NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Online prikafspraak voor mensen uit 1965 • VS exporteert 20 miljoen extra prikken

Liveblog gesloten
 • WHO-topman: wereldwijd sprake van vaccinatie-apartheid

  Er is wereldwijd sprake van vaccinatie-apartheid, volgens de WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Op een digitaal evenement zei de Ethiopiër dat de beschikbare vaccins niet goed worden verdeeld.

  Eerder noemde de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het risico op vaccinatie-apartheid dreigde, maar dat stadium is volgens hem nu bereikt.

  De WHO-baas schrijft op Twitter dat het plan van de Verenigde Staten om tachtig miljoen doses coronavaccin te doneren, enorm wordt gewaardeerd.

  Volgens de WHO-baas is de pandemie nog lang niet over:

 • Woensdag open te vroeg voor sommige pretparken

  Na vijf maanden lockdown mogen woensdag de pretparken en dierentuinen weer open. Maar een aantal van die zogenoemde doorstroomlocaties zegt iets langer nodig te hebben om weer bezoekers te ontvangen.

  "Wij zijn blij dat het weer kan, maar woensdag is te kort dag", zegt een woordvoerder van Walibi Holland. Het pretpark in Biddinghuizen verwacht vrijdag 21 mei weer zijn deuren te openen. "Er moeten genoeg medewerkers zijn, die gaan we nu inroosteren."

  Attractiepark Duinrell opent een dag later. "We hebben tijd nodig voor alle interne voorbereidingen", zegt de voorlichter. Het Tikibad is een binnenlocatie en blijft daarom nog voorlopig dicht. Bij mooi weer is het buitenzwembad wel geopend.

  De Efteling ontvangt vanaf woensdag weer publiek. Ook hier geldt dat binnenattracties als de Droomvlucht gesloten blijven. Achtbaan de Python is bijvoorbeeld wel toegankelijk, want die staat in de open lucht. "Er moeten nog wat puntjes op de i, maar verder zijn we er klaar voor."

  Lees hier verder:

 • VS levert 20 miljoen extra prikken aan buitenland

  De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om eind volgende maand nog eens 20 miljoen doses coronavaccins aan andere landen te leveren in de strijd tegen de coronapandemie. "We weten dat Amerika nooit helemaal veilig zal zijn totdat de pandemie die wereldwijd woedt onder controle is", zei Biden.

  Het gaat om prikken van Moderna, Pfizer en Janssen, die waren ingekocht voor binnenlands gebruik. De leveringen komen bovenop de 60 miljoen doses AstraZeneca-vaccin die Biden ook wil exporteren. Het AstraZeneca-vaccin is nog niet goedgekeurd in de VS.

  "Net als dat Amerika in de Tweede Wereldoorlog het arsenaal was van democratie, moet ons land in de strijd tegen de coronapandemie het arsenaal worden van vaccins", zei Biden.

 • Gouverneur: marathon New York gaat dit jaar door

  De marathon van New York, die vorig jaar vanwege de coronapandemie werd afgelast, kan dit jaar wel doorgaan. De heeft gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo bekendgemaakt.

  Het hardloopevenement vindt plaats op 7 november. 33.000 renners worden toegelaten, dat is 60 procent van de normale capaciteit. De inschrijvingen openen op 8 juni.

 • 'Aantal geboekte reizen in week verdrievoudigd'

  Na de versoepeling van de reisadviezen zag reisorganisatie de VakantieDiscounter een verdrievoudiging van het aantal geboekte reizen. De afgelopen week steeg het aantal boekingen aanzienlijk, in vergelijking met de weer ervoor. Ook werden er meer annuleringsverzekeringen afgesloten.

  In het weekend van de versoepelingen was er volgens het bedrijf zelfs sprake van een verviervoudiging, in vergelijking met het weekend voor de persconferentie. "Hiermee is er in deze periode meer geboekt dan in de drukste periode van heel 2020", schrijft de prijsaanbieder in een persbericht.

  Mallorca is de populairste bestemming van de gebieden met een geel reisadvies. Van de gebieden met een oranje advies, is Spanje het populairst.

 • Van Lienden: geen winst met mondkapjes, wel 'post om risico op te vangen'

  Opiniemaker Sywert van Lienden blijft erbij dat hij geen winst heeft gemaakt op de levering van 40 miljoen medische mondkapjes aan het ministerie van VWS. De prijs, ruim 100 miljoen euro, bestond uit de productiekosten en "een post om risico's op te vangen", schrijft hij in een verklaring naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant afgelopen zaterdag.

  Hoe hoog die risico-opslag was, staat niet in de verklaring:

  De Volkskrant meldde zaterdag dat Van Lienden met twee compagnons vermoedelijk flink verdiend heeft aan de import van de mondkapjes uit China, terwijl hij het naar buiten toe deed voorkomen alsof hij er niets aan overhield.

  Van Lienden richtte tijdens de eerste coronagolf samen met twee zakenvrienden de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op. Op 12 april 2020 bood die stichting de levering van de mondkapjes aan bij het ministerie van VWS.

 • Taakstraffen voor oproepen tot avondklokrellen Rotterdam

  Twee mannen uit Gorinchem en Sliedrecht en een vrouw uit Rotterdam zijn veroordeeld tot taakstraffen voor het oproepen tot rellen begin dit jaar uit protest tegen de avondklok. De verdachten hebben 30 tot 120 uur taakstraf gekregen.

  De drie riepen op tot rellen in hun woonplaatsen op 25 januari, schrijft RTV Rijnmond. Die avond dag liep het in Rotterdam-Zuid uit de hand; er vonden vernielingen plaats en winkels werden geplunderd.

 • Horeca Alliantie: meer vrijheid voor horeca met testverplichting

  Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, moeten in juni kunnen rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen. Daar stuurt de branchevereniging Horeca Alliantie op aan, na een gesprek met demissionair minister Grapperhaus en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer.

  Minister De Jonge maakte vandaag bekend dat de volgende stap van het openingsplan waarschijnlijk over drie weken kan worden genomen. Dat gaat onder meer om doorstroomlocaties binnen en restaurants.

  "Ondernemers die bij de ingang niet willen vragen naar zo'n test, doen dit gewoon niet. Bedrijven die het wel willen, geef je in elk geval meer mogelijkheden", zegt Frans van Rooij, woordvoerder van Horeca Alliantie. Volgens hem blijkt uit testevenementen dat consumenten bereid zijn zich te laten testen om meer te mogen.

  Van Rooij is positief over een testverplichting in de horeca. "Je kunt je voorstellen dat dan meer mensen en gezelschappen in cafetaria's en restaurants mogen worden toegelaten."

 • Volwassen Duitsers kunnen na 7 juni vaccinatie inplannen

  De Duitse regering wil vanaf 7 juni coronavaccins beschikbaar stellen voor alle volwassen Duitsers, zegt minister van Gezondheid Jens Spahn. Vanaf die datum kan de prioriteitsvolgorde volgens hem worden opgeheven en hebben kwetsbare mensen dus geen voorrang meer nodig.

  Over drie weken zou dan iedereen van 16 jaar en ouder een afspraak maken voor een prik. De prikken worden gezet door huisartsen en in grote vaccinatiecentra.

  In Duitsland zijn tot nu toe bijna 40 miljoen vaccinaties toegediend. Het land is daarmee een van de koplopers binnen Europa.

 • Kuipers over coronacijfers: Ontzettend goed nieuws voor de reguliere zorg

  De coronadruk op de ziekenhuizen loopt snel terug, wat betekent dat de eerste uitgestelde 'gewone' operaties weer in versneld tempo kunnen worden opgestart. Hoe snel dat kan gebeuren, zal van regio tot regio en van ziekenhuis tot ziekenhuis verschillen, afhankelijk ook van hoe urgent een ingreep is. Dat zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vanmiddag bij zijn wekelijkse persmoment.

  Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit kwam vorige week naar voren dat er nog altijd meer dan 40 procent minder operatiekamers beschikbaar zijn voor reguliere ziekenhuiszorg. Maar in de ziekenhuizen is de situatie nu in rap tempo aan het verbeteren. Ten opzichte van de piek in de tweede week van april liep het aantal opnames van covidpatiënten de afgelopen week met 26 procent terug.

  Met name zestigers en zeventigers komen door de vaccinaties steeds minder snel in het ziekenhuis terecht. Dat zorgt er volgens Kuipers voor dat er op korte termijn al bedden vrijkomen op IC's en verpleegafdelingen voor andere patiënten.

 • Ook online prikafspraak voor mensen uit 1965

  Ook mensen die zijn geboren in 1965, kunnen online een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat kan via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

  Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Mensen uit 1965 konden eerder alleen via de huisarts een vaccinatie-afspraak maken.

  Volgens het RIVM gaat het om ruim 250 duizend mensen. Gisteren meldde de GGD GHOR Nederland al dat mensen geboren in 1963 en 1964 een online afspraak kunnen maken. Het is volgens de GGD niet nodig om te wachten op de uitnodigingsbrief.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 7,4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Volgens het corona-dashboard krijgen nu per minuut gemiddeld186 mensen een prik.

 • Corona-app verbeterd; signaal gaat nu minder door muur heen

  Vanwege een nieuwe versie is de app CoronaMelder preciezer in het melden van coronabesmettingen, stelt het ministerie van Volksgezondheid, dat de app ontwikkelde.

  Gebruikers die op een dag meerdere keren in contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen nu een melding krijgen als deze contactmomenten bij elkaar optellen tot meer dan vijftien minuten. Op dit moment stuurt de app alleen meldingen wanneer het contact aaneengesloten langer is dan vijftien minuten.

  Ook is de app beter in het herkennen van muren en vloeren, waardoor de meldingen volgens het ministerie betrouwbaarder zijn. Eerder klaagden gebruikers over onterechte meldingen, waarbij een signaal bijvoorbeeld door de muur of vloer was gegaan.

  De app wordt vanaf vandaag automatisch geüpdatet.

 • Kuipers over daling coronacijfers: 'Ontzettend goed nieuws voor reguliere zorg' 

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gaf een toelichting op de dalende coronacijfers. Volgens hem zijn de cijfers gunstig voor de reguliere zorg, want nu kunnen veel reguliere operaties weer worden hervat.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kuipers over daling coronacijfers: 'Ontzettend goed nieuws voor reguliere zorg'
 • 'Pfizer-vaccin blijft 31 dagen goed in koelkast'

  Het Pfizer-vaccin blijft na ontdooiing een maand goed in de koelkast, in plaats van vijf dagen. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, dat adviseert de opslagtijd voor het coronavaccin te verlengen tot 31 dagen.

  De aanbeveling geldt voor een ongeopend flesje dat tussen de twee en acht graden Celsius wordt bewaard. De langere houdbaarheid van het vaccin zal een "aanzienlijke impact hebben op de planning en logistiek van de introductie van vaccins in de EU-lidstaten", schrijft de EMA in een persbericht.

  Het RIVM voorziet geen impact op de prikoperatie, laat een woordvoerder weten. "We prikken veel sneller weg dan de bewaartermijn."

 • Lijst nieuwe testevenementen online

  Op de website van de Rijksoverheid is de lijst met nieuwe testevenementen voor deze maand geplaatst. Vanaf morgen zijn de eerste testlocaties open voor de nieuwe pilotevenementen in mei.

  Bezoekers van de evenementen kunnen via de website van Testen voor Toegang een testafspraak boeken. De komende weken wordt het aantal testlocaties verder uitgebreid, meldt de Stichting Open Nederland, die de teststructuur achter de evenementen organiseert.

  Nu kunnen bezoekers zich laten testen op dertig plekken verspreid over het land. Dat aantal wordt de komende dagen verder uitgebouwd. In mei kunnen tot 120.000 testen per dag worden afgenomen, verwacht de stichting. Het streven is dat uiteindelijk 90 procent van de bevolking binnen twintig minuten met de auto bij een testlocatie kan zijn, stelt Tom Middendorp, voorzitter van Stichting Open Nederland.

  Bezoekers krijgen toegang tot evenementen en activiteiten door een negatief corona testbewijs te laten zien en een kaartje. De testafspraak gaat via de testlocaties van Testen voor Toegang, niet via bijvoorbeeld de GGD.