liveblog

Ziekenhuispersoneel krijgt Pfizer als Janssen langer wegvalt • Winkels 'furieus' over uitspraken Rutte

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 16 april. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Ziekenhuispersoneel onder de 60 dat nog niet is ingeënt, krijgt mogelijk het Pfizer-vaccin.
  • Sinds gisteren 10.00 uur zijn bij het RIVM 8966 nieuwe positieve tests gemeld.
  • De Duitse bondskanselier Merkel heeft haar eerste prik gekregen.
  • Emotionele oproep Zuyderland ziekenhuizen: vaccineer!
liveblog gesloten

Feestende Cambuursupporters negeren avondklok

Duizenden voetbalsupporters waren in Leeuwarden op de been om de aanstaande promotie van Cambuur te vieren. De club won vanavond met 4-1 van Helmond Sport en daardoor is promotie naar de Eredivisie praktisch een feit.

Op het plein voor het stadion was het ook na het ingaan van de avondklok enorm druk, stelden verslaggevers van Omrop Fryslân vast. Supporters hadden fakkels en vuurwerk meegenomen en de anderhalvemetermaatregel werd met voeten getreden. Na een oproep van trainer Henk de Jong vertrokken de meeste fans. Tegen 23.00 uur was het Cambuurplein bij het stadion zo goed als leeg.

Ziekenhuispersoneel krijgt Pfizer-vaccin als Janssen langer wegvalt

Het vaccin van Pfizer/BioNTech zal worden ingezet als alternatief voor het Janssen-vaccin, mocht het prikverbod met dat laatste middel worden verlengd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat bekendgemaakt.

Het besluit betekent volgens het ministerie dat ziekenhuispersoneel onder de 60 met direct patiëntencontact vanaf volgende week een vaccin kan krijgen. Dat had eigenlijk deze week moeten gebeuren. Maar vanwege de onzekerheid over mogelijke bijwerkingen van het Janssen-vaccin besloot demissionair minister De Jonge om dat middel niet in te zetten totdat een onderzoek van het Europese Medicijnagentschap EMA duidelijkheid biedt. Die duidelijkheid wordt komende week verwacht.

Mocht het onderzoek voor De Jonge aanleiding geven om de Janssen-vaccins langer aan de kant te houden, dan is er nu dus een fallback-scenario voor het ziekenhuispersoneel, stelt het ministerie. "Door de voortdurende hoge druk in de ziekenhuizen door de derde golf kunnen zij zich geen uitval door ziekte veroorloven."

Het besluit is mede te danken aan een meevaller met de levering van Pfizer-vaccins. Vandaag werd bekend dat Nederland de komende tijd wekelijks kan rekenen op tussen de 144.000 en 230.000 meer vaccins dan eerder beloofd. Eind april komt de eerste vergrote levering binnen.

Zuyderland-ziekenhuis: noodkreet komt voort uit grote zorgen

Het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg overweegt om medewerkers vanaf volgende week in te enten met het coronavaccin van AstraZeneca. In de noodkreet die het ziekenhuis vandaag stuurde aan onder anderen minister De Jonge dreigt het de prikstop van het kabinet te negeren.

Nieuwsuur sprak met David Jongen, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis. "Ik maak me grote zorgen", zegt hij. "En niet alleen over ons ziekenhuis, maar ook over de uitrol bij de rest van de mensen. Ze zijn kopschuw."

Dinsdag oordeelt EMA over vaccin Janssen

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komt dinsdag met zijn conclusies in het onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het Janssen-coronavaccin. Dat zal gebeuren op een persconferentie.

Deze week gaf Janssens moederbedrijf Johnson & Johnson landen het advies om zijn vaccins voorlopig niet in te zetten. In de VS waren bij enkele gevaccineerde mensen ongewone bloedstolsels vastgesteld, in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Het EMA stelde vervolgens een onderzoek in, maar liet landen wel weten dat ze het vaccin in de tussentijd gewoon kunnen gebruiken. De voordelen wegen wat het EMA betreft op tegen de nadelen.

Nederland heeft besloten om de 80.000 Janssen-doses die het tot nu toe heeft gekregen voorlopig niet in te zetten. Demissionair minister De Jonge zei woensdag dat hij wil wachten op het oordeel van het EMA.

Grensverkeer bij Kerkrade in verwarring over Duitse regels

In het grensgebied bij Kerkrade is onduidelijkheid over de verplichte negatieve coronatest die Nederlanders sinds 6 april nodig hebben om naar Duitsland te gaan. 1Limburg meldt dat de regels al meerdere keren veranderd zijn in anderhalve week tijd. Ook over de hoogte van eventuele boetes bestaat verwarring.

Er wordt veel gebeld naar het grensinformatiepunt en de bijbehorende website was een dag overbelast door de drukte. "De regels over wie zich waar mag laten testen veranderen ook steeds", zegt een adviseur van het informatiepunt tegen de omroep. "Eerst was het gratis, toen niet en nu schijnt het voor Nederlanders die in Duitsland werken weer gratis te zijn." Nederlanders die kunnen aantonen dat ze in Duitsland werken, kunnen zich inmiddels gratis laten testen in Aken.

Ook aan Duitse kant was er verwarring. De Duitse politie zou eerder deze week gedreigd hebben buschauffeurs van Arriva te bekeuren als zij met hun bus de grens overgingen. Dit probleem is inmiddels verholpen. Grensbewoners zoeken naar wegen waar weinig gecontroleerd wordt.

In Vaals opent morgen een commerciële teststraat waar mensen die de grens over willen zich tegen betaling kunnen laten testen. Andere gemeenten overwegen dit ook.

'Superband' Streamers op Koningsdag vanaf Noordeinde

Op 27 april geeft de gelegenheidsband The Streamers zijn tweede optreden. Speciaal voor Koningsdag treedt de band, met onder anderen Guus Meeuwis, Danny Vera, Typhoon en Davina Michelle, op vanaf het terrein van Paleis Noordeinde.

Net als de eerste show op 20 maart is het optreden te volgen via een livestream. "Het koninklijk paar en The Streamers willen op deze manier Nederland trakteren op een feestelijke afsluiting van Koningsdag 2021", laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Kaarten voor de livestream zijn gratis, maar mensen kunnen wel een bijdrage achterlaten in een online fooienpot.

Het concert begint om 20.00 uur. Er is niet bekendgemaakt of koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun kinderen dan in het paleis zijn. Overdag vieren ze Koningsdag in Eindhoven.

Volgende week meer zelftests in de supermarkt

Nederlanders kunnen vanaf volgende week in meer supermarkten terecht voor een coronazelftest. Albert Heijn legde de tests afgelopen woensdag al in de schappen, maar Lidl begint er volgende week mee en Jumbo gaat ze naar eigen zeggen "op korte termijn" aanbieden.

Lidl is in zee gegaan met het Chinese Acon Biotech. Albert Heijn verkoopt testen van het Zwitserse Roche. Welke testen Jumbo gaat verkopen is nog niet duidelijk.

De prijsverschillen tussen de supermarkten zijn relatief groot. Een test bij Albert Heijn kost 6,99 euro. Lidl zegt de test te verkopen tegen kostprijs en rekent minder dan de helft van Albert Heijn. Jumbo kan nog geen prijs noemen.

Winkelbranche: pas half mei versoepelen onacceptabel

Winkelbrancheorganisatie INretail vindt het "volstrekt onacceptabel" dat de coronamaatregelen mogelijk pas half mei versoepeld worden. De organisatie voor non-foodwinkels is naar eigen zeggen furieus over uitspraken van demissionair premier Rutte van vandaag. "Ondernemers willen duidelijkheid en perspectief horen."

Dinsdag presenteerden Rutte en minister De Jonge een uitgebreid openingsplan. Daarin staat dat er op 28 april een einde komt aan de avondklok en dat de terrassen onder voorwaarden weer open kunnen, mits de coronasituatie dat toelaat. Vandaag temperde Rutte de verwachtingen en zei dat de versoepelingen mogelijk pas in de tweede week van mei kunnen ingaan.

"Hoe duidelijk ben je als je na drie dagen alles weer ter discussie stelt?", zegt INretail. "Rutte moet koers houden en zich richten op wat 28 april wél mogelijk is, zoals een normale winkelopenstelling voor non-foodwinkels. De sector gaat eraan door alle beperkingen."

INretail-directeur Meerman zegt dat hij winkeliers er niet van zal weerhouden om op 28 april open te gaan, ook als dat van het kabinet niet mag. "Wij gaan ze niet meer tegenhouden. Ondernemers staan met de rug tegen de muur."

Kabinet wil boete voor schenden quarantaineplicht van 435 euro

Reizigers uit risicogebieden die de nieuwe quarantaineplicht schenden, riskeren een boete van 435 euro. Dat staat in het wetsvoorstel over de kwestie dat het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gisteren werd bekend dat het kabinet per 15 mei een quarantaineplicht wil instellen. Alle reizigers uit gebieden met 'zeer hoog risico' moeten minimaal vijf dagen in quarantaine. Als zij daarna een negatieve testuitslag hebben, houdt de quarantaine op. Zo niet, dan komen er nog vijf dagen bij, tot een totaal van tien dagen.

Merkel ingeënt met AstraZeneca-vaccin

De Duitse bondskanselier Merkel heeft haar eerste vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. De 66-jarige Merkel werd vandaag ingeënt met het AstraZeneca-vaccin, dat in Duitsland alleen aan 60-plussers wordt toegediend.

Merkel laat via haar woordvoerder op Twitter weten dat ze blij is met haar vaccinatie. "Inentingen zijn de sleutel om de pandemie de baas te worden."

Twee weken geleden werd de Duitse bondspresident Steinmeier al ingeënt tegen het coronavirus. Ook Steinmeier (65) kreeg het AstraZeneca-vaccin.

In Duitsland zijn tot en met gisteren volgens officiële cijfers zo'n 20,8 miljoen mensen één of twee keer ingeënt. Dat is ongeveer een kwart van de bevolking.

8966 nieuwe positieve tests, weekgemiddelde blijft stijgen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8966 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 214 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: de afgelopen week werden gemiddeld 7493 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 11 procent vergeleken met een week eerder.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2490 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2477), van wie 792 op de IC (gisteren: 789), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Ziekenhuis Zuyderland tegen autoriteiten: wij kunnen niet langer wachten, vaccineer!

Het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg is ten einde raad over het vaccinatiebeleid in Nederland, blijkt uit een open brief die de ziekenhuisgroep heeft gestuurd. Demissionair minister De Jonge, de Gezondheidsraad en het RIVM worden in niet mis te verstane bewoordingen opgeroepen "te stoppen met dralen en onrust zaaien", en vaart te maken met de massavaccinatie.

In de brief vertelt het ziekenhuis dat vandaag de eerste patiënt is opgenomen die het AstraZeneca-vaccin had geweigerd en corona had gekregen. "We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen. Het virus had hem geveld en dit had wellicht niet gehoeven."

De resultaten van de longscan spraken vervolgens boekdelen. "Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen. Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico's van niet-vaccineren te duiden."

Zuyderland wil dat er geprikt wordt, "AstraZeneca, Janssen of welk vaccin dan ook: wij willen prikken in plaats van eindeloos debatteren."

Steeds meer Grieken moeten zich verplicht elke week zelf testen

In Griekenland moeten vanaf volgende week servicemedewerkers in de publieke en private sector verplicht elke week een zelftest doen. In de eerste fase gaat het onder anderen om werknemers in de detailhandel, het openbaar vervoer, de horeca, de schoonmaak, in kapperszaken en bij rechtbanken.

Zij moeten een keer per week een test doen, en het resultaat melden aan hun werkgever. Als die positief is, moeten ze een gratis PCR test doen. De zelftesten kunnen gratis worden afgehaald bij apotheken.

Afgelopen week zijn verplichte zelftesten al ingevoerd bij de opening van de hoogste drie klassen van de middelbare school. Leerlingen en onderwijzend personeel mogen alleen de lessen bijwonen als ze bewijs kunnen tonen van een negatieve zelftest. Ook voor hen zijn kits voor corona-thuistests gratis verkrijgbaar bij Griekse apotheken.

Dat geldt trouwens voor hele bevolking. Iedere inwoner heeft recht op 1 gratis test per week.

Pfizer gaat Nederland versneld veel extra vaccins leveren

Nederland heeft op korte termijn een flinke meevaller met de leveringen van het Pfizer-vaccin. De farmaceut laat aan de NOS weten vanaf eind april wekelijks tussen de 144.000 en 230.000 vaccins versneld te gaan leveren.

Deze aantallen komen bovenop de half miljoen vaccins per week die al op de planning stonden. De versnelling betekent dat er bijvoorbeeld in de week van 26 april bijna 700.000 dosis van het vaccin worden geleverd in plaats van 500.000.

In de week van 31 mei en daarna gaat het om wekelijks 1 miljoen dosis in plaats van 800.000. Van het vaccin zijn twee dosis nodig voor de beste bescherming tegen het coronavirus.

Rutte: versoepeling coronamaatregelen mogelijk pas half mei

De versoepeling van de coronamaatregelen wordt wellicht uitgesteld, mogelijk zelfs naar half mei, heeft demissionair premier Rutte gezegd. Alles hangt af van het al of niet dalen van de besmettingscijfers. "We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen."

Aanstaand weekend is er weer een Catshuis-overleg en als de besmettingscijfers dan geen dalende trend laten zien, wordt de genoemde datum van 28 april weer geschrapt. Op die dag stonden de opening van de terrassen en afschaffing van de avondklok gepland, al zeiden Rutte en demissionair minister De Jonge dinsdag bij de presentatie van deze plannen al wel dat de besmettingscijfers leidend zijn.

"We bekijken het van week tot week en daarbij is de situatie in de ziekenhuizen bepalend", zei Rutte vanmorgen. "Als 28 april niet kan, wordt het 3 of 6 mei en anders is de eerstvolgende datum 13 mei."

Volgens Rutte lopen er op dit moment 160.000 mensen rond, die het virus kunnen overdragen. "Dat zijn evenveel besmettelijken als tijdens de eerste golf. Echt heel veel dus."

Rechter wijst eis van sneltestbedrijven af

De rechter heeft in kort geding de eisen afgewezen van een groep sneltestbedrijven die ook kans willen maken om mensen te kunnen testen in de pilot om Nederland weer deels te heropenen. Het kabinet heeft voor die pilot 925 miljoen euro uitgetrokken.

De rechtbank Amsterdam heeft in het zogenoemde 'kop-staartvonnis' voor nu alleen de beslissing gegeven, later volgt de motivering.

Twintig bedrijven hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat en Stichting Open Nederland. Die stichting mag als enige ruim 400 evenementen organiseren met behulp van sneltesten. Daarvoor is slechts een bedrijf ingeschakeld en dat was tegen het zere been van de andere sneltestbedrijven.

Ze spraken van oneerlijke concurrentie, meldde onderzoeksplatform Follow The Money eerder deze week.. De bedrijven eisten in kort geding dat de huidige aanbestedingsprocedure zou worden gestaakt en dat er een nieuwe zou worden gestart.

Denemarken versnelt tempo van heropening van de samenleving

Denemarken gaat sneller van het slot af. De regering heeft daar overeenstemming over bereikt met het parlement. Vanaf 21 april mogen Denen tien mensen thuis ontvangen tegen vijf nu. Bars en restaurants mogen onder voorwaarden binnen mensen ontvangen. Buitenshuis mogen vijftig mensen samenkomen. Bij voetbalwedstrijden is weer publiek welkom.

Volgens de Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke is er ruimte om eerder dan gepland de samenleving meer en meer te heropenen. "De besmettingen zijn onder controle."

In mei en juni worden de coronamaatregelen nog verder versoepeld als de resultaten het toelaten. Zo mogen vanaf 11 juni honderd mensen binnen samen zijn en een onbeperkt aantal buiten.

FNV pleit voor gratis coronatestbewijs voor 50.000 grenswerkers

Vakbond FNV wil dat werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken gratis een testbewijs van de GGD krijgen. Het zou gaan om zo'n 50.000 mensen.

Duitsland eist sinds 6 april van alle Nederlanders die het land in willen een negatieve coronatest die niet ouder is dan 72 uur. Die moet in het Duits zijn opgesteld. Aangezien de GGD's geen op naam gestelde bewijzen afgeven zijn grenswerkers gedwongen om naar commerciële bureaus te gaan.

Die rekenen forse bedragen per test. Voor mensen die dagelijks heen en weer reizen loopt de rekening dan ook snel op. Het negeren van de regel, waarop actief wordt gecontroleerd, kan tot hoge boetes leiden.

De FNV wil dat daar een einde aan komt en heeft minister De Jonge gevraagd om de GGD's opdracht te geven gratis testen te verstrekken. Volgens de vakbond heeft Nederland onvoldoende geanticipeerd op de maatregelen door de Duitsers.

Gevaccineerde senioren houden zich aan de coronaregels

Mensen van boven de zestig die zijn gevaccineerd blijven zich over het algemeen aan de coronamaatregelen houden. In een peiling van ouderenorganisatie ANBO zegt ruim 90 procent zich nog net zo goed aan de richtlijnen te houden als voor hun vaccinatie.

Verder blijkt uit de peiling dat zo'n 70 procent van de zestigplussers die nog niet zijn gevaccineerd, zelf graag zouden willen kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Zestigplussers die inmiddels tenminste één inenting hebben gehad, voelden die behoefte veel minder. Van deze groep zegt maar 40 procent dat ze liever zelf hadden kunnen kiezen tussen de vaccins.

Dat verschil heeft volgens ANBO waarschijnlijk te maken met de zeldzame bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van het vaccin van AstraZeneca. Dat wordt nu nog alleen nog ingezet voor zestigplussers.

Bhutan vaccineert in twee weken bijna hele bevolking

Het koninkrijk Bhutan heeft in een periode van twee weken 94 procent van de volwassenen gevaccineerd. In het land wonen ongeveer 770.000 mensen.

Bhutan staat daarmee op gelijke hoogte als Israël, dat al in december met prikken was begonnen. Van alle landen in de wereld zijn alleen op de Seychellen meer mensen gevaccineerd, maar daar wonen niet meer dan 100.000 mensen.

De inwoners van Bhutan zijn ingeënt met AstraZeneca. De gebruikte doses zijn gratis beschikbaar gesteld door buurland India. Nadat de vaccins waren bezorgd, wachtte Bhutan nog weken voor op 27 maart werd begonnen met vaccineren. Die datum werd uitgekozen omdat die dag volgens de astrologie geluk zou brengen.

Bhutan was tot dusver zo goed als verschoond gebleven van de gevolgen van de coronapandemie. 934 mensen raakten besmet en daarvan overleed een iemand. Er gelden wel strengen quarantaineregels voor reizigers. Wie Bhutan binnengaat moet 21 dagen in afzondering.

Pfizer-topman hint op derde prik plus een jaarlijkse vaccinatie

De kans dat mensen binnen een jaar na vaccinatie nog een derde prik nodig hebben en daarna elk jaar opnieuw moeten worden ingeënt tegen covid-19 is waarschijnlijk, heeft de topman van Pfizer gezegd. Albert Bourla deed zijn uitspraken begin april tegen de zender CNBC, die het interview nu pas heeft vrijgegeven.

Een woordvoerder van het Witte Huis in Washington zei gisteren dat de Verenigde Staten zich voorbereiden op een derde prik.

Onderzoek heeft aangetoond dat de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech hun werking zeker zes maanden behouden. Over de periode daarna zijn nog geen harde onderzoeksgegevens bekend, aangezien het massaal vaccineren nog niet zo lang bezig is.

Recordgroei van Chinese economie na corona valt analisten toch tegen

Nooit eerder werd in China zo'n hoge groei geregistreerd als in het eerste kwartaal van dit jaar. De Chinese economie groeide met 18,3 procent vergeleken met een jaar geleden.

Toch valt dat cijfer analisten tegen. Dat het groeicijfer hoog zou uitvallen, was namelijk al de verwachting. Vorig jaar kampte China volop met de coronacrisis en zaten delen van het land in een lockdown. Nu nam de handel met het buitenland weer toe en pakten consumenten hun oude bestedingspatroon weer op.

Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 groeide de economie met 0,6 procent. Dat is de op een-na-laagste groei van het afgelopen decennium.

Vaccineren in de Jaarbeurs tot 's avonds laat

In de Jaarbeurs in Utrecht wordt vanaf volgende week ook 's avonds gevaccineerd. Het gaat om een proef om te kijken of mensen zich op latere tijdstippen willen laten prikken.

Tot nu wordt op de locatie alleen gevaccineerd tussen 08.00 uur en 20.00 uur. Met de pilot wordt dit verlengd tot 23.45 uur. Wie een afspraak heeft, is vrijgesteld van de avondklok.

Met de gegevens uit de proef bekijkt de GGD Regio Utrecht of het ook 's avonds laat gaat prikken, als er in een latere fase massaal gevaccineerd kan gaan worden.

Brazilië kampt met tekort aan narcosemiddelen

Ziekenhuizen in Brazilië zijn bijna door hun voorraden aan narcosemiddelen heen. Met die middelen worden coronapatiënten op de intensivecareafdelingen in slaap gebracht en gehouden, zodat ze aan de beademing kunnen liggen.

Gezondheidsminister Queiroga heeft gezegd dat Brazilië onderhandelt met Spanje en met andere landen om de voorraden aan te vullen. Ziekenhuizen kampen volgens hem ook met een tekort aan zuurstof.

In absolute aantallen heeft Brazilië op de Verenigde Staten na het hoogste sterftecijfer in de wereld. Er zijn bijna 362.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Corona-adviseur Fauci hoopt op snelle terugkeer Janssen-vaccin

De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci hoopt dat de medicijnautoriteiten in de VS snel besluiten dat het Janssen-vaccin weer ingezet kan worden. "Ik denk dat we moeten blijven benadrukken dat dit een heel effectief vaccin is, dat het gebruikt moet worden en dat het heel, heel waardevol is op het wereldtoneel", zei hij tegen persbureau Reuters.

Dinsdag lasten de VS een pauze in voor het gebruik van het coronavaccin na meldingen van een zeldzame vorm van trombose. De Amerikanen onderzoeken nu of er een verband is met het Janssen-vaccin en wat dat eventueel zou betekenen voor de inzet ervan.

Fauci hoopt en verwacht dat het onderzoek vlot verloopt. "Het gevaar is dat als het langer duurt, er meer zorgen ontstaan over niet alleen die prik, maar dat er een grotere terughoudendheid over alle vaccins komt."

CBS meldt voor het eerst in weken weer oversterfte

Van 5 tot en met 11 april zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer honderd mensen meer overleden dan verwacht. Voor het eerst in weken is er daarmee weer sprake van oversterfte.

Naar schatting stierven vorige week 3150 mensen, vrijwel evenveel als de week ervoor. Er overleden meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn. Het RIVM registreerde vorige week 112 overleden coronapatiënten. De oversterfte in de eerste en de tweede coronagolf schreef het CBS volledig toe aan de corona-pandemie.

Het CBS ziet verder dat de sterftecijfers in de verpleeghuizen teruglopen. Veel bewoners zijn inmiddels gevaccineerd. Volgens het CBS is er onder de mensen die langdurige zorg krijgen, zoals verpleeghuisbewoners, sprake van ondersterfte. Dat betekent dat er minder mensen overlijden dan gebruikelijk is in de tijd van het jaar. Van week 7 tot week 13 was er over de gehele bevolking gezien ook sprake van ondersterfte.

Welkom!

Welkom in het coronablog van vrijdag 16 april. Het blog van gisteren vind je hier.