NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Marokko opent luchthavens voor internationaal verkeer • Lange rijen in Suriname voor prik

 • Welkom in het coronablog van zondag 6 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland:
 • RIVM: 1596 nieuwe besmettingen, daling zet door
 • Marokko opent luchthavens, ook voor Marokkaanse Nederlanders
 • KWF wil geen donatie Sywert van Lienden
 • Reisadvies Spanje aangepast: negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws. Goedenacht!

 • Marokko opent luchthavens, ook voor (Marokkaanse) Nederlanders

  Marokko opent op 15 juni alle luchthavens voor internationaal verkeer. Volgens Marokko gebeurt dat om de terugkeer van in het buitenland wonende Marokkanen te vergemakkelijken, maar ook anderen kunnen vanaf 15 juni naar Marokko reizen. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

  Marokko heeft vluchten uit landen in twee categorieën ingedeeld op basis van de actuele coronagegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en van de landen zelf. In lijst 'A' staan landen met "positieve indicatoren met betrekking tot de beheersing van de epidemiologische situatie", zoals het ministerie het noemt. De beheersing van de verspreiding van de coronavarianten speelt hierin een belangrijke rol.

  Reizigers uit deze landen, waaronder Nederland, kunnen toegang krijgen tot Marokkaans grondgebied als ze een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat kunnen laten zien.

  Reizigers afkomstig uit de landen uit de B-lijst moeten "uitzonderlijke toestemming" krijgen voordat ze reizen, een negatieve PCR-test overleggen en vervolgens tien dagen in isolatie gaan.

  De A- en B-lijsten worden "minstens twee keer per maand" bijgewerkt op de sites van de Marokkaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid en Toerisme.

 • 'G7 moet merendeel betalen voor vaccineren van lage-inkomenslanden'

  Voormalige regeringsleiders, ministers van Buitenlandse Zaken en andere prominenten roepen de leiders van de G7-landen op om een aanzienlijk deel van het bedrag te betalen dat nodig is om de bevolking van arme landen tegen covid te vaccineren. De oproep staat in een brief die is ingezien door de Britse krant The Guardian. De ondertekenaars pleiten ervoor dat de leiders van het VK, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Canada van het jaar 2021 "een keerpunt in de wereldwijde samenwerking" maken.

  Het pleidooi komt voorafgaand aan de G7-top van 11 tot en met 13 juni in Cornwall. De Britse premier Boris Johnson zei vandaag dat hij zijn collega's tijdens de top zou vragen "de grootste uitdaging van het naoorlogse tijdperk aan te gaan" door "de wereld tegen het einde van volgend jaar te vaccineren". Details over over financiering of dosisverdeling bleven vooralsnog uit.

  De ondertekenaars vinden dat de G7-landen twee derde van het geschatte benodigde bedrag van 66 miljard dollar voor hun rekening moeten nemen. De G7 zou ook het voortouw moeten nemen op het gebied van dosisdeling, vrijwillige licentieovereenkomsten en tijdelijke vrijstellingen van octrooien om de productie van vaccins op elk continent mogelijk te maken.

  "Wat we nu, in deze volgende fase, nodig hebben, is een overeengekomen wereldwijd groeiplan met gecoördineerde monetaire en fiscale interventies om een ongelijk en onevenwichtig herstel te voorkomen en een meer inclusieve, rechtvaardige en groenere toekomst te garanderen", citeert The Guardian uit de brief.

 • KWF Kankerbestrijding wil geen donatie van stichting Sywert van Lienden

  De stichting KWF Kankerbestrijding stelt geen donatie op prijs van Sywert van Lienden. De stichting reageert vandaag op een twitteraar die in de constructie van Van Lienden "een klassieke methode" ziet "om private winsten te verduisteren". "Directeur kankerfonds wrijft zich in de handen."

  Hierop reageert KWF: "Voor de goede orde: KWF is níet benaderd door de stichting van Sywert van Lienden over een eventuele donatie, noch stelt zij daar prijs op. Geld dat toebehoort aan de belastingbetaler kan de heer Van Lienden terugstorten aan VWS."

  Van Lienden zei vandaag dat het rendement op het geld dat hij verdiende met zijn mondkapjesdeal een maatschappelijke bestemming krijgt. Hij zei nog niet precies te weten in wat voor maatschappelijke bestemming hij het geld wil steken, maar gaf aan te denken aan kankeronderzoek bij met name jonge mensen, in de hoek van kansarme kinderen. Sinds vorig najaar zit het geld in een stichting, die Van Lienden zelf bestuurt.

 • Lange rijen bij vaccinaties Suriname: 'Alsof er een concert gaande is'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lange rijen bij vaccinaties Suriname: 'Alsof er een concert gaande is'
 • CDA onderzoekt beweringen Van Lienden over inlichten partij mondkapjesverdiensten

  Het partijbestuur van het CDA gaat onderzoeken of het klopt dat Sywert van Lienden de partij vorig najaar al inlichtte over zijn commerciële activiteiten bij het inslaan van mondkapjes.

  Van Lienden zei in het tv-programma Buitenhof "na de zomer, richting de herfst" aan de integriteitscommissie van het CDA verteld te hebben dat er naast een nonprofitstichting ook een BV bestond.. Maar het partijbestuur zegt dat die commissie geen melding heeft gekregen.

 • Reisadvies Spanje aangepast: negatieve PCR-test mag niet ouder dan 48 uur zijn

  Vanaf morgen (7 juni) moeten alle reizigers uit Nederland naar Spanje van 6 jaar of ouder een negatieve PCR-test of een negatieve antigeen sneltest laten zien die binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Dit was 72 uur.

  De kleurcode van Spanje is gedeeltelijk geel en oranje. Nederlanders die op de Canarische eilanden of de Balearen zijn geweest hoeven bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine. Ook is er voor hen geen testverplichting meer. Voor de rest van Spanje gelden deze maatregelen nog wel. Het actuele reisadvies voor Spanje staat op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • RIVM: 1596 nieuwe besmettingen, daling zet door

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1596 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 549 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2287 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 24 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 998 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1009), van wie 344 op de IC (gisteren: 351), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 8 doden per dag, tegen 11 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 75 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 105.

 • Minder dan duizend coronapatiënten in ziekenhuis

  Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is tot onder de duizend gedaald, voor het eerst sinds 6 oktober vorig jaar. Er liggen er nu 998 in het ziekenhuis, van wie 344 op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen er nog 1009 mensen met het virus in het ziekenhuis, van wie 351 op de IC.

 • 'Indiase Delta-variant 40 procent overdraagbaarder'

  De zogenoemde Indiase virusvariant, die de WHO tegenwoordig de delta-variant noemt, is ongeveer 40 procent overdraagbaarder dan de Britse 'alfa-variant', die in het Verenigd Koninkrijk leidde tot de laatste lockdown. Tot die conclusie komt de Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE), die de regering daar adviseert.

  Mede door de opkomst van de delta-variant in het Verenigd Koninkrijk is het aantal nieuwe coronabesmettingen daar in een week tijd met twee derde gestegen. Dat is opvallend, omdat het overgrote deel van de volwassen Britten (75 procent) ten minste één vaccinatie heeft gehad.

  De bedoeling is om op 21 juni te versoepelen, maar volgens minister van Volksgezondheid Matt Hancock is dat allerminst zeker. "We zullen nog een week naar de cijfers kijken en daarna een oordeel vellen", zei Hancock tegen de BBC. Hij benadrukte dat de regering "er absoluut voor openstaat" om de heropening uit te stellen.

  Ongeveer 40 miljoen Britten hebben minstens één prik gekregen. Meer dan de helft van de volwassenen, zo'n 27 miljoen, heeft twee prikken gehad.

 • Van Lienden noemt winst onuitlegbaar

  Het geld dat Sywert van Lienden verdiende met zijn mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid krijgt een maatschappelijke bestemming. Dat zei de opiniemaker in het televisieprogramma Buitenhof, waar hij voor het eerst uitgebreid reageerde op de berichtgeving over de deal.

  Zoals eerder werd gemeld, heeft Van Lienden inderdaad persoonlijk zo'n 9 miljoen euro verdiend aan de deal, wat hij zelf "excessief veel" noemt. Hij benadrukte dat er qua rechtmatigheid niets mis is met de deal, maar hij kan zich voorstellen dat zorgmedewerkers "het onbegrijpelijk vinden dat er zulke bedragen worden verdiend".

  In wat voor maatschappelijke bestemming hij het geld precies wil steken, weet Van Lienden nog niet. Hij denkt aan kankeronderzoek bij met name jonge mensen, en in de hoek van kansarme kinderen.

 • Bioscopen tevreden met 'schitterende openingsdag', veel zalen uitverkocht

  Bioscopen zijn tevreden over de eerste dag dat ze weer open mochten. Het is niet bekend hoeveel mensen gisteren in totaal naar de film gingen, maar volgens de NVBF waren veel voorstellingen uitverkocht. Bioscoopketen Pathé verwelkomde naar eigen zeggen tienduizenden bezoekers op de eerste dag.

  De Nederlandse film De Slag om de Schelde was met 19.000 bezoekers het populairst. De Nederlandse komedie Bon Bini: Judeska in da House en de actiefilm Nobody staan ook in de top-3 van meestbezochte films.

 • Protest in Venetië bij uitvaren eerste cruiseschip

  Een heel jaar lang zijn er door de coronacrisis geen cruiseschepen afgemeerd in Venetië, tot grote opluchting van veel Italianen. De enorme gevaartes veroorzaken veel schade aan de kwetsbare lagune, die samen met de stad werelderfgoed is.

  Gisteren voer voor het eerst sinds de virusuitbraak weer een schip uit. Het vertrek van de MSC Orchestra ging gepaard met demonstraties. Een hele vloot kleine bootjes protesteerde in de buurt van het schip.

  Dat zag er zo uit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Protest bij vertrek van eerste cruise in Venetië sinds corona
 • Het gaat iets beter in het zwaargetroffen India, maar zorgen blijven

  Het gaat beter met het aantal coronabesmettingen in India. Het land meldt over de laatste 24 uur 114.460 nieuwe besmettingen, het laagste aantal in twee maanden. Het aantal doden nam toe met 2677. Halverwege mei waren dat er op sommige dagen nog meer dan 4000. Delen van het land bereiden zich voor op een versoepeling van de lockdown. In New Delhi bijvoorbeeld mogen er meer bedrijven open en vanaf morgen zijn de vervoersbeperkingen minder streng.

  India is zwaar getroffen door corona. Het land heeft met 28,8 miljoen besmettingen het een-na-grootste aantal coronavirusinfecties, na de Verenigde Staten. Ziekenhuizen raakten overvol en er ontstond een groot tekort aan zuurstof, beademingsapparatuur en medicijnen.

  Op het hoogtepunt van de tweede golf kwamen er volgens officiële cijfers ruim 400.000 nieuwe besmettingen bij per dag. Deskundigen zeggen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt, omdat nog steeds niet iedereen zich laat testen of omdat mensen geen test kunnen krijgen.

  De vaccinatiecampagne in India kwam maar moeilijk op gang. Dat baart zorgen bij wetenschappers, die bang zijn voor een derde golf, later dit jaar. Zij vermoeden dat tegen die tijd nog niet de helft van de 1,3 miljard mensen is gevaccineerd.

 • Geboortejaar 1984 aan de beurt