Duizenden supporters op het Cambuurplein
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester vond Cambuurfeest 'echt niet kunnen', maar wilde beheerst afbouwen

Het waren beelden die deden denken aan de tijd vóór corona: de duizenden Cambuur-fans die gisteravond feestvierden op het plein bij het stadion. Schouder aan schouder stonden ze, en het feest ging door toen de avondklok al was ingegaan. De politie greep niet in.

Burgemeester Buma legt aan Omrop Fryslân uit hoe hij tot het besluit is gekomen om niet te handhaven. "Op zo'n avond, op zo'n moment, is de kern dat je moet inschatten welke maatregel het meest effectief is", zegt hij tegen de omroep.

"Het gaat om een hele grote groep, er waren wel tweeduizend mensen. Dat hebben we wel vaker gehad, dat het heel druk was, bijvoorbeeld in de parken, en dan doen we hetzelfde. We richten op beheersing, snel en verantwoord afbouwen en met rust weer naar huis. Dan is een enkele diender die met een bonnenboekje langs gaat, eigenlijk niet meer de oplossing. Dit is een manier van handhaving die bij dit soort grote groepen in de praktijk beter werkt dan met de politieagenten en handhavers met een bonnenboekje."

Supporters hadden fakkels en flink wat vuurwerk meegenomen om de aanstaande promotie te vieren:

Duizenden feestende Cambuursupporters negeren avondklok

Buma zegt dat van tevoren alle scenario's zijn besproken, ook het inzetten van zwaardere middelen. "De vraag is of je met de inzet van een waterkanon de anderhalve meter afstand beter gehanteerd zou zijn dan nu. Dan krijg je grote groepen bij elkaar en ben je tot diep in de nacht bezig en dat zijn andere afwegingen."

Dat betekent niet dat hij het op prijs stelt dat zoveel mensen feest vierden op straat. " Ik vind het buitengewoon treurig dat zoveel mensen zich niet vanzelf aan de regels houden. Je weet van tevoren dat mensen achteraf zullen zeggen dat het anders had gemoeten. Dat respecteer ik en daar leg ik ook verantwoording voor af. Ik sta voor de keuzes die zijn gemaakt."

De burgemeester had van tevoren nog gezegd dat zo'n feest niet kon. "We willen wel, maar het kan gewoon niet", zei hij gisterochtend in de Leeuwarder Courant. "We hebben gekeken naar wat kan, maar alle geitenpaadjes lopen dood. Niet alleen hier in Leeuwarden, ook in bijvoorbeeld Amsterdam zal er geen huldiging zijn als Ajax een prijs wint."

Lede ogen

In ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden zagen ze het met lede ogen aan. "Dit was uiterst onverstandig, dat zal helder zijn", zegt woordvoerder Gerard Akkerman, doelend op de mogelijke coronabesmettingen die zo'n volksfeest kan opleveren.

"We snappen wel dat de fans heel blij zijn dat Cambuur kampioen is geworden, nadat hun dat vorig jaar was ontnomen. Maar het is natuurlijk niet verstandig om dit zo te vieren."

Buma was na de overwinning, waarmee Cambuur promotie naar de eredivisie veiligstelde, even in het stadion om de club te feliciteren, meldt Omrop Frylân.

Trainer Henk de Jong vond het allemaal prachtig. Hij complimenteerde de supporters: "Ze zijn er, ze laten zich horen en dan gaan ze weer. Ik geniet er erg van, hoor. Het went nooit, het is hartstikke mooi."

Het was De Jong die de supporters opriep naar huis te gaan, nadat ze de selectie hadden toegejuicht. Tegen 23.00 uur was het Cambuurplein leeg.

Zo werd volgens de gemeente voorkomen dat de situatie echt uit de hand liep, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Gezien de situatie die was ontstaan, zijn we tevreden. Na het kampioenschap in 2013 stonden er 10.000 mensen op het plein, nu waren het er ongeveer 2000. Al valt dat natuurlijk niet goed te praten. Het mocht niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl