Een patiënt op de intensive care van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers verder gedaald, meer tests gedaan bij kinderen

Op alle vlakken zijn de coronacijfers nog steeds gunstig: het aantal prikken stijgt, terwijl het aantal positieve tests en ziekenhuisopnames daalt, meldt het RIVM. De cijfers zijn incompleet door een storing vanmorgen, maar het RIVM denkt dat de definitieve cijfers weinig zullen verschillen.

Het totale aantal positieve tests nam de afgelopen week af met 30 procent naar bijna 14.500. Ook het aantal afgenomen tests daalde, maar van alle mensen die naar de teststraat kwamen, droegen er ook minder het coronavirus. Daardoor daalt het percentage positieve tests van 9 naar 7,2 procent.

Aura Timen van het RIVM ziet "een erg krachtige daling", op een moment dat de vaccinatiegraad in hoog tempo verder stijgt. "Ik hoop op een mooie zomer, niet alleen als het gaat om het weer, maar ook qua corona. Mensen moeten zich wel aan de basismaatregelen houden, want het virus is nog niet weg. Er zijn nog zo'n 60.000 besmettelijke mensen."

Volgens Timen kunnen er de komende nog "clusters" ontstaan van mensen die elkaar aanstekeken, met name in wijken waar weinig mensen zich hebben laten vaccineren.

De afname van het aantal positieve tests was het kleinst onder 0- tot 17-jarigen. Ook zijn er de afgelopen week meer tests afgenomen onder minderjarigen; die toename was het grootst onder 0- tot 12-jarigen (+14 procent) en onder 13 tot 17-jarigen (+6 procent). Dat zou een effect kunnen zijn van de opening van de middelbare scholen, denkt het RIVM. Het aantal positieve tests in die leeftijdsgroep daalde wel, net als in alle andere leeftijdsgroepen.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde de afgelopen week ook. Op de intensive care is het aantal opnames 42 procent lager, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Er zijn de afgelopen week 60 mensen op de IC opgenomen. Buiten de IC gaat het om 429 patiënten, een afname van 23 procent. Er liggen nu 937 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 993), van wie 321 op de IC (gisteren: 343).

Het zogenoemde reproductiegetal, dat de verspreiding van het virus aangeeft, steeg wel, naar 0.9. Dat was een week geleden nog 0,82. Een reproductiegetal van 0,9 betekent dat 100 mensen samen 90 anderen besmetten. Hoe lager het reproductiegetal onder de 1 is, hoe sneller het virus uitdooft; boven de 1 neemt de verspreiding juist toe. Het RIVM denkt dat het reproductiegetal hierna weer gaat dalen.

Het aantal besmettelijke mensen is al wel gedaald, van bijna 75.000 naar circa 60.000. Dat is het aantal mensen dat rondloopt met het virus en anderen kan besmetten.

Het aantal doden daalde de afgelopen week nauwelijks. In de voorbije week overleden 63 mensen, tegen 66 een week eerder. Het aantal coronadoden is sinds de piek in januari fors afgenomen. Alleen al op 6 januari werden 175 overledenen gemeld. In totaal zijn ruim 17.500 coronadoden geteld, hoewel dat een onderregistratie is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl