ANP
NOS NieuwsAangepast

Dalende trend in coronabesmettingen ondanks vervuild hoog dagcijfer

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8713 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 3371 meer dan gisteren. De onderliggende trend is juist een heel andere: het aantal besmettingen begint te dalen. Het zevendaags gemiddelde is met 3 procent gedaald ten opzichte van de week daarvoor. Dat komt waarschijnlijk vooral doordat steeds meer mensen ingeënt zijn tegen het virus.

Een en ander is in het besmettingscijfer van vandaag niet terug te zien vanwege een technische storing. Die zorgde ervoor dat het besmettingscijfer van gisteren kunstmatig laag was en het cijfer van vandaag kunstmatig hoog is. Bovendien is op woensdag en donderdag het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens sprake is van een 'inhaaleffect'.

Rotterdam springt eruit met 492 besmettingen. In Amsterdam (met ruwweg 220.000 inwoners meer) waren het er 351.

NOS

2611 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen blijft de bezetting redelijk stabiel, zij het op een hoog niveau. Er liggen nu 2611 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2597), van wie 814 op de IC (gisteren: 820), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Een week geleden kwam de totale ziekenhuisbezetting boven de 2600 en sindsdien is dat aantal niet verder gestegen. Ook het aantal covidbedden op de IC's is op een constant hoog niveau boven de 800. De dalende trend die het RIVM eerder met veel slagen om de arm voorspelde, is nog niet te zien.

NOS

11 overleden covidpatiënten

De officiële sterftecijfers dalen wel. Bij het RIVM werden het afgelopen etmaal elf overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 31. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl