liveblog
NOS NieuwsAangepast

Politie maakt einde aan straatfeest • Arts start petitie tegen testfeest Koningsdag

liveblog gesloten

Petitie tegen testfeest Koningsdag meer dan 45.000 keer ondertekend

De petitie tegen een testevenement voor een Koningsdagfeest van Radio 538 op 24 april in Breda is rond 22.15 uur meer dan 45.000 keer ondertekend. Een arts van het Amphia Ziekenhuis in dezelfde stad startte de petitie vanmiddag; rond 19.00 uur stond de teller nog op ruim 8000 handtekeningen.

De arts schrijft dat hij namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen" het "ondoordachte pseudo-experiment" wil laten annuleren. Het evenement, waar 10.000 mensen welkom zijn, vindt vlak bij het ziekenhuis plaats.

Drie lagen beveiliging moeten publiek weghouden bij Amstel Gold Race

Drie lagen beveiliging moeten ervoor zorgen dat wielerpubliek morgen wordt geweerd bij de Amstel Gold Race. "Je moet door drie schillen wil je überhaupt bij het parcours kunnen komen", zegt Roy Packbier, van de organisatie.

"Blijf thuis voor de buis":

Drie lagen beveiliging houden publiek weg bij Gold Race: 'Blijf thuis voor de buis'

Politie maakt einde aan straatfeest in De Goorn

De politie heeft een einde gemaakt aan een straatfeest in het Noord-Hollandse dorp De Goorn, waar 300 tot 400 mensen bij aanwezig waren, meldt persbureau ANP. Agenten grepen rond 21.30 uur in, waarbij gebruik werd gemaakt van wapenstokken.

Een woordvoerder van de politie zei vanmiddag nog dat de sfeer "gemoedelijk" was. De politie wilde aanvankelijk niet ingrijpen: "Ons streven is om de situatie beheersbaar te houden."

In het dorp zou dit weekend een kermis plaatsvinden, maar die werd geannuleerd in verband met de coronamaatregelen.

Politie bij het straatfeest in De Goorn

Een prikafspraak maken kan en moet makkelijker, stellen logistiek experts

De weg naar een prik bij de GGD moet simpeler en sneller. Dat vinden deskundigen van een groep grote bedrijven die de afgelopen weken aan een alternatief werkten voor het afsprakensysteem van de GGD.

Een drukbezette telefoonlijn, te weinig vaccins op bepaalde locaties, en systeemstoringen bemoeilijkten de afgelopen weken de opschaling van de vaccinatiecampagne. Hun alternatieve systeem is veel simpeler en zou die problemen kunnen voorkomen, stellen de logistiek experts van onder meer ASML, Bol.com, Heineken en ING.

De experts hebben koepelorganisatie GGD GHOR en het RIVM aangeboden dit systeem op te zetten, maar dat aanbod is na zes weken overleg afgeslagen.

Volgens koepelorganisatie GGD GHOR is het voorgestelde systeem niet nodig. "Werken met een virtuele wachtrij veronderstelt dat er te weinig mensen zijn die gevaccineerd willen worden. Maar er is geen gebrek aan mensen, maar een gebrek aan vaccin."

Honderden mensen bij straatfeest in De Goorn

In het Noord-Hollandse dorp De Goorn zijn ongeveer 300 mensen bij elkaar gekomen voor een straatfeest. De politie is aanwezig, maar heeft nog niet ingegrepen.

Een woordvoerder van de politie spreekt van een "gemoedelijke sfeer". "Ons streven is om de situatie beheersbaar te houden." Het is niet duidelijk of de politie boetes heeft uitgedeeld.

In het dorp zou dit weekend een kermis plaatsvinden, maar die werd geannuleerd vanwege de coronamaatregelen.

Arts van Bredaas ziekenhuis start petitie tegen testfeest Koningsdag

Een arts van het Amphia Ziekenhuis in Breda is een petitie gestart tegen een testevenement voor een Koningsdagfeest van Radio 538 op 24 april in dezelfde stad. De arts, Rogier Crolla, schrijft dat hij namens "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen" het "ondoordachte pseudo-experiment" wil laten annuleren.

Voor het evenement, vlak bij het ziekenhuis, zijn 10.000 mensen welkom; de petitie noemt dat "een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners". De petitie is rond 19.00 uur ruim 8000 keer ondertekend.

Horecaondernemers uitten eerder deze week al hun onvrede over het evenement. "Dat dit evenement mag doorgaan op een steenworp afstand van de horeca die als sector niks mag, steekt enorm. Het voelt als een mes in je rug", zei Johan de Vos, vicevoorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland, toen.

Demonstratie tegen maatregelen in Rotterdam rustig verlopen

Een paar honderd mensen hebben vanmiddag in het centrum van Rotterdam geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Ze verzamelden zich rond 14.00 uur op het Stadhuisplein en liepen toen de 'mars voor vrijheid' naar het Schouwburgplein, meldt regionale omroep Rijnmond.

Vorige week zaterdag was er een soortelijke demonstratie bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Net als toen droegen veel mensen vanmiddag spandoeken met teksten als 'genoeg = genoeg'. Ook waren er opvallend veel gele paraplu's met teksten als 'waarheid' en 'liefde'. Vrijwel niemand droeg een mondkapje. Onderling hielden de demonstranten geen afstand.

Een politiewoordvoerder zegt dat de demonstratie vreedzaam is verlopen en dat iedereen naar huis ging toen om 15.45 uur werd opgeroepen om uit elkaar te gaan. Voor de demonstratie was geen vergunning aangevraagd, maar er zijn geen boetes uitgedeeld.

Drukte in Amsterdamse parken: ingangen weer gesloten

In het Amsterdamse Vondelpark is het vanmiddag weer te druk geworden; de gemeente heeft daarom alle vier de zij-ingangen gesloten om een verdere toestroom aan mensen te voorkomen. Het werd de afgelopen tijd bij mooi weer vaker te druk in het park. De gemeente sloot de afgelopen weken daarom vaker de ingangen, eind vorige maand werd het park tevens ontruimd.

In het Sarphatipark, tevens in Amsterdam, is het ook te druk. De gemeente heeft daar alle ingangen gesloten; mensen mogen het park alleen verlaten.

Nederlandse grenspendelaars kunnen gratis sneltest doen in Duitsland

Nederlanders die voor hun werk geregeld naar Duitsland moeten, kunnen zich vanaf nu gratis laten testen op corona in Duitsland. Dat heeft het Duitse ministerie voor Volksgezondheid bekendgemaakt.

Op grond van het aantal besmettingen beschouwt Duitsland Nederland sinds 6 april als hoogrisicogebied. De grenzen zijn dicht, maar voor Nederlanders die in Duitsland werken geldt een uitzondering. Zij mogen toch de grens over als zij een sneltest doen en laten zien dat het resultaat daarvan negatief is.

In Nederland zijn echter maar heel weinig mogelijkheden om bij een officiële instantie een sneltest te doen, en erkende commerciële testen kosten 60 euro per keer.

8336 nieuwe besmettingen, minder dan gisteren, maar meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8336 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 610 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 7581 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 12 procent meer dan een week eerder.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 4,4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

2428 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2428 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2490), van wie 802 op de IC (gisteren: 792), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

31 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 31 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 12. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 178 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 175.

1200 Britse geestelijken willen geen vaccinatiepaspoort

Ruim 1200 Britse katholieke en anglicaanse geestelijken hebben premier Johnson opgeroepen geen vaccinatiepaspoort in te voeren, schrijft BBC. Ze noemen die in een open brief een "onethische vorm van dwang" en vrezen voor "medische apartheid".

De regering overweegt certificaten in te voeren waarop te zien is of Britten zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd doordat ze besmet zijn geweest met het coronavirus. Dit soort documenten zouden een rol kunnen spelen bij het heropenen van onder meer theaters en nachtclubs.

De geestelijken vinden het "een van de gevaarlijkste beleidsvoorstellen ooit" in de geschiedenis van de Britse politiek. Los van wat er besloten wordt, zijn ze niet van plan om mensen zonder vaccinatiepaspoorten of vergelijkbare certificaten in hun kerken te weigeren.

Nieuw Braziliaans kerkhof raakt snel vol met covid-slachtoffers

De betonnen hoogbouw van het Inhauma-kerkhof in Rio de Janeiro had de komende jaren omliggende kerkhoven moeten ontlasten. Maar de extra capaciteit raakt alweer op, als gevolg van de gemiddeld 3000 coronadoden per dag in Brazilië.

Nieuw Braziliaans kerkhof loopt al weer snel vol met covid-slachtoffers

De Jonge aan kritisch ziekenhuis: 'Vaccinatiebereidheid essentieel'

Minister De Jonge hoopt met een brief aan het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg onbegrip voor zijn vaccinatiebeleid weg te nemen. Gisteren zei het MC te overwegen AstraZeneca-vaccins aan te bieden aan medewerkers, ondanks de prikstop voor mensen onder de 60 jaar.

Het ziekenhuis had een longfoto gedeeld van een coronapatiënt die was opgenomen nadat hij het AstraZeneca-vaccin had geweigerd. "We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen."

Vaccinatiebereidheid

"Het is spijtig dat u een meneer heeft moeten opnemen die al gevaccineerd had kunnen zijn en het is net zo spijtig dat hij zijn besluit kennelijk heeft gebaseerd op zijn angst voor een vaccin dat voor hem veilig was en hem had kunnen behoeden voor deze opname", schrijft De Jonge vandaag terug.

"Aan ons allemaal de taak om iedereen ervan te doordringen dat vaccins noodzakelijk en effectief zijn. En veilig. En om dat laatste met gezag te kunnen zeggen, moeten we signalen over (ernstige) bijwerkingen serieus nemen en daar naar handelen."

De Jonge schrijft ook dat hij het ongeduld deelt. "Hoe sneller we vaccineren hoe eerder we deze crisis achter ons kunnen laten." Volgens hem is de vaccinatiebereidheid essentieel om "met elkaar dit virus te overwinnen".

Cambuurfeest 'uiterst onverstandig', maar gemeente liet het bewust toe

De politie heeft gisteren bewust niet ingegrepen, toen supporters van SC Cambuur massaal de avondklok negeerden. De fans van de voetbalclub vierden dat de club promotie naar de eredivisie niet meer kan ontgaan.

"Je weet van tevoren dat supporters dit willen vieren", zegt woordvoerder Rob Leemhuis van de gemeente Leeuwarden. "Je weet wat voor energie erin zit. Daarom hebben we ervoor gekozen de situatie te beheersen en het ventiel leeg te laten lopen. Handhaven had tot confrontaties kunnen leiden."

Gert-Jan Segers (CU): Ook na 1 juli steun voor ondernemers

Regeringspartij ChristenUnie wil dat ondernemers ook na 1 juli steun kunnen krijgen van de overheid. Dat zei partijleider Segers in een speech op een digitaal ledencongres. Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over een nieuw steunpakket voor het bedrijfsleven. Het onderwerp speelde deze week een rol in de gesprekken met de informateur.

Segers zei dat de ChristenUnie hoop wil bieden aan mensen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Hij noemde daarbij ook "ondernemers die hun winkel of bedrijf nauwelijks meer overeind kunnen houden en de wanhoop nabij zijn".

"Wat de ChristenUnie betreft stopt de steun voor ondernemers niet per 1 juli, maar blijft er steun voor de getroffen ondernemers die het nu van de overheid moeten hebben om te kunnen overleven."

Acht mensen in quarantaine op proefvakantie Rhodos

Bij de vakantiepilot op het Griekse eiland Rhodos moeten acht Nederlandse reizigers in quarantaine. Vier van hebben mogelijk het virus opgelopen, ook hun kamergenoten moeten in quarantaine.

Alle 188 Nederlandse deelnemers en reisleiders zijn gisteren getest. Van 184 van hen was de uitslag negatief, over vier kan nog geen uitsluitsel worden gegeven. "De Griekse arts heeft voor vier PCR-testen aangegeven dat de geteste waarden zich op een bepaalde grens bevinden om een definitief negatief resultaat te kunnen geven", laat organisator Sunweb weten.

Vanmiddag worden de vier opnieuw getest. Ze zitten afzonderlijk van elkaar in quarantaine in een aparte vleugel van het hotel. "Uit voorzorg worden ook de kamergenoten van deze vier deelnemers in quarantaine geplaatst in hun eigen hotelkamer totdat de uitslagen bekend zijn", aldus Sunweb.

RIVM: 'We weten nog niet of de Braziliaanse variant zo veel besmettelijker is'

Alle relevante getallen in de coronacrisis zijn nog steeds hoog. En de nieuwe, waarschijnlijk nog weer besmettelijkere Braziliaanse P1-coronavariant is bezig zich hier te vestigen. Maar het was ook de week van gematigd optimisme waarin RIVM-baas Jaap van Dissel zei dat de piek in het aantal besmettingen nu ongeveer zou moeten zijn bereikt, het aantal ziekenhuis- en IC-opnames niet verder doorsteeg, en het kabinet een openingsplan presenteerde.

Over dat gematigde optimisme, de Braziliaanse coronavariant en het aanhoudende vaccinatiegedoe sprak de NOS met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) bij het RIVM, en Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM.

Vaccin-toerisme: naar Moskou voor stedentrip en een prik

Een groep van vijftig Duitsers heeft in Moskou een vaccinatie met Sputnik V gekregen. Een touroperator bracht ze ernaartoe. In de Russische hoofdstad is geen lockdown.

Vaccin-toerisme: naar Moskou voor stedentrip en een prik

'Kabinetten-Rutte hebben gevaar infectieziekten zwaar onderschat'

Met uitgebreide waarschuwingen dat de GGD's niet klaar zouden zijn voor een pandemie, is niets gedaan. Dat meldt het AD na een onderzoek waarvoor het ruim honderd bronnen raadpleegde, maar de dienst zelf niet aan mee wilde werken.

Al jaren wordt in rapporten gewaarschuwd dat onder meer draaiboeken ondermaats zijn en opschaling "niet verzekerd", terwijl omstandigheden die pandemieën veroorzaken "steeds nadrukkelijker aanwezig zijn". In 2015 hadden 21 van de 25 GGD's onvoldoende artsen en/of verpleegkundigen infectieziektebestrijding, maar met een rapport daarover werd niets gedaan.

Meerdere (ex-)directeuren van GGD's zeggen tegen de krant dat het gevaar van infectieziekten door de kabinetten-Rutte zwaar is onderschat. "Bewindslieden vonden onze waarschuwingen belachelijk", verklaart Paul van der Velpen, die 22 jaar directeur van drie GGD's was. "'Infectieziekten zijn voorbij', zei een bewindsman me letterlijk".

Volgens oud-topambtenaren worden de problemen onder meer veroorzaakt doordat GGD's eind jaren 80 zijn ondergebracht bij gemeenten, "zonder duidelijke eisen en zonder budget".

Het ministerie van Volksgezondheid reageert in het AD dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid na de crisis "alle aspecten van de aanpak en ieders rol hierin" zal evalueren.

OMT-lid: 'VWS heeft te weinig kennis en gezag'

Bij pandemieën zou er een onafhankelijk adviseur van de minister van Volksgezondheid moeten zijn, vindt hoofd bestrijding algemene infectieziekten van de GGD Amsterdam Anja Schreijer. "Zo'n chief medical officer kan keuzes bewaken en adviseren vanuit inhoud. Die weet hoe de hazen lopen", zegt ze in het Nederlands Dagblad.

Volgens arts maatschappij en gezondheid en OMT-lid Schreijer ontbreekt het in Den Haag aan kennis en gezag, "ondanks de beste bedoelingen". Zelf zou ze haar "hand er wel voor willen opsteken".

Een voorbeeld is het pauzeren van AstraZeneca-vaccinaties. "Ik snap dat je schrikt van verontrustende berichten over bijwerkingen, maar als je dan zoiets doet, ben je in paniek. Je doorkruist roekeloos het vaccinatiebeleid, waardoor de golf voortduurt en mogelijk meer mensen overlijden dan de zeldzame gevallen die door bijwerkingen aan het licht zijn gekomen."

Schreijer wijst erop dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in 2015 heeft gezegd dat de verdediging tegen pandemieën kwetsbaar was, en dat er sindsdien flink is bezuinigd op preventie en publieke gezondheidszorg. "Hier geldt echt: voorkomen is beter en goedkoper dan genezen."

Ex-president Peru uitgesloten van ambt na voordringen voor vaccin

Voormalig president Martín Vizcarra van Peru is voor tien jaar uitgesloten van het vervullen van een openbaar ambt. Volgens het parlement, dat unaniem instemde met de uitsluiting, misbruikte hij zijn macht om voor te dringen voor een coronavaccin.

Vizcarra kreeg een vaccin van het Chinese bedrijf Sinopharm voordat het middel beschikbaar kwam voor de hele bevolking. De ex-president ontkent dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn macht. Hij zegt dat hij en zijn vrouw als vrijwilligers deelnamen aan vaccinproeven van Sinopharm. De universiteit die de proeven hield, ontkent die lezing.

Duizenden feestende Cambuursupporters negeren avondklok

In Leeuwarden hebben supporters van SC Cambuur massaal de avondklok genegeerd. De fans van de voetbalclub vierden dat de club promotie naar de eredivisie niet meer kan ontgaan.

Tijdens de wedstrijd was er geen publiek welkom, daarom verzamelden duizenden supporters zich op het plein buiten het stadion. Ook na het ingaan van de avondklok om 22.00 uur bleef het druk.

Duizenden feestende Cambuursupporters negeren avondklok

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 17 april. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.