Een patiënt op de IC van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

RIVM: daling besmettingen 25 procent, twee zuidelijke regio's blijven achter

De afgelopen week is het aantal positief geteste personen met 25 procent gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal zijn in de voorbije week 35.142 besmettingen geregistreerd, tegenover 47.108 in de voorafgaande week. Dat blijkt uit de weekrapportage van het RIVM. Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, spreekt van een "positieve trend" en "een daling over de hele linie".

Timen wijst er wel op dat de daling in de meldingen waarschijnlijk voor een deel wordt veroorzaakt doordat minder mensen (-23 procent) zich hebben laten testen in de GGD teststraten. De afgelopen kalenderweek lieten 272.681 mensen zich testen, de week daarvoor was dat nog 353.012.

De daling lijkt onder meer te maken te hebben met de meivakantie en het lange weekend rond Hemelvaart, zegt het RIVM. Het gebruik van zelftesten kan ook een rol hebben gespeeld.

Limburg-Noord en Brabant-Noord scoren hoog

Het percentage positief getesten is de afgelopen week met 12,2 procent vrijwel gelijk gebleven (vorige week 12,3 procent).

De daling van de besmettingen is terug te zien in alle leeftijdsgroepen. Ook bij de 18- tot 24-jarigen, hoewel dat wel de groep blijft met de meeste infecties.

Op regionaal niveau zitten Brabant-Noord en Limburg-Noord duidelijk boven het Nederlands gemiddelde. Daar is het aantal meldingen met meer dan 280 op 100.000 inwoners nog op het landelijke niveau van een week geleden.

R-getal weer onder de 1

Het reproductiegetal ligt weer ruim onder de 1. Op 3 mei werd het R-getal berekend op 0,89, tegen 1,01 een week eerder. Dat betekent dat 100 besmettelijke mensen 89 anderen infecteren en de epidemie in kracht afneemt.

De afgelopen week werden 1152 nieuwe COVID-19 ziekenhuisopnames gemeld, 21 procent minder dan in de week ervoor, toen 1458 mensen met covid in het ziekenhuis werden opgenomen.

Er liggen nu 2149 coronapatiënten in het ziekenhuis, 34 minder dan gisteren. De bezetting is ook lager dan een week geleden (toen 2480). Datzelfde geldt voor de IC's: daar liggen nu 646 patiënten tegen 748 vorig week dinsdag.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid inmiddels 7,5 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Op dit moment zijn mensen aan de beurt die in 1965 zijn geboren. Gisteren waren er weer ruim 152.000 inentingen op een dag.

Minder doden

De afgelopen week werden 90 coronadoden gemeld, tegen 164 een week eerder. Het aantal doden daalt al geleidelijk sinds een grote piek rond de jaarwisseling. In totaal zijn volgens het RIVM nu bijna 17.500 mensen in Nederland aan het coronavirus overleden, al ligt het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk hoger. Het CBS schat dat er bijna 25.000 mensen zijn overleden aan het coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl