NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Eerste terrasdag verliep probleemloos' • EU-rapport: China en Rusland ondermijnen onze vaccins

 • Welkom in het liveblog van woensdag 28 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland:
 • In België mogen vanaf 8 mei de terrassen weer open. Ook de avondklok verdwijnt.
 • Vaccinatievoorsprong voor de Friese Waddeneilanden: alle 18-plussers kunnen eind mei de eerste prik krijgen;
 • Fieldlab: buitenevenementen met 50 tot 75 procent capaciteit zijn mogelijk;
 • Dalende trend in coronabesmettingen ondanks vervuild hoog dagcijfer;
 • Avond zonder avondklok wordt gevierd met vuurwerk

 • Reiskoepel blij met Europese plannen voor coronareispas

  Een grote meerderheid van het Europees Parlement is voor een coronareispas waarmee je vrij door EU-landen kunt reizen, zonder beperkingen zoals een quarantaine of een testverplichting. Frank Oostdam, de directeur van de reiskoepel ANVR, noemt het plan "de uitkomst voor de zomervakantie". "Het zal desondanks een dramatisch jaar worden, maar het draagt bij aan het herstel van onze sector."

  De Europese Commissie en de individuele lidstaten moeten het plan nog goedkeuren.

 • EU-rapport: China en Rusland zaaien twijfel over westerse vaccins

  China en Rusland zaaien voortdurend twijfel over westerse vaccins en de Europese vaccinatiestrategie. Dat schrijft de Europese buitenlanddienst EEAS in een rapport. Met de smeercampagne hopen de landen hun eigen vaccins in een beter daglicht te zetten, stelt de dienst.

  "Waar we aan het begin van de pandemie 'mondkapjesdiplomatie' zagen, zien we nu 'vaccindiplomatie', (...) waarbij een zero sum game wordt gespeeld, gecombineerd met desinformatie en manipulatie", schrijven de opstellers van het rapport. Daarmee zouden de landen het vertrouwen in het Europees Medicijnagentschap willen schaden. "Door wantrouwen te zaaien, proberen ze de gemeenschappelijke Europese aanpak te ondermijnen en te versnipperen."

 • Steden tevreden over eerste dag van versoepelingen

  Vandaag mochten mensen voor het eerst sinds half oktober weer een drankje drinken op het terras. Vanwege het mooie weer maakten velen daar gebruik van. Desondanks werd het in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht nergens te druk, zeggen woordvoerders van die steden.

  Zo spreekt Den Haag van "erg coöperatieve" horecaondernemers: "De terrassen waren snel leeg en alle spullen werden meteen binnengehaald zodat er geen nieuwe voorbijgangers meer konden gaan zitten." Ook in Rotterdam was er geen extreme drukte, zegt een woordvoerder. "Her en der vormden zich kleine groepjes, maar er waren geen overlastgevers, al werd er wel meer straatvuil achtergelaten."

 • Slowakije laat Spoetnik op de plank liggen, eerst nieuw onderzoek nodig

  Slowakije laat 200.000 doses van het Russische Spoetnik-vaccin nog zeker een maand ongebruikt op de plank liggen. De Slowaakse medicijnautoriteit weigert toestemming te verlenen voor het gebruik ervan, omdat er twijfels zijn over de aangeleverde doses. Die zouden afwijken van de vaccins die eerder door internationale wetenschappers waren bestudeerd. Monsters van de geleverde vaccins zijn daarom vandaag teruggestuurd naar Rusland om opnieuw te worden onderzocht.

  De Slowaakse aanschaf van het Spoetnik-vaccin stortte het landsbestuur begin dit jaar in een crisis. Zonder het raadplegen van de coalitiegenoten werd het vaccin aangekocht door premier Matovic, die daarop zijn ontslag indiende. Het Russische middel is nog niet goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap. Buurland Hongarije gebruikt het vaccin al wel.

 • Zorgen over privacyprobleem CoronaMelder-app voor Android

  Google werkt aan een oplossing voor een privacyprobleem in de CoronaMelder-app. De fout zit in het onderliggende systeem en niet in de app zelf. Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet zeggen wanneer het probleem is verholpen. De Autoriteit Persoonsgegevens wil snel duidelijkheid van de techgigant en vindt dat de app anders al dan niet tijdelijk offline moet.

  De fout maakt het in theorie mogelijk voor bepaalde apps om te achterhalen of de eigenaar van de telefoon in contact is geweest met iemand die besmet is. Een woordvoerder van Google zegt dat het "extreem onwaarschijnlijk" is dat er misbruik is gemaakt van de fout, maar kan het ook niet volledig uitsluiten.

 • Personeelstekorten in ziekenhuizen Purmerend en Assen

  Het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend heeft vanwege een uitbraak van het coronavirus een personeelstekort op de afdeling neurologie, meldt NH Nieuws. Het ziekenhuis vraagt daarom vrije medewerkers om te komen werken. "Door de corona-uitbraak en de vakantie is het een hele uitdaging om het rooster rond te krijgen", zegt een woordvoerder.

  Vorige week zijn op de verpleegafdeling 16 patiënten en 11 medewerkers besmet geraakt met het virus. "Alle besmette collega's zitten momenteel nog thuis in quarantaine."

  Ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kampt met een personeelstekort. Daarom wordt het aantal bedden op de IC in ieder geval tot maandag afgeschaald van zes tot vier. Eén patiënt verhuist noodgedwongen naar een ander ziekenhuis in de regio.

  Het ziekenhuis hoopte aanvankelijk op hulp van het leger, maar defensie kon geen extra handen vrij maken. Het ziekenhuis is daarom druk bezig met het werven van geschoold personeel. "We zoeken helpende handen en ervaren ic-medewerkers, maar die zijn zomaar niet te vinden. We vragen ook rond bij andere zorginstellingen om te kijken waar we eventueel mensen vandaan kunnen halen", zegt een woordvoerder tegen RTV Drenthe.

 • RIVM zet extra personeel in voor betere registratie vaccinaties

  Het RIVM zet extra personeel in om ervoor te zorgen dat huisartsen en zorginstellingen de vaccinatiegegevens doorvoeren in het landelijk registratiesysteem. Zij worden opgebeld door het RIVM met het verzoek om te informatie te registreren.

  Gisteren toonde het Outbreak Management Team, waar ook RIVM-experts deel van uitmaken, zich bezorgd over de onvolledige registratie van het aantal gezette coronavaccins. Ongeveer 90 procent van de uitgedeelde prikken staan in het register, maar de gegevens van met name huisartsen en zorginstellingen ontbreken. Daardoor is het lastiger om het vaccinatieprogramma te evalueren, stelde het OMT.

 • België versoepelt: avondklok weg en terrassen open vanaf 8 mei

  De Belgische coronamaatregelen worden op 8 mei versoepeld. Het Overlegcomité van de verschillende overheden is akkoord gegaan met het heropenen van de terrassen, de afschaffing van de avondklok en het toelaten van maximaal 50 mensen bij uitvaarten, bruiloften en evenementen. Ook mogen bewoners van woonzorgcentra voortaan twee 'knuffelcontacten' tegelijk ontvangen en de kapper en de eetzaal bezoeken.

  Ter vervanging van de avondklok wordt een samenscholingsverbod ingevoerd. Tussen middernacht en 05.00 uur mogen niet meer dan drie mensen bij elkaar zijn.

  De versoepelingen werden vorige week al aangekondigd, maar moesten nog worden goedgekeurd door het Overlegcomité. Dat had twee voorwaarden gesteld aan de plannen. Zo moet op 8 mei 80 procent van de 65-plussers zijn ingeënt en de situatie op de intensivecareafdelingen beter zijn dan twee weken geleden. Aan beide voorschriften lijkt te worden voldaan.

 • Exodus uit grote Turkse steden om naderende lockdown

  Rond Turkse steden staan files omdat veel bewoners metropolen als Istanbul en Ankara willen verlaten voordat een strenge lockdown ingaat. Vanaf morgen geldt er een reisverbod, tenzij iemand een "erkende uitzonderingspositie" heeft. Met deze lockdown hoopt het land de forse toename van coronabesmettingen een halt toe te roepen.

  Zij reisden bijvoorbeeld naar de badplaats Bodrum:

  Vandaag maakte de Turkse minister van Volksgezondheid bekend zo'n 50 miljoen doses van het Russische Spoetnik-vaccin aan te kopen. Het land maakt tot nu toe voornamelijk gebruik van het Chinese SinoVac-vaccin. Bijna 10 procent van de bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd.

 • RIVM: alle zwangere vrouwen kunnen worden gevaccineerd

  Zwangere vrouwen kunnen zich volgens het RIVM veilig laten inenten met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Voorheen gold dat advies alleen voor zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte. Volgens het gezondheidsinstituut wegen de voordelen van het vaccineren op tegen de mogelijke nadelen, zoals bijwerkingen.

  Daarmee wordt het advies van een werkgroep van de Federatie Medisch Specialisten opgevolgd. Die baseerde zich weer op ervaringen uit de Verenigde Staten, waar al zo'n 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd, met name met mRNA-vaccins. Daarbij werden geen "noemenswaardige bijwerkingen" aangetoond.

  Het RIVM heeft daarom de voorkeur voor het vaccineren met mRNA-vaccins bij zwangere vrouwen. Over de veiligheid van het vaccin van Janssen is nog onvoldoende bekend en het vaccin van AstraZeneca wordt alleen voor mensen boven de 60 jaar gebruikt.

  Zwangere vrouwen die zich laten vaccineren worden door het RIVM opgeroepen zich te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb, dat onderzoek doet naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Overigens geldt er geen voorkeursbehandeling: zwangere vrouwen worden uitgenodigd voor inenting zodra hun leeftijdscategorie aan de beurt is.

 • Boswachter vreest aanrijdingen door opheffen avondklok

  Veel herten, wilde zwijnen en andere dieren zijn eraan gewend geraakt dat het 's avonds laat rustiger op de weg is, als gevolg van de maandenlange avondklok, zegt boswachter Victor Nuijten bij Omroep Gelderland. "Ze kwamen meer in de zichtbaarheid, maar nu de avondklok voorbij is, zullen we weer frequenter op provinciale wegen rijden." De dieren zullen daaraan moeten wennen, waardoor er mogelijk meer aanrijdingen plaatsvinden. Nuijten roept weggebruikers daarom op voorzichtig te zijn en een lagere snelheid aan te houden.

 • Ex-brandhaard Tsjechië doneert zuurstofflessen aan brandhaard India

  De Tsjechische regering doneert 500 zuurstofflessen aan India, dat zwaar wordt getroffen door een nieuwe coronagolf. "De wereld is een familie", twitterde premier Babis bij de bekendmaking van de gift. De medische hulpgoederen worden met een Oostenrijks regeringsvliegtuig naar India gebracht.

  Tsjechië was lange tijd de grootste coronabrandhaard van Europa, maar sinds de invoering van een strenge lockdown in maart is het aantal besmettingen fors afgenomen. Vandaag werd met 3229 nieuwe gevallen het laagste besmettingscijfer in het land van 10 miljoen inwoners gemeld in zeven maanden.

 • Winkelierskoepel: winkelen zonder afspraak verloopt soepel

  Brancheorganisatie INretail kijkt tevreden terug op de eerste dag waarbij weer gewinkeld mocht worden zonder vooraf een afspraak te maken. In enkele winkelcentra was het druk, maar volgens de koepel konden de rijen met wachtende klanten zich goed houden aan de anderhalvemeterregel. Desondanks is "de echte winkelervaring" er nog niet, als gevolg van de geldende coronamaatregelen, stelt INretail.

  De winkeliersorganisatie roept consumenten op vooral te winkelen op rustige tijdstippen, zoals in de ochtend en aan het begin van de week. Sommige winkelcentra proberen daarop aan te sturen door bijvoorbeeld het parkeren goedkoper te maken in de ochtenduren. "Op die manier zorgen we voor meer spreiding", aldus INretail.

 • Alle bewoners Friese Waddeneilanden kunnen eind mei gevaccineerd worden

  Alle volwassen bewoners van de Friese Waddeneilanden onder de 60 jaar kunnen in de laatste week van mei de eerste prik van het coronavaccin krijgen. GGD Fryslân komt dan met mobiele prikteams naar de vier eilanden om circa 6000 volwassen eilandbewoners in te enten, zodat zij niet naar het vasteland hoeven voor een coronaprik. 60-plussers en het zorgpersoneel hebben zich eerder al kunnen laten vaccineren.

  Vlielanders kunnen op dinsdag 25 en woensdag 26 mei gevaccineerd worden, bewoners van Schiermonnikoog op woensdag 26 mei en de volwassenen van Terschelling en Ameland vanaf donderdag 27 mei. De vier gemeentes zijn dan de eerste van Nederland waar iedereen die dat wil in elk geval één prik heeft gehad.