liveblog
NOS NieuwsAangepast

Twee gratis PCR-tests voor Belgen • Bijna 11 miljoen prikken gezet

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 8 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland
  • 1465 nieuwe besmettingen, gemiddelde aantal daalt, ook daling ziekenhuisopnames.
  • Vakanties naar Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië weer mogelijk.
  • Belgische viroloog Van Ranst ook bedreigd vanuit Nederland.

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

Celstraf voor apotheker in VS die prikken expres ruïneerde

Een voormalig apotheker uit de Amerikaanse staat Wisconsin is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor het opzettelijk ruïneren van ruim 500 doses coronavaccin. De man gaf eerder al toe dat hij de Moderna-prikken afgelopen winter expres urenlang buiten de koelkast had gehouden van een ziekenhuis in de stad Grafton.

Bijna zestig ziekenhuismedewerkers, oud-collega's van de man, kregen alsnog een dosis van de prikken, meldt de Amerikaanse krant Milwaukee Journal Sentinel. De man zei zich te schamen voor zijn actie. De oud-apotheker gelooft dat vaccins een "product van de duivel" zijn, schrijven Amerikaanse media.

Deze zomer twee gratis PCR-tests voor Belgen

Belgen die deze zomer een PCR-test nodig hebben om op vakantie te gaan of een festival te bezoeken, hebben recht op twee gratis coronatests. De tests gelden voor mensen die nog niet de kans hebben gehad om zich volledig te laten vaccineren. Vanaf 1 juli komt er in België ook een maximumprijs voor coronatests: 55 euro voor een gewone PCR-test en 120 euro voor een sneltest.

De Belgische minister van Volksgezondheid Vandenbroucke zei tegen nieuwssite VRT dat veel landen een volledige vaccinatie verplicht zullen stellen. "Als je nog niet de kans hebt gehad om je te laten vaccineren, kan je in de zomermaanden, van 1 juli tot eind september, twee keer een gratis PCR-test aanvragen", zei hij.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid twijfelt nog over gratis tests in Nederland; onder meer vanwege de mogelijk hoge kosten. De Kamer nam al een motie van D66 aan om iedereen die naar het buitenland wil en nog niet gevaccineerd is een gratis test aan te bieden.

'Prijs karton schiet omhoog door webwinkelen'

In heel Europa stijgt de prijs van karton en andere verpakkingsmaterialen met 30 tot 65 procent, meldt het Financieele Dagblad op basis van een rondgang. De prijsstijging heeft te maken met de toegenomen populariteit van online bestellen tijdens de pandemie.

Experts verwachten dat de prijzen nog verder stijgen en dat sommige webwinkels de hogere kosten gaan doorberekenen aan de consument, schrijft de krant.

'Morgen prikafspraak mogelijk voor mensen uit 1988'

Mensen die geboren zijn in het jaar 1988 kunnen morgen een afspraak maken voor een coronavaccinatie, twittert D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte.

RIVM: vaccinatie zeer effectief in bescherming ouderen

De vaccinatie tegen corona van thuiswonende 75-plussers is zeer effectief, meldt het RIVM op basis van een analyse. Daaruit blijkt dat gevaccineerde senioren vanaf drie weken na de tweede prik voor 82 procent beschermd tegen corona.

Ook blijken ze na de tweede prik voor 94 procent beschermd te zijn tegen een ziekenhuisopname. Hetzelfde percentage geldt voor bescherming tegen overlijden door het virus.

Het RIVM kon de analyse doen omdat er ruim vier maanden na de start van het vaccinatieprogramma, voldoende gegevens beschikbaar zijn over ouderen. De data laten ook zien dat er bij thuiswonende ouderen en verpleeghuisbewoners in de eerste acht weken na de start een forse daling was in het aantal positieve coronatesten, ziekenhuisopnames en overlijdens.

Bijenkorf sluit lening af met garantie overheid

De Bijenkorf heeft een lening van 30 miljoen euro afgesloten, waarbij de Nederlandse overheid garant staat voor 24 miljoen euro. Het gaat om de zogeheten GO-financiering, schrijft het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van de warenhuisketen.

De zeven vestigingen van De Bijenkorf waren in 2020 in totaal 13 weken gesloten vanwege de coronamaatregelen. "Het was een van de zwaarste jaren uit de geschiedenis van De Bijenkorf", schrijft directeur Giovanni Colauto in een persbericht.

Eerder maakten pakkenmaker SuitSupply, jeansmerk G-Star en modebedrijf Scotch & Soda al gebruik van de GO-financiering. De overheid staat daarbij garant voor 80 procent van de lening indien een bedrijf failliet gaat.

De warenhuisketen maakte in boekjaar 2020/2021 een operationeel verlies van 33,1 miljoen euro. De netto-omzet daalde met 17 procent naar ruim 407 miljoen euro. De online omzet nam met 53 procent wel sterk toe.

De Bijenkorf heeft afgelopen jaar ook aanspraak gemaakt op de eerste ronde van de NOW-loonsteun en krijgt uitstel voor het betalen van belastingen. In augustus kondigde het bedrijf aan 225 banen te schrappen.

Ministerie: ruim 10,9 miljoen prikken gezet

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid ruim 10,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Deze week, van 7 tot en met 13 juni, verwacht het ministerie nog eens ruim 1,4 miljoen prikken te zetten, valt te lezen op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het echte aantal kan anders zijn, omdat mensen hun afspraak bijvoorbeeld afzeggen of door problemen met de levering van vaccins.

Iedere minuut krijgen naar schatting 226 mensen een prik.

EMA: in juli oordeel over prikken jongeren met Moderna

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) verwacht in juli met een oordeel te komen over het coronavaccin van farmaceut Moderna voor jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar. De toezichthouder is inmiddels begonnen met de beoordeling van het middel voor die groep.

Na het oordeel van de EMA is het aan de Europese Commissie om groen licht te geven voor het prikken van kinderen met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de EU-lidstaten om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Gisteren kwam naar buiten dat Moderna de EMA heeft verzocht het vaccin goed te keuren voor kinderen vanaf twaalf jaar. Het vaccin is "heel effectief" bij het voorkomen van de ziekte bij adolescenten, volgens de farmaceut.

Bootverkeer tussen Marokko en Spanje blijft geblokkeerd

Er is grote teleurstelling in Spanje, nu Marokko definitief heeft besloten dat er ook deze zomer geen passagiersschepen tussen de Spaanse havens en Marokko zullen varen.

Zondag maakte de Marokkaanse overheid bekend dat alle luchthavens op 15 juni open gaan voor internationaal vliegverkeer, maar dat de Spaanse havens zijn uitgesloten van deze versoepeling. Wel mogen er boten aanmeren uit Genua in Italië of Marseille en Sète in Frankrijk.

Jaarlijks maken tussen de 3 en 3,5 miljoen mensen met een Marokkaanse achtergrond de oversteek naar Marokko per boot. Volgens een Spaanse krant geven de reizigers meer dan een miljard euro uit aan tickets, voedsel, benzine en kleding in Spanje. Volgens de ondernemersvereniging lopen ondernemers in allerlei sectoren inkomsten mis.

"De route gaat van het Spaanse vasteland naar Ceuta dan ben je er binnen een uurtje ongeveer. De routes via Frankrijk of Italië zijn veel langer. Bovendien zijn de boottickets duurder geworden omdat er minder concurrentie is tussen rederijen."

"Vorig jaar werd er ook niet via Spanje gevaren", zegt correspondent Samira Jadir. "Toen werd corona als reden gegeven. Nu zou het te maken kunnen hebben met een diplomatiek conflict tussen de landen."

Pfizer test vaccin op groep kinderen onder 12

Farmaceut Pfizer gaat zijn coronavaccin testen op een grotere groep kinderen onder de twaalf jaar. Zij zullen voor de studie een lagere dosis van het vaccin krijgen toegediend.

De groep bestaat uit 4500 kinderen in de Verenigde Staten, Polen, Spanje en Finland. Kinderen tussen vijf en elf jaar oud krijgen een dosis van tien microgram. Voor de leeftijdsgroep van vijf maanden tot vijf jaar, is dat drie microgram.

Het vaccin is al goedgekeurd voor kinderen vanaf twaalf jaar oud in de EU, de VS en Canada. Zij krijgen dezelfde dosis als volwassenen: dertig microgram. De farmaceut deed al eerder onderzoek onder 144 kinderen naar de veiligheid van het vaccin en de tolerantie en immuniteit ervoor.

'21 procent commerciële testlocaties voert mogelijk besmettelijk afval niet goed af'

Bij iets meer dan een vijfde van de commerciële teststraten wordt mogelijk besmettelijk afval nog niet goed gescheiden van het normale afval. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een inspectie op 61 testlocaties door het hele land tussen april en mei.

De ILT onderzocht vier GGD-locaties, vijftig commerciële locaties en zeven commerciële locaties waar het eerder misging. Bij alle GGD-locaties gaat het scheiden van het besmettelijke afval inmiddels op de juiste manier. Dat was in december vorig jaar nog niet het geval. Toen voldeed 46 procent van de GGD-testlocaties nog niet aan de eisen. In januari was dat 13 procent.

Maar bij het verpakken en vervoeren van de afgenomen monsters gaat het bij de GGD's nog niet helemaal goed. Op twee van die locaties gaat dat nog niet volgens de regels. Ook bij zes commerciële testlocaties is dat niet op orde.

In december scheidde 64 procent van de commerciële plekken het afval niet goed. Dat is nu teruggebracht naar 21 procent. De inspectie zegt het vervoer van afval en testmateriaal in de gaten te blijven houden en kondigt herinspecties aan.

Risiconiveaus veiligheidsregio's bijgewerkt: 6 zorgelijk, 11 ernstig, 8 zeer ernstig

De risiconiveaus van de 25 veiligheidsregio's zijn aangepast, nu het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft dalen. Elke twee weken wordt bepaald wat de ernst van corona in een bepaalde veiligheidsregio is. Sinds vandaag zijn er zes regio's die de status 'zorgelijk' hebben, elf 'ernstig' en acht regio's worden als 'zeer ernstig' geacht.

Er is nog geen enkele regio met het laagste risiconiveau 'waakzaam'. Voor het bepalen van de risiconiveaus is gekeken naar de cijfers tussen 31 mei en 6 juni. Bij de laatste update hadden 23 van de 25 regio's het niveau 'zeer ernstig' en twee 'ernstig'.

Vakanties naar Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië weer mogelijk

Duitsland, Oostenrijk en delen van Italië veranderen deze week van kleurcode. Ze gaan van oranje naar geel, bevestigen ingewijden na een bericht van De Telegraaf. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, weer mogelijk zijn.

De coronasituatie in de landen is zo verbeterd, dat het geen hoogrisicogebieden meer zijn. Wel moeten toeristen zich aan de lokale coronaregels houden, is het advies van Buitenlandse Zaken. Het zuiden van Italië blijft naar verwachting voorlopig wel oranje.

Ook aantal positieve tests afgelopen week gedaald

Op alle vlakken zijn de coronacijfers nog steeds gunstig: het aantal prikken stijgt, terwijl het aantal positieve tests en ziekenhuisopnames daalt, meldt het RIVM. De cijfers zijn incompleet door een storing vanmorgen, maar het RIVM denkt dat de definitieve cijfers weinig zullen verschillen.

Het totale aantal positieve tests nam de afgelopen week af met 30 procent naar bijna 14.500. Ook het aantal afgenomen tests daalde, maar van alle mensen die naar de teststraat kwamen, droegen er ook minder het coronavirus. Daardoor daalt het percentage positieve tests van 9 naar 7,2 procent.

Interpol legt wereldwijd malafide apothekenwebsites plat

In 92 landen zijn 113.000 websites die illegale of vervalste medische producten verkochten offline gehaald. Dat meldt Interpol, dat de actie coördineerde. Onder meer grote hoeveelheden nepcoronatests en niet-goedgekeurde mondkapjes en andere mogelijk gevaarlijke producten zijn in beslag genomen. Het gaat in totaal om omgerekend bijna 19 miljoen euro aan producten.

Criminelen speelden handig in op de pandemie en dat mensen grote behoefte hadden aan coronaproducten, zegt Jürgen Stock, secretaris-generaal van de internationale politiedienst in een verklaring. Duizenden argeloze mensen hebben volgens hem onbewust hun gezondheid en mogelijk hun leven op het spel gezet.

Ziekenhuisbezetting verder afgenomen, 1465 nieuwe besmettingen

In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er liggen nu 937 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat waren er gisteren nog 993. Er liggen nog 321 coronapatiënten op de IC. Dat zijn er 22 minder dan op maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1465 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 13 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2057 positieve tests per dag geregistreerd.

Er werden 14 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

Beroemdheden doen vaccinoproep aan G7

Beroemdheden uit de muziek-, film- en sportwereld hebben de leiders van de G7-landen aan de vooravond van hun top op vrijdag opgeroepen hun surplus aan vaccins aan armere landen te geven. "De pandemie zal niet over zijn tot het overal voorbij is en dat betekent vaccins brengen naar elk land ter wereld, zo snel en eerlijk mogelijk", schrijven onder anderen zangeres Billie Eilish, voormalig topvoetballer David Beckham en acteur Orlando Bloom in een open brief op de website van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. De G7, de groep van zeven grote economieën, bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Er is volgens Unicef nog een tekort van zo'n 190 miljoen doses in het internationale Covax-vaccinatieprogramma, waarmee armere landen voorzien worden van vaccins. Unicef denkt dat de G7-landen zonder gevolgen voor de eigen vaccinatiecampagnes zo'n 20 procent van hun vaccins zouden kunnen doneren in de komende drie maanden. Dat komt neer op zo'n 150 miljoen doses. "Sommige landen hebben al toegezegd vaccins te doneren, maar die doses zijn nu nodig", schrijven de beroemdheden.

De vaccins moeten voor augustus gedoneerd zijn. "Landen hoeven niet te kiezen tussen de bestrijding van het virus in eigen land of daarbuiten", zegt Unicef-directeur Henrietta Fore. "We kunnen en moeten het tegelijk doen, en wel onmiddellijk."

Ondergedoken Belgische viroloog ontvangt ook bedreigingen vanuit Nederland

De ondergedoken Belgische viroloog Marc Van Ranst ontvangt "af en toe" ook bedreigingen uit Nederland. Dat zei hij in radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1 tegen journalist Sven Kockelmann. Van Ranst neemt na zo'n bedreiging contact op met de Nederlandse politie. "Die voeren dan een zogenoemd stopgesprek met die mensen en dat blijkt dan vaak toch indringend genoeg om het te stoppen."

Van Ranst zit sinds half mei met zijn gezin ondergedoken, omdat hij wordt bedreigd door de voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair Jurgen Conings. Hij zei dat niet duidelijk is waar Conings zich bevindt en of de militair überhaupt nog in leven is. Voorlopig blijft hij daarom op zijn schuiladres. "Maar zodra dit langer duurt, zal het wel normaliseren, neem ik aan. Ik ben niet van plan om continu binnen te blijven", zei Van Ranst, die daarbij benadrukte ook niet van zins te zijn de rest van zijn leven achterom te kijken.

Hij ging ook nog in op zijn Twittergesprek met de Nederlandse Viruswaarheid-voorman Willem Engel, vorige maand. Engel reageerde toen op Van Ransts situatie door te zeggen dat de viroloog het "zo bont" heeft gemaakt "dat hij nu extreem gehaat is". Van Ranst zei in 1 op 1 niet te vinden dat Engel medeverantwoordelijk is voor zijn situatie. "Maar ik vind wel dat hij in Nederland een klimaat schept dat best wel opmerkelijk is en op de lange duur ook gezondheidsgevaarlijk", zei hij. "De bandbreedte die hij in Nederland krijgt is opmerkelijk groot voor iemand die totaal geen relevantie kennis of bijdragen te leveren heeft aan deze crisis."

Nog geen melding in Nederland van zeldzame Janssen-bijwerking

Bijwerkingencentrum Lareb heeft na het zetten van zo'n 250.000 prikken met het Janssen-vaccin nog geen meldingen ontvangen van de zeldzame, gevaarlijke bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Dat meldt Lareb in de tweewekelijkse update over bijwerkingen van de coronavaccins.

Op 2,1 miljoen gezette AstraZeneca-prikken werd diezelfde bijwerking tot nu toe twintig keer gemeld. Het ging om veertien vrouwen en zes mannen tussen de 20 en 67 jaar, die tussen de zeven en twintig dagen na de eerste prik klachten kregen. Drie mensen overleden na de bijwerking. Bij de vorige update van Lareb was de bijwerking zestien keer gemeld op 1,9 miljoen AstraZeneca-prikken.

Met afstand de meeste meldingen van bijwerkingen over de ongeveer 10,4 miljoen gezette prikken die Lareb ontving zijn de volgens het centrum "bekende, te verwachten bijwerkingen", zoals hoofdpijn, je niet lekker voelen, spierpijn en vermoeidheid.

Mensen uit 1987 kunnen prikafspraak maken

Mensen die geboren zijn in het jaar 1987 kunnen vanaf 11.30 uur een afspraak voor een coronavaccinatie maken. Dat twittert demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid.

Groen licht voor EU-steun ontslagen KLM-personeel

De 1200 KLM-medewerkers die in de coronacrisis hun baan verloren, krijgen 5 miljoen euro aan steungeld vanuit de Europese Unie. Met het geld kunnen ze zich laten omscholen, nieuw werk vinden of een eigen bedrijf starten. Het komt neer op ruim 4000 euro per persoon.

Het Europees Parlement keurde gisteren de regeling goed, die ruim een maand geleden in de Europese Commissie was besproken. Het geld komt uit het zogenoemde Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering. Omdat de luchtvaartsector hard is geraakt door de coronapandemie, kon Nederland bij dit fonds een aanvraag indienen voor de oud-KLM'ers.

Het parlement ging ook akkoord met soortgelijke regelingen voor personeel van het Finse Finnair (1,8 miljoen euro), ontslagen Belgische luchthavenmedewerkers (3,7 miljoen euro) en Duitse metaalarbeiders (1,1 miljoen euro). Het geld voor het KLM-personeel komt niet terecht bij KLM zelf, waardoor er volgens Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) brede steun was binnen het parlement voor de regeling. "Europese solidariteit in optima forma", zegt hij.

Japanse topviroloog: onmogelijk om Spelen te houden zonder risico op verspreiding

Een Japanse topviroloog en tevens vooraanstaand adviseur van de Japanse regering heeft zijn zorgen geuit over de aanstaande Olympische Spelen in Tokio, die op 23 juli starten. Volgens hem is het niet mogelijk de Spelen te organiseren en tegelijk het risico uit te bannen dat het coronavirus zich verder zal verspreiden.

"De overheid en de organisatie blijven zeggen dat ze een veilige Spelen organiseren", zei viroloog Hiroshi Oshitani tegen de Britse krant The Times. "Maar iedereen weet dat er een risico is." Hij sluit meer infecties in Japan en ook in andere landen na de Spelen niet uit. Oshitani vreest met name voor de landen waar nog weinig mensen zijn gevaccineerd.

De komende dagen vergadert het IOC over meerdere zaken. Op de agenda staan ook de aankomende Spelen. De Japanse bevolking blijft verdeeld over doorgaan van het mega-evenement. Zo'n 55 procent van de Japanners wil nog altijd dat de Spelen uitgesteld of geannuleerd worden, bleek deze week uit een peiling van tv-zender TBS. Een maand geleden was dat nog 65 procent.

Deel opbrengst Giro555 naar Suriname

Een deel van het geld dat wordt opgehaald met de speciale coronahulpactie via Giro555 gaat naar Suriname. De coronasituatie in het land is momenteel schrijnend. De ziekenhuizen liggen vol en er is een tekort aan medische apparatuur, zorgpersoneel en vaccins.

Via Giro555 gaan er onder meer zuurstofapparaten en mobiele koelboxen naar Suriname, zeggen de elf hulporganisaties die in Giro555 samenwerken. Ook worden er voorlichtingscampagnes opgezet over het belang van vaccineren. Met name in het binnenland van Suriname is de vaccinatiebereidheid nog laag, zeggen de hulporganisaties. "En de situatie in Suriname laat zien dat het virus waar ook ter wereld snel om zich heen blijft grijpen", zegt Sabine de Jong, woordvoerder van Unicef Nederland, in een persbericht.

Eind mei was er via Giro555 bijna 5 miljoen euro voor coronahulp opgehaald. De actie loopt nog steeds.

Instructies voor bezoekers van een winkel in Paramibo

'Kwetsbaren mogelijk gebaat bij derde of vierde prik'

Mogelijk is een groep kwetsbare patiënten gebaat bij een derde of vierde prik tegen het coronavirus. Het gaat om mensen met een zwakke afweer, bijvoorbeeld door een ziekte als leukemie of omdat ze vanwege een transplantatie medicatie slikken om het afweersysteem plat te leggen, zeggen medici tegen het AD.

"Het gebeurt niet op grote schaal, maar we hebben wel op onze corona-unit mensen gezien die ziek werden ondanks vaccinatie. En dat zijn allemaal mensen met een onderliggende afweerstoornis", zegt internist en infectioloog Bram Goorhuis, verbonden aan het Amsterdam UMC, in het NOS Radio 1 Journaal. Ziekenhuizen onderzoeken momenteel hoe goed deze groep reageert op de huidige vaccinaties en of minimaal een extra prik bij hen nodig is.

Goorhuis zegt te verwachten dat een aantal patiënten onvoldoende reageert op twee prikken. "We hopen dat het met een extra vaccin, of misschien twee, alsnog lukt deze mensen goed te beschermen." Hij legt uit dat er reden is tot optimisme op basis van ervaringen met mensen die na een stamceltransplantatie in feite een nieuw immuunsysteem hebben gekregen. "Zij krijgen ook meerdere vaccins tegen bepaalde ziektes toegediend, en we zien dat dat goed werkt."

Meer horecazaken dan ooit in Nederland ondanks coronacrisis

Hoewel veel horecazaken ruim een half jaar gedwongen gesloten waren vanwege de coronamaatregelen, is het aanbod van cafés en restaurants dat te koop staat met een derde afgenomen. Sterker: er zijn meer horecazaken in Nederland dan ooit tevoren. Volgens het CBS gaat het om 65.405 zaken tegenover zo'n 62.000 zaken voor de crisis. Brancheorganisatie Horeca Nederland voorspelt dat de eerder voorspelde kaalslag later dit jaar gaat komen.

Raad voor Cultuur wil snel meer bezoekers in theaters, musea

De Raad voor Cultuur vraagt demissionair minister Van Engelshoven sneller meer mensen toe te laten in onder meer theaters, musea en bij festivals. "Vorig jaar zomer zijn al diverse protocollen ontwikkeld, waarmee dit veilig kan", schrijft de raad in een advies aan de minister. Daarnaast bieden de experimenten met Fieldlab aanknopingspunten, stelt het adviesorgaan.

Bij de laatste versoepelingen die sinds zaterdag gelden, mogen er 50 mensen aanwezig zijn bij een voorstelling of in een bioscoop als er anderhalve meter gehandhaafd kan worden, of maximaal 250 als de capaciteit van een zaal meer dan 1000 zitplaatsen is. Ook zijn de musea weer open.

De raad vindt verder dat het testen voor toegang bij culturele activiteiten "niet langer dan strikt noodzakelijk" moeten worden ingezet en dat er meer geld moet naar de cultuursector. Volgens de raad is het namelijk nog onduidelijk "hoe snel en in welke mate" het publiek zal terugkeren.

Mondkapje in Aruba mag vanaf morgen af, Curaçao schrapt avondklok

Op Aruba wordt vanaf morgen de mondkapjesplicht losgelaten, heeft de overheid bekendgemaakt. Bedrijven, winkels en horecaondernemers kunnen bezoekers nog wel verplichten tot het dragen van gezichtsbedekking. Op Curaçao wordt vanaf vandaag bovendien de avondklok geschrapt.

De mondkapjesplicht op Aruba werd begin augustus vorig jaar ingevoerd, veel eerder dan in Nederland. Maar volgens de regering is de coronagolf nu dusdanig afgezwakt, dat de mondkapjes niet meer nodig zijn, meldt het Caribisch Netwerk. Over de afgelopen zeven dagen telde Aruba gemiddeld elf nieuwe coronagevallen per dag. De meeste nieuwe patiënten zijn (nog) niet ingeënt tegen het virus, meldt de Arubaanse overheid.

Andere coronamaatregelen worden op het eiland ook versoepeld. Zo hoeven gevaccineerden niet meer in quarantaine, zijn de gebiedsverboden op het eiland afgeschaft en is er geen bezoekerslimiet meer bij sportevenementen.

Coördinator inkoop beschermingsmiddelen: mondkapjesdeal met Van Lienden onnodig

De voormalig coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), Rob van der Kolk, zegt dat de mondkapjesdeal met opininemaker Sywert van Lienden helemaal niet nodig was, omdat er al voldoende hulpgoederen waren geleverd. In het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen reageerde Van der Kolk gisteravond voor het eerst op de berichtgeving rond de miljoenenwinst, die Van Lienden boekte met de levering van mondkapjes.

Volgens Van der Kolk drong het ministerie van Volksgezondheid aan op de mondkapjesdeal met Van Lienden. "Je zit in een dilemma: wil je 98 of 99 procent zekerheid. Wij vonden dat 98 procent prima was. Maar het ministerie wilde 99 procent. Zij zeiden: kopen, kopen, kopen. En wij zeiden: het is niet nodig", zei Van der Kolk, die concludeert dat Van Lienden niet eerlijk is geweest.

Lees hier meer:

Goedemorgen en welkom!

Hartelijk welkom in het coronablog van dinsdag 8 juni. We houden je de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.