De Neude in Utrecht vanmiddag
NOS Nieuws

Terrassen en winkels weer open, steden tevreden over eerste dag versoepelingen

Vandaag mochten mensen voor het eerst sinds half oktober weer een drankje drinken op het terras. Vanwege het mooie weer maakten velen daar gebruik van. Desondanks werd het in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht nergens te druk, zeggen woordvoerders van die steden.

Horecaondernemers zijn blij dat ze weer gasten mogen verwelkomen. In Groningen werd het terraspersoneel onthaald met een "daverend applaus", aldus Sander Hoekstra, assistent-bedrijfsleider van De Drie Gezusters op de Grote Markt.

In Maastricht namen obers op het Vrijthof zelfs al voor 12.00 uur bestellingen op, die na opening werden geserveerd. De terrassen werden door de horecazaken feestelijk geopend met het afschieten van confetti.

Ook op de Neude in Utrecht stonden vanochtend al mensen op een plekje te wachten, net als op de Grote Markt in Den Haag en de Witte de Withstraat in Rotterdam. Op het Leidseplein en Rembrandtplein in Amsterdam kwam de drukte wat langzamer op gang.

Veel mensen waren enorm blij. Een stel dat vandaag trouwde vierde hun huwelijk op het terras in Utrecht:

Zonder afspraak winkelen en een biertje op het terras: 'Ik kan wel janken'

Voor het terrasbezoek gelden een aantal voorwaarden: aan een tafeltje mogen maximaal twee mensen zitten op anderhalve meter afstand, tenzij het gaat om mensen uit hetzelfde huishouden of kinderen onder de 12. Mensen moeten zoveel mogelijk blijven zitten en gasten moeten zich van tevoren registeren. De terrassen mogen alleen tussen 12.00 en 18.00 uur geopend zijn.

Winkelen zonder afspraak

Ook mocht er vandaag weer worden gewinkeld zonder afspraak. Dat leidde tot drukte in winkelstraten. Zo stond er meteen na opening een lange rij bij de IKEA in Barendrecht; in het centrum van de vier grote steden trokken kledingwinkels veel belangstelling. De winkels mogen per 25 vierkante meter één klant ontvangen.

In Den Haag was het vooral druk in de omgeving van de Grote Markt en het Plein, waar veel kroegen en cafés zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente lieten veel ondernemers zich daar "van hun beste kant zien". "De terrassen waren snel leeg en alle spullen werden meteen binnengehaald zodat er geen nieuwe voorbijgangers meer konden gaan zitten. Kortom, erg coöperatief."

De meeste winkels in Den Haag hadden voorzorgsmaatregelen genomen met hekken en tape op de grond. "Het was rustig, gemoedelijk, net als overigens op Koningsdag. "Wel stonden er enorme rijen, met name bij Primark. Maar het wachten verliep gedisciplineerd. Ook voor de rest verliep de dag soepel, ook op Scheveningen."

In Utrecht stonden lange rijen wachtenden voor winkels op het Vredenburg en in Hoog Catharijne. Op sommige plaatsen werden mensen weggestuurd als de rijen te lang werden.

Kerstdraaiboek

"De mensen hadden er duidelijk zin in vandaag", zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "De terrassen waren goed bezet, maar nergens overvol. Er liepen veel groepjes en gezinnen in de stad. Het is natuurlijk mooi weer en mensen hebben vakantie, maar we blijven zeggen dat iedereen verantwoordelijk moet omgaan met de situatie."

Vanaf Koningsdag werkt Utrecht met een draaiboek dat normaal wordt ingezet in de dagen voor Kerstmis. Zo worden er extra handhavers in rode hesjes ingezet, die boa's en politie moeten waarschuwen als het ergens te vol dreigt te worden. "Dat is nu puur preventief, want echt extreem druk is het niet geworden. Vanaf volgende week gaan we kijken of er bijgestuurd kan worden."

De Kalverstraat in Amsterdam trok vanmiddag ook veel mensen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam was het "gezellig druk" in de stad vandaag, zonder verdere bijzonderheden. "De dag is rustig en soepel verlopen. In de winkelstraten waren vooral de kledingwinkels van de grote ketens populair."

Meer straatvuil

Ook in Rotterdam was er geen sprake van extreme drukte. "Her en der vormden zich kleine groepjes, maar er waren geen overlastgevers, al werd er wel meer straatvuil achtergelaten", zegt een woordvoerder. "In de winkelstraten was het redelijk druk maar de sfeer was goed. Alles is prima verlopen."

Drukte vanmiddag in de Kalverstraat in Amsterdam

Winkeliersorganisatie INretail zegt dat de eerste dag dat er zonder afspraak kon worden gewinkeld soepel is verlopen. "Nederland kent 2500 winkelgebieden en nergens zijn woensdag alarmsignalen afgegaan", zegt een woordvoerder van INretail na een rondgang langs diverse winkelgebieden.

Op sommige plekken stonden wel lange rijen, maar volgens INretail is dat door veel winkeliers met stickers, linten en dranghekken in goede banen geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl