko gebeurt dat om de terugkeer van in het buitenland wonende Marokkanen te vergemakkelijken, maar ook anderen kunnen vanaf 15 juni naar Marokko reizen. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Marokko heeft vluchten uit landen in twee categorieën ingedeeld op basis van de actuele coronagegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en van de landen zelf. In lijst 'A' staan landen met "positieve indicatoren met betrekking tot de beheersing van de epidemiologische situatie", zoals het ministerie het noemt. De beheersing van de verspreiding van de coronavarianten speelt hierin een belangrijke rol.

Reizigers uit deze landen, waaronder Nederland, kunnen toegang krijgen tot Marokkaans grondgebied als ze een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat kunnen laten zien.

Reizigers afkomstig uit de landen uit de B-lijst moeten "uitzonderlijke toestemming" krijgen voordat ze reizen, een negatieve PCR-test overleggen en vervolgens tien dagen in isolatie gaan.

De A- en B-lijsten worden "minstens twee keer per maand" bijgewerkt op de sites van de Marokkaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid en Toerisme.

Goedemorgen en welkom!

Hartelijk welkom in het coronablog van maandag 7 juni. We houden je de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.