Meer versoepelingen op Bonaire • Zorgvakbond keurt plannen minister Van Ark af
- Welkom in het coronablog van donderdag 27 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- RIVM: 3426 nieuwe besmettingen.
- Twee veiligheidsregio's afgeschaald naar risiconiveau 'ernstig'
- Reisadvies deel Griekenland komende zondag aangepast
- Janssen: levering van 55 miljoen vaccins onzeker
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
Het gaat goed met de besmettingen op Bonaire, meer versoepelingen
Na een zeer alarmerende periode in maart met grote aantallen coronabesmettingen en een volle IC, lijkt de epidemie op Bonaire twee maanden later zo goed als onder controle. Vanaf vandaag mogen restaurants, cafés, casino's en bioscopen weer volledig open.
In privésfeer mogen mensen bij elkaar komen in groepen van maximaal 25 personen. Wel moet overal nog steeds rekening worden gehouden met de anderhalvemeterregel. Thuiswerken is niet meer nodig en er mag weer gezongen en gedanst worden, maar alleen in de buitenlucht. Reizigers uit Aruba en Curaçao die kunnen aantonen volledig te zijn gevaccineerd, hoeven geen PCR- of antigeentest meer te doen als ze naar Bonaire komen.
Op Bonaire blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel laag. Afgelopen week kwam er een kleine handvol bij. Eind maart moest het eiland nog pas op de plaats maken vanwege een explosieve toename. De lokale autoriteiten schaalden het risiconiveau op van 3 naar 5, wat betekende dat onder meer niet-noodzakelijke winkels dicht moesten. Bonaire gaat nu terug naar risiconiveau 2.
De gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, complimenteerde op een persconferentie de bevolking met het naleven van de coronamaatregelen. Ook gaat het vaccineren op het eiland goed, zei hij. Bijna 14.000 van de 20.000 eilandbewoners zijn in ieder geval één keer gevaccineerd. Bijna 11.000 mensen hebben ook al een tweede dosis gekregen.
Filmproducent De Slag om de Schelde hoopt op volle zalen
Volgens demissionair minister De Jonge staan "alle seinen op groen" om op 5 juni 'stap 3' van het openingsplan te laten ingaan. Dat betekent ook dat bioscopen weer te bezoeken zijn, op voorwaarde dat mensen een tijdslot afspreken. Zo gaat de film De Slag om de Schelde, een van de duurste Nederlandse filmproducties ooit, in 160 bioscopen draaien. "Als het aan ons ligt meteen na middernacht", zei producent Alain de Levita in Nieuws en Co op NPO Radio 1.
De film zou al op 14 december in première gaan, maar toen moesten de bioscopen voor onbepaalde tijd dicht. "Opeens was er een persconferentie en stonden we daar allemaal in Zeeland, in een mooi pak.", aldus De Levita.
De producent zegt geen moment te hebben overwogen om de film nu al via streamingdiensten aan te bieden, zoals is gebeurd met De Oost, een andere Nederlandse productie die vanwege corona niet in de bioscopen vertoond kon worden. De Slag om de Schelde is "echt een film voor in de bioscoop", zegt De Levita.
De vraag is wel hoeveel mensen straks tegelijk de zaal in mogen. Mogelijk zijn dat er maar dertig, maar De Levita hoopt op meer. "Zo veel mogelijk. Ik heb nooit begrepen dat mensen wel naar de IKEA mogen en niet naar de bioscoop. De ventilatie, vooral in moderne bioscopen, is supergoed."
Zorgvakbond keurt plannen minister Van Ark af
Zorgvakbond NU'91 heeft met verbazing gereageerd op de plannen van demissionair minister Van Ark om medische behandelingen dit jaar in te halen. Van Ark streeft ernaar om alle uitgestelde zorg nog dit jaar in te halen, met een mogelijke uitloop naar begin volgend jaar.
NU'91-voorzitter Stella Salden zegt op NPO Radio 1 dat het zorgpersoneel niet bij de plannen betrokken wordt. "Er wordt niet geluisterd naar zorgprofessionals, het gaat steeds over hen en er wordt niet gesproken mét hen. Zij zouden juist als eersten bij dit soort plannen betrokken moeten worden."
Volgens de vakbondsvoorzitter is er een groot tekort aan verpleegkundigen, die bovendien met klachten kampen. "Het is door corona een heel hectische tijd geweest die een enorme impact heeft gehad. Veel personeel is fysiek en mentaal uitgeput. Er zijn ook al eerder signalen geweest dat mensen vervroegd met pensioen willen en ook echt vertrekken." Daarom noemt Salden het onverstandig om nu met spoed zorg in te gaan halen. "Om de afgelopen periode af te sluiten is juist rust en herstel nodig."
Salden vindt ook dat in de cao-onderhandelingen de waardering ontbreekt. "De salarissen moeten eerst rechtgezet worden. Er moet boter bij de vis, het is geen hobby, het is een beroep. Dat we niet zonder deze vitale beroepen kunnen heeft de afgelopen periode juist uitgewezen."
Vier vragen over de theorie dat covid-19 uit een lab komt
De theorie dat covid-19 in een lab ontwikkeld is, wordt nu weer serieuzer genomen dankzij de Amerikaanse president Biden. Die heeft zijn inlichtingendiensten de opdracht gegeven om hierover binnen negentig dagen met een nieuw rapport te komen. China is hier verbolgen over. Maar waarom is er discussie over de oorsprong van het virus en wordt het ooit duidelijk vastgesteld wat de exacte bron was? Vier vragen en antwoorden in de link hieronder.
Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar gaan inenten
Vanaf 7 juni kunnen Duitse jongeren vanaf 12 jaar zich laten inenten tegen covid-19, op voorwaarde dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het Pfizer/BioNTech-vaccin goedkeurt voor deze leeftijdsgroep. Dat is de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Merkel en de leiders van Duitse deelstaten, melden Duitse media.
De verwachting is dat het EMA aanstaande vrijdag beslist over een goedkeuring voor het vaccin van BioNTech en Pfizer voor kinderen vanaf 12. Eerder is het goedgekeurd voor kinderen boven de 16.
Komt die nieuwe goedkeuring er, dan moeten alle 12- tot 18-jarigen tegen eind augustus "ten minste één vaccinatie" krijgen, schrijft Der Tagespiegel op basis van een overheidsrapport over de stand van zaken van de Duitse vaccinatiecampagne. In dat document staat ook dat Duitsland zes miljoen vaccins voor deze leeftijdscategorie wil reserveren.
Omwonenden protesteren tegen festival Tomorrowland
Het Belgische dancefestival Tomorrowland kan niet worden gehouden dit jaar. Dat vinden omwonenden van het recreatiegebied waar Tomorrowland gehouden wordt. Het festival staat gepland voor het laatste weekend in augustus en het eerste weekend in september.
De buurtbewoners maken bezwaar tegen het aantal verwachte bezoekers per dag (80.000). De vrees is dat dit voor extra coronabesmettingen zal zorgen en dat het onmogelijk zal worden om alle festivalgangers goed te controleren.
De actievoerders hebben brieven gestuurd aan onder anderen premier De Croo en minister van Volksgezondheid Vandenbroucke, Daarin verwijzen ze naar het risico op nep-negatieve resultaten van coronasneltests.
"Een coronapositieve Tomorrowland-bezoeker die eindelijk een kaartje heeft kunnen bemachtigen, gaat zijn toegangskaart inleveren? Dream on", zegt een actievoerende buurtbewoner tegen de VRT.
Militairen helpen bij priklocaties Arnhem en Barneveld
Militairen van de landmacht gaan de komende vijf weken prikken zetten of helpen met de ontvangst en begeleiding van bezoekers op priklocaties in Arnhem en Barneveld. De GGD Gelderland-Midden heeft hierom gevraagd. Vanaf maandag worden in totaal zestien militairen ingezet, meldt het ministerie van Defensie.
"Defensie heeft sinds januari 1000 militairen uit de hele krijgsmacht beschikbaar om in te zetten op zowel test- als vaccinatielocaties. Bijspringen op covid-testlocaties gebeurde al eerder, maar het is voor het eerst dat militairen worden ingezet op vaccinatielocaties", schrijft het ministerie.
Overheidssteun voor bedrijven wordt verlengd
Het huidige steunpakket voor noodlijdende bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen, kunnen na juni opnieuw aankloppen bij de overheid. Het steunpakket loopt eind juni af, maar wordt opnieuw met drie maanden verlengd.
Daarvoor trekt het kabinet zes miljard euro uit, werd bekendgemaakt op een persconferentie. Maar het kabinet gaat daar niet eindeloos mee door, was ook de boodschap.
De steunpakketten zijn volgens het kabinet zo ontworpen dat wie veel omzetverlies heeft, ook meer steun krijgt. Naarmate de economie "weer verder opengaat en bedrijven weer meer omzet draaien, groeien ze uit de steunpakketten". Die situatie komt steeds dichterbij, zei demissionair minister Koolmees op de persconferentie.
Twee veiligheidsregio's afgeschaald naar risiconiveau 'ernstig'
In de veiligheidsregio's Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek is het risiconiveau op het zogenoemde Coronadashboard verlaagd naar 'ernstig'. Daarmee zijn het de enige twee regio's die niet het hoogste niveau 'zeer ernstig' hebben.
Iedere twee weken wordt bekeken of de situatie rond het coronavirus zich positief of negatief ontwikkelt. Op welk niveau een regio zit, hangt af van het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames. Meer uitleg over de risiconiveaus is te vinden op de site van Rijksoverheid.
Janssen: levering van 55 miljoen vaccins onzeker
Farmaceut Janssen kan niet garanderen dat alle coronavaccins geleverd kunnen worden die de Europese Unie over het tweede kwartaal heeft besteld. Het bedrijf uit Leiden zegt tegen de NOS dat het vanwege productieproblemen "onzeker" is of alle 55 miljoen doses voor eind juni geleverd zullen zijn.
Bij de bestelling van 55 miljoen zitten drie miljoen vaccins voor Nederland. Zo'n 313.000 daarvan zijn de afgelopen weken al geleverd. Het RIVM verwacht de komende vier weken 852.000 additionele doses van het vaccin, waarvan één prik nodig is. De kans dat de overige 1,8 miljoen doses op tijd komen, lijkt erg klein, zeggen bronnen tegen de NOS.
Vorige week zei een woordvoerder van Janssens moederbedrijf, het Amerikaanse Johnson & Johnson, nog tegen persbureau Reuters dat het de bedoeling is om eind juni de bestelde 55 miljoen doses aan de EU geleverd te hebben.
RIVM: meer besmettingen dan gisteren, maar weekgemiddelde blijft dalen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3426 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 661 meer dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 3172 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 30 procent vergeleken met de week ervoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1512 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1618), van wie 541 op de IC (gisteren: 559), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Reisadvies deel Griekenland komende zondag aangepast
Vanaf komende zondag wordt de kleurcode van de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland aangepast naar oranje. Op deze eilanden is het aantal coronabesmettingen toegenomen. Van reizigers die na die datum terugkomen in Nederland wordt verwacht dat ze in quarantaine gaan. Ook moet voorafgaand aan de reis naar Nederland een test overlegd worden.
In Griekenland geldt voor een deel de code oranje en de code geel. De eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee en de eilanden in de Ionische Zee zijn geel. Bij terugkomst in Nederland vanaf die eilanden hoeven reizigers niet in quarantaine. Er geldt ook geen testverplichting, behalve wanneer er een tussenstop op het vasteland wordt gemaakt.
Reizigers die naar Griekenland reizen, moeten een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Mensen die volledig ingeënt zijn hoeven geen test te overleggen, maar wel een vaccinatiebewijs. Het reisadvies voor Griekenland staat op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Studenten Erasmus Universiteit blowen meer uit verveling
Studenten van de Erasmus Universiteit zijn meer gaan blowen tijdens de coronacrisis. Uit onderzoek van het Erasmus Magazine onder 373 studenten blijkt daarnaast dat er minder xtc gebruikt wordt en minder alcohol wordt gedronken.
"Dat komt door verveling", vermoedt Elmer Smaling van het magazine. "Je zit in een studentenhuis en kan niets, dan gaan ze maar blowen", zegt hij tegen de regionale omroep Rijnmond.
"Je zou denken dat het alcoholgebruik zou dalen als de kroegen dichtzitten en dat er thuis een hogere drempel zou zijn om echt dronken te worden." Dat blijkt niet helemaal het geval te zijn. De vrouwen drinken gemiddeld zeven in plaats van acht glazen per week. Bij de mannen is het zelfs een klein beetje gestegen."
Volgens Smaling proberen studenten er 'toch een gezellige avond van te maken'. "Om te voorkomen dat alle avonden op elkaar beginnen te lijken."
Fieldlab: evenementen met veel bezoekers onder voorwaarden mogelijk
Evenementen met veel bezoekers zijn mogelijk, ook als een hoog risiconiveau geldt. Dat is de belangrijkste conclusie van Fieldlab Evenementen na meerdere testevenementen in de afgelopen maanden.
Fieldlab zegt dat bij het risiconiveau 'zorgelijk' onder voorwaarden een honderd procent bezetting mogelijk is bij evenementen. Dat geldt voor alle evenementen die Fieldlab heeft onderzocht, dus ook voor bijvoorbeeld festivals.
De overheid heeft vier risiconiveaus opgesteld: 'waakzaam', 'zorgelijk', 'ernstig' of 'zeer ernstig'. We bevinden ons nu nog in het risiconiveau 'zeer ernstig'.
Aantal treinreizigers toegenomen sinds versoepelingen
Er is een "gestage stijging" van het aantal treinreizigers te zien sinds de versoepelingen van het reisadvies, zegt de NS. Vorige week donderdag en vrijdag namen op beide dagen meer dan een half miljoen mensen de trein. Volgens de NS is dat het hoogste aantal dit jaar.
"We verwelkomen iedere reiziger met open armen", zegt president-directeur Marjan Rintel. "We zijn heel blij dat de vrijheid om te reizen terug is en dat we onze reizigers weer kunnen brengen waar zij willen gaan. De komende tijd rijdt NS steeds meer treinen om iedereen een prettige en veilige reis te kunnen bieden, want we verwachten dat deze toename doorzet."
Sinds vorige week woensdag is het advies vervallen om alleen de trein te pakken als de reis noodzakelijk is. De NS adviseert hoewel het OV weer voor iedereen is, toch drukte te mijden wanneer dat kan.
Reisadvies Roemenië gewijzigd naar code geel
Het reizen van en naar Roemenië is versoepeld van code oranje naar code geel. Dat betekent dat reizigers die vanuit Roemenië naar Nederland komen niet meer in quarantaine hoeven. Ook is er geen coronatest meer nodig voorafgaand aan de reis.
Voor reizen naar Roemenië zijn nog wel enkele beperkingen Zo moeten mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn bij aankomst in Roemenië in quarantaine.
Sea Life laat dieren wennen aan bezoekers met prikkelarme testdag
Zeeaquarium Sea Life in Scheveningen wil de dieren laten wennen aan grote groepen mensen, meldt Omroep West. Vanaf 9 juni mag het weer bezoekers toelaten. Het aquarium is dan bijna een jaar dicht geweest.
In al die tijd hebben de dieren alleen mondjesmaat contact gehad met de verzorgers. Daarom wordt op 2 juni een eerste testdag georganiseerd waarbij autistische kinderen een 'prikkelarm' bezoek kunnen brengen aan het zeeaquarium.
Als de deuren op 9 juni weer opengaan, kunnen de dieren door het contrast overprikkeld raken. "En dat is niet goed voor de dieren", zegt general manager Nicola Hamilton tegen de omroep. In de aanloop naar 9 juni wordt het menselijk contact langzaamaan hervat. "We bouwen het traag op", zegt Hamilton. "We laten nu al meer personeel toe."
Japanse arts vreest voor 'olympische' variant
De voorzitter van de Japanse unie van artsen is bang dat er tijdens de Olympische Spelen een nieuwe mutant van het coronavirus ontstaat. Naoto Ueyama vindt het te gevaarlijk om het sportevenement in zijn land te houden.
"Er komen tienduizenden mensen uit tweehonderd landen ter wereld naar Japan. Dat betekent dat alle mutaties die er nu zijn, in juli geconcentreerd worden in Tokio", zei Ueyama in een gesprek met buitenlandse journalisten die in Japan werken.
"Al die mutaties kunnen na de Spelen weer verspreid worden over de wereld. Er kan zelfs een heel nieuwe mutant ontstaan, een 'olympische' variant. Dat leidt tot een enorme tragedie en kan ons op 100 jaar aan kritiek komen te staan. We zijn op het punt aangekomen dat de internationale gemeenschap moet zeggen: dit moet stoppen."
Mensen uit 1972 en '73 kunnen vanaf vandaag prikafspraak maken
Iedereen die geboren is in 1972 en 1973 kan vanaf vandaag een afspraak maken voor een vaccinatie. Op Twitter roept demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge mensen op om een afspraak in te plannen. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
In totaal zijn nu meer dan 8,6 miljoen prikken gezet. Dat zijn zowel eerste als tweede prikken bij elkaar, meldt het coronadashboard van het RIVM. Deze week staan iets meer dan 1 miljoen vaccinaties gepland.
Onderwijsbonden maken zich zorgen over heropening middelbaar onderwijs
De onderwijsbonden maken zich grote zorgen over de heropening van de middelbare scholen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven AOb, CNV Onderwijs, FvOv, FNV Overheid en Leraren in Actie dat ze de huidige situatie, waarbij leerlingen ongeveer de helft van de week in de klas zitten, willen handhaven tot de zomervakantie.
Het kabinet besloot afgelopen weekend na advies van het OMT dat de scholen vanaf 31 mei en uiterlijk 7 juni weer volledig opengaan. "We willen het voor de leerlingen mogelijk maken om nog minimaal zes weken naar school te gaan voor de zomervakantie begint", zei demissionair minister Slob.
Sanofi en GSK starten derde onderzoeksfase vaccin
De farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) zijn begonnen aan de derde onderzoeksfase van hun coronavaccin. In deze laatste fase wordt het middel op 35.000 volwassenen getest in verschillende landen.
De ontwikkelaars hopen dat het vaccin eind dit jaar kan worden goedgekeurd. Het vaccin maakt ook deel uit van de Nederlandse vaccinatiestrategie. Eerder deze maand werd de tweede fase succesvol afgerond. Die fase liep wel wat vertraging op vanwege een doseringsfout. Het middel sloeg daardoor minder goed aan bij ouderen.
Het vaccin is gebaseerd op technologie die ook gebruikt wordt voor griepvaccins. Er zijn twee doses nodig voor maximale bescherming. Er wordt ook onderzoek gedaan naar een mogelijke extra dosis.
De bedrijven zijn al begonnen met de productie van het vaccin, zodat het snel geleverd kan worden als het is goedgekeurd door de medicijnwaakhonden.
Ondergedoken viroloog daagt aanhangers Jürgen Conings uit op Telegram
De Vlaamse viroloog Marc van Ranst heeft aanhangers van de voortvluchtige militair Jürgen Conings in hun Telegram-groep uitgedaagd. Van Ranst, die met zijn gezin al tien dagen zit ondergedoken omdat Conings het op hem zou hebben voorzien, schreef dat hij teleurgesteld was over "de creativiteit die hier opborrelt". "Niveau nihil, maar ja, wat hadden we verwacht van een groepje terroristenondersteunders."
Van Ranst bevestigt tegenover de VRT dat hij de chatberichten zelf heeft verstuurd, in de nacht van dinsdag op woensdag. "Dat was niet slim", zegt hij in een korte reactie tegen de Vlaamse omroep.
Ohio maakt winnaars eerste vaccinatieloterij bekend
De Amerikaanse staat Ohio heeft de winnaars van de eerste vaccinatieloterij bekendgemaakt. Een vrouw uit een voorstad van Cincinnati heeft de prijs van 1 miljoen dollar (820.000 euro) gewonnen. Een scholier uit Dayton heeft een studiebeurs voor de universiteit van Ohio gewonnen.
De staat hield de loterij om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Iedereen die een prik liet zetten, kon zich aanmelden voor de loterij. Meer dan 2,7 miljoen inwoners van de staat registreerden zich voor de prijs van 1 miljoen. Zo'n 100.000 jongeren deden dat voor de studiebeurs.
Ohio wil de prijzen in totaal vijf keer uitdelen. De volgende winnaars van 1 miljoen of een studiebeurs worden de komende vier woensdagen bekendgemaakt.
Werkelijke zanger Milli Vanilli overleden aan corona
Een van de werkelijke stemmen achter het beruchte popduo Milli Vanilli, John Davis, is op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. Dat schrijft zijn dochter op Facebook. Davis was een van de zangers van de hit Girl You Know It's True uit 1989.
Ze vraagt om haar vader te eren met nog een laatste applaus. "Hij heeft veel mensen blij gemaakt met zijn gelach, zijn gelukkige geest, liefde en vooral door zijn muziek."
Milli Vanilli verkocht meer dan 30 miljoen platen. In 1990 kregen de twee een Grammy Award voor beste nieuwkomer. In een interview vergeleken ze zichzelf met Elvis Presley. Later werd de prestigieuze muziekprijs afgenomen toen bekend werd dat ze hun eigen liedjes playbackten en niet zelf hadden opgenomen.
Een van de twee 'zangers' overleed in 1998 aan een drugsoverdosis, de ander woont in Amsterdam.
Bekijk hier Girl You Know It's True op YouTube:
Coronasteun wordt verlengd, 'maar we moeten er een keer mee stoppen'
Het kabinet kondigt vandaag naar alle waarschijnlijkheid een verlenging van steun- en herstelpakketten aan voor bedrijven om de coronacrisis door te komen. De coronasteun wordt daarmee voor de vierde keer verlengd.
Ondernemers zijn daarmee geholpen, maar het Centraal Planbureau en verschillende economen adviseerden juist om de coronasteun zo snel mogelijk af te bouwen zodra er versoepelingen zijn. Zo zegt Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering aan de UvA: "Als ondernemingen weer kunnen ondernemen, dan moeten ze hun eigen broek ophouden."
Amsterdam UMC sluit een van de drie corona-afdelingen
Het Amsterdam UMC heeft een van de drie corona-afdelingen gesloten omdat het aantal coronapatiënten is afgenomen. "Het is geweldig nieuws", zegt Susanne Heijmerberg, hoofdverpleegkundige op de IC van het Amsterdam UMC tegen NH Nieuws. "De dag waarvan je heel lang hoopte dat die zou komen."
Nu steeds meer ouderen zijn gevaccineerd, ziet de hoofdverpleegkundige ook de gemiddelde leeftijd van opgenomen coronapatiënten afnemen. Het is voor de hoofdverpleegkundige op de IC hét bewijs dat vaccineren helpt. "Ik geloofde al heilig in vaccineren, maar ik zie het nu ook."
Ze ziet de druk op het personeel minder worden, maar concludeert dat die nog steeds hoog is. Dat komt onder meer doordat de reguliere zorg langzaam weer wordt hervat. "Maar niet alleen de planbare zorg neemt weer toe. Nu de wereld weer opengaat, gaan mensen ook weer meer de straat op. Dat zorgt bijvoorbeeld voor meer verkeersongelukken."
Melbourne in lockdown na uitbraak Indiase variant
De Australische deelstaat Victoria, waarin de miljoenenstad Melbourne ligt, gaat voor een week in lockdown na een uitbraak van de Indiase variant van het coronavirus. Sinds begin deze week waren er zeker 26 besmettingen. Volgens premier Merlino van Victoria is de variant zeer besmettelijk: "Een variant om bezorgd over te zijn, een die sneller werkt dan we ooit hebben geregistreerd."
De inwoners van de Australische deelstaat moeten zeven dagen thuisblijven en mogen alleen voor essentiële zaken het huis uit. Het is inmiddels de vierde keer dat de inwoners van Melbourne in lockdown moeten sinds het begin van de pandemie vorig jaar.
'Regionale spreiding om uitgestelde ingrepen'
Dit jaar moeten veel van de naar schatting 140.000 uitgestelde ingrepen worden ingehaald en daarvoor is spreiding van patiënten in het hele land nodig. Dat zegt minister voor Medische Zorg Tamara van Ark in het AD. Nu het aantal coronapatiënten hard daalt, willen ziekenhuizen uitgestelde ingrepen snel uitvoeren. Coronapatiënten worden verdeeld over ziekenhuizen in het hele land om ruimte te houden voor reguliere zorg.
"De patiënt moet op tijd weten waar hij of zij aan toe is. Wanneer volgt de behandeling bij de eigen arts, en als dat te lang duurt: kan de ingreep sneller in een ziekenhuis of privékliniek elders?'', aldus Van Ark. Uitgestelde chemobehandelingen en niertransplantaties moeten als eerste worden ingehaald. Om de druk op ziekenhuizen te verlichten worden ook huisartsen, privéklinieken en revalidatiecentra ingeschakeld. Ook digitale consulten blijven mogelijk.
Berichten dat coronavirus uit lab komt weer toegestaan op Facebook
Facebook verwijdert niet langer berichten waarin staat dat het coronavirus door de mens is ontwikkeld. Dat besluit volgt op een hernieuwde discussie over de oorsprong van het virus. "In het licht van de lopende onderzoeken naar de oorsprong van covid-19 en in overleg met volksgezondheidsexperts, zullen we niet langer de bewering dat covid-19 door de mens is gemaakt uit onze apps verwijderen", zegt een woordvoerder van het platform tegen nieuwssite Politico.
Sinds februari stond Facebook dergelijke berichten niet meer toe, maar recentelijk laaide de discussie over de oorsprong van het virus weer op. Dat gebeurde naar aanleiding van een publicatie van The Wall Street Journal, waarin werd gesteld dat medewerkers van het laboratorium in de Chinese stad Wuhan - waar de uitbraak begon - al in het najaar van 2019 klachten hadden die horen bij het virus. Het lab ontkent dat medewerkers ziek zijn geworden van een mogelijke uitbraak aldaar.
Gisteren zei het platform nog toe strenger op te zullen treden tegen gebruikers die herhaaldelijk desinformatie verspreiden.
VS wil meer onderzoek naar oorsprong coronavirus
De Amerikaanse president Biden heeft aangekondigd dat hij de inlichtingendiensten meer onderzoek laat doen naar het begin van de pandemie. Hij zegt dat er onvoldoende bewijs is om te concluderen of het virus is overgedragen van dier op mens of dat de uitbraak het gevolg is een laboratoriumongeluk.
"Ik heb de gemeenschap van inlichtingendiensten gevraagd om hun inspanningen te verdubbelen en om informatie te analyseren die ons dichter bij een definitieve conclusie kan brengen", aldus Biden. Hij wil dat ze binnen 90 dagen aan hem rapporteren.
Volgens Biden is er binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten onenigheid over de bron van het virus. Er wordt volgens hem uitgegaan van twee scenario's. Twee diensten neigen volgens Biden meer naar de van-dier-op-mens-link en één instantie leunt meer op de laboratoriumvariant. "Elk met een laag of matig vertrouwen", voegde hij daaraan toe.
China roept hij op om mee te werken met de onderzoeken.
Liveblog geopend
Goedemorgen. Welkom in het liveblog van donderdag 27 mei, met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.