Sywert van Lienden in Buitenhof
NOS NieuwsAangepast

Van Lienden noemt winst onuitlegbaar, belooft inzet voor goede doelen

Het rendement op het geld dat Sywert van Lienden verdiende met zijn mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid krijgt een maatschappelijke bestemming. Dat zei de ondernemer en opiniemaker in het televisieprogramma Buitenhof, waar hij voor het eerst uitgebreid reageerde op de berichtgeving over de deal.

Zoals eerder werd gemeld, heeft Van Lienden inderdaad persoonlijk zo'n 9 miljoen euro verdiend aan de deal, wat hij zelf "excessief veel" noemt. Hij benadrukte dat er qua rechtmatigheid niets mis mee is, maar hij kan zich voorstellen dat zorgmedewerkers "het onbegrijpelijk vinden dat er zulke bedragen worden verdiend".

Het bedrag zelf lijkt hij te willen houden, maar het rendement erop wil hij voor goede doelen gebruiken. De ondernemer zei nog niet precies te weten in wat voor maatschappelijke bestemming hij het geld wil steken. Hij denkt aan kankeronderzoek bij met name jonge mensen, en in de hoek van kansarme kinderen. Sinds vorig najaar zit het geld in een stichting, die Van Lienden zelf bestuurt. Hij wil het op die manier gaan beleggen en met het rendement maatschappelijke doelen steunen.

"Ik hoop dat ik het nooit aan hoef te raken", zei hij over het geld. "Mensen die mij kennen, die weten ook: ik heb dat niet nodig." Wel vreest hij de schade die de affaire hem heeft toegebracht en hij hoopt dat hij aan het werk kan blijven. "Stel dat ik in de schuldhulpverlening raak, dan moet je het aanraken."

In de loop van mei vorig jaar werd volgens Van Lienden duidelijk dat er geld over zou blijven, maar toen was de inschatting nog dat er risico's waren waarvoor dat geld mogelijk gebruikt zou moeten worden. Vervolgens bleek in juni of juli dat er een miljoenenwinst zou resteren, zei hij.

Hij betreurt het dat hij daarover niets zei in de pers, waar hij bleef beklemtonen dat hij een non-profitorganisatie runde. "Ik had net zo hard van de daken moeten schreeuwen dat er een BV was met winstoogmerk", aldus Van Lienden. Hij noemde het "onuitlegbaar" dat het beeld bestond dat die twee door elkaar zijn gaan lopen in de beeldvorming en maakte excuses. "Dat is mijn fout. Als ik dit had geweten, had ik het nooit gedaan."

"Wat hier door ons een puinzooi is geworden is het vermengen van een stichting en een BV", zei Van Lienden. Volgens hem heeft de Stichting Hulptroepen inderdaad zonder winstoogmerk "tienduizenden orders verwerkt voor zorginstellingen". De BV, waar de winst werd gemaakt, werd volgens hem opgezet om de overheidsdeal voor de mondkapjes te faciliteren.

Bruto heeft hij samen met zijn twee zakenpartners 28 miljoen euro verdiend. In de BV zit volgens Van Lienden nu "niet zo veel geld meer". Het gaat volgens hem om tussen de 200.000 euro en 300.000 euro, "wat nu nog wordt gebruikt voor advocaten en allerlei toestanden".

Van Lienden noemt miljoenenwinst onuitlegbaar

Een van de kritieken die de afgelopen drie weken klonk was dat Van Lienden, die meeschreef aan het partijprogramma van het CDA, zijn politieke netwerk zou hebben gebruikt om de deal te krijgen. Ook de naam van Tweede Kamerlid Omtzigt werd in dat kader genoemd. "Pieter Omtzigt heeft niet geholpen bij wat voor overeenkomst dan ook", reageerde Van Lienden op vragen bij Buitenhof daarover.

Omtzigt vroeg volgens hem uit nieuwsgierigheid naar Van Liendens initiatief en vroeg hem om op papier te zetten wat hij ervan heeft opgestoken. Over die aantekeningen zou Omtzigt dan weer met Rutte overleggen, die hij sowieso al zou spreken. Het contact met Omtzigt lekte uit naar de Volkskrant. Van Lienden vindt het jammer dat Omtzigt hierdoor bij de zaak betrokken is geraakt.

Naar eigen zeggen heeft Van Lienden "na de zomer, richting de herfst" aan de integriteitscommissie van het CDA verteld dat er naast een non-profitstichting ook een BV bestond. Zijn contact met Bart van den Brink, persoonlijk medewerker van minister De Jonge, werd volgens hem met een andere reden gelegd.

Het CDA-bestuur reageert met een tweet:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl