liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Eerste terrasdag verliep probleemloos' • EU-rapport: China en Rusland ondermijnen onze vaccins

  • Welkom in het liveblog van woensdag 28 april. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland:
  • In België mogen vanaf 8 mei de terrassen weer open. Ook de avondklok verdwijnt.
  • Vaccinatievoorsprong voor de Friese Waddeneilanden: alle 18-plussers kunnen eind mei de eerste prik krijgen;
  • Fieldlab: buitenevenementen met 50 tot 75 procent capaciteit zijn mogelijk;
  • Dalende trend in coronabesmettingen ondanks vervuild hoog dagcijfer;

Reiskoepel blij met Europese plannen voor coronareispas

Een grote meerderheid van het Europees Parlement is voor een coronareispas waarmee je vrij door EU-landen kunt reizen, zonder beperkingen zoals een quarantaine of een testverplichting. Frank Oostdam, de directeur van de reiskoepel ANVR, noemt het plan "de uitkomst voor de zomervakantie". "Het zal desondanks een dramatisch jaar worden, maar het draagt bij aan het herstel van onze sector."

De Europese Commissie en de individuele lidstaten moeten het plan nog goedkeuren.

EU-rapport: China en Rusland zaaien twijfel over westerse vaccins

China en Rusland zaaien voortdurend twijfel over westerse vaccins en de Europese vaccinatiestrategie. Dat schrijft de Europese buitenlanddienst EEAS in een rapport. Met de smeercampagne hopen de landen hun eigen vaccins in een beter daglicht te zetten, stelt de dienst.

"Waar we aan het begin van de pandemie 'mondkapjesdiplomatie' zagen, zien we nu 'vaccindiplomatie', (...) waarbij een zero sum game wordt gespeeld, gecombineerd met desinformatie en manipulatie", schrijven de opstellers van het rapport. Daarmee zouden de landen het vertrouwen in het Europees Medicijnagentschap willen schaden. "Door wantrouwen te zaaien, proberen ze de gemeenschappelijke Europese aanpak te ondermijnen en te versnipperen."

Steden tevreden over eerste dag van versoepelingen

Vandaag mochten mensen voor het eerst sinds half oktober weer een drankje drinken op het terras. Vanwege het mooie weer maakten velen daar gebruik van. Desondanks werd het in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht nergens te druk, zeggen woordvoerders van die steden.

Zo spreekt Den Haag van "erg coöperatieve" horecaondernemers: "De terrassen waren snel leeg en alle spullen werden meteen binnengehaald zodat er geen nieuwe voorbijgangers meer konden gaan zitten." Ook in Rotterdam was er geen extreme drukte, zegt een woordvoerder. "Her en der vormden zich kleine groepjes, maar er waren geen overlastgevers, al werd er wel meer straatvuil achtergelaten."

Slowakije laat Spoetnik op de plank liggen, eerst nieuw onderzoek nodig

Slowakije laat 200.000 doses van het Russische Spoetnik-vaccin nog zeker een maand ongebruikt op de plank liggen. De Slowaakse medicijnautoriteit weigert toestemming te verlenen voor het gebruik ervan, omdat er twijfels zijn over de aangeleverde doses. Die zouden afwijken van de vaccins die eerder door internationale wetenschappers waren bestudeerd. Monsters van de geleverde vaccins zijn daarom vandaag teruggestuurd naar Rusland om opnieuw te worden onderzocht.

De Slowaakse aanschaf van het Spoetnik-vaccin stortte het landsbestuur begin dit jaar in een crisis. Zonder het raadplegen van de coalitiegenoten werd het vaccin aangekocht door premier Matovic, die daarop zijn ontslag indiende. Het Russische middel is nog niet goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap. Buurland Hongarije gebruikt het vaccin al wel.

Zorgen over privacyprobleem CoronaMelder-app voor Android

Google werkt aan een oplossing voor een privacyprobleem in de CoronaMelder-app. De fout zit in het onderliggende systeem en niet in de app zelf. Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet zeggen wanneer het probleem is verholpen. De Autoriteit Persoonsgegevens wil snel duidelijkheid van de techgigant en vindt dat de app anders al dan niet tijdelijk offline moet.

De fout maakt het in theorie mogelijk voor bepaalde apps om te achterhalen of de eigenaar van de telefoon in contact is geweest met iemand die besmet is. Een woordvoerder van Google zegt dat het "extreem onwaarschijnlijk" is dat er misbruik is gemaakt van de fout, maar kan het ook niet volledig uitsluiten.

Personeelstekorten in ziekenhuizen Purmerend en Assen

Het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend heeft vanwege een uitbraak van het coronavirus een personeelstekort op de afdeling neurologie, meldt NH Nieuws. Het ziekenhuis vraagt daarom vrije medewerkers om te komen werken. "Door de corona-uitbraak en de vakantie is het een hele uitdaging om het rooster rond te krijgen", zegt een woordvoerder.

Vorige week zijn op de verpleegafdeling 16 patiënten en 11 medewerkers besmet geraakt met het virus. "Alle besmette collega's zitten momenteel nog thuis in quarantaine."

Ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kampt met een personeelstekort. Daarom wordt het aantal bedden op de IC in ieder geval tot maandag afgeschaald van zes tot vier. Eén patiënt verhuist noodgedwongen naar een ander ziekenhuis in de regio.

Het ziekenhuis hoopte aanvankelijk op hulp van het leger, maar defensie kon geen extra handen vrij maken. Het ziekenhuis is daarom druk bezig met het werven van geschoold personeel. "We zoeken helpende handen en ervaren ic-medewerkers, maar die zijn zomaar niet te vinden. We vragen ook rond bij andere zorginstellingen om te kijken waar we eventueel mensen vandaan kunnen halen", zegt een woordvoerder tegen RTV Drenthe.

RIVM zet extra personeel in voor betere registratie vaccinaties

Het RIVM zet extra personeel in om ervoor te zorgen dat huisartsen en zorginstellingen de vaccinatiegegevens doorvoeren in het landelijk registratiesysteem. Zij worden opgebeld door het RIVM met het verzoek om te informatie te registreren.

Gisteren toonde het Outbreak Management Team, waar ook RIVM-experts deel van uitmaken, zich bezorgd over de onvolledige registratie van het aantal gezette coronavaccins. Ongeveer 90 procent van de uitgedeelde prikken staan in het register, maar de gegevens van met name huisartsen en zorginstellingen ontbreken. Daardoor is het lastiger om het vaccinatieprogramma te evalueren, stelde het OMT.

België versoepelt: avondklok weg en terrassen open vanaf 8 mei

De Belgische coronamaatregelen worden op 8 mei versoepeld. Het Overlegcomité van de verschillende overheden is akkoord gegaan met het heropenen van de terrassen, de afschaffing van de avondklok en het toelaten van maximaal 50 mensen bij uitvaarten, bruiloften en evenementen. Ook mogen bewoners van woonzorgcentra voortaan twee 'knuffelcontacten' tegelijk ontvangen en de kapper en de eetzaal bezoeken.

Ter vervanging van de avondklok wordt een samenscholingsverbod ingevoerd. Tussen middernacht en 05.00 uur mogen niet meer dan drie mensen bij elkaar zijn.

De versoepelingen werden vorige week al aangekondigd, maar moesten nog worden goedgekeurd door het Overlegcomité. Dat had twee voorwaarden gesteld aan de plannen. Zo moet op 8 mei 80 procent van de 65-plussers zijn ingeënt en de situatie op de intensivecareafdelingen beter zijn dan twee weken geleden. Aan beide voorschriften lijkt te worden voldaan.

Exodus uit grote Turkse steden om naderende lockdown

Rond Turkse steden staan files omdat veel bewoners metropolen als Istanbul en Ankara willen verlaten voordat een strenge lockdown ingaat. Vanaf morgen geldt er een reisverbod, tenzij iemand een "erkende uitzonderingspositie" heeft. Met deze lockdown hoopt het land de forse toename van coronabesmettingen een halt toe te roepen.

Zij reisden bijvoorbeeld naar de badplaats Bodrum:

Vandaag maakte de Turkse minister van Volksgezondheid bekend zo'n 50 miljoen doses van het Russische Spoetnik-vaccin aan te kopen. Het land maakt tot nu toe voornamelijk gebruik van het Chinese SinoVac-vaccin. Bijna 10 procent van de bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd.

RIVM: alle zwangere vrouwen kunnen worden gevaccineerd

Zwangere vrouwen kunnen zich volgens het RIVM veilig laten inenten met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Voorheen gold dat advies alleen voor zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte. Volgens het gezondheidsinstituut wegen de voordelen van het vaccineren op tegen de mogelijke nadelen, zoals bijwerkingen.

Daarmee wordt het advies van een werkgroep van de Federatie Medisch Specialisten opgevolgd. Die baseerde zich weer op ervaringen uit de Verenigde Staten, waar al zo'n 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd, met name met mRNA-vaccins. Daarbij werden geen "noemenswaardige bijwerkingen" aangetoond.

Het RIVM heeft daarom de voorkeur voor het vaccineren met mRNA-vaccins bij zwangere vrouwen. Over de veiligheid van het vaccin van Janssen is nog onvoldoende bekend en het vaccin van AstraZeneca wordt alleen voor mensen boven de 60 jaar gebruikt.

Zwangere vrouwen die zich laten vaccineren worden door het RIVM opgeroepen zich te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb, dat onderzoek doet naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Overigens geldt er geen voorkeursbehandeling: zwangere vrouwen worden uitgenodigd voor inenting zodra hun leeftijdscategorie aan de beurt is.

Boswachter vreest aanrijdingen door opheffen avondklok

Veel herten, wilde zwijnen en andere dieren zijn eraan gewend geraakt dat het 's avonds laat rustiger op de weg is, als gevolg van de maandenlange avondklok, zegt boswachter Victor Nuijten bij Omroep Gelderland. "Ze kwamen meer in de zichtbaarheid, maar nu de avondklok voorbij is, zullen we weer frequenter op provinciale wegen rijden." De dieren zullen daaraan moeten wennen, waardoor er mogelijk meer aanrijdingen plaatsvinden. Nuijten roept weggebruikers daarom op voorzichtig te zijn en een lagere snelheid aan te houden.

Ex-brandhaard Tsjechië doneert zuurstofflessen aan brandhaard India

De Tsjechische regering doneert 500 zuurstofflessen aan India, dat zwaar wordt getroffen door een nieuwe coronagolf. "De wereld is een familie", twitterde premier Babis bij de bekendmaking van de gift. De medische hulpgoederen worden met een Oostenrijks regeringsvliegtuig naar India gebracht.

Tsjechië was lange tijd de grootste coronabrandhaard van Europa, maar sinds de invoering van een strenge lockdown in maart is het aantal besmettingen fors afgenomen. Vandaag werd met 3229 nieuwe gevallen het laagste besmettingscijfer in het land van 10 miljoen inwoners gemeld in zeven maanden.

Winkelierskoepel: winkelen zonder afspraak verloopt soepel

Brancheorganisatie INretail kijkt tevreden terug op de eerste dag waarbij weer gewinkeld mocht worden zonder vooraf een afspraak te maken. In enkele winkelcentra was het druk, maar volgens de koepel konden de rijen met wachtende klanten zich goed houden aan de anderhalvemeterregel. Desondanks is "de echte winkelervaring" er nog niet, als gevolg van de geldende coronamaatregelen, stelt INretail.

De winkeliersorganisatie roept consumenten op vooral te winkelen op rustige tijdstippen, zoals in de ochtend en aan het begin van de week. Sommige winkelcentra proberen daarop aan te sturen door bijvoorbeeld het parkeren goedkoper te maken in de ochtenduren. "Op die manier zorgen we voor meer spreiding", aldus INretail.

Alle bewoners Friese Waddeneilanden kunnen eind mei gevaccineerd worden

Alle volwassen bewoners van de Friese Waddeneilanden onder de 60 jaar kunnen in de laatste week van mei de eerste prik van het coronavaccin krijgen. GGD Fryslân komt dan met mobiele prikteams naar de vier eilanden om circa 6000 volwassen eilandbewoners in te enten, zodat zij niet naar het vasteland hoeven voor een coronaprik. 60-plussers en het zorgpersoneel hebben zich eerder al kunnen laten vaccineren.

Vlielanders kunnen op dinsdag 25 en woensdag 26 mei gevaccineerd worden, bewoners van Schiermonnikoog op woensdag 26 mei en de volwassenen van Terschelling en Ameland vanaf donderdag 27 mei. De vier gemeentes zijn dan de eerste van Nederland waar iedereen die dat wil in elk geval één prik heeft gehad.

Fieldlab: buitenevenementen met 50 tot 75 procent capaciteit mogelijk

Als organisatoren zich aan strakke voorwaarden houden is het mogelijk om bepaalde evenementen in de buitenlucht weer door te laten gaan met 50 tot 75 procent van het normale aantal bezoekers. Die conclusie trekt Fieldlab Evenementen naar aanleiding van drie voetbalwedstrijden waar publiek bij aanwezig kon zijn. Het Outbreak Management Team gaat nu naar het advies van Fieldlab kijken.

Het ging om de wedstrijden NEC - De Graafschap en Almere City - Cambuur met elk 1500 toeschouwers en de interland Nederland - Letland, waar 5000 toeschouwers bij aanwezig mochten zijn. Onderzocht is in verschillende groepen hoe toeschouwers zich gedragen. Sommige toeschouwers droegen bijvoorbeeld mondkapjes, anderen niet of ze hoefden geen anderhalve meter afstand te houden.

Volle terrassen in hele land

In het hele land lijken veel mensen gebruik te maken van de heropening van de terrassen. Ook het weer (tot 20 graden in het zuiden van het land) helpt een handje mee.

  • Jip Freriks / NOS Ooggetuige
    Een vol terras in Didam (Gelderland)
  • Gerrit Draaisma / NOS Ooggetuige
    De Grote Markt in Groningen
  • ANP
    De Neude in Utrecht
  • ANP
    Het Leidseplein in Amsterdam
  • Rijnmond
    Een terras aan de Witte de Withstraat in Rotterdam

De regionale omroep Rijnmond was bij de heropening van een Rotterdams café. Daar had het personeel vanochtend wat moeite om de bedrijfskleding weer aan te trekken. "Door de coronakilo's zitten de knoopjes wat strakker dan normaal."

Nederland hervat coronasteun aan Sint-Maarten

Sint-Maarten krijgt weer financiële steun van Nederland om de coronacrisis te bestrijden. Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties schrijft aan de Tweede Kamer dat de Staten van Sint-Maarten nog eens hebben uitgesproken dat ze de voorwaarden voor de steun accepteren. "De steunbevestiging is voldoende helder om de liquiditeitssteun voort te zetten", aldus Knops.

Eerder had de staatssecretaris de steun opgeschort, nadat Sint-Maarten een klacht bij de Verenigde Naties had ingediend over de coronahulp. Volgens het parlement maakte Nederland zich schuldig aan racisme bij het verstrekken van die steun. Knops vroeg daar vervolgens uitleg over. Hij schrijft nu dat hij "voldoende opheldering ten aanzien van de noodzakelijke voortdurende steun van de Staten van Sint-Maarten" heeft gekregen.

Verbazing in Enschede om Oldenzaals reclamevliegtuigje

Boven Enschede vloog vanmiddag enige tijd een promovliegtuigje met de tekst: "Terrasje? Kom naar Oldenzaal", ter promotie van de heropening van de terrassen. Bij de lokale omroep 1Twente noemt Marieke ter Brugge van Enschede Promotie de actie ongepast: "Laten we eerst met elkaar vieren dat de terrassen weer open zijn en elkaar niet beconcurreren."

Het promotievliegtuigje boven Enschede

Ook op sociale media reageren inwoners van Enschede verontwaardigd:

RIVM meldt 8713 nieuwe coronabesmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8713 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 3371 meer dan gisteren. De onderliggende trend is juist een heel andere: het aantal besmettingen begint te dalen. Het zevendaags gemiddelde is met 3 procent gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Dat komt waarschijnlijk vooral doordat steeds meer mensen ingeënt zijn tegen het virus.

Een en ander is in het besmettingscijfer van vandaag niet terug te zien vanwege een technische storing. Die zorgde ervoor dat het besmettingscijfer van gisteren kunstmatig laag was en het cijfer van vandaag kunstmatig hoog is. Bovendien is op woensdag en donderdag het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens sprake is van een 'inhaaleffect'.

Podcast: waarom 'code zwart' geen indruk meer maakt

Hoe kan het dat waarschuwingen uit de ziekenhuizen over een naderend code zwart geen indruk meer maken? Podcast De Dag spreekt met Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement over schrikbeelden die niet meer afschrikken, risico's die nu anders worden afgewogen en de onvermijdelijkheid van versoepeling van de maatregelen.

BioNTech-baas: groepsimmuniteit in Europa binnen vier maanden

In juli of augustus zal zeker 70 procent van de Europese bevolking immuun zijn voor het coronavirus. Dat verwacht de ceo van BioNTech, Ugur Sahin. Daarmee zal in de EU voldoende groepsimmuniteit bestaan om het coronavirus de kop in te drukken, zei Sahin in gesprek met de internationale pers.

Volgens de vaccinatiecijfers van Our World in Data heeft op dit moment 22 procent van de Europese bevolking ten minste één prik gehad. Zo'n 8 procent is volledig ingeënt.

Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken met het vaccin van Pfizer/BioNTech een bescherming van 95 procent tegen een besmetting bieden. Na zes maanden daalt dat naar 91 procent, zei Sahin. "Daarom zullen we een derde prik nodig hebben om de bescherming terug te brengen naar bijna 100 procent."

De BioNTech-baas stelt daarom voor om 9 à 12 maanden na de eerste prik een derde prik te zetten. Vervolgens zou iedereen één keer per anderhalf jaar moeten worden ingeënt, denkt hij.

'Gewoon weer lekker met vriendinnen naar het terras'

Ze stonden al maanden te popelen, maar moesten toch nog wat meer geduld hebben: tientallen belangstellenden wilden in Utrecht een plekje bemachtigen op een van de terrassen.

'Gewoon weer lekker met vriendinnen naar het terras'

Kamer kritisch over handhaafbaarheid quarantaineplicht

De Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij de handhaafbaarheid van de quarantaineplicht. Dat wordt duidelijk uit het Kamerdebat over het wetsvoorstel dat die verplichting moet gaan regelen. Het kabinet wil per 15 mei de quarantaineplicht invoeren voor alle reizigers, zowel Nederlanders als toeristen, die al dan niet via een ander land uit zeer hoog risicogebieden komen. Dat zijn landen met een hoge besmettingsgraad, nieuwe coronavarianten of een onduidelijke coronasituatie.

"Er wordt gecontroleerd met telefoontjes van belteams, maar als je niet bereikbaar bent krijg je geen boete", zegt D66-Kamerlid Paternotte. "Als iemand anders bij controle de deur open doet, hoeft die niet mee te werken. Dus alleen bij heterdaad is er kans op een boete, en die kans is dus niet zo groot."

"Goed nieuws, deze wet leidt tot veel nieuwe banen", zegt SGP-Kamerlid Bisschop gekscherend. "Er komen belteams en die moeten eerst opgeleid worden om het geluid van een grasmaaier te kunnen onderscheiden van het geluid van een trein of een wasmachine." De partij vraagt zich af hoe een belteam het geluid van een merel in een eigen tuin of in een park kan onderscheiden.

Ook andere fracties vragen zich af of de wet met deze handhaving wel helpt. Dit terwijl het kabinet constateert dat mensen zich nu al niet vrijwillig aan de quarantaineregels houden.

Johnson ontkent uitspraak over stapels lijken

De Britse premier Johnson ontkent met klem dat hij heeft gezegd dat er beter duizenden doden kunnen vallen dan dat er nog een derde lockdown moet komen. In een verhit debat in het Lagerhuis nam hij afstand van berichten die deze week in media zijn verschenen.

Johnson ligt zwaar onder vuur omdat hij volgens bronnen van omroep BBC en tabloidkrant Daily Mail in oktober bij een bijeenkomst in Downing Street had gezegd dat hij 'geen fucking lockdowns' meer wilde. 'Laat de lichamen maar opstapelen, met duizenden tegelijk', zou hij hebben uitgeroepen.

In het debat viel Labour-leider Starmer Johnson daarop aan, maar de premier zei dat hij de uitspraken niet heeft gedaan. BBC-verslaggever Laura Kuenssberg zegt dat ze Johnson nooit eerder zo boos heeft gezien bij zijn spreekgestoelte:

'Superblij dat we vandaag weer écht open mogen'

Er is blijdschap onder de winkeliers die na een sluiting van ruim vier maanden onder voorwaarden hun winkel weer mogen openen. Klanten hoeven niet, zoals in de afgelopen weken, vooraf een afspraak te maken.

Winkels open

RIVM verwacht miljoen kwetsbaren één week eerder te vaccineren

Het RIVM verwacht dat een miljoen 18- tot 60-jarigen met een medisch indicatie één week eerder dan gepland hun eerste vaccinatie tegen het coronavirus krijgen. Door een meevaller met de leveringen moet iedereen uit de groep begin juni de eerste prik hebben gehad.

Het uitnodigen van de groep kwetsbaren start vanaf volgende week via de eigen huisarts. Ze moeten dan zelf een afspraak maken bij de GGD. Het uitnodigen gaat in fases om de afsprakenlijn en -website van de GGD niet te overbelasten. Het prikken start in de tweede week van mei.

De groep was eerder nog naar achteren geplaatst in de vaccinatiestrategie, maar volgens het RIVM is er nu een versnelling mogelijk door de vervroegde levering van bijna 2 miljoen vaccins van Pfizer-BioNtech.

Terrassen mogen weer open

Veel mensen hebben er reikhalzend naar uitgekeken: versoepelingen van de coronamaatregelen. De avondklok is niet meer van kracht, winkelen hoeft niet meer op afspraak en voor het eerst sinds half oktober hebben horecaondernemers om 12.00 uur hun terrassen weer mogen openen.

  • ANP
    De eerste terrasbezoekers van 2021 op het Leidseplein in Amsterdam
  • Erik Lebbing
    Ook bij het Utrechtse café DeRat in Utrecht zijn de banken snel gevuld

Vier extra meldingen trombose en verlaagd aantal bloedplaatjes AstraZeneca

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in de afgelopen twee weken vier extra meldingen ontvangen van een combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het AstraZeneca-vaccin. In totaal zijn er in Nederland twaalf meldingen gekomen van de zeer zeldzame bijwerking. Er zijn tot nu toe ongeveer 1,5 miljoen prikken gezet met het AstraZeneca-vaccin.

De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie bij vrouwen tussen de 23 en 65 jaar. Lareb heeft tot nu toe geen meldingen ontvangen van die specifieke bijwerking bij het Janssen-vaccin.

Tot en met 25 april zijn er 41.746 meldingen gekomen op 5,5 miljoen toegediende vaccins. Het gaat volgens Lareb vooral om te verwachten bijwerkingen zoals hoofdpijn, je niet lekker voelen, spierpijn en reacties op de prikplek.

Japanse overheid: tijdens Olympische Spelen alle sporters elke dag testen

De Japanse overheid wil alle deelnemers aan de Olympische Spelen in Tokio dagelijks testen op het coronavirus. Het internationaal olympisch comité (IOC) is volgens het Japanse persbureau Kyodo akkoord met de maatregel.

Eerder werd bekend dat Japan vijfhonderd extra verplegers naar de Spelen, die van 23 juli tot en met 8 augustus worden gehouden, wil sturen om dit testbeleid waar te kunnen maken.

Meteen na opening lange rijen bij Ikea en Primark

Voor een bezoek aan niet-essentiële winkels is vanaf vandaag geen reservering meer nodig en dat leidt bij de Ikea in Barendrecht meteen tot een lange rij. Ook bij de Primark in Rotterdam staan tientallen mensen te wachten voor ze naar binnen mogen:

Kamerdebat over quarantaineplicht live bij de NOS

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het invoeren van een verplichte quarantaine na reizen. Het kabinet wil deze vanaf half mei invoeren omdat volgens het kabinet onderzoek aantoont dat mensen zich slecht aan de regels houden. Wie zich niet aan de verplichting houdt, kan een boete krijgen van 339 euro. Je krijgt dan geen strafblad, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Alle reizigers uit gebieden met 'zeer hoog risico' moeten minimaal vijf dagen in quarantaine. Als zij daarna een negatieve testuitslag hebben, houdt de quarantaine op. Zo niet, dan komen er nog vijf dagen bij, tot een totaal van tien dagen.

Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin reis- en contactgegevens staan en zij zijn zelf verantwoordelijk voor een geschikte quarantaine-accommodatie. Het gaat om reizen per auto, trein, bus en vliegtuig. De verplichting gaat, als het parlement instemt, ook gelden voor toeristen die Nederland binnenkomen.

Het debat is vanaf 12.00 uur live te volgen via NPO Politiek.

Grapperhaus: drukte op Koningsdag was niet goed

"Dat het gisteren op veel plaatsen tijdens Koningsdag heel erg druk is geweest, was niet goed", zegt minister Grapperhaus na beraad met collega's. "Hele groepen mensen trokken naar grote steden, ondanks dringende beroepen van burgemeesters om niet te komen. Dat we op Koningsdag de ME moeten inzetten om mensen zich redelijk te laten gedragen, dat moeten we toch niet hebben. Zo'n land zijn wij niet", voegde hij eraan toe.

De demissionaire minister van Justitie riep iedereen op, nu er geleidelijk versoepelingen komen, zich aan de basisregels te houden. "Blijf weg uit de drukte, houd anderhalve meter afstand, zorg voor de hygiëne."

Grapperhaus: drukte op Koningsdag niet goed

Maastricht hoopt dat Belgen niet naar terras komen, Hulst vindt het prima

Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht hoopt dat Belgen vanmiddag niet naar de terrassen in haar gemeente komen. "In normale omstandigheden zijn wij gastvrij, maar de situatie is nu anders", zegt ze tegen regionale omroep 1Limburg.

De terrassen in Nederland mogen vanaf 12.00 uur weer open, in België mag dat pas op 8 mei. Penn benadrukt dat de opening vooral bedoeld is voor eigen bezoekers. "We vragen Belgen nog even te wachten met hun bezoek. We doen een beroep op hun solidariteit. Maar verbieden kunnen we het niet." Burgemeester Keulen van de Belgische grensgemeente Lanaken sluit zich aan bij de oproep van Penn.

In Zeeland is juist een ander geluid te horen. Burgemeester Mulder van Hulst maakt zich helemaal geen zorgen over de toestroom van zuiderburen en vindt het prima als ze op het terras komen zitten. "Ze moeten zich wel aan de regels houden, dus van tevoren reserveren en zich laten registreren als ze aan tafel zitten", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zijn welkom, maar niet allemaal tegelijk." Het verschil in standpunt met zijn Maastrichtse collega zit hem in de besmettingsgraad, die in de Limburgse grensregio hoger is dan in de Zeeuwse.

Spanje gaat testen met coronacertificaat, toeristen vanaf juni welkom

Spanje is van plan vanaf juni weer vakantievierders uit het buitenland toe te laten, mits ze een digitaal gezondheidscertificaat hebben. Staatssecretaris Valdés van Toerisme zegt dat toeristen moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of recent hersteld zijn van een coronabesmetting. Spanje werkt daarom aan dat digitale certificaat, waarmee mensen kunnen aantonen dat ze voldoen aan een van die voorwaarden.

Het systeem wordt volgende maand getest. Als het bevalt, wordt het in juni ingezet. Daarmee wil Spanje zekerheid bieden aan toeristen. Valdés hoopt dat het certificaat bijdraagt aan het herstel van de toeristische sector.

Docenten Belgische school organiseren illegale schoolreis naar Turkije

Twee docenten van een middelbare school in het Belgische Vorst, onder Brussel, hebben stiekem een schoolreis georganiseerd naar Istanbul. Die trip vond in de paasvakantie (week van 5 april) plaats, toen er in België nog een algemeen reisverbod gold. De directie was niet op de hoogte en bekijkt nu of er sancties volgen.

De twee leraren namen twaalf leerlingen mee op reis. Ze namen eerst de bus naar Duitsland, om zo het verbod op niet-essentiële reizen te omzeilen. In Keulen stapten ze op het vliegtuig richting Istanbul. De reis stond gepland voor vorig jaar, maar ging door corona niet door. Een van de leerlingen zegt tegen de Franstalige omroep RTBF dat het geld niet kon worden terugbetaald, dus dat ze toch maar zijn gegaan. "Ik wist dat het verboden was, maar ik heb besloten om toch het risico te nemen", zegt een andere leerling.

De directie wist pas van de schoolreis, toen de groep al was teruggekeerd in België. De leraren zouden ouders verteld hebben dat ze juist goedkeuring hadden van het schoolbestuur. Het reisgezelschap legde wel een coronatest af voor en na vertrek en hield zich aan de quarantaineregels. De directeur van de school is woedend en zegt dat de leraren een grote fout hebben begaan. Ze mogen het schooljaar nog afmaken en daarna wordt besloten welke straf ze krijgen.

Vijftig aanhoudingen op Koningsdag in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft gisteren vijftig aanhoudingen verricht bij verschillende Koningsdagfeesten in de stad. Negen van hen werden opgepakt voor openlijke geweldpleging. De politie en ME traden meerdere keren op in het centrum.

Groepen mensen hielden zich daar niet aan de coronaregels, waren agressief tegen handhavers en er waren onderlinge vechtpartijen, schrijft regionale omroep NH Nieuws. Bij de ontruiming zijn drie agenten lichtgewond geraakt.

Crematoria India overvol, grens 200.000 doden gepasseerd

In India is de grens van de 200.000 doden als gevolg van het coronavirus gepasseerd. De afgelopen 24 uur werden er bijna 3300 doden gemeld, op een bevolking van bijna 1,4 miljard mensen.

Het virus is de afgelopen weken enorm opgeleefd in het land. Afgelopen dag alleen al waren er ruim 360.000 besmettingen. Het zorgsysteem staat op instorten: patiënten kunnen niet meer terecht in ziekenhuizen en mensen sturen SOS-berichten op sociale media in de hoop dat er ergens zuurstoftanks, lege ziekenhuisbedden of medicijnen te vinden zijn. Er zijn zo veel lichamen dat ze niet meer in crematoria passen. In Delhi zijn daarom op sommige plekken lichamen op een stapel gelegd en in brand gestoken.

De vaccinatie is nog niet goed op gang gekomen. Tot nu toe heeft 10 procent van de bevolking een eerste prik gekregen, maar is slechts 1,5 procent volledig ingeënt.

Een man verbrandt het lichaam van zijn overleden familielid op straat

Politie Rotterdam valt woning met 100 feestende mensen binnen

De politie in Rotterdam is vannacht een woning binnengevallen waar zo'n honderd mensen feest aan het vieren waren. Agenten gingen naar het huis aan de Westzeedijk na meerdere meldingen van geluidsoverlast. Toen ze aanbelden, werd er niet opengedaan.

Nadat de agenten een uur hadden gewacht op een slotenmaker, konden ze alsnog naar binnen om de feestgangers te bekeuren. In het pand vonden ze vijf flessen met zestien liter lachgas en een onbekende hoeveelheid cocaïne.

De politie heeft de geluidsinstallatie in beslag genomen. Twee mensen zijn aangehouden omdat ze de woning niet wilden verlaten, meldt regionale omroep Rijnmond.

Na zes maanden mogen de terrassen weer (een beetje) open

Ruim zes maanden bleven stoelen en tafels onbemand, maar vanaf 12.00 uur mag er weer op de terrassen geserveerd worden. "Het is een enorme opluchting dat het weer kan", zegt ondernemer Kyona Kuzelj (28), die samen met haar partner Tim Stessen (31) eigenaar is van een hotel en brasserie aan het beroemde Vrijthof in Maastricht.

Het liefst had ze gelijk mensen voor het diner ontvangen, maar dat zit er door de beperkte openingstijd tot 18.00 uur niet in. "Dus dat is jammer. Maar alsnog zijn we blij: je moet ergens beginnen."

'Bereidheid ouders om kinderen te laten testen beperkt'

De testbereidheid onder ouders van schoolgaande kinderen is beperkt. Dat concludeert ouderorganisatie Ouders & Onderwijs op basis van een enquête die door ruim 1400 ouders werd ingevuld. Bij een positief coronageval in de klas moeten kinderen getest worden of tien dagen in quarantaine. Een kwart van de ouders kiest dan liever voor quarantaine. Nog eens ongeveer een kwart wil hun kind enkel laten testen bij klachten. Bijna 40 procent staat welwillend tegenover een test en bij het overige deel van de bevraagde ouders is het testen nog niet aan de orde geweest.

Uit de enquête blijkt daarnaast dat meer ouders zich zorgen maken dat hun kind besmet raakt met het coronavirus. Rond de zomervakantie was dat nog minder dan 40 procent. Nu is dat 60 procent. Maar dat heeft de testbereidheid onder ouders dus niet vergroot, stelt Ouders & Onderwijs.

Het onderzoek is door de belangengroep uitgevoerd tussen 26 maart en 5 april. 1436 ouders met een kind in het basis- of voortgezet onderwijs deden eraan mee. Volgens Ouders & Onderwijs is het onderzoek representatief.

Na drie maanden einde aan avondklok

Voor de voorlopig laatste keer is om 04.30 uur de avondklok afgelopen. Vanaf vanavond is het weer gewoon toegestaan om tussen 22.00 uur en 04.30 naar buiten te gaan. Het kabinet besloot vorige week de maatregel, die op 23 januari voor het eerst werd ingesteld, niet te verlengen.

Over de avondklok was veel te doen: na de invoering ervan was het een aantal dagen onrustig op meerdere plekken in het land. Verder zette de rechtbank 2,5 week na de invoering een streep door de avondklok, maar die uitspraak werd geschorst. Later werd in hoger beroep geoordeeld dat de avondklok toch was toegestaan.

Het einde van de avondklok is onderdeel van een breder pakket aan versoepelingen. Zo mogen vanaf vandaag ook de winkels open zonder afspraak, gaan de terrassen na een half jaar gesloten te zijn geweest weer beperkt open en is meer bezoek welkom bij uitvaarten. Verder zijn theorie-examens en non-foodmarkten weer toegestaan en gaat het advies voor thuisbezoek van één naar twee bezoekers per dag.

Vaccinatie-uitnodigingen naar mensen uit 1955

Mensen die zijn geboren in 1955 ontvangen vandaag of morgen een uitnodiging voor een vaccinatie tegen het coronavirus. De uitnodiging volgt op de mogelijkheid die de groep sinds vorige week al had om online een vaccinatieafspraak te maken.

Wie in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland of Zeeland woont, kan mogelijk kiezen uit de vaccins van BioNTech/Pfizer en AstraZeneca. Die keuze is een uitzondering. De mogelijkheid is ontstaan doordat huisartsen in deze regio's structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat de huisartsen prikken over hebben. Deze mensen mogen ook wachten tot ze het Pfizer-vaccin kunnen krijgen van de GGD.

Agent lichtgewond bij ontruiming van feest in Fries bos

Bij de ontruiming van een feest met tientallen personen bij een bos in het Friese Oudemirdum zijn zeven mensen opgepakt. Een agent is lichtgewond geraakt, meldt de politie op Twitter. Op het feest waren tientallen mensen afgekomen. Mensen weigerden het feest te verlaten, ook na oproepen van de politie. Ook zou er brand zijn gesticht. Bij de ontruiming werden onder meer een helikopter en de mobiele eenheid ingezet. Agenten werden bij de ontruiming belaagd door de aanwezigen. Daarnaast werden er politieauto's beschadigd. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Coronafeest in Oudemirdum

Goedemorgen

Welkom. In dit liveblog vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 28 april. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.