NOS NieuwsAangepast

RIVM meldt 4494 nieuwe besmettingen, daling gaat steeds sneller

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4494 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is er 1 meer dan gisteren, maar op weekbasis daalt het aantal positieve coronatests juist. De voorbije zeven dagen werden gemiddeld 5479 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 27 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor.

Twee weken geleden begonnen de besmettingscijfers te dalen en de afgelopen dagen gaat dat steeds sneller. We zitten nu alweer op het niveau van twee maanden geleden.

Het RIVM verwacht dat de huidige trend omlaag doorzet. "Tot de zomer zitten we wel goed", zei Jaco Wallinga van het RIVM daarover gisteren in een interview met de NOS.

2152 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting ook verder af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2152 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2183), van wie 686 op de IC (gisteren: 710), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De IC-bezetting was voor het laatst op 1 april beneden de 700. Het is overigens nog steeds een forse bezetting; voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg rekende eerder voor dat uitgestelde operaties pas weer kunnen worden ingehaald als we beneden de 500 covidpatiënten op de intensivecareafdelingen komen.

Een belangrijk gegeven is ook dat de opnames in de ziekenhuizen en op de IC's op weekbasis met tientallen procenten blijven dalen. Daarmee lijkt het licht op groen te staan voor verdere versoepelingen komende week, want het Outbreak Management Team had dat als voorwaarde gesteld en het kabinet nam dat over.

De gunstige cijfers hebben volgens het RIVM vooral te maken met het vaccinatieprogramma. In de strijd tegen het virus zijn nu naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 7,3 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Gisteren werden er ruim 147.000 mensen ingeënt.

13 overleden covidpatiënten

Ook het aantal doden als gevolg van een covidinfectie loopt nu weer terug, na een periode waarin het gemiddelde rond de 20 per dag bleef hangen. Bij het RIVM werden het afgelopen etmaal 13 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er ook 13. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 18 doden per dag, tegen 22 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 148 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 151.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl