NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Meer versoepelingen op Bonaire • Zorgvakbond keurt plannen minister Van Ark af

 • Welkom in het coronablog van donderdag 27 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • RIVM: 3426 nieuwe besmettingen.
 • Twee veiligheidsregio's afgeschaald naar risiconiveau 'ernstig'
 • Reisadvies deel Griekenland komende zondag aangepast
 • Janssen: levering van 55 miljoen vaccins onzeker
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Het gaat goed met de besmettingen op Bonaire, meer versoepelingen

  Na een zeer alarmerende periode in maart met grote aantallen coronabesmettingen en een volle IC, lijkt de epidemie op Bonaire twee maanden later zo goed als onder controle. Vanaf vandaag mogen restaurants, cafés, casino's en bioscopen weer volledig open.

  In privésfeer mogen mensen bij elkaar komen in groepen van maximaal 25 personen. Wel moet overal nog steeds rekening worden gehouden met de anderhalvemeterregel. Thuiswerken is niet meer nodig en er mag weer gezongen en gedanst worden, maar alleen in de buitenlucht. Reizigers uit Aruba en Curaçao die kunnen aantonen volledig te zijn gevaccineerd, hoeven geen PCR- of antigeentest meer te doen als ze naar Bonaire komen.

  Op Bonaire blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel laag. Afgelopen week kwam er een kleine handvol bij. Eind maart moest het eiland nog pas op de plaats maken vanwege een explosieve toename. De lokale autoriteiten schaalden het risiconiveau op van 3 naar 5, wat betekende dat onder meer niet-noodzakelijke winkels dicht moesten. Bonaire gaat nu terug naar risiconiveau 2.

  De gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, complimenteerde op een persconferentie de bevolking met het naleven van de coronamaatregelen. Ook gaat het vaccineren op het eiland goed, zei hij. Bijna 14.000 van de 20.000 eilandbewoners zijn in ieder geval één keer gevaccineerd. Bijna 11.000 mensen hebben ook al een tweede dosis gekregen.

 • Filmproducent De Slag om de Schelde hoopt op volle zalen

  Volgens demissionair minister De Jonge staan "alle seinen op groen" om op 5 juni 'stap 3' van het openingsplan te laten ingaan. Dat betekent ook dat bioscopen weer te bezoeken zijn, op voorwaarde dat mensen een tijdslot afspreken. Zo gaat de film De Slag om de Schelde, een van de duurste Nederlandse filmproducties ooit, in 160 bioscopen draaien. "Als het aan ons ligt meteen na middernacht", zei producent Alain de Levita in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

  De film zou al op 14 december in première gaan, maar toen moesten de bioscopen voor onbepaalde tijd dicht. "Opeens was er een persconferentie en stonden we daar allemaal in Zeeland, in een mooi pak.", aldus De Levita.

  De producent zegt geen moment te hebben overwogen om de film nu al via streamingdiensten aan te bieden, zoals is gebeurd met De Oost, een andere Nederlandse productie die vanwege corona niet in de bioscopen vertoond kon worden. De Slag om de Schelde is "echt een film voor in de bioscoop", zegt De Levita.

  De vraag is wel hoeveel mensen straks tegelijk de zaal in mogen. Mogelijk zijn dat er maar dertig, maar De Levita hoopt op meer. "Zo veel mogelijk. Ik heb nooit begrepen dat mensen wel naar de IKEA mogen en niet naar de bioscoop. De ventilatie, vooral in moderne bioscopen, is supergoed."

 • Zorgvakbond keurt plannen minister Van Ark af

  Zorgvakbond NU'91 heeft met verbazing gereageerd op de plannen van demissionair minister Van Ark om medische behandelingen dit jaar in te halen. Van Ark streeft ernaar om alle uitgestelde zorg nog dit jaar in te halen, met een mogelijke uitloop naar begin volgend jaar.

  NU'91-voorzitter Stella Salden zegt op NPO Radio 1 dat het zorgpersoneel niet bij de plannen betrokken wordt. "Er wordt niet geluisterd naar zorgprofessionals, het gaat steeds over hen en er wordt niet gesproken mét hen. Zij zouden juist als eersten bij dit soort plannen betrokken moeten worden."

  Volgens de vakbondsvoorzitter is er een groot tekort aan verpleegkundigen, die bovendien met klachten kampen. "Het is door corona een heel hectische tijd geweest die een enorme impact heeft gehad. Veel personeel is fysiek en mentaal uitgeput. Er zijn ook al eerder signalen geweest dat mensen vervroegd met pensioen willen en ook echt vertrekken." Daarom noemt Salden het onverstandig om nu met spoed zorg in te gaan halen. "Om de afgelopen periode af te sluiten is juist rust en herstel nodig."

  Salden vindt ook dat in de cao-onderhandelingen de waardering ontbreekt. "De salarissen moeten eerst rechtgezet worden. Er moet boter bij de vis, het is geen hobby, het is een beroep. Dat we niet zonder deze vitale beroepen kunnen heeft de afgelopen periode juist uitgewezen."

 • Vier vragen over de theorie dat covid-19 uit een lab komt

  De theorie dat covid-19 in een lab ontwikkeld is, wordt nu weer serieuzer genomen dankzij de Amerikaanse president Biden. Die heeft zijn inlichtingendiensten de opdracht gegeven om hierover binnen negentig dagen met een nieuw rapport te komen. China is hier verbolgen over. Maar waarom is er discussie over de oorsprong van het virus en wordt het ooit duidelijk vastgesteld wat de exacte bron was? Vier vragen en antwoorden in de link hieronder.

 • Duitsland wil jongeren vanaf 12 jaar gaan inenten

  Vanaf 7 juni kunnen Duitse jongeren vanaf 12 jaar zich laten inenten tegen covid-19, op voorwaarde dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het Pfizer/BioNTech-vaccin goedkeurt voor deze leeftijdsgroep. Dat is de uitkomst van topoverleg tussen bondskanselier Merkel en de leiders van Duitse deelstaten, melden Duitse media.

  De verwachting is dat het EMA aanstaande vrijdag beslist over een goedkeuring voor het vaccin van BioNTech en Pfizer voor kinderen vanaf 12. Eerder is het goedgekeurd voor kinderen boven de 16.

  Komt die nieuwe goedkeuring er, dan moeten alle 12- tot 18-jarigen tegen eind augustus "ten minste één vaccinatie" krijgen, schrijft Der Tagespiegel op basis van een overheidsrapport over de stand van zaken van de Duitse vaccinatiecampagne. In dat document staat ook dat Duitsland zes miljoen vaccins voor deze leeftijdscategorie wil reserveren.

 • Omwonenden protesteren tegen festival Tomorrowland

  Het Belgische dancefestival Tomorrowland kan niet worden gehouden dit jaar. Dat vinden omwonenden van het recreatiegebied waar Tomorrowland gehouden wordt. Het festival staat gepland voor het laatste weekend in augustus en het eerste weekend in september.

  De buurtbewoners maken bezwaar tegen het aantal verwachte bezoekers per dag (80.000). De vrees is dat dit voor extra coronabesmettingen zal zorgen en dat het onmogelijk zal worden om alle festivalgangers goed te controleren.

  De actievoerders hebben brieven gestuurd aan onder anderen premier De Croo en minister van Volksgezondheid Vandenbroucke, Daarin verwijzen ze naar het risico op nep-negatieve resultaten van coronasneltests.

  "Een coronapositieve Tomorrowland-bezoeker die eindelijk een kaartje heeft kunnen bemachtigen, gaat zijn toegangskaart inleveren? Dream on", zegt een actievoerende buurtbewoner tegen de VRT.

 • Militairen helpen bij priklocaties Arnhem en Barneveld

  Militairen van de landmacht gaan de komende vijf weken prikken zetten of helpen met de ontvangst en begeleiding van bezoekers op priklocaties in Arnhem en Barneveld. De GGD Gelderland-Midden heeft hierom gevraagd. Vanaf maandag worden in totaal zestien militairen ingezet, meldt het ministerie van Defensie.

  "Defensie heeft sinds januari 1000 militairen uit de hele krijgsmacht beschikbaar om in te zetten op zowel test- als vaccinatielocaties. Bijspringen op covid-testlocaties gebeurde al eerder, maar het is voor het eerst dat militairen worden ingezet op vaccinatielocaties", schrijft het ministerie.

 • Overheidssteun voor bedrijven wordt verlengd

  Het huidige steunpakket voor noodlijdende bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen, kunnen na juni opnieuw aankloppen bij de overheid. Het steunpakket loopt eind juni af, maar wordt opnieuw met drie maanden verlengd.

  Daarvoor trekt het kabinet zes miljard euro uit, werd bekendgemaakt op een persconferentie. Maar het kabinet gaat daar niet eindeloos mee door, was ook de boodschap.

  De steunpakketten zijn volgens het kabinet zo ontworpen dat wie veel omzetverlies heeft, ook meer steun krijgt. Naarmate de economie "weer verder opengaat en bedrijven weer meer omzet draaien, groeien ze uit de steunpakketten". Die situatie komt steeds dichterbij, zei demissionair minister Koolmees op de persconferentie.

 • Twee veiligheidsregio's afgeschaald naar risiconiveau 'ernstig'

  In de veiligheidsregio's Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek is het risiconiveau op het zogenoemde Coronadashboard verlaagd naar 'ernstig'. Daarmee zijn het de enige twee regio's die niet het hoogste niveau 'zeer ernstig' hebben.

  Iedere twee weken wordt bekeken of de situatie rond het coronavirus zich positief of negatief ontwikkelt. Op welk niveau een regio zit, hangt af van het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames. Meer uitleg over de risiconiveaus is te vinden op de site van Rijksoverheid.

 • Janssen: levering van 55 miljoen vaccins onzeker

  Farmaceut Janssen kan niet garanderen dat alle coronavaccins geleverd kunnen worden die de Europese Unie over het tweede kwartaal heeft besteld. Het bedrijf uit Leiden zegt tegen de NOS dat het vanwege productieproblemen "onzeker" is of alle 55 miljoen doses voor eind juni geleverd zullen zijn.

  Bij de bestelling van 55 miljoen zitten drie miljoen vaccins voor Nederland. Zo'n 313.000 daarvan zijn de afgelopen weken al geleverd. Het RIVM verwacht de komende vier weken 852.000 additionele doses van het vaccin, waarvan één prik nodig is. De kans dat de overige 1,8 miljoen doses op tijd komen, lijkt erg klein, zeggen bronnen tegen de NOS.

  Vorige week zei een woordvoerder van Janssens moederbedrijf, het Amerikaanse Johnson & Johnson, nog tegen persbureau Reuters dat het de bedoeling is om eind juni de bestelde 55 miljoen doses aan de EU geleverd te hebben.

 • RIVM: meer besmettingen dan gisteren, maar weekgemiddelde blijft dalen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3426 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 661 meer dan gisteren. Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 3172 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 30 procent vergeleken met de week ervoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1512 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1618), van wie 541 op de IC (gisteren: 559), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • Reisadvies deel Griekenland komende zondag aangepast

  Vanaf komende zondag wordt de kleurcode van de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland aangepast naar oranje. Op deze eilanden is het aantal coronabesmettingen toegenomen. Van reizigers die na die datum terugkomen in Nederland wordt verwacht dat ze in quarantaine gaan. Ook moet voorafgaand aan de reis naar Nederland een test overlegd worden.

  In Griekenland geldt voor een deel de code oranje en de code geel. De eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee en de eilanden in de Ionische Zee zijn geel. Bij terugkomst in Nederland vanaf die eilanden hoeven reizigers niet in quarantaine. Er geldt ook geen testverplichting, behalve wanneer er een tussenstop op het vasteland wordt gemaakt.

  Reizigers die naar Griekenland reizen, moeten een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Mensen die volledig ingeënt zijn hoeven geen test te overleggen, maar wel een vaccinatiebewijs. Het reisadvies voor Griekenland staat op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Studenten Erasmus Universiteit blowen meer uit verveling

  Studenten van de Erasmus Universiteit zijn meer gaan blowen tijdens de coronacrisis. Uit onderzoek van het Erasmus Magazine onder 373 studenten blijkt daarnaast dat er minder xtc gebruikt wordt en minder alcohol wordt gedronken.

  "Dat komt door verveling", vermoedt Elmer Smaling van het magazine. "Je zit in een studentenhuis en kan niets, dan gaan ze maar blowen", zegt hij tegen de regionale omroep Rijnmond.

  "Je zou denken dat het alcoholgebruik zou dalen als de kroegen dichtzitten en dat er thuis een hogere drempel zou zijn om echt dronken te worden." Dat blijkt niet helemaal het geval te zijn. De vrouwen drinken gemiddeld zeven in plaats van acht glazen per week. Bij de mannen is het zelfs een klein beetje gestegen."

  Volgens Smaling proberen studenten er 'toch een gezellige avond van te maken'. "Om te voorkomen dat alle avonden op elkaar beginnen te lijken."

 • Fieldlab: evenementen met veel bezoekers onder voorwaarden mogelijk

  Evenementen met veel bezoekers zijn mogelijk, ook als een hoog risiconiveau geldt. Dat is de belangrijkste conclusie van Fieldlab Evenementen na meerdere testevenementen in de afgelopen maanden.

  Fieldlab zegt dat bij het risiconiveau 'zorgelijk' onder voorwaarden een honderd procent bezetting mogelijk is bij evenementen. Dat geldt voor alle evenementen die Fieldlab heeft onderzocht, dus ook voor bijvoorbeeld festivals.

  De overheid heeft vier risiconiveaus opgesteld: 'waakzaam', 'zorgelijk', 'ernstig' of 'zeer ernstig'. We bevinden ons nu nog in het risiconiveau 'zeer ernstig'.