NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Miljoenen prikken gepland komende weken • Bijna helft vakantiegangers blijft in Nederland

Liveblog gesloten
 • Klopjacht in België op mogelijk bewapende bedreiger bekende viroloog

  In België is een klopjacht gaande op een man die mogelijk zwaarbewapend is. Onlangs bedreigde hij kopstukken uit de Belgische coronacrisis. Viroloog Marc Van Ranst en zijn gezin zijn ondergedoken. Hij is het Belgische gezicht van de corona-aanpak.

 • Politici steunen actie Giro555 tegen corona

  Demissionair premier Rutte en de partijleiders Kaag (D66), Marijnissen (SP) en Ploumen (PvdA) hebben hun steun uitgesproken voor de actie Samen in actie tegen corona van Giro555. In een gesprek met de organisatoren van de actie bij de Tweede Kamer hebben ze het belang ervan onderstreept. Ook enkele Kamerleden spraken hun steun uit.

  Met de actie willen de hulporganisaties achter Giro555 geld ophalen om corona te bestrijden in armere landen. Sinds de start van de actie vorige week woensdag is ruim 1 miljoen euro opgehaald. Dat is minder dan de meeste acties de eerste week opbrengen.

  Rutte riep mensen op om te doneren uit solidariteit met andere landen. "Pas als iedereen voldoende vaccinatiegraad heeft, is de hele wereld ook veilig." Kaag vulde aan dat onder meer mensen op de vlucht het keihard nodig hebben.

  De komende weken rijdt de collectebus van Giro555 door het land om bij priklocaties geld in te zamelen. De stops worden aangekleed met een programma met optredens en sprekers.

  Rutte bij de collectebus van Giro555 Giro555/Marcel van der Steen
 • Miljoenen coronaprikken gepland voor de komende weken

  Afgelopen week is een recordaantal van 986.433 prikken gezet. Het totaal aantal vaccins dat is gegeven staat nu op ruim 7,4 miljoen. Het is de bedoeling om de komende weken miljoenen mensen te vaccineren, een enorme operatie.

 • Thailand wil gevangenen vrijlaten vanwege coronabesmettingen

  Het aantal coronabesmettingen in Thailand stijgt snel, onder meer door uitbraken in gevangenissen. De regering overweegt nu om tienduizenden gevangenen vrij te laten. Vandaag kwamen er 9635 nieuwe besmettingen bij in Thailand, waarvan 6700 in de gevangenissen.

  Door 50.000 gevangenen vrij te laten, hoopt de regering de druk op de overvolle gevangenissen te verminderen, meldt de Bangkok Post. In de gevangenissen zitten zo'n 311.000 mensen, veel meer dan waar plek voor is.

  De vrijlating zou onder voorwaarden zijn, bijvoorbeeld met een enkelband.

 • Griekenland versoepelt voorwaarden voor vakantiegangers

  Het wordt makkelijker om op vakantie te gaan naar Griekenland. Eerder mochten Nederlandse toeristen alleen het land binnen met een vaccinatiebewijs dat door de Nederlandse autoriteiten is goedgekeurd. Nu is ook een vaccinatiebewijs van de GGD of het ziekenhuis geldig. Dat laat het Griekse verkeersbureau weten.

  Op het bewijs moeten naam, geboortedatum, vaccinatiedatum en het soort vaccin staan vermeld. De tweede prik moet minimaal twee weken voor aankomst zijn gezet.

  Ook mogen reizigers het land in met een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud of een herstelbewijs van corona. De certificaten mogen in het Nederlands zijn. Het blijft daarnaast verplicht om een dag voor aankomst een PLF-formulier in te vullen, omdat de autoriteiten willen weten waar reizigers vandaan komen.

  Europees vaccinatiepaspoort

  "Andere landen accepteren een dergelijk certificaat nog niet", zegt de ANVR. "Helaas is het niet zo dat er één lijn wordt getrokken." Veel landen wachten liever op het Europese vaccinatiepaspoort dat als het goed is op 21 juni groen licht krijgt van de Europese Unie.

  Een aantal Griekse bestemmingen heeft kleurcode geel, wat betekent dat reizigers bij terugkeer in Nederland geen PCR-test hoeven te doen en niet in quarantaine hoeven.

 • Bijna helft vakantiegangers blijft in Nederland

  Nu de zomervakantie in zicht is en er minder reisbeperkingen zijn, zijn veel mensen druk bezig een vakantie te boeken. Twee derde van de Nederlanders heeft al geboekt of is dat nog van plan. Dat staat in een onderzoek van Panel Inzicht op verzoek van vergelijkingsplatform Independer.

  Bijna de helft van de vakantiegangers, 46 procent, blijft in Nederland, vooral vanwege de onzekerheid over corona.

  Dat geeft vakantiezekerheid, zegt Independer. "Omdat de coronasituatie per vakantieland zomaar kan veranderen, is het niet altijd zeker dat je de buitenlandreis die je nu boekt in de zomer kunt maken. Als je je buitenlandvakantie moet afblazen, wordt het lastig om op dat moment nog een vrije en betaalbare accommodatie in Nederland te vinden."

  Het aantal reisverzekeringen is door corona flink toegenomen. 70 procent van de ondervraagden die er een afsloten, deed dat deels of uitsluitend vanwege corona.

 • Kamer wil duidelijkheid over gele vaccinatieboekje

  De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd om het 'gele boekje' ook voor covid-vaccinaties in te voeren. De Kamer vindt het niet terecht dat het kabinet dit al bestaande registratiemiddel voor vaccinaties niet gebruikt, terwijl het internationaal erkend is en in het Engels en het Frans is opgesteld.

  Minister De Jonge had de motie in het coronadebat ontraden, omdat het kabinet wil wachten op het Europese groene certificaat.

  Reizigers hebben dat certificaat echter nog niet en het is ook nog niet duidelijk wanneer dat wordt ingevoerd en voor welke landen op de wereld dat dan geldt. De Kamer wil daarom dat mensen op alle GGD-locaties worden geïnformeerd over hoe zij met een (Engelstalige) stempel hun vaccinatie in het gele boekje kunnen laten bijschrijven. Ook moeten ze erop worden gewezen dat ze hun vaccin-registratiekaart goed moeten bewaren.

 • Straf voor verdachten avondklokrellen Enschede en Eindhoven

  Er zijn opnieuw straffen uitgedeeld voor avondklokrellen op verschillende plaatsen in het land.

  Twee mannen van 26 uit Enschede zijn veroordeeld omdat zij op 24 januari mensen opriepen naar het stadscentrum te komen om te rellen. Een van hen kreeg negen maanden cel, waarvan een deel voorwaardelijk. De ander kreeg 77 dagen cel, waarvan 31 voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur. Hij richtte met andere relschoppers vernielingen aan en pleegde geweld, meldt RTV Oost.

  De man die negen maanden kreeg, had nog een celstraf van 121 dagen openstaan. Die moet hij alsnog uitzitten. Daarna wordt hij opgenomen in een kliniek, vanwege de kans op herhaling. Volgens de reclassering is hij voor zijn leeftijd al zorgwekkend vaak in aanraking geweest met justitie. Hij heeft een autismestoornis en een alcoholprobleem.

  Rellen in Eindhoven

  Ook voor de rellen in Eindhoven op diezelfde dag zijn verdachten veroordeeld. Honderden mensen richtten vernielingen aan, stichtten brandjes, gooiden met stenen en plunderden winkels. De politie en de ME grepen in.

  Een 20-jarige man uit Tilburg kreeg zes maanden cel en moet een schadevergoeding van 40.000 euro betalen voor zijn aandeel in de avondklokrellen. Hij is veroordeeld voor het gooien van stenen en het plunderen van een supermarkt in het stationsgebouw. Hij had al een strafblad, meldt Omroep Brabant.

  Andere verdachten kregen lagere straffen. Een 36-jarige man uit Boekel kreeg een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijk en moet een boete van 20.000 euro betalen voor het beschadigen van een politiebus.

  Ook in onder meer Rotterdam en Den Bosch waren avondklokrellen. Inmiddels zijn tientallen relschoppers veroordeeld tot cel- en taakstraffen en schadevergoedingen.

 • In Turkije is de vaccinatiegraad te volgen via Twitter

  In Turkije is een Twitter-account gelanceerd waarop meerdere keren per dag de vaccinatiegraad wordt vermeld. In de posts van het account, Asilama Türkiye (vaccinaties Turkije), is een balkje met een percentage te zien. In de omschrijving van het account staat: "Volg het vaccinatieproces tot het voltooid is. Bij 60 procent vervalt de mondmaskerplicht".

  Het percentage staat nu op 13,5. Iedere keer als er een toename van 0,1 procent gevaccineerde mensen is, wordt het percentage bijgewerkt. Het account heeft inmiddels bijna 70.000 volgers.

  Volgens cijfers van de overheid zijn bijna 27 miljoen Turken gevaccineerd.

 • Minder besmettingen, minder ziekenhuisopnamen dan vorige week

  De afgelopen week is het aantal positief geteste personen gedaald met 25 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Er werden 35.142 besmettingen geregistreerd, de week ervoor 47.108, blijkt uit de weekrapportage van het RIVM.

  De ziekenhuisbezetting daalde ook. Er werden 1152 nieuwe covid-patiënten opgenomen, tegen 1458 een week eerder. Dat is een daling van 21 procent.

  Op de IC's liggen nu 646 patiënten. Vorige week dinsdag waren dat er 748.

 • 'Controle vaccinafspraak GGD is wassen neus'

  Mensen die nog niet aan de beurt waren voor een coronavaccinatie konden er gemakkelijk toch een krijgen, meldt RTL Nieuws. De uitnodiging waarmee zorgmedewerkers hun prik kunnen krijgen, stond tot voor kort op internet en de GGD controleert niet of de eigenaar van de brief ook daadwerkelijk al aan de beurt is voor vaccinatie.

  Het is onbekend hoeveel mensen op deze manier eerder een vaccin hebben gekregen. Dagelijks plannen 85.000 mensen een afspraak voor hun coronavaccinatie. "Maar ongeveer 0,5 procent van die afspraken wordt gemaakt door mensen die nog niet aan de beurt zijn", zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws. Hoewel het soms wel lukt om eerder een prik te krijgen, bijvoorbeeld door te liegen over hun geboortejaar, worden ze er volgens de GGD vroegtijdig uitgefilterd.

 • Verplichte coronatest voor reizigers blijft gelden

  Iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland wil reizen, moet voor vertrek een negatieve uitslag van zowel een PCR-test als een sneltest laten zien. Die verplichting blijft gelden, heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

  Actiegroep Viruswaarheid eiste in een kort geding dat de verplichting zou worden geschrapt, of dat die in elk geval niet voor Nederlandse burgers zou gelden. Het gerechtshof wees dat af, net als de rechtbank eerder.

  De zaak was, met steun van Viruswaarheid, aangespannen door een vrouw die eind vorig jaar vanwege familieomstandigheden naar Israël was gereisd. Tijdens haar verblijf daar werd de testplicht ingevoerd. De vrouw zegt dat meer dan tachtig van haar familieleden tijdens de Holocaust zijn vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz en dat andere familieleden het slachtoffer werden van medische experimenten. Daarom weigert zij nu elke gedwongen medische behandeling en volgens haar valt een verplichte coronatest daar ook onder.

  Het gerechtshof was het daar niet mee eens. In de grondwet staat dat de overheid de plicht heeft om maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen. Dat kan ten koste gaan van iemands rechten.

 • Songfestivalbezoekers staan in de rij voor de teststraat

  In Ahoy Rotterdam is vanavond de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. In het kader van een Fieldlab-experiment mag er publiek bij aanwezig zijn, maar bezoekers moeten zich aan strikte regels houden. Onderweg naar hun plek en naar het toilet moeten ze een mondkapje op en ze mogen niet staan, maar krijgen een vaste zitplaats toegewezen.

  Alle toeschouwers moeten aantonen dat ze minder dan 24 uur geleden negatief zijn getest. Voor de teststraat bij voetbalstadion Excelsior Rotterdam stond daardoor vanochtend een lange rij:

 • Syrische Nederlander vertaalt persconferenties

  Amer Alomari uit Nieuwveen helpt nieuwkomers en mensen die geen of slecht Nederlands spreken bij het begrijpen van de coronamaatregelen. Via zijn pagina 'De brug van Amer' vertaalt hij persconferenties in het Arabisch. Hij trekt duizenden, soms wel tienduizenden kijkers per keer.

  Alomari vluchtte zes jaar geleden van Syrië naar Nederland. Hij wil met zijn werk een brug slaan tussen de overheid en Arabischtalige nieuwkomers. "Dit is voor mij wat integratie betekent", zegt hij tegen Omroep West.

  Hij werkt als communicatieadviseur op het gebied van integratie voor de gemeente Utrecht. "Ik werk bij een gemeente, dus ik weet hoe de overheid denkt. Aan de andere kant begrijp ik deze doelgroep heel goed. Dat de terrassen weer open zijn, is voor nieuwkomers niet zo belangrijk als dat er weer inburgerings- en rijexamens kunnen worden gedaan. Verder beantwoord ik alle vragen die vanuit de doelgroep komen."

  Ook na de coronacrisis wil hij zijn account voorzetten. "Toen ik in een azc verbleef, heb ik ook wel een paar fouten gemaakt, bijvoorbeeld met brieven en in het communiceren met mensen. Ik wil niet dat mijn doelgroep dezelfde fouten maakt, maar dat ze snel integreren en een baan vinden. Dat is mijn grote doel."

  Amer Alomari: 'Ik wil niet dat mensen een boete krijgen' OmroepWest
 • Nederlands zorgpersoneel helpt met vaccineren in Suriname

  Zo'n veertig artsen en verpleegkundigen uit Nederland willen naar Suriname om daar het vaccinatieprogramma te ondersteunen. Zorgpersoneel van het Nederlandse Diaspora Medisch Team gaat helpen de 700.000 vaccins toe te dienen die Nederland aan Suriname zou schenken. De Surinaamse GGD heeft de leiding over het landelijke vaccinatieprogramma.

  Het aantal vaccins dat naar Suriname gaat, is nog niet bevestigd door de Nederlandse regering. "Maar de tijd dringt omdat in Suriname code zwart dreigt," zegt Krishna Khargi, hartchirurg in het Amsterdam UMC en verbonden aan het Diaspora Medisch Team. "De ziekenhuizen zijn bomvol en snel vaccineren is de oplossing. Ons team staat klaar."

  Wanneer de artsen en verpleegkundigen naar Suriname gaan, is nog onduidelijk. "Het wachten is op de ministeries van Buitenlandse Zaken en VWS om de missie financieel mogelijk te maken," zegt Khargi.

  ANP