liveblog
NOS NieuwsAangepast

Israël per 1 juni weer zo goed als 'normaal' • Bruls: supporters NEC mogen even uitrazen

  • Welkom in het coronablog van zondag 23 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • RIVM: 3471 nieuwe besmettingen.
  • Israël bijna helemaal open, alleen mondkapjes nog nodig.
  • Aantal bezette IC-bedden blijft dalen in Frankrijk.
  • Hongarije versoepelt coronamaatregelen.
liveblog gesloten

Bruls: vooralsnog niet ingrijpen bij feest NEC-supporters

Duizenden mensen vieren in Nijmegen feest bij stadion De Goffert vanwege de promotie van NEC naar de eredivisie. Dat is niet toegestaan vanwege de nog altijd geldende coronaregels, maar burgemeester Bruls van Nijmegen geeft ze de ruimte. Hij gaat ervan uit dat de supporters het niet te bont maken en dat het binnen niet al te lang afgelopen is. Bruls: "We gaan uit van een half uurtje, maar als het drie kwartier wordt zult u mij ook niet horen."

De supporters stonden bij het stadion om de spelersbus op te wachten. Volgens Bruls is het een lastig dilemma, waar ook Amsterdam en Leeuwarden al eerder mee te maken kregen toen Ajax en Cambuur kampioen werden van de eredivisie en eerste divisie: "Je moet op een verstandige manier de openbare orde handhaven." Anders is het volgens Bruls mogelijk dat het tot geweld tussen supporters en politie komt.

Bruls denkt ook dat zo'n bijeenkomst niet te voorkomen was: "We laten de supporters op een plezierige manier uitrazen. Mensen zoeken elkaar toch op. Het is iedereen even gegund."

Tientallen boetes in Ursem wegens overtreden noodverordening

In het Noord-Hollandse dorp Ursem zijn tientallen boetes uitgedeeld vanwege het overtreden van de noodverordening. De noodverordening werd eerder op de dag afgekondigd door de burgemeester van Koggenland uit vrees voor ongeregeldheden in het dorp, waar het dit weekend eigenlijk kermis zou zijn. De noodverordening geldt het hele Pinksterweekend, tot morgennacht.

Vanwege corona zijn kermissen op dit moment niet toegestaan, maar de politie kreeg uit verschillende bronnen signalen dat er illegale feesten georganiseerd zouden worden. Ook waren er volgens de burgemeester aanwijzingen dat "men bereid zou zijn geweld toe te passen". Meerdere groepen verzamelden zich in Ursem, waarna ook de ME werd ingezet om de mensen uit elkaar te drijven.

Israël bijna helemaal open, alleen mondkapjes nog nodig

Na drie strenge lockdowns gaat Israël per 1 juni vrijwel alle coronamaatregelen opschorten nu het grootste gedeelte van de bevolking is gevaccineerd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein vandaag bekendgemaakt. Ook de groene pas, waarmee gevaccineerden toegang kregen tot onder meer culturele voorstellingen en sportwedstrijden, is vanaf volgende week maandag niet meer nodig.

Wel moeten Israëliërs nog mondkapjes dragen op openbare plekken. De komende tijd wordt bekeken in hoeverre die nog nodig zijn. "De economie en de burgers van Israël krijgen extra ruimte om te ademen", zei Edelstein, maar hij waarschuwde ook dat de maatregelen opnieuw zouden kunnen worden ingevoerd als de situatie omslaat.

De afgelopen weken daalde het aantal nieuwe besmettingen in Israël gestaag, dankzij een voortvarende vaccinatiecampagne. Zo'n vijf miljoen van de ruim negen miljoen burgers zijn inmiddels volledig ingeënt. En dat werpt zijn vruchten af: onder mensen die volledig zijn gevaccineerd daalt de kans op besmetting door het coronavirus met ruim 95 procent. Gisteren kwamen er slechts twaalf nieuwe besmettingen bij, tegenover 10.000 per dag in januari.

Aantal bezette IC-bedden blijft dalen in Frankrijk

Ook in Frankrijk daalt aantal bezette IC-bedden gestaag. Vandaag lagen er 29 patiënten minder op de intensive care dan gisteren. Het totaal aantal bezette IC-bedden staat op 3515. Dat is de bijna de helft van het aantal van vijf weken geleden.

Ook in Frankrijk zijn de maatregelen daarom versoepeld. Eerder deze week gingen onder meer de terrassen weer open. Dat geldt ook voor alle niet-essentiële bedrijven, musea, bioscopen, theaters en concertzalen.

Frankrijk is een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Het land staat met bijna 110.000 doden op de achtste plek op de wereldlijst.

Donaties voor Giro555-actie in bijna een week tijd verdrievoudigd

De actie Samen in actie tegen corona van Giro555 heeft inmiddels zo'n 3,4 miljoen euro opgeleverd. Afgelopen maandag was dat nog 1 miljoen. "We zijn heel blij met de groeiende steun voor onze actie", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo. "We zien mensen uit de zorg hun bonus doneren, we zien mensen die het zelf ook moeilijk hebben nu tóch iets bijdragen. Dat is hartverwarmend en ook dringend noodzakelijk."

Met de actie, die anderhalve week geleden begon, willen de hulporganisaties achter Giro555 geld ophalen om corona te bestrijden in armere landen. "Onze hulp bij het vaccineren is op veel plekken hard nodig, in Nepal en India, maar bijvoorbeeld ook in landen als Ethiopië, Oeganda en Afghanistan", aldus Laszlo.

Rutte riep mensen eerder deze week op om te doneren uit solidariteit met andere landen. "Pas als iedereen voldoende vaccinatiegraad heeft, is de hele wereld ook veilig", zei hij. Ook verschillende bekende Nederlanders hebben zich ingezet voor de actie. Afgelopen donderdag begonnen artiesten als Waylon, Trijntje Oosterhuis en Danny Vera met het platform 555live.nl. Mensen die een donatie doen krijgen toegang tot muzikale streams en cabaretvoorstellingen.

RIVM: 3471 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3471 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 268 meer dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 4036 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 26 procent minder dan een week eerder.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 8,2 miljoen prikken gezet.

LCPS: 1714 mensen met corona in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen neemt de coronabezetting verder af. Er liggen nu 1714 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1731), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC liggen nu 610 mensen (gisteren: 602),

Hongarije versoepelt coronamaatregelen

Nu de eerste 5 miljoen vaccins zijn gezet, versoepelt Hongarije de coronamaatregelen. De mondkapjesplicht buiten vervalt en de avondklok wordt afgeschaft. Binnen, bijvoorbeeld in winkels, en in het openbaar vervoer blijft een mondkapje wel verplicht.

Vakantiegangers zijn in Hongarije nog niet welkom, met uitzondering van mensen die zijn ingeënt in een land waarvan Hongarije het vaccinatiebewijs erkent. Dat zijn nu alleen nog Roemenië, Servië, Montenegro, Kroatië, Slovenië, Turkije en Bahrein.

De regering-Orban maakt versoepelingen niet afhankelijk van het aantal besmettingen, maar van het aantal inentingen. Het land gebruikt niet alleen vaccins die door de Europese Unie zijn goedgekeurd, maar ook uit Rusland en China.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus was de afgelopen twee weken het hoogste van alle EU-landen.

Corona is nog niet weg als iedereen gevaccineerd is

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt en de vaccinatiegraad stijgt. Begin juli kunnen alle volwassenen in Nederland ten minste een prik hebben gehad en zal het aantal besmettingen nog verder dalen.

Terug naar normaal kan dan nog steeds niet, zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe. Er moet nu al een plan worden gemaakt voor de komende tijd.

Lees hieronder verder:

Versoepeling EU-inreisverbod maakt voor families meer mogelijk

Het algehele inreisverbod in de Europese Unie dat sinds maart vorig jaar van kracht is, wordt verder versoepeld. Tot nu toe waren de afwegingen voor versoepelingen vooral economisch, inmiddels wordt ook gekeken naar familieomstandigheden.

Zo kunnen grootouders die niet in de Europese Unie wonen er voor het eerst hun kleinkind bezoeken dat geboren is na 19 maart vorig jaar. Ook voor bezoek aan ernstig zieke familieleden in de EU wordt een uitzondering gemaakt.

Toch is er niet voor iedereen goed nieuws.

Lees hier het hele verhaal:

Zwarte schimmel treft coronapatiënten in India

In India zijn bijna 9000 mensen getroffen door een schimmelinfectie, mucormycosis, die bekendstaat als zwarte schimmel. De schimmel komt bij mensen zelden voor, maar wordt nu aangetroffen bij coronapatiënten en mensen die corona hebben gehad. De schimmel tast de holtes, de hersenen en de longen aan.

Zwarte schimmel komt normaal gesproken vooral voor in de natuur, bijvoorbeeld in grond en planten, en in rottende groente en fruit.

Volgens artsen is er een verband met de steroïden die worden gebruikt om corona te behandelen. De meeste patiënten zijn mannen die zijn genezen van corona en zijn behandeld met steroïden. Ook hebben ze onderliggende aandoeningen. Vooral diabetici lopen risico. Bij de meeste patiënten verschijnt de schimmel 12 tot 18 dagen nadat ze van corona zijn genezen.

Meer dan 80 procent van de patiënten moet onmiddellijk worden geopereerd. Gebeurt dat niet, dan is de kans op overlijden groot. Er is een tekort aan de juiste medicijnen, zegt de directeur van een groot ziekenhuis in de stad Indore tegen de BBC.

Er wordt al gesproken van een epidemie. Nieuwe afdelingen die zijn geopend om de infectie te bestrijden lopen in het hele land snel vol, melden artsen.

Het aantal geregistreerde coronapatiënten in India is opgelopen tot 26,5 miljoen en er zijn bijna 300.000 coronadoden gemeld.

Britse studie: Pfizer en AstraZeneca effectief tegen Indiase variant

Een Britse studie heeft uitgewezen dat het Pfizer-vaccin en het vaccin van AstraZeneca effectief zijn tegen de Indiase variant van het coronavirus. De studie werd uitgevoerd door Public Health England, schrijft de Britse krant The Guardian.

Het Pfizer-vaccin is voor 88 procent effectief tegen de variant, twee weken na de tweede dosis, vergeleken met 93 procent tegen de Britse variant. Bij AstraZeneca is de effectiviteit 60 procent, tegen 66 procent bij de Britse variant.

Het verschil komt mogelijk doordat de tweede dosis AstraZeneca later wordt gegeven dan de tweede prik met Pfizer. Ook lijkt het erop dat de maximale werking later wordt bereikt en de bescherming dus nog kan toenemen.

Volgens de Britse minister van Gezondheid Matt Hancock toont dit het belang aan van de tweede dosis.

Moderna vraagt EU toestemming voor toediening vaccin aan jongeren

Het Moderna-vaccin komt mogelijk op korte termijn beschikbaar voor jongeren. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf gaat begin juni toestemming vragen aan de Europese Unie voor het toedienen van het vaccin aan 12- tot 17-jarigen. Dat schrijft de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche.

Topman Stéphane Bancel van Moderna gaat ervan uit dat alle volwassenen die dat willen in de EU in de zomer hun eerste prik kunnen hebben gehad. "Daarna moeten we ons zeer snel richten op de jongeren van 12 tot 17", vindt hij. "Ideaal zou zijn als ze tegen augustus zijn beschermd. Als we niet massaal blijven vaccineren, kan het risico op een vierde golf niet uitgesloten worden."

Nu is alleen nog het vaccin van Pfizer/BioNTech in de EU toegelaten voor 16- tot 18-jarigen. Pfizer heeft ook een aanvraag ingediend voor jongeren van 12 tot 16.

Coronaregels overboord bij titelfeest Atlético in Madrid

Coronaregels overboord in Madrid bij titelfeest Atlético

1 miljoen prikken niet geregistreerd, probleem dreigt voor vakantiegangers

Nederland heeft een grote achterstand in de registratie van de coronavaccinaties. Dat kan problemen opleveren als de Europese coronapas in juli wordt ingevoerd, meldt Nieuwsuur.

Van de vaccinaties die door huisartsen zijn gezet, is bijna de helft niet in het centrale systeem van het RIVM verwerkt. Van de vaccinaties in de zorg ontbreekt meer dan de helft. In totaal ontbreken 1 miljoen prikken.

"Als de gegevens van mensen niet in het systeem zitten, kunnen ze niet worden gekoppeld aan de QR-code van Europa", zegt specialist privacybescherming Jaap-Henk Hoepman van de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit Nijmegen tegen Nieuwsuur.

Zo'n vijf à tien procent van de prikken is niet geregistreerd, omdat mensen hun vaccinatiegegevens niet aan het RIVM wilden doorgeven. Sommigen wisten niet dat dat betekent dat zij ook geen Europese QR-code zouden krijgen. "Daar moeten we nog iets op verzinnen, maar dat kan wel lang gaan duren", aldus minister De Jonge.

Welkom

Welkom in het coronablog van zondag 23 mei. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.