Marc van Ranst
NOS Nieuws

Ondergedoken Van Ranst tart aanhangers Conings op Telegram

De Vlaamse viroloog Marc van Ranst heeft aanhangers van de voortvluchtige militair Jürgen Conings in hun Telegram-groep uitgedaagd. Van Ranst, die met zijn gezin al tien dagen zit ondergedoken omdat Conings het op hem zou hebben voorzien, schreef dat hij teleurgesteld was over "de creativiteit die hier opborrelt". "Niveau nihil, maar ja, wat hadden we verwacht van een groepje terroristenondersteunders."

Van Ranst bevestigt tegenover de VRT dat hij de chatberichten zelf heeft verstuurd, in de nacht van dinsdag op woensdag. "Dat was niet slim", zegt hij in een korte reactie tegen de Vlaamse omroep.

De bekende viroloog is vaker uitgesproken. Vorige week noemde hij Viruswaarheidvoorman Willem Engel een mafkees. Dat Twitter-gesprek werd dankzij ondernemer Alexander Klöpping op een paar duizend reclameborden getoond.

Nieuwe zoekactie

Naar Conings wordt al anderhalve week gezocht, nadat hij zwaarbewapend een militaire kazerne had verlaten. Hij liet een afscheidsbrief achter met dreigementen aan de regering, het leger en virologen. Hij schreef zich "niet zonder slag of stoot over te geven".

Vanochtend is opnieuw een groot aantal politiemensen en militairen op de been in het Nationaal Park Hoge Kempen, vlak over de grens bij Geleen. Daar, aan de noordkant van het natuurgebied, werd eerder ook al naar Conings gezocht en werd zijn auto gevonden in een woonwijk aan de N75. Volgens Belgische media is niet duidelijk of er nieuwe, concrete aanwijzingen zijn.

Grote fouten gemaakt

Online krijgt Conings steun van tienduizenden sympathisanten, die vinden dat hij psychische hulp nodig heeft en dat de klopjacht buiten alle proporties is. Ze hopen dat hij veilig terug naar huis kan en dat hem niets overkomt.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder en legertopman Michel Hofman hebben erkend dat er grote fouten zijn gemaakt in de zaak-Conings. Zo stond de militair op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten van terrorismewaakhond OCAD, maar kon hij toch een groot wapenarsenaal meenemen uit de kazerne. Sinds afgelopen weekend staat Conings ook op de internationale opsporingslijst van Interpol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl